Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 23 август 2018 г.

Běž domů Ivane! Беж дому, Иване!







Ретро спомени от 1968 година, месец август, когато братска Чехословакия беше "освободена". В знак на благодарност към "освободителите" чехите създадоха песента „Běž domů, Ivane“, в която учтиво молят Иван, олицетворение на освободителя, да си иде вкъщи, където го чака Наташа, освен това чешките момичета не го харесват достатъчно. Най-накрая още по-учтиво го молят никога да не идва повече в Чехословакия. За кратко време „Běž domů, Ivane“ се превръща в хит.

Известно е, че подобно благодарствено творчество към освободителите е имало в Унгария през 1956, в Полша през 80-те, а в по-ново време в Грузия и съвсем наскоро в Украйна. Като изключим казионната песен „Алёша - Болгарии русский солдат“, българският творчески гений също е дал своя принос за възхвала към солдатите "освободители". Ние, за разлика от чешкия братски народ, сме благодарили не с песен, а в мерена реч със стихотворението „Ванка с танка“:

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазеше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.











ДВЕ ХИЛЯДИ ДУМИ

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: