Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 27 септември 2018 г.

Скандално: в Пловдивската губерния се оказва, че всеки можело да преподава "тъй лесните часове" по философия!



Получих ето този отговор от омбудсмана на Пловдив, интересното е, че властващи бюрократи и него са го заблудили - и са го излъгали.

Защо ли? Защото назначената за учителка по философия ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" е завършила психология. А в наредбата пише, че правоспособни да преподават философия на първо място са завършилите философия, след това иде психология (ако няма кандидат-философ); да, но кандидат-философ е имало (поне моя милост, а е възможно да е имало и друг кандидат, обикновено за такива места кандидатстват по 10-тина кандидати, изключено е само психолози да са кандидатствали за учителско място по философия!). И ето, директорката на ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" въпреки това е назначила психолог за учител пи философия!

Това, моля ви се, не било нарушение, а какво е?! Разбира се, че е нарушение. Но щом сме на власт ние можем да си позволяваме да нарушаваме всякакви правила - нали така се изрази г-н Премиеро наскоро?! И ето, неписано правило (щото е близо до ума и се подразбира!) е, че директорите на училища трябва да се вземат управленски решения, които са в интерес на по-високото качество на обучението на учениците по философия! Ако инспекторите от РУО-Пловдив успеят някак да докажат, че психолог може по-добре да обучава младите хора по... философия, тогава ще се съглася, че няма никакво нарушение, на много се съмнявам да успеят да го сторят.

Излиза, че тукашните местни бюрократи си позволяват да провеждат нови "принципи" - и да отменят принципни положения, които са непоклатими. А именно, че учител по философия може да стане само човек, който е завършил тази специалност. Според пловдивската "иновативна" бюрократична мисъл обаче философия може да преподава... всеки!!!

Ето и доказателството: кандидатствам тази година аз за часове по философия в какви ли не училища, в които има обявени лекторски такива, реших, понеже нямам друг изход, да събера в две-три села и градчета някакви часове, та да мога да преживявам някак. И знаете ли какво се оказа?

Директорите ми казват: колега, но ние вече ги разпределихме тия часове на останалите учители, щото сметнахме, че едва ли някой философ ще поиска да ги вземе, предвид това, че бройката часове е нищожна! Аз питам: как така, нима може учител по физика или по биология, или по физкултура да води часове по философия? Може, разбира се, то това философията е лесно да се преподава - ми отвръщат!

Всеки можел, моля ви се, да преподава философия!!! Видите ли докъде води беззаконието?! Щом прецедента не се наказва, анархията плъзва, законът и принципите, а и здравият разум отиват по дяволите!

Това е положението. Но у нас, в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ, на властта последната й грижа е законът или пък, опази Боже, качественото обучение на учениците; на мутренската власт у нас главната й грижа е да уреждаме "нашите" с какви ли не благинки, пък било то и "с тъй лесни за преподаване" часове по философия в училищата!

Аз няма да се учудя ако в някое училище в някакво село е назначен да преподава философия... училищният пазач или милиционер, зер, у нас властта е на бодигардите, нали така?! Щом бодигарди могат да управляват цяла държава, що да не могат да преподават некаква си там пиклива философия?! Айде де, ще се церемоним ний с некакви си там капризи на шантави философия като тоя там вечно недоволен Грънчаров?!

Това е положението, дами и господа данъкоплатци и гласоподаватели, дето сте работодатели на въпросните директори и инспектори, ала не знаете това и нехаете спрямо това какви безобразия те правят. На мен лично пък ми писна да ви уча как стоят нещата, да ви изнасям какви ли не уроци; да си призная, толкова несхватливи ученици като вас аз никога в живота си не съм имал!

Взе да ми писва да ви уча... аман от умствен мързел, то това вашето вече не се търпи! Засрамете се поне малко де, излагате се! Хайде и чао - нека да ви хубав денят! И почнете да мислите поне малко де, немисленето води до гарантирано затъпяване!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

РАЗБИРА СЕ ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРЕПОДАВА ФИЛОСОФИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!СТИГА ДА НЕ Е ТЪПУНГЕР КАТО ТЕБЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ СИ ЕДИН ДЪРВЕН ФИЛОСОФ И ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК, КОЙТО СЪВСЕМ ПРАВИЛНО БЕШЕ УВОЛНЕН ОТ ЛЮБИМАТА НА ЦЕЛИЯ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ДИРЕКТОРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА НИ Е ЖИВА И ЗДРАВА ДА НИ ВОДИ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Имал съм подобни случаи. Законодателите също са виновни. Всяка норма трябва да има - хипотезис, диспозиция, санкция. При назначаването на учители няма санкции в описаните от тебе случаи и бюрократите го приемат, че не са закононарушители.

Веселин Делчев

Анонимен каза...

Така е, някога назначаваха от Регионалния инспекторат чрез комисия и имаше определени условия за конкурса- квалификация, стаж, успех от дипломата. При една комисия за назначения по- трудно кацат калинки и парашути може и да не се отворят...Освен това комисията имаше ден за възражения, в който можеше да се яви човек и изяви претенции, те трябваше да обяснят защо са назначили калинката, а не този с най- добри показатели. И тогава хора се домогваха до членовете на комисията и се вършеха нарушения, но поне съществуваше някакъв установен ред.

Сега директори колят и бесят и това срина образованието, защото не всеки директор е загрижен за качеството на обучението. Казано направо, такива са голяма рядкост. Некадърни те самите, не позволяват някой по- знаещ и по- успешен да проникне във феодалното им владение. Този, който им е дал толкова много власт, добре е знаел, че ще се получи това, което е. Така че историята тръгна в посока директорът тъп и колектива избран от него същия, страда ученика. От толкова много сменящи се министри един не направи нещо за ред при назначенията на учители.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Да, щото руски човек има техническо мислене, за разлика от вас...

Кажи тая ситуация на бай Ган и чакай да видиш потоци от сълзи и сополи, но нищо техническо, нивото им е черешовото топче и това е... 700 години робство и сега - уау, Ивропъ... Да, ама не, тя ви баламосва, с Щатите се държи като слуга, а с вас - господар...

Турция как подгониха западните хиени като се срина лирата - ама като се оправиха нещата и мълчат като риби, хукнаха към други потоци на кръв, че тука им би Ердоган ритника...

Така и с Путин...

Западната хиена не познаваш ти, но руснака я знае - ето ти пак руски ентелект, само дето си сляп за него, черешов топ мой!...

----------------

Невероятни нeща чета от Бълхария, “купират” някакво лекарство, какво по дяволите е това??... Езика се промени, стана като Yiddish (Йидиш, гадния диалект на евреите в Германия, който издиви Хитлер), скоро BG ще сте латинско-цигански диалект...

Младите понятие си нeмат от думи като переплавка, карбид (още си е жива и здрава на английски, както и калиграфия)... Сегашните ви простаци пишат на Карбовски на... латиница !!

--------------------

Опита се да ми говориш празни работи за родина, а въпроса е чисто технически... Когато не знаеш добре чуждия език, душата ти гладува и тогава "родината" се възправя в гърба ти... Иначе нещата са съвсем лесни - хора и тук, и там, ама тукашните аз знам стотици, а кого знам в BG - само теб.

Аз ти загатнах за сина ти, но ти мина покрай ушите - ако емигрира, той трябва да изгради социална мрежа, а това става с езика... Иначе "родината" ще го всмука обратно... Като спермоловеца Kривошиева... И хиляди други... Доси се гордеят, че се върнали, вместо да кажат че са некадърни кат калъпи да останат на Запад, че немат изискуемио ум...

Хиляди емигранти я правят емиграцията, няма драма, ама ти никога нема да чуеш за тях и че се чувстват добре... И в Турция са стотици хиляди, и в английския Запад обаче са само хиляда ако има, пак добре - те не се справят с английския и душата им гладува... Затова се нарекли в Чикаго... хайдути?? Турска дума за разбойник, айдук... А те си въобразяват, че е българска бунтовна дума... Шматки ти казвам...

В Турция емигрантите се се справят по-добре, турски е прост скотовъдски език, не е трудно...

--------------------

Това е езикова специфика която не разбираш, затова ти пиша, но ти абсолютно същото би направил в Русия, ако знаеше руски така, че не всеки когото заговориш да познава че си (тъп) чужденец... Ти си се докоснал до това там леко, но само леко...

Аз на твое място щях да измайсторя руския, не че и сега не мога, но ще отнеме поне едно 3 години преди да стана перфектен и създам социалната си мрежа там (както тук)...

А дебила Депардьо какво създаде с кокошия си мозък? Затова го и набиха, ей Богу, справедлив е Господ, а !!...

P.S. Погледнах лекарствата от видеото на бай Тошо в Google - едното е за запек, другото e мултивитамин, некакъв италиански боклук...


Ae..

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Така е, руският "технически интелект" сътвори концлагерите, разстрела с револвер в тила, комуналката, опашките за водка и за бира, валенките, развития комунизъм, кагебисткия идиотизъм, мавзолея на сифилистика Ленин, путинизма и други такива велики дебилщини... и НИЩО ДРУГО! Да ти пикам на "руската техника"...

Анонимен каза...

Научихте ме много важно нещо за живота, г-н Грънчаров, много Ви благодаря!

Научихте ме, че щом един човек, преди 89 е писал доноси и е бил комунист, за да учи в Русия, цял живот остава писач на доноси.

В крайна сметка, едни хора работят за промяната, други само се оплакват от пречките, които са пред тях. Ако наистина сте толкова голяма капацитет, директорите щяха да се избиват за Вас, но защо ли никой не Ви подкрепя ? Нали знаете какво са казали мъдрите хора - Ако влезеш в стая пълна с хора и до 5 минути не намериш глупака, най-вероятно това си ти! Не се обиждайте, Вие не сте глупак в никакъв случай! Искам да направите аналог с вашата ситуация.

От Вас може много да се научи! Благодарен съм, че Ви има!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, гледам, че не знаете къде се поставят запетайките, да не сте учителка по български език и литература ма?! :-)

Второ, съвсем сте се объркала или направо лъжете: за да се иде да се учи в Русия при комунизма не беше нужно нито да си комунисти, нито да пишеш доноси. Тия, които пишеха доноси и бяха комунисти, го правеха за да ги прати Партията да учат в западна страна.

Хубаво е, че си признавате, че сте глупава, но това Ви е най-малкия кахър, лошото е, че сте много злобна и завистлива. Нима сте толкова тъпа да си мислите, че директорите на училища много търсят способните, талантливите учители? Нема такова нещо,другарко, директорите, бидейки пълни некадърници, се обкръжават с още по-големи некадърници, та да блестят на техния фон - ако това даже не знаете, по-добре заминете на превъзпитание в Сибир!

Ето че научихте толкова много неща от мен, не бихте ли ми платила сега дължимия хонорар за обучението Ви?

Анонимен каза...

Направо пùкаш на атомната бомба, балкански левент (турска дума) си ми ти, израснал сред робството като житен клас, налят с плод... Тия амеби за които ми пишеш се наричат при нас аборигени, през 1970-те се опитаха да ги стерилизират, но не успяха... Сега им плащат милиони долари за да се наливат с алкохол като путинци, абе демокрация... Същите маймуни са и американските индианци, имат се за "собственици" на Америка, подхвърлят им пари да се натряскат с огнена вода и това е... Не знаеш ти и бъкел от фрагментирането, наречено някога "Разделяй и владей"...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Атомната бомба, доколкото ми е известно, я създадоха американците, а не руснаците... :-) Руската атомна бомба, прочее, е създадена от концлагеристи...