Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 10 септември 2018 г.

Какво е да си комунист и какво е да си "фашист" (демократ, т.е. некомунист)?



– Ти фашист ли си, бай Димитре?

Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:

– Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!

В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:

– Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?

– До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.

Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.

Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.


А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните - за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“

С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева:

– Смърт за това Михайловистко куче!

При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп…

Откъс от автобиографичната книга на Никола Шайков „Пътят“.

Никола Шайков от село Делчево е бил близък съратник на водача на ВМРО Иван Ми­хайлов. Шайков успява да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. В своята автобиографична книга той описва целия си живот, включително и процеса срещу него след окупацията на България на 9 септември 1944 г.

(ЗАБЕЛЕЖКА от мен, Ангел Грънчаров: Цитатът прочетох на страницата на г-жа Кристина Петкова във Фейсбук. Позволих си да го копирам защото искам да го използвам за целите на гражданското образование на младите хора, на учениците на България - те трябва да знаят точната истина за това какво е да си комунист - и какво е да си "фашист" в толкова извратената представа на комунистите!)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

4 коментара:

Анонимен каза...

Човек, който е учил в Русия, семейството му в родния град са подкрепяли със зъби и нокти управлението, след 89 обръща палачинката ... Знаете ли как се наричат такива хора? Блажиш се от единия режим, после хоп поблажваме се от прехода и крещим, че сме демократи?

Нали разбирате, че ако бяхте такъв антикомунист и преди 89 щяхте да сте на тъмно, без образование! Ама вие сте си нагаждач, мълчал сте си като мишчица и сте блажил от онази власт, после хоп от следващата и сега като разчитате само на уменията си, няма никой и оставаме безработни. Свърши времето на лизането, господине, вече требва се бачка! Не може само с хвалебствия!

Истината боли, нали така?

Анонимен каза...



"Да уточним за тези, които не знаят - "Г-н Грънчаров е от малкото автентични антикомунисти, обикновено яростните антикомунисти сега са били преди активисти, агитатори, доносници и агенти на ДС членове на БКП... Знаем за такива, които бяха истерични оратори на митингите на СДС, а после се оказаха агенти на ДС. Г-н Грънчаров по свидетелства от негови състуденти в СССР, още тогава, в сърцето на комунизма, е изказвал публично своето категорично мнение за несъстоятелността на комунизма във всяко отношение и безспорните предимства на демократичния Западен свят."

Анонимен каза...

Първият коментар според мен принадлежи на директорката на тет ленин. Същите мисли тя разви в нашия клас по време на час по литература малко след уволнението на господина . Със съвсем същите думи.

Иван

Анонимен каза...

ВНИМАВАЙТЕ ВСИЧКИ ГРАНЧАРОВ ТУК ПРИЗНАВА ЧЕ Е ФАШИСТ!!!!!!!!!!! И ПОКАЗВА ПРИНАДЛЕЖНОСТТА СИ КЪМ ФАШИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!! ФАШИСТИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ УЧИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!! ЕТО ЧЕ ТОЙ СЪВСЕМ ПРАВИЛНО БЕШЕ УВОЛНЕН!!!!!!!!!! ЧЕСТ И СЛАВА НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА С ТОЛКОВА ТВЪРДИ АНТИФАШИСТКИ УБЕЖДЕНИЯ!!!!!!!!!!ЦЕЛИЯТ НАШ СПЛОТЕН КОЛИКТИВ ЗАСТАВА КАТО ЕДИН ЧОВЕК ЗАД НЕЯ!!!!!!!!!