Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 30 октомври 2018 г.

Кратък морализаторски отзив за директорските "конкурси" в прогнилата от войнстващ аморализъм образователна система в Пловдивско - и в цяла България




Вчера беше крайният срок за подаване на документи за конкурсите за директори на училища в Пловдивско. Не подадох документите си не само защото специално заради мен организаторите на конкурсите бяха включили предпазна клауза (недопускане на уволнените по чл. 328, ал. 1, т. 5, сиреч, уволнените по параграфа тъкмо на моето тъй рядко, тъй нетипично уволнение!), но и защото аз самият, естествено, не желая да ставам директор на училище (поради отвращението си от тъй отвратителните административно-бюрократични тайнства!).

Преди време обаче група небезразлични към проблемите на образованието граждани от Пловдив написаха специално обръщение до организаторката на тия конкурси, именно Началничката на РУО-Пловдив Иванка Киркова, в което й казаха, че предвид моите постижения и качества е съвсем логично аз да не бъда държан принудително в репресивна безработица, а да бъда използван за реформирането на образователната система, според тия граждани примерно е съвсем нормално да бъда назначен за директор на училище и дори за... съветник на въпросната началничка по проблемите на реформирането на обучението по философия, гражданско образование и личностно развитие на младите!

Тогава г-жа Киркова така много се уплаши от това предложение на въпросните граждани, че им написа твърде откровен отговор; но понеже съм либерално и демократично настроен, аз продължавам да чакам тя (ведно с нейната административна властваща сестра, прочутата директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин"!) един ден да преживеят тъй дълго чаканият поврат към доброто, именно към съвременността, демокрацията и пр.


Та по тази причина и на това основание аз имах крехката надежда г-жа Киркова да размисли доколко в наше време е допустимо опитен учител като мен (в който данъкоплатецът е инвестирал доста средства!) да бъде държан в принудителна репресивна безработица и на това основание сама да ми предложи да се включа в "конкурсите", с извинение (знаем, че по нашенски провежданите конкурси не са никакви конкурси, те са имитация, те са менте-конкурси, те са пародия на конкурси!).

Е, вчера мина крайният срок, никой, естествено, не ми се обади, "конкурсите", с извинение, ще се провеждат без мен. (Знае се добре, че обикновено директори на училища се борят да стават ония учители или най-вече партийно-приятелско-баджанашки активисти, които са толкова неспособни да бъдат учители, че за тях единственият изход да се задържат в образованието е да заемат тъй лелеяната административно-властническа или управленска позиция - на която, естествено, ще бъдат многократно по-вредни за образованието ни в сравнение с това ако си бяха останали само учители!).

Та така стават нещата значи в тъй приказната страна Мутроландия, както от известно време си позволявам да наричам тъй свидното ни отечество - и го нарекох така именно заради разпространението на мутренския манталитет не само в средите на властващата в образованието ни бюрокрация (занимаваща се предимно с опраскване, с душене, с гонене, с репресиране на кадърните и талантливи учители и ученици!), но и, което е най-страшно, и в средите на самите възпитаници, именно младите хора на България!

Ако някой се чуди на какво се дължи тъй широкото разпространение на простащината и безкултурието (аморализма, бездуховността) в свидното ни отечество, съм длъжен да му помогна като му кажа, че развъдник или инкубатор на тази триумфираща у нас чисто комуноидна, иначе казано мутренска простащина е именно намиращата се в катастрофално състояние училищно-(не)образователно-(не)възпитателна система на България.

Толкова засега. Желая ви хубав ден, бъдете здрави! (Най-вече душевно и духовно здрави ви желая да бъдете, щото само телесно здравия човек, дори и да се намира в цветущо физическо състояние, ако в душата му е прогнило и нездраво, е по-скоро жив мъртвец; да, душата и духът са носителят на живота - нима дори и това още не сте разбрали?!

ДОБАВКА:


Който слушка - папка, който не слушка - нему ритник! :-) Не се чудете защо нашето учителство така сърдечно и всеотдайно прилага популярната народна максима във възпитанието на подрастващите - та те самите са добре възпитани и то именно по този толкова превъзходен робски начин!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

ТИ, НЕКАДЪРНИКО, ЩЕ СИ ПЛАТИШ ЗА ОБИДИТЕ КОИТО НАНЕСЕ НА НАС, БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!ПО ЗЛОБЕН ОТ ТЕБ НА ТОЗИ СВЯТ НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАВИЖДАШ НИ ЧЕ ПОЛУЧАВАМЕ ХУБАВИ ЗАПЛАТИ НАЛИ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДА АМА НИЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ СМЕ КАДЪРНИ И РАБОТЛИВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАСЛУЖИЛИ СМЕ ДОБРОТО ОТНОШЕНИЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ И ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ТАКИВА КАТО ТЕБ ГНУСНИ СОРОСОИДИ КОИТО САМО ПОДКОПАВАТ СТАБИЛНОСТТА ТРЯБВА ДА СЕ МАХАТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Честит Гейлоуин!!!

Анонимен каза...

Не трябваше, значи, да се дава на учителите увеличение, а?

Ангел Грънчаров каза...

Трябваше, другарко, но по съвсем друг начин: не за послушание, а за постижения, и не на всички вкупом ("на калпак"), а само на ония, които заслужават...

Анонимен каза...

Поздравления за делото!!!

Ursus Major каза...

Това, което бай Ангел Тъпунгера премълчава е, че въпросната "група небезразлични към проблемите на образованието граждани от Пловдив" са всъщност негови лични приятели и близки воглаве с небезизвестната от блога му Мария Василева.

Анонимен каза...

Наистина не си заслужава да се работи в образователната сфера , в нея налагат правила некадърни и ограничени хора. Изключително трудно е да се работи там, когато редът е против разбиранията и светоусещането на учителя, това обърква целият му живот. Не може да се работи без моментите на удовлетворение, че си полезен за следващите генерации.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Ами отведе на Запад ме това, което го нямаше в комунизма - свободата... И BBC, понеже си казах тогава - тези хора мислят като мен, какво правя аз в тая марсианска България?

Нека затворим сега романтичната страница, както Димитър Бочев (тоя глупав циник, отдавна натурализирана шваба) като влязъл първия си ден на Запад (ФРГ) в един бар (знаеш култа към барове и дискотеки през комунизма) и след кратък контакт със седящите там индивиди кипнал: Вие никога няма да направите революция, казал им и си излязъл...

Ми няма, я, затова си имаме Русия...

Мисълта ми е, за комунистически възпитаник Запада е напълно непонятен, това е мутант расъл в изкуствена лаборатория...

Когато мечтаеш за Запада точно така изглеждаш и ти, разбира се не така екстремно, сега е 2018, и в БГ има Гугъл...

Трети етап - да минем в реалния Запад... Да ти цитирам ли Алеко, Овде е таква вèлика корупция, що я нигде нема... (за Чикаго)...

Ами така е...

Класовото общество в БГ е уродливо, много малко години са минали...

Тука от 200 години знаят дребна риба, знаят магнат... Това у вас още нито е прието, нито се усеща...

Така че тука при нас ще ти се даде храна и кола, но... това го има всеки идиот.

А после?

Не си важен, нямаш средства за производство (Маркс), а си само един паршив учител... Е?

И преди ти казах, но не ме чу - ако дойдеш и видиш теглото на западния учител, ще проревеш, те са юркани като полухора, работят до отказ и само имат пари за... една екскурзия годишно, ама не голяма.

Така постепенно разбираш класовото общество и кой кум, кой сват - кой господар и кой подчинен роб с последен модел кола, изстрадал я, все едно че влиза в рая...

Това са пълни глупаци, зомбитата на развития капитализъм...

Сега разбираш ли защо Уорън Бъфет живее в къща от 1959, а Зукърбърг кара стар Фолксваген (както и Обама старата Хонда) ?...

Няма как да го разбереш, преди да усетиш тукашната диктатура поне едно 10 години...

После ще мислиш като мен, освен ако не си улав - аз съм стандартен тукашен индивид, с лопата да ги ринеш такива, разбираме се, добре ни е, но знаем че сме много ниско в класовото деление, но и не мислим за това кой знае колко - забелязвам ОТДАAAAAВНА, че обикновените хора нито знаят кой е Бъфет (кривя си езика, не е така на Еnglish), нито съм чул за куп години и веднъж някой да каже имeто… Зукърбърг !!

Бълхàрите развяват теа имена все едно са им братовчеди и утре ще плеснат с ръце и се прегърнат, малко лyди старомодни романтици ни изглеждате, знаеш ли?...

Това имах предвид - повтаряш Бочев, без капка знание какво е Запада и особено потисническата му роля...

Ако Запада беше нeкаква мека Мария щеше ли да разпердушини Хитлер, я помисли малко?...

Не му знаеш механизмите и как работи поради простата причина, че БГ е на нивото на Турция 1878, една изостаналост подсилена от комунизма, на който му дойде нанадолно да се надува над 1878...

Сина ти че е (бил) мързелив въобще не е твоя вина - това е турското възпитание от 1878, Турция оттогава дръпна, но базовия турски мързел си е същия...

И омразата към техниката, и битовия нихилизъм - това са турски черти...

Руснака както немеца човърка и изобретява (имам две статии и то от западен източник за руския технически гений, ама като не четеш… Западняците са същите, те го считат за "свой човек" в тоя случай, никога не биха писали с този тон за БГ или Турция), винаги съм се смял на така наречените български “изобретатели” - некакъви префърцунени безмозъчни смехурковци, скоро Карбовски показа един такъв, това е толкова Запад, колкото аз съм императора Хирохито...

Дано разбра нещо...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Ако смяташ че Запада е розови локуми, предлагам експеримент - купи си пластмасов пистолет, после се изпъчи на което искаш западно летище като Мистър Бийн (ама той нямаше нищо в ръката, нима не знаеш тоя филм - ето че не си западняк...) - та тогава ще узнаеш потисническата западна диктатура... Ако някой див полицай не те направи на решето, ще дадеш курбан в Долна Баня, а аз с удоволствие ще присъствам да чуя за пробуждèнието ти от Лениноградскио сън, ок?...

Ето ти снимки дет щракнах вчера, толкова красиво, това са мои съседи... Дървото вляво е магнолия, за другите не знам, всичко цъфти сега, пролет е - от 23 Септември...

Само да не решиш че съм в рая, ето тука е заровено кучето на заблудата, а аз току що ти го разкрих, о философик мой греческий с турскa сила, попаднал под воденичния камък на сокопиещата портокалов Атанасостасова с тоже греческо име, олè...

Не знам как ще се оправиш в таa върховно-касационна, апелативно-байганьовска, италианско-французойска патаклама, страх ме е да те чета, да ти кажа честно !...

Нападаш кат рицар примитивни и низши подчовеци, това нали знаеш че е Дон Кихот, а?...

А Санчовците ще те нарежат на парчета, те са зли кат комунисти в Белене... И също толкова тъпи...

Стискам палци ! (немски израз)... На английски е: Кръстосвам пръсти... Спомняш ли си в училище, когато кръстосвахме (в някаква игра беше май) показалеца и средния пръст, това на английски е = keep your fingers crossed = стискам палци (по немски)...

На UK лотарията (Camelot) им беше лого, ок?... Май вече го махнаха - и там се карат кат диви безумни балканци, о суета сует и всяческая суета и тъп човешки род, о Христосe, слез та си прибери вересиите - молитва към теб с турски думи, но нали тъй ни подреди ти в робството, олè... А уж си нямал любимци, ама Щатите са ти много любими, а Бълхàрия даже никак, олè... Аз и Айга-Гайга сме с тебе, олè?...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Между нас казано турците не са мързеливи хора. Напротив, много са работливи. Ако искаш да даваш пример за мързелив народ, давай пример с руснаците. По-мързелив народ от руснака нема на целото земно кълбо. Ляга в началото на зимата на печката отгоре и става от печката някъде през май, когато идва пролетта.

Ангел Грънчаров каза...

Принципно сте напълно права, госпожо Василева. Но при мен специално нещата стоят иначе. Първо, в (не)образователната и (не)възпитателната ни система царува не някакъв ред, а царува АБСУРДЪТ. Борбата ми с този във всичко проникващ абсурд осмисля живота ми, вярно, платих жестока цена. А това, което ме крепи и ми дава сила, са тъкмо, цитирам Ви защото добре сте го казала, "моментите на удовлетворение, че си полезен за следващите генерации". Човекът е същество, което не може да понася безсмислието. Говоря за пълноценно съществуващият човек, за ЛИЧНОСТТА, а не за мижитурките, на чието безразличие се крепи въпросната противочовешка система, наричана, кой знае защо, "образователна", "възпитателна" и "личностно-формираща", въпреки че тя единствено вреди на младите във всичките тия отношения.