Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 30 октомври 2018 г.

Нека не правим необосновани изводи, клеветящи велики държавници на България като Цар Фердинанд Български!




Приписвате на Княз Фердинанд това, което е трябвало да направи правителството, т.е. прехвърляте отговорността върху него за неизпълнение на пълномощия, които са задължение и отговорност на правителството. (Понеже е русофилско, правителството, естествено, не си изпълнява задълженията - нарушавайки законите!) Но за това неизпълнение нима Князът трябва да носи отговорност?!

Това, което правите обаче, не е честно, не е справедливо: сега разбирате ли каква Ви е грешката - и греха?! Освен това Княз Фердинанд е държавник от висока класа. Той знае, че Стамболов го е турил на престола. Но не може да направи нещо за него по причина на това, че ще завие русофилската глутница - а това е вредно не толкова за него самия, колкото за държавата.

За да запази независимостта на България от вилнеещата руска мечка Княз Фердинанд в ония години е трябвало да прави доста компромиси със съвестта си. Да не мислите, че му е било приятно статуя на руски цар да се пъчи на коня си над сградата на Народното събрание?! Но за да омилостиви побеснялата, но иначе доста тъпа руска мечка, той е правил такива лицемерни жестове на помирение: нима е имал други възможности в онази доста страшна епоха?!

И още нещо: както ликвидираха Княз Батенберг и Стамболов (и мнозина други!), колко му е руснаците да ликвидират и самия Фердинанд - и щяха да го направят ако не беше играл години наред една доста опасна дипломация, жертва на която, така или иначе, падна и този, който го тури на трона - самият Стамболов! (Години след това жертва на същата опасна дипломация ще падне и първородният му син Цар Борис Трети, който бащата ще надживее!)

Тъй че Ви моля да мислите повечко когато се изказвате по сложни исторически казуси. Щот правите необосновани изводи, клеветящи велики държавници на България като Цар Фердинанд Български! Нека да бъдем малко по-честни, а?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за изхода на делото, г-н Грънчаров! Някъде във Фейсбук написаха, че сте спечелил!

Ангел Грънчаров каза...

Все още решението на ВКС не е публикувано. Не се знае още изхода на делото. Какво ли не пишат из Фейсбук...

Bacho Кольо каза...

След като е ясно, че руснаците са ликвидирали Стамболов, Фердинанд, Борис Три и "мнозина други", единственото странно е, че не са ликвидирали самия Грънчаров...

А бе Грънчаров, ти вече си на път съвсем да изперкаш...
Историята я имаш за тоалетна хартия.

Анонимен каза...

"Нека не правим необосновани изводи, клеветящи велики държавници на България като Цар Фердинанд Български!". Обоснованите изводи за престъпниците-политици /от лево и у десно/от близките вече почти 30 г. са това, което трябва да направим.