Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 7 октомври 2018 г.

Полемика с журналиста Береану: заради феноменалната си некрадливост Жан Виденов заслужава ли да бъде обявен за първия комунистически светец?





Петър Фотев: Комунистът по презумпция е крадлив и корумпиран. Може и да има някакви изключения, но те са само за да потвърдят правилото.

Vasil Damyanov: Да, но тези около него крадяха като за световно.

Vladimir Bereanu: По лошото е, че той е единственния политик на високо равнище у нас, които не е крал след 1989-та....

Ангел Грънчаров: Лъжа. Не е единственият. Костов не е крал.

Vladimir Bereanu: Ангел Грънчаров Твоето твърдение е невярно. Аферата "Балкан" е очевиден пример за това.

Ангел Грънчаров: Vladimir Bereanu На "очевидни примери" не вярвам. По "очевиден начин" не може да се разбере (и особено пък докаже) кога някой е крал. (Нито кога не е крал. Твърдението "Очевидно Жан Виденов не е крал!" е напълно идентично на твърдението "Иван Костов е крал!", т.е. не струва и пукнат грош.) Не съм дебил за да вярвам на глупави безпочвени твърдения. Трябва да знаете, че има един-единствен начин за доказване на вина и престъпление в цивилизованите общества: влязло в сила съдебно решение. Лошо е че не уважавате законността. И подхвърляте врели-некипели и клевети за личности, които не Ви харесват по чисто политически причини. За такива клевети в цивилизованите общества се ходи на съд. С една дума казано: изложихте се! :-(

Vladimir Bereanu, апропо, а какви доказателства можете да приведете в подкрепа на твърдението си, че Жан Виденов не е крал? :-)

Vladimir Bereanu: Ангел Грънчаров Доказателство е имотното и финансово състояние на лицето Жан Виденов по време на неговото премиерство, след това и до този момент. За доказателства по аферата "Балкан" има огромно количество журналистически материали. Потърсете ги с помоща на Гугъл. Да, прав сте, няма нито един осъден, високопоставен политик, в корупция, понеже у нас това престъпление не се преследва. И да, аз коментирам нещата, като журналист, без да правя квалификации "комунист", "не комунист" - става дума за политици и "управляващи" лица, без значение от тяхната обявена политическа принадлежност /а тя, често, се променя, като носна кърпичка/, които най-безотговорно крадат.

Ангел Грънчаров: Vladimir Bereanu Хубаво е, че така добре сте информиран за имотното и финансово състояние на лицето Жан Виденов, бивш премиер, чието премиерстване беше белязано с най-големия грабеж в историята ни - когато целокупният ни народец беше до шушка опаскан и окраден от комунистическата мафия. На легендата за "бедния и кристално честен Жан", която пак е творение на тъй "честната" и "неподкупна" особено наша родна журналистика" вярвам точно толкова, колкото вярвам и на легендата за "най-крадливият политик, демонът на злото Иван Костов", сътворена от също тъй "честните" и особено пък "неподкупни" наши родни журналисти, т.е. не вярвам изобщо и на двете легенди, които ни ги пробутват нашите "журналисти", тъй предано служещи на тия, дето хубаво плащат. Тезата, от която се водите, а именно "Всички политици са маскари - и крадци" (с изключение единствено на Свети Жан Виденов, разбира се!), е теза, която обслужва именно истинските крадци и маскари (разбойници и пр.), вярвам сте достатъчно интелигентен за да разберете това, щото баснята за "общата вина" е равностойна на оневиняването именно на тия същите истински разбойници, крадци, маскари, и пр. сред политиците ни. Аз пък смятам, че вината винаги е конкретна и подлежи на доказване (по съдебен ред). А пък пробутването на лековерния ни народец на такива "журналистически", с извинение, басни за "кристално честния и некрадлив Жан" и за "най-големия крадец и злодей Иван" служи за деморализацията и дебилизацията на народа ни, която пак е изгодна на същите тия крадци, мошеници, лъжци, разбойници и пр. сред нашия политически елит. Интересно е, че не казвате нищичко за ныне управляващия ни премиер, той също като Жан ли е от "съвсем некрадливите"?! :-)

По време на управлението на Жан Виденов народът беше окраден до шушка чрез хиперинфлацията. И по тази причина Жан, моля ви се, е провъзгласен за единственият български политик, който не бил откраднал абсолютно нищо!!! Жанчо, моля ви се, бил "нещо като светец", бил невиждан в природата феномен: комунист, който не краде! Аз лично по-голяма комунистическа наглост не се сещам, ако се сещате, подсетете ме...

Веселин Делчев: Г-н Грънчаров, изключително сте ми симпатичен като борец за промяна на образователната система към по-добро. Понякога си противоречите: не искате "пробутването на лековерния ни народец на такива "журналистически", с извинение, басни за "кристално честния и некрадлив Жан" и за "най-големия крадец и злодей Иван" (цитирам Ви). В същото време енергично се провиквате: "Жанчо, моля ви се, бил "нещо като светец", бил невиждан в природата феномен: комунист, който не краде!". Правите това, което секунди преди малко не желаете: "пробутване на лековерния ни народец на такива "журналистически", с извинение, басни". Внушавате, че всеки комунист краде. Това е толкова безпочвено, колко Ви се виждат обвиненията за Костов, който също ми е толкова симпатичен.

Ангел Грънчаров: Не са противоречия това, г-н Делчев, а иронизиране, нищо не пробутвам, а осмивам ония, които пробутват въпросните внушения; спомагам за освобождаване на съзнанията от бремето и отровата на лъжите. Тази ми е задачата като философи, това и правя, най-съвестно си изпълнявам работата, според достъпните ми средства. Тъй че това, което Ви изглежда като "противоречия", е нещо съвсем естествено - стига човек да постигне един по-богат смисъл, който се съдържа във "внушенията" на философа, който служи единствено на истината. Тъй че когато четете изказвания на философ винаги се старайте да постигнете точния, верния смисъл, имайки готовността да пожертвате първоначалното си повърхностно впечатление, иначе казано, да се разделите с баналните разпространени и изтъркани масови представи...

А това, че всеки комунист краде е аксиома, краденето и комунизма са неразделни. Комунизмът като "идея" е представен по най-дълбок начин от Достоевски в романа "Престъпление и наказание": било "справедливо" да се окрадат парите на бабичката-лихварка, щото на нея те не били нужни; за да бъде поправена "несправедливостта" бабата трябва да бъде убита! Оправдано е да се убие, защото "това е математика": един безполезен живот на болната бабичка се отнема, а се спасяват стотици животи на млади, ала бездни хора - които ще бъдат спасени с парите на бабичката! Така мисли комунистът, ето геният Достоевски е показал и непосредствената връзка на комунизма с убиването. На тия неща учих младите хора като учител, ето, комунистите пък ме опраскаха, уволниха ме - щото имам способността да бъркам дълбоко в душите им, което ги вбесява. Комунистите мразят истината не по-малко от свободата...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

20 коментара:

Анонимен каза...

По същата Ваша логика може да се каже, че всеки антикомунист /т. е. всеки десен/ експлоатира - другата аксиома, която не приемам, но която се "узаконява" от Вашата аксиома за краденето и комуниста. И Вашите опоненти спокойно магат да кажат в такъв случай, че са Ви "опраскали" заради екплоатирането, което Ви е уж вродено. Разбира се, че няма да се съгласите с това, защото не сте такъв. Обаче това нека Ви напомни да се поставите на мястото на честните хора с леви убеждения. Аз лично съм срещал некрадливи комунисти, социолисти и подобни. Както съм срещал неекплоатиращи десни.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Левите могат да кажат каквото им скимне за десните, щото за левите не е проблем да лъжат както си искат. И да казват всякакви идиотщини по адрес на десните е съвсем нормално за комунистите. А това, че сте срещал некрадливи комунисти е просто изключение от правилото, а то, както вече изясних, е: че комунизъм и крадене са неразривно свързани. (В този смисъл некрадящият комунист е неистински комунист, той, така да се кажа, е извратен в комунизма си комунист.) Изключенията от правилото пък само го потвърждават. Сега не Ви разбирам какво по-точно искате да кажете, искате да ме убедите, че може да си комунист без да крадеш? Да, но това изобщо не променя природата на комунизма (и оттук на истинския комунист), а тя е: да се гледа на чуждото като на свое, т.е. да се смята, че да се краде от чуждото е справедливо. За това говорим. Но ето че същината на проблема Ви се изплъзва - и ме разбирате плоско и криво. Помислете малко какво казвам и ще се убедите, че не е толкова неприемливо. Помислете и върху това: ако има такъв честен комунист, той тогава какво прави при комунистите, които по начало за друго не мислят освен за това какво и как да крадат колкото се може повече?!

Анонимен каза...

Не става въпрос за природата на комунизма. Видяхме я с очите си, усетихме я на гърбовете си, намразихме я над гробовете на убитите ни без съд и присъда дядовци. Въпросът е в безсмисленето ровене: Вие ровите в тяхната крадливост, те ровят в дясната грабливост. Те били крали от чуждото, защото го смятат за свое, опонентите им били крали от труда им като от свой, защото трябвало да печелят. Да Ви прилича на вица: Ако изядеш тази фъшкия, ще ти дам сто лева... И за какво ги ядоме тези фъшкии сега?!

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Почнахте да говорите нелепици, воден от емоцията си. Казах, първом мислете, после говорете и пишете. Казахме, комунистите могат да си говорят каквото искат, Вие за тях не берете грижа, те могат да плямпат каквото си искат. Аз ровя в най-потайните кътчета на комунистическата душа обаче неслучайно - щото точно там е скрит в непокътнатия си вид оня комунизъм, от който си патихме; и от който тепърва още повече ще си патим ако не го изчегъртаме някак там. Приравнявате комунистите с мен, антикомуниста, поставяте ме на една плоскост с тях, без да отчетете това, че аз казвам истината, а комунистите както винаги са правили лъжат като за последно. А разликата е принципна, ако заличим границата между истина и лъжа, тогава вече всичко отива по дяволите. Искате да мълчим за странностите на комунистическата душа - сакън да не обидим комунистите, това ли Ви е голямата грижа? И ги защищавате - без дори да правите опит да сфанете за какво по-точно става дума. Вашето поведение се дължи на ценностен дефицит. Точно за природата (същността) на комунизма става дума, която е закотвена в комунистическата душа. Помислете поне малко. Оставете глупавата емоция...

Анонимен каза...

"аз казвам истината, а комунистите както винаги са правили лъжат като за последно." Това Вие го казвате. Всеки ще се сети кой е емоционален. Да, Вие сте антикомунист, използващ методите на комунистите.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Има емоции и емоции, но когато става дума за истината емоциите са напълно безполезни. Нищо де, не Ви е дадено да разберете някои неща, продължавайте да вярвате в непогрешимостта си. Апропо, ако използвах методите на комунистите нямаше да разговарям с Вас, а щях вече да съм Ви разстрелял! :-) Както и да е. Нещо ми имате зъб, ето че си задоволихте емоцията. Бъдете здрав!

Анонимен каза...

Признавам грешката си - членуването на "методи". Използвате някои методи на комунистите - тези за обработването на съзнанието, чрез "А това, че всеки комунист краде е аксиома, краденето и комунизма са неразделни. " Щом е комунист, значи краде - това не е ли дискриминационно мислене? Щом е капиталист, значи е мошеник - това не е ли дискриминационно мислене?

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Трогателна е тази загриженост за некрадящите комунисти, които все пак вероятно признавате, че са значително по-малко от крадливите. Но говорим за друго: комунизмът включва в себе си (в понятието си) кражбата или, както я наричат комунистите - "експроприацията". Как ще си при това положение комунист ако не си готов да крадеш. И също така няма как да си комунист ако смяташ, че краденето е нещо осъдително, комунистите го смятат за справедливо. Какво мислят комунистите за капиталистите изобщо не е интересно, щото комунистите по начало само лъжат...

Ангел Грънчаров каза...

Повтарям, опитайте се да разберете логиката ми, смисъла, който се опитвам да Ви предам: доколкото са комунисти, комунистите крадат (и лъжат, и убиват), доколкото не са комунисти (автентични), комунистите може и да не крадат, да не лъжат и да не убиват... надявам се, сега вече ще ме разберете...

Анонимен каза...

Вие разглеждате комунистите като носители на идеология. Аз се опитвам да Ви насоча да гледате на комунистите като на хора. Идеологическото мислене изяжда чавечността. Прав сте за идеологията им. Но за да ги направите неавтентични, трябват отношения, по-рафинирани от етикета " всеки комунист краде е аксиома, краденето и комунизма са неразделни".

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Който човек реши да се нарече комунист, се отказва от човечността си - и става носител на комунистическата античовечност. След това ако иска да си върне човечността, трябва да почне да се отказва от комунизма си. Доколкото си човечен, не си комунист, доколкото си комунист, не си човечен. Няма как, истината, същността ни задължава да мислим така. Като не краде, комунистът постъпва в противоречие с правилото на комуниста, което го задължава да краде, в случая той вече се държи като човек, но не като комунист (изменя на комунизма си).

Така стоят нещата. Просто е. Смятам, че можете да го разберете - стига да поискате.

А дали комунист може наново да стане човек, отказвайки се изцяло от комунизма си, това е сложен въпрос. Някои хора смятаме, че не може. Че такова прераждане е невъзможно. Опитът учи, че по същия начин както няма бивши негри, така няма и бивши комунисти.

Комунизмът, сатанинското до такава степен е обезчовечило човека, че той не може вече да се върне към човешкия си облик. Цяло чудо е комунист да стане човек в истинския смисъл. Но в живота понякога може би стават и чудеса, а?

(И да добавя: в едно отношение комунистът може да се е очовечил, но в друго пак ще си остане комунист; примерно може вече да не краде, но за сметка на това продължава да обича да лъже; смятам, че случаят на Жан Виденов е точно такъв: комунизмът е заблуда, как може да си комунист, да си под властта на заблудата и да не виждаш нещата от живота неизвратено, т.е. лъжовно?)

Ангел Грънчаров каза...

Между другото не правите добро на комунистите като ги защищавате. Те трябва да изпият цялата горчива чаша на истината за комунизма и само това ще помогне да преживеят така потребния им поврат към доброто, т.е. да се освободят от наркозата на комунизма и да станат отново човеци. ЕДИНСТВЕНО ИСТИНАТА ЛЕКУВА ДУШИТЕ, това още ли не сте го разбрал?!

Анонимен каза...

Прекалено сте подвластен на емоциите, Грънчаров. Според мен трябва да се опитате да подходите рационално.

Ангел Грънчаров каза...

Без емоции няма рационалност, другарко. Прочетете главата за разума в моите лекции по философия за да разберете що е разум и що е разумност...

Анонимен каза...

а ЗАЩО ти спират публикациите тук. Сам си отговори.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Ами защото съм бил заразен с вирус. Така казват. Не знам истина ли е...

Анонимен каза...

Ами ако са те спрели, защото проповядваш, че едни хора не са хора?

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Не мога да проповядвам, че някакви хора не са хора. Не съм тъпанар. Ако са хора, значи са хора... Само тъпанар ще каже, че дадени хора не са хора. Съвсем друг е въпросът комунистите хора ли са. Освен това за мен думаха "хора" не докосва същината. Важното е да си ЧОВЕК. И личност. Комунистът е същество, отказало се от човечността (личността) си в името на това да служи на комуната - и да вреди на други личности. Не виждам как такива същества могат да бъдат смятани за хора, камо ли пък за човеци. Да убиваш нима е човешко според Вас?

Анонимен каза...

Лично съм чул от един известен комунист изказване: " толкова съм инат, че от инат ще си отхапя ногата". Вие сте толкова витиеват, че от витиеватост Ви се вие свят. Кръстоносците хора ли са?

"Да убиваш нима е човешко според Вас?" - питате. Да убиваш, не е човешко. Но убийците са хора. Затова открай време, още от Стария завет, убийците подлежат на превъзпитаване, с изключения, които потвърждават правилото.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Не ми пука какво Ви е мнението за мен, но щом минахте на анализ на моите лични особености, това означава, че дезертирате от спора. Едно дете щеше вече да разбере: доколкото е комунист, комунистът не е човек, щото комунизмът а античовешка доктрина, е доктрина, пораждаща античовешкост и изискваща от адептите си да не са хора. Да не са човеци. Който комунист поиска да е човек, му се налага да се отказва от комунизма си.

Във всеки човек (в това число и у кръстоносците) човешкото и нечовешкото (сатанинското) се борят. Когато надделее античовешкото, той губи облика си на човек и става, примерно, комунист. И вече е изменил на човешкото. Т.е. вече не е човек. Убил е ако щете човека у себе си. Как тогава може оня, който е убил човека у себе си, да е човек? Сам си отговорете на въпроса.

Казах Ви вече, че с "добрината" си към комунистите не им правите добро, а ги насърчавате да продължават да правят зло. Щото ги оправдавате. Помислете и върху това. За да се превъзпита един комунист и да стане човек се иска ПОКАЯНИЕ. Да сте чул комунист да се покайва?