Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 9 октомври 2018 г.

Ситуацията около бездомната баба Марийка: моля помогнете да спасим възрастната жена!





Разбрах, че баба Марийка е била нападната от хулигани и била пребита. Оказа се, че във фейсбук-групата "Забелязано в Пловдив" има съвсем актуална публикация (постинг) за нея от Teofana Ilieva, там в коментарите можете да видите какво се е случило и какво е положението.

Радостно е, че са се намерили хора, които са откликнали на проблема й (че е бездомна, че спи на улицата в настъпилата вече есен), да видим дали ще направят нещо да й помогнат. Това е всичко, което знам за нея. Аз лично ходих на два пъти по маршрута й напоследък (преди около седмица), не можах да я намеря... ще опитам тия дни пак (стига да намеря свободно време). Това е.

Написах там следния коментар:

Истина ли е, че баба Марийка е била подслонена от някаква добра жена? Къде спи? За нея най-сериозния проблем е да има подслон, тя не желае да живее в приют за бездомни или в старчески дом; не желае също така да отиде да живее при дъщеря си в Германия.

А на улицата да живее означава да настине и да умре. Моля, помогнете с каквото можете да се реши този неин главен проблем!

И към вас се обръщам с този призив: помогнете ако можете с нещо да й се намери подходящо жилище за през зимата на първо време. Ако чакаме институциите да помогнат означава баба Марийка да умре, институциите са напълно безчувствени. Ние, човеците, доколко сме човеци, трябва да помогнем на баба Марийка. Ако не й помогнем, ако я оставам да спи на улицата и да умре, означава да си сложим на съвестта голям грях! Всеки си казва: дано някой друг помогне, аз не мога (нямам време да се занимавам и пр.), и сам нищичко не прави; така не бива, срамота е. Казано е: "Задружна дружина и планина повдига!", нека да си обединим силите и да решим заедно проблема й. През миналата есен аз спомогнах проблема й за зимата да се реши, но ето сега тя беше изгонена от квартирата си. Моля, помогнете да решим проблема й и тази есен!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: