Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Как д-р М. стана любим пророк на комуно-мутро-ченгесарския мейнстрийм?



"Трябва да си припомним откъде идваме, за да си дадем сметка кои сме. Имаме труден исторически жребий. Наследници сме на пет века османско иго, два века византийска власт, три века диви боляри и половин век комунисти. Две национални катастрофи. Натоварени сме с памет за зависимост и унижения. Българинът е смален човек, казано дръзко. Кодиран да оцелява в дребнодушен режим", казва в интервю за KapitalLight психиатърът д-р Николай Михаилов. Ето още акценти:

Масовият човек охотно разменя свобода за сигурност

Бедата е, че след краха на комунизма "разкрасяващото огледало на лъжата" не беше счупено, а само смени рамката. Старата лъжа беше заменена с нова лъжа. Новата лъжа има някои предимства, тя е по-дълбоко засекретена, по-трудно достъпна, защото е "естествена" и, така да се каже, нормална. Строго погледнато, посткомунистическият човек е все същия беглец от реалността, но с някои граждански волности и потребителски бонуси...

... Моловете са светилища на потреблението, религиозни дестинации.

Първомайската манифестация е екстаз на разтварянето в сакрален колектив, шопингът е шемет на фетишизма. Политиката твори илюзии, поръчани от илюзиите на електората. Няма измъкване от този капан. Демократичното управление е неосъществимо без услугите на организираната симулация. В политиката се лъже и по форма, и по съдържание. Същественото е да се прави с вдъхновение и тъй да се каже, огрижено.

Образите, които този Студентски град емитира, са наистина зловещи.

Това не е град, а подземие. Безумна чалга и екстаз на простотията. Нищо по-информативно за националния упадък от веселието на провинциалния студентски авангард. Струпването на либертини от дълбоката провинция в нещо подобно на чалгизирано гето е зловещ образ на българската либерална революция, кошмарно постижение на нашата демокрация. Става ясно, че това, което наричаме преход, въобще не се шегува, а тласка нещата към антропологична мутация, към израждане на поколенията. Това, което показват от дискотеките на този "град", не е кич, а беснуване, "светивитово" хоро. Кошмар.

Прегънатият свиква със своето нищожество

Българският човек е исторически подмятан, докато накрая, види се, е успял да се презре. Прегънатият свиква със своето нищожество. Няма смисъл в първородството, щом съм гладен, казва библейският Исав. Дайте ми паница с леща. Българският живот е с отрязани дълбочини, без небе. Има нещо отчаяно на дъното на нашата национална душа, разубедено и мнително. Оттук и характерната битова небрежност, глухото раздразнение, безадресната претенция, накрая безстилието. Най-голямата беда се нарича атрофия на чувството за истина. Нито истината, нито лъжата имат някакво значение, важна е простата протяжност на живота, унилото течение на дните. От това състояние не се излиза със смяна на правителствата, а със смяна на ума. Но как се сменя ум?



ПОЯСНЕНИЕ: Либертини в древния Рим са освободените роби, които обаче си остават задължени на бившите си господари, т.е. не са напълно независими. Либертинът е нещо средно между роб и човек.

Кратък мой коментар: Ще коментирам вкратце поредните излияния на богослова-психиатър (да си богослов и психиатър едновременно, а наред с това да циркулираш из медиите като "дълбинен политически гуру" също е един много пищен кич!):

Навремето даже уважавах този човек, именно психиатърът-богослов д-р Михайлов, който по едно време дори успя да стане депутат от партията на Костов - а след като не получи втори мандат стана един от най-големите медийни хулители на бившия си партиен лидер; оттогава именно, т.е. от времето на толкова сърдечните антикостовистки изяви на доктора датира тъй голямата любов на мафиотско-ченгесарско-олигархичните медии към доктора-психиатър с витиеват език, който имитира философската, нещо повече, пророческата и почти мистична, сякаш "боговдъхновена" вдъхновена задълбоченост; да де, обаче самият факт, че точно такива медии така силно обикнаха въпросната представяща се дълбокомислеща ТВ-звезда, показва убедително, че пророческите излияния на тъй чевръстия (циркулиращ от медия в медия) богослов-психиатър са крайно угодни тъкмо на тия, които именно са господари на същите тия медии. Остава д-р Михайлов да влезе в някое реалити-шоу и тогава чалгата, срещу която той уж толкова интелигентски роптае, ще постигне пълен апотеоз.

Умните хора би следвало, стига да са истински умни, да имат и някакъв що-годе приемлив морал; докторът обаче успя да се издигне над тия толкова простички изисквания на добродетелния живот не само защото в качеството си на бивш костовист се преобрази в щатен най-върл медиен антикостовистки оплювач (подобно на един друг такъв титан - Явор Дачков), но и защото в един момент публиката забеляза, че богословът-психиатър стана горещ поддръжник на кагебисткото (тъй изтънчено "духовно", моля ви се) руско православие, а в един момент даже дегенерира и до нивото на банален путинец. Е, от този момент медиите вече обикнаха доктора така, както гимназист обича хубавото момиче от най-предния чин, което е благоволило да му даде всички прелести на своето така жадно за любов и ласки младо тяло.

Аз такива хора ги наричам медийни шарлатани, а понякога дори и медийни мерзавци (работещи срещу заплащане, естествено, за какво друго да работят?!). На това основание колкото и да се напъва докторът да ръси словесни бисери, толкова по-слабо може да ме впечатли. Е, вярно, има и попадения, примерно ето това:





Както и да е. Любимият на олигархичните медии доктор-богослов-и-психиатър-и-медиен-прорицателски-гуру (той е нещо като нашата нова баба Ванга, облечена обаче в панталон!) очевидно говори неща, което добре служат тъкмо на онова, срещу което докторът по тъй страстен интелигентско-ентелектуален начин уж роптае. Неговите внушения (ако изобщо някой масов човек може да го изчете - или да го изслуша, а камо ли пък да го разбере!) предполагам импонират най-вече на мутрите, дето имат претенции, че не са чак толкова прости, мога да се заложа, че самият Боко Борисов е силно привързан към доктора-богослов-и-психиатър, а нищо чудно да е и негов клиент (който от благодарност ходатайства на приятелите си, медийни императори, да пущат по-често на екран неговия тъй мъдър любимец). Както и да е, факт е, че си имаме втори бай Вучков, който обаче не може да бъде осмян само по причина на това, че народът хептен не успява да сфане смисъла на приказките на многоучения доктор. Искам да кажа, че разглежданият субект, дето така революционно именно громи медиите, на които той е не само любимо хранениче, но и най-любим герой, всъщност сам е изразителен феномен на онази привидна (лъжовно-лъжлива) медийна реалност, която, тъй да се рече, предизвиква неговото интелигентско бичуване; иначе казано, очевидно е, богословският психиатричен доктор си пада именно по самобичуването. Както и подобава да прави истински грешния православен "християнин", с извинение, който е успял да си продаде душата (срещу рубли) на самия Сатана: КГБ.

У Нашенско сичко може да се види. Д-Михайлов бил ли е веке у Слави? Как е възможно, таваришчи, такъв голем пропуск? Где спите, таваришчи, ще ви резнем от надниците?! Боко, направи нещо по въпроса, мама му стара - излагаме се веке!

Ще завърша със следното: аз лично не вервам на нито една дума на психиатъра-богослов-прочут-медиен-гуру-и-любимец-на-по-ентелегентните-мутри; колкото и да се напъва, не може да ме впечатли изобщо! А ето сега каква е неговата голема идея, ще я кажа с най-прост език, та да ме разберат дори и ентелегентните мутри, захласнали се така по витиевато говорещия психиатър, от чиито излияния, ако сме честни, не разбират нито една дума, ала се налага да лъжат, че сичко разбират, оти иначе народо ке разбере, че не само са просто прости, а са твърде много прости! Ето онази идея, която докторът така умело продава на олигархично-ченгесарските телевизии, старателно пазейки се от опасността никой да не разбере, че фактически го вдъхновява онова, което вдъхновява всеки средно-статистически посткомунистически дебил:

Понеже съм правдолюбив, понеже не мога да лъжа, ще бъда пределно откровен и ще се изразя възможно най-просто: за доктора западната демокрация и култура и особена западният начин на живот е нещо най-ненавистно, иначе казано, той мрази Запада почти толкова колкото мрази и самия Костов (Костов за д-р Михайлов е самият Сатана, а пък Путин е нещо като Христос, да ме прощава нашият тъй добър, човечен и всичко разбиращ Бог за това че ми се наложи да употребя името му в такъв гнусен политически контекст!). В възболното психиатрично съзнание на доктора-богослов-и-медийно-гуру Западът е самото зло, прогнило от разврат (Западът е толкова лош защото е приказно богат, толкова богат, че доктора и пет живота да слугува на КГБ пак нема да може да забогатее колкото средния западен богаташ!), докато, за щастие, от Изток сияе в огненочервен цвят кремълската звезда, олицетворяваща благословения и благодатния кагебистки комунизъм, който е призван с огън и меч да съсече и изгори тъй гнусния Запад (както някога самият Бог изгори и изпепели Содом и Гомора!). Да, въпросният психиатър няма друга грижа освен тая да крие, че в душата му грее заревото на Октомври и точно по тази причина му се налага да се изразява тъй витиевато и неразбрано (често и самият той не може да разбере какво точно е казал, но по нашите географски ширини това минава за "страхотно мъдра дълбочина". Да, висш апотеоз на подобен многоучен сорт мъдрост е да кажеш или да напишеш нещо, което сам не можеш да разбереш; психиатърът-богослов Михайлов обаче не пише, той предпочита да говори, внимателно пазейки се да не каже това, което мисли, което владее сърцето и душата му. Значи докторът мрази с цялата си душа западният начин на живот, а пък идеята за свобода (сърцевина на западната култура, съзнание, цивилизация) е онова, което именно е Дяволът, подлежащ на безжалостно изтръгване от душите на человеците.

Е, аланкоолу, имаме си всемогъщ приказен герой, това е дребничкият на ръст тавариш-император Путин, който ще изгори в огън и пламъци проклетия Запад с цялата му свобода, с цялата му демокрация, с всичките му ония потребителски съблазни и измишльотини, които отклоняват дори и бедните българи от тъй простата истина на живота: какво друго му е нужно на човека (и най-паче на българина!) освен големо парче мек хлебец и буца сиренце (или парче апетитна сланинка)?! Да бе, тоз сатанински Запад ни научи, че има разни там изобретения, които ни отклоняват от простия и тъй подреден комунален живот, в който всеки, който се мисли за личност и затова иска свобода, просто трябва да бъде натикан в концлагер - за да не ни трови душите с разни дяволски съблазни! Това е то, дебили: ще ви караме да си мечтаете за комунизъм, за парчето лебец и за бучката сиренце, а пък ний, дето ви учим на това, ще живеем като западняци в прекрасни мезонети, ще се возим в сатанински западни коли, яхти, самолети и прочие! Който се прекланя на Запада, който иска свобода, който се опитва да бъде личност, той, дръзко казано, е "смален човек, кодиран да оцелява в дребнодушен режим", казано по доктормихайловски; само путинците са великодушни и даже уголемени като человеци, нали така?!

Спирам дотук. Та значи д-р Михайлов изобщо не е опасен за ченгесаро-мутренската власт и за катастрофалното статукво, установено от нея, напротив, твърде им е удобен. И затова и го носят на ръце. Иначе отдавна да му бяха били шута.

Зад мислите на всеки медиен измамник трябва въпреки всичко да се научим да разпознаваме истината, идеята, която го вдъхновява. С две думи казано, всичко в този свят се свежда до лакомията за пари, нали така, нека да бъдем поне малко честни. И за малко слава де, за какво друго живее човекът. Леле, Боко, нема ли да се сетиш да впишеш д-р Михайлова в следващите депутатски листи? Стига си се излагал с тия Георги Марковци, Антон Тодоровци и вся остальная ченгесарская сволоч? Тури доктора в листите, че да имаме възможността да се насладим на върховете на ентелегентско-мутренската чалга-духовност - и тогава ке векувате у властта! Дали пък всичкият патос на изявите на психиатъра-богослов не е вдъхновен от тъй съкровената мечта отново да седне на депутатската банка (от която го лиши злодеят Костов, проклет да е, ама докторе, мама му стара, как при целата си мъдрост тогава можа да заложиш тъкмо на най-непечелившата карта!?).

Спирам дотук. Хубав ден ви желая! Бъдете здрави!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Не знам пропусна ли тва в дребнавостта си, ти все пак не си Солженицин, а BG-овчарче покатерило се на дървото да не го бастисат турците, ок...

И таa жалка креатура иска да се сравнява с руснаците, тва велико племе с ядрени оръжия и повече...

Е тва не гy разбирам, болна комлексирана рая кат маймуняк Ив Индж, решил че има мозъk от 2 мозъчни клетки да говори за Русия...

Аз бих му препоръчал горещо да говори за Турция - че без нея щеше сега да е най-мноо бълxàро-турки циганин... Не му пречим за децата, ок, тогава щеше да има 8, ок... Ама келяв турчин, нали? И тва мекере иска да говори дори за Русия, прости му Господи, на таa рая безполезна...

Пиши му го тва, ОК, АIG мой мамин, ок?... Мола тъ, пиши му го, ок?...

Ти cè повече разбираш Западо, а?... Молодец!

А. от Австралия