Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 24 декември 2018 г.

Сега разбирате ли защо да си личност и да си интелигентен е "лошо" и "вредно" - дотам, че дори те уволняват?



Лидерите, които имат коефициент на интелигентност над 120, се възприемат като по-малко ефективни, независимо от реалните им резултати, съобщава Scientific American.

Интелигентните хора са по-добри лидери - от студенти до президенти - според множество проучвания. Със сигурност имат значение когнитивните способности, когато се осмислят пазарните промени или законодателството. Но новите изследвания на лидерството показват, че в даден момент наличието на по-висок коефициент на интелигентност може да се разглежда като вредно.

Въпреки че предишни изследвания показват, че групите с по-умни лидери се представят по-добре при обективни измервания, някои изследвания намекват, че последователите могат субективно да гледат на лидерите с висок интелект като по-малко ефективни. Преди десетилетия Дийн Саймънтън (Dean Simonton), психолог от Калифорнийския университет Дейвис, предположи, че думите на умните лидери просто да преминат през главите на хората, техните решения са често по-сложни за изпълнение и последователите по-трудно ги приемат. Сега Саймънтън и двама негови колеги тестваха тази идея и публикуваха резултатите си в изданието Journal of Applied Psychology. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

ПИТАНЕ: Сега разбирате ли защо да си личност и да си интелигентен е "лошо" и "вредно" - дотам, че дори те уволняват? Особено в нашите родни условия да си (не)обикновена личност е същинско проклятие - и началството такива изобщо не може да ги търпи (ако самото то, както е обичайно, не е достатъчно умно, интелигентно и напреднало в личностно отношение)! Говорим най-вече за нашенските родни условия, в нормалните страни нещата са по-различни, но ето, дори и там има подобни, аналогични ефекти. В този блог сме разглеждали доста такива родни, нашенски, свидни казуси, тъй че, вярвам, се досещате за какво намеквам, нали така? Хубав ден ви желая! (Дочетете цитираната статия, няма да съжалявате, ще разберете важни неща.)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Не разбрах само как/кой определя дали някой е " личност и интелигентен", щото твърде много индивиди се възприемат за такива?!
Спиридонов