Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 28 декември 2018 г.

Превъзходен нравствен казус ми подари животът!


Чудесен казус ми подари животът: да ида ли да взема 41 лв, дарени ми от колектива на ПГЕЕ "ТЕТ-Ленин" - или да ги изгладувам? :-)

В пълното безпаричие, в което се намирам, 41 лева са нещо, което може да ми подари поне 4 дена сносен живот, да, ама честта ми нима струва 41 лева?!

Прекланям се пред великото педагогическо майсторство на моите колеги-учители и най-вече на директорката на училището, които имаха добрината да ми подарят по-скоро не тия 41 лева, а този толкова чудесен, направо великолепен нравствен казус!

Който, живот и здраве да е, с Божията помощ още години наред ще мога да използвам - за разгаряне на хубави дискусии в моите часове по етика в същото това училище! :-)




Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

32 коментара:

Анонимен каза...

Вземете ги, Грънчич.
Знаем, че Вий, съветските отрочета, обичате някой да Ви подава милостинята си. Но, ако имате достойнство, няма да ги вземете. А Вие, доказано през годините, нямате такова. Затова ги вземете и мирясвайте. Надявайте се и догодина някой да се сети за Вас.
Сега се чудите дали да ги вземете, пишете в блога си заучени и издишащи фрази, а в същото време ще запалите автомобила си и ще отидете на "Пещерско шосе" 26, за да вземете парите и да Ви види директорката Стоянка Анастасова.
Каквото и да направите оттук-нататък, сте и си оставате малък човек, защото такива неща не се оповестяват. Ето, Вие искате хората да Ви кажат какво да правите, за да можете да обвините тях и техните мнения. Доброволно бягате от свободата си, а после казвате на нас, разумните граждани, че не обичаме свободата.
После не мрънкайте, Вий, другарю Грънчич.
Ето моето мнение - не ги взимайте.
Найден Георгиев - учител по БЕЛ от столицата

Анонимен каза...

Госпожо Анастасоссостасова излагате се. Всички разбираме, че Вие пишете тия излияния на въпросния "господин от столицата". Докъде стигнахте обаче!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко "Найден Георгиев - учител по БЕЛ от столицата",

Благодаря Ви за съвета! Нема да се възползвам от него. Нема как да разберете защо го правя. Вие не знаете що значи думата чест. Ако имахте и най-елементарно понятие за чест нямаше да се държите както се държите в блога ми.

Апропо, и свобода не знаете що е. Ако знаехте що е свобода немаше да си позволявате да ми давате съвет. Непоискани особено.

Анонимен каза...

О, непоискани, така ли?
Помня, че май Вие преди време питахте нас, широката общественост, какво да правите.
Но, вярно, за Вас, комунистите, общественото мнение е без значение. То е просто параван.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко "Найден Георгиев - учител по БЕЛ от столицата",

Пак забравихте да си сложите фалшивото име! :-) Защо ли? Вече се отказахте от него?

Апропо, вий, анонимниците, нема как да принадлежите на общественото мнение, щот немате личност, щот сами сте се отказали от личността си, а който нема личност, той и към човешката общност нема как да принадлежи. Поняла теперь меня?

Мислете малко как пишете ма, другарко! И какво е заглавието на единствената Ви още ненаписана книга? :-)

Анонимен каза...

Тази натрапница "от София" се махна, браво господине!

Анонимен каза...

А други пари получавали ли сте господин Грънчаров ?

Ангел Грънчаров каза...

Да, получих няколко хилядарки! :-) (Да го кажа така, та да позеленеят от злоба душманите...)

Анонимен каза...

Идете да си ги вземете, за да имате сили за нравствените дискусии 🙂

Rosie Zerkova

Анонимен каза...

Вие имате криворазбрано разбиране за достойнство. Вземете средствата, след като сте в нужда, благодарете и напишете статия за злобата, която убива хората . Напишете и за убийството на интелигенцията от същата тая злоба и дребните души, опитващи се да изчистят съвестта си с милостиня-коричка хляб.

Stela Belovska

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за съвета. Ще видим, не съм решил още. Не можах да разбера какво ми е кривото на чувството за чест...

Анонимен каза...

А благодарили ли сте на всички които са ви помогнали?

Ангел Грънчаров каза...

Не, другарко, аз съм изрод и дебил и по тази причина съм благодарен не на всички, които са ми помогнали, а само на някои. :-) Сега доволна ли сте, сега вече ще спите ли спокойно нощем? Спокойно ли е вече Вашето така обзето от бесовщина комуноидно сърце?

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров, вземи подаръка и после разсъждавай кооолкото си искаш!🎁🎄

Лили Николова

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров,
Човек трябва да вижда и признава нуждите си (особено тези от първа необходимост) и да ги поставя на първо място. Това се нарича отговорност за съхраняване на личния живот. Още повече, че този живот ви е подарък.

Stela Belovska

Ангел Грънчаров каза...

Stela Belovska Ако поставяме нуждите от първа необходимост на първо място, тогава по какво ще се различаваме от животните?

Анонимен каза...

Чудя се защо още не си ги взел.

Nedelin Boyadjiev

Анонимен каза...

Приеми с благодарност подаръка! Весели празници!

Лили Николова

Анонимен каза...

Ти знаеш ли какво са 41 лева? И знаеш ли какъв благороден жест на хора, които масово са се съгласявали с директорката да пишат срещу тебе, а сега да се пречупят изцяло и да съберат ЦЕЛИ 41 ЛЕВ! Ако така наречения КОЛЕКТИВ се състои най малко от 80 души, следва че всеки е отделил по 50 стотинки.Това е цяла РЕВОЛЮЦИЯ спрямо ръководството!

Виж какво може да направи една Коледа! Добре, че те повикаха, иначе щяха да се загубят и жестът ще бъде нахалост. А сега ще се чуе, ти ще им благодариш публично по ПОТВ, и ръководството ще се почуства възвеличено, точно както се почуства възвеличено, че смени учебните маси и ги превърна в емблема на ТЕТ-а. Не е малка ИНОВАЦИЯ!

Поздрав: Иванка Топалова и Жак Асса

Анонимен каза...

Да бе - Голям подарък! От сърце се предполага. Особено от хора-изненада за анатомията и физиологията - на мястото на сърцето е... празно!!!

Жак Асса

Анонимен каза...

Купи си нещо дето не си опитвал! Така каза Цв.Караянчева.

Margarita Kalinova

Ангел Грънчаров каза...

Да, освен да си купя... зелен хайвер. :-) От него никога не съм опитвал...

Ангел Грънчаров каза...

Да, Ваня и Жак Асса, за мен наистина е голямо чудо все пак това, че са се намерили учители, които, знаейки отношението на директорката към мен, въпреки това са се осмелили да пуснат в кутията своята лепта. За мен е необяснимо как това нещо е възможно, пък дори и да става дума за 50 стотинки. Казвам това най-отговорно защото познавам психологическата и нравствена обстановка в училището. По тази причина смятам, че за да бъдат събрани тия 40 лева няма друг начин освен директорката да е издала нарочна заповед, в която изрично да е казала, че ПОЗВОЛЯВА на всеки член на сплотения колектив да прояви милосърдието си и да пусне именно 50 стотинки в помощ на намиращия се в унизително състояние (по нейна вина) свой колега. И колективът е изпълнил заповедта. Друг начин да бъдат събрани тия 41 лева аз не виждам.

Ангел Грънчаров каза...

И по тази именно причина се колебая да ида и да взема тия пари. Ако не са събрани благодарение на свободната воля на всеки дарител, аз имам ли право да ги взема и да ги използвам?

Анонимен каза...

Лъжеш ,че си благодарил на всички, но си прав , че това не е наша работа а на господ.

Анонимен каза...

Брей, тоя Жак Асад много символистично говори! :-)

Анонимен каза...

Вземете ги, г-н Грънчаров - освободете се от дребнавите чувства и се поддайте на уникалния си изследоователски инстинкт. Това би бил психологически експеримент достоен за описание от перото Ви и за сериозната научна литература.
Богомил Конов

Анонимен каза...

Това е подигравка с теб!

Явно те смятат за алчен и глупав!

Martin Penchev

Анонимен каза...

40 лв са подигравка. Нека съберат 200 - 300 лв и да ти ги дадат. Чакат за 40 лв да отидеш и паднеш на колене.

Martin Penchev

Анонимен каза...

Вземи ги, защото са ти дадени с уважение от колеги.

Alexander Neferov

Анонимен каза...

Явно бившите колеги на г-н Грънчаров не са се сетили да направят сумата 41,11 лв. че подигравката да бъде още по-ефектна.

Иван Кованджиев

Ангел Грънчаров каза...

Извинете, а ако им напиша писмо, с което да заявя, че предлагам тази сума да бъде употребена за закупуване на храна за уличните котки, живеещи около училището, дали няма да постъпя грозно или пък ще постъпя правилно? Как възприемате една такава идея, имаща, така да се каже, природозащитен характер (в полза на защитата на животните)? :-)