Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 януари 2019 г.

Как по заповед от Москва сръбските комунисти дебългаризираха Македония?


На снимката двама яростни българомразци – националният предател и алкохолик, комунистически вожд и учител на всички комунисти, съветският другар Георги Димитров и югославският диктатор, другарят Йосип Броз Тито на среща в Белград през 1947 г. (бел. авт.)

Из: 74 ГОДИНИ ОТ ”КЪРВАВАТА КОЛЕДА”, Автор: Янко Гочевъ

Изтеглянето на българските и германските войски от Вардарска Македония през есента на 1944 г. създава вакуум, запълнен веднага от комунистическите бандити и терористи, накрекли се ”партизани”, предимно сърби и сърбомани.

Веднага след като завземат властта с подкрепата на Белград и Москва, те започват масов терор срещу всеки по-изявен българин.

В края на 1944 г. във Вардарска Македония, вече със статут на федерална единица в създадената комунистическа югославска федерация, се извършват масови репресии и убийства на българи, обвинени като “великобългарски шовинисти”, “фашисти” и “михайловисти”. Устройват се и съдебни процеси срещу водещата българска интелигенция. Чрез тяхното съдене и осъждане, както пише в своите спомени Васил Хаджикимов, новите власти изправят на подсъдимата скамейка българската история, култура и език в Македония. Същите, които до 1941 г. в сръбските съдилища биват съдени по Закона за преследване и унищожаване на разбойниците, след 1944 г. са подвеждани под съдебна отговорност по ‘Закона за македонската чест.

На 7.01. 1945 г., когато на стария български календар се празнувал големият християнски празник Рождество, в градовете Скопие, Прилеп, Щип, Велес и Куманово в акция по дебългаризацията на Вардарска Македония и превръщането й в сръбска покрайнина само за трите коледни дни, наречени по-късно “Кървавата Коледа”, са убити по предварително изготвени списъци 1260 македонски българи.

Това е само началото на масовия сърбокомунистически терор. През 1945-1946 г. са убити или изчезват безследно повече от 4700 българи. Масови убийства стават в градовете Прилеп, Битоля, Скопие, Велес, Куманово, Щип, Кавадарци, в селата на Малешевско и др. места. В същото време са арестувани и хвърлени в затворите и лагерите над 15 000 души, обвинени като сътрудници на “българския окупатор” и за “обида на македонската чест”. Това са все родолюбиви граждани, които не желаят да се откажат от българската си същност, нито да участват в процеса за “култивиране на омраза към България като основен критерий за македонски патриотизъм”. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: