Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 януари 2019 г.

Анкета: Допустимо ли е изгонен от образователната система учител по философия да излезе на улицата да пее - с оглед да оцелее някак?!



Много хора се възмутиха, че оня ден пях на живо няколко народни песни и оставих клипчетата във ФБ. А аз само репетирах щото като безработен учител възнамерявам да изляза на Главната улица на Пловдив и да почна да пея - с оглед някак да се изхранвам (понеже самозабравилите се властващи образователни бюрократи не само ме опраскаха, ме уволниха от работата ми на учител по философия и гражданско образование, но и фактически ми отнеха преподавателските права - вече не мога да си намеря работа в нито едно училище!)

Как възприемате идеята ми да започна да се изхранвам като започна да пея народни и други песни на Главната улица в Пловдив? Или вместо да пея (щото аз нямам претенции, че имам певчески талант!), по-добре ще бъде не да пея, а да започна да произнасям... философски речи или беседи на Главната улица, като пред мен пак ще си поставям паничката за милостиня? Ще ми падне ли имиджа ако изпълня това свое намерение? Нали все пак трябва да оцелея, не може да се живее без никакви доходи, а ето, месеци наред се мъча като грешен дявол да оцелявам някак в толкова унизителните условия, в които разпищолилите се управници в образованието ме поставиха?!

Днес смятам да ида да подам заявление в Кметството на Пловдив за да ми бъде разрешено от началото на другата седмица да започна публично да пея (и/или да говоря) на Главната улица пред минувачите. Но преди това си правя тук анкета, или ще ме окуражите, или ще ме възпрете от намерението ми.

За луд ли ще ме възприемат хората ако изляза да пея - или да държа речи на Главната улица? Ако пея песни ли е по-голям шанса да бъда възприет и оценен като луд - или ако почна да произнасям на Главната улица публични философски беседи? Как мислите, а?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

23 коментара:

Анонимен каза...

Стани мияч на обществените нужници в Пловдив. Или стани пазач. Не се излагай да пееш. Нямаш глас. Виеш като бясна кучка.

Анонимен каза...

Чудесна идея - заниманията с изкуство дава невиждан полет на духа и ще Ви зареди с още чиста творческа енергия за философските изследвания!

Анонимен каза...

Според мен, да изнасята речи - или беседи - на улицата, е отлична идея. Колкото повече хора Ви чуят, толкова по-добре за тях. Вие сте мъдър човек с много житейски опит. И философ освен това. Много жалко, че не съм от Пловдив, за да идвам да Ви слушам.
Пазете си обаче здравето! Не предприемайте тази стъпка в този студ, моля ви! Може да се простудите зле.

Анонимен каза...

В тоя студ няма много хора по улиците. Изчакай до май месец... Дотогава подготвяй песни и речи. Ако излезеш сега, може да се разболееш.

Ама с какви мотиви са споделили, че са възмутени?

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Нямал съм глас, виел съм като куче, обидиха ме кръвно, но аз пък ще пея, напук на душманите! Не виждам лошо в това да пее човек...

Анонимен каза...

Аз те окуражавам. По-добре прави нещо, а залудо не стой, защото ще развиеш тежка депресия, каквато развивам аз, натривай им носа на тия разбойници - пей, изнасяй речи, прави, каквото ти се прави, за да видят, че си жив и че не си се прекършил.

Emiliya Ivanova

Ангел Грънчаров каза...

Да, аз съм такъв, че развивам богата, разностранна дейност, която ме спасява от отчаянието. Духът ми е бодър и борбен!

Анонимен каза...

И за народни песни съм съгласен и за философски лекции ! Успех !

Георги Димитров

Ангел Грънчаров каза...

Ще правя тогава така: за да не заспи народът от философската лекция, през пет минути ще я прекъсвам и ще пея народна песен, после лекцията продължава! :-) Ще стана философски народен шоумен, нещо като Славито, току-виж, пораснали ми акциите! :-)

Анонимен каза...

Който пее зло не мисли!!!

Yanko Dimitrov

Анонимен каза...

Добре ще бъде. Аз малко трудно се предвижвам, заради болките в кръста, но ще дойда да слушам. И НЕ на Слафчу Учиньдолскииийй. :)

Георги Димитров

Ангел Грънчаров каза...

Съгласен съм. Той залага на подмазването и лъжите, аз ще бъда негова алтернатива, ще заложа на истината и откровеността...

Анонимен каза...

Неприятна личност ...... :(

Георги Димитров

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Алтернатива , чудесно . :)

Георги Димитров

Анонимен каза...

Много ми харесаха песните и Вашето изпълнение. Защо не запишете някой диск, мисля, че ще се продава добре.

Илиев

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за подигравката! Хубава е, майсторска! Поздравления!

Анонимен каза...

Ако говориш, ще бъде интересно и готино, но няма да изкараш пари...

Stoytcho Dimitrov

Ангел Грънчаров каза...

Ами аз по-хубаво мога да говоря отколкото да пея, как така за онова, което съм по-изкусен и по-добър, именно в говоренето, да не получавам пари, а за онова, което не съм добър, именно пеенето, да получавам?! Не виждам нито логика, нито справедливост в това... :-)

Анонимен каза...

Жестока идея!
Направете го - ако е възможно с микрофон и много протестни плакати, закачени на палатка.
Това ще е супер демонтрация.

Анонимен каза...

А откъде знаеш ,че си добър в говоренето ?

Анонимен каза...

Не обръщайте внимание на подигравчиите! Нека си лаят. Идеята за беседите е отлична!

Анонимен каза...

Не е подигравка. Аз също си мисля , че съм добър в говоренето. Въпросът е какви са критериите ?

Анонимен каза...

И да допълня - записвайте ги, ако имате възможност, поне на аудио. Или пък с видео. Които не се от Пловдив няма как да се възползваме иначе.