Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 8 януари 2019 г.

Нечуваният скандал около лудешкото поведение на разпищолилата се анонимна директорка на пловдивско училище ескалира и прие съвсем (не)очаквана посока!


Тази сутрин ми се наложи да напиша следното любезно писъмце до г-жа Началника на РУО в Пловдив (което препратих и до г-н Министъра на образованието и науката):

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До инж. Борислав Стаматов – В.И.Д. Обществен посредник на Община Пловдив
ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

Уважаема госпожо Киркова,
Уважаеми г-н омбудсман,

(Писмото ми е пряко до г-жа Киркова, а защо го пращам и на Вас, драги г-н Стаматов, ще се разбере едва в контекста на цялото писмо, т.е. едва накрая!)

Благодаря Ви все пак за отговора, който обаче го възприемам като изключително формалистичен и пределно бюрократичен, очевидно е, че зад такъв отговор стои незаинтересоваността Ви, нежеланието Ви да разберете кое е лицето, което е такова бляскаво нравствено украшение, така да се каже, на пловдивския директорски корпус. Но аз Ви пиша отново защото се надявам ако не Вие (и ръководената от Вас многолюдна администрация на РУО-Пловдив), то поне гражданите на Пловдив, т.е. данъкоплатците и Ваши работодатели, да се заинтересуват от факта как е възможно лице с такъв наистина "завиден" морал да заема длъжността директор на държавно учебно-възпитателно учреждение! Прочее, вчера получих отговор от Вас, но и въпросното лице (изживяващо се един вид като Ваш неформален говорител!) също ми отговори, което е знаменателно: ето че най-сетне успяхме да влезем в диалог с представител на силите, които са твърде уязвени от моите епични усилия и борби за непоседствена и практическа реална демократизация и декомунизация на отношенията в образователните общности, в общностите, занимаващи се, забележете, именно с образование и възпитание на младежта! (Не знам давате ли си изобщо сметка каква кошмарна гротеска е да има училище, чиято директорка разполага с такъв един наистина "завиден" морал, който непосредствено и в чист вид струи от всяка нейна дума, ето, привеждам новия шедьовър, написан от назначената най-вероятно от Вас самата директорка; запазвам й и оригиналния правопис!):

Ха-ха-ха

Ти найстина си откачен! Цялото РУО в Пловдив ти се подиграва, казват този лудия пак ни е писал и се присмиват на акъла ти.

Цялото общество те имаме за луд да го знаеш и вече никои не ти обръща внимание. Директорка съм и още как но не това ми е истинското име.

Г-жа Киркова ме знае, ама ви прати за зелен хайвер нещастнико! :) ха--ха -ха!

Вече никои не ти обръща внимание, знаем всички че сте шизофреник, никои не пише жалби освен ти.

Всичко снимаш какво си ял, оставаше да снимаш и кога се пикаеш и как правиш секс със жена ти само това още ни си снимал.

Жалък си ха-ха, ще си останеш неосъществения учител! Ако беше малко по умен нямаше да се връзваш на баба ти Марийка по акъла да и храниш котките, но по това си личи че си на нейното ниво откачен! Нямаш акъл за пет стотинки смешник, казах ти докато не спреш с писането ти на глупости работа няма да имаш ама никога!

Поздрави от директорката Искра Йовчева (iskra_56@abv.bg)

Това е написала въпросната директорка, криеща се зад измисленото име "Искра Йовчева", която твърди, че Вие, уважаема госпожо Киркова, сте знаела коя е, но умишлено сте ме била "пратила за зелен хайвер"! :-) Аз също имам подозрения, че Вие точно няма как да не знаете коя именно директорка от подведомствения Ви директорски корпус е толкова отворена, че е способна на такива наистина скандални изцепки - като писането на анонимни писма против изритани от системата на образованието и поставени в най-унизително положение безработни учители като мен (на които обаче ни пука за ставащото в системата на многострадалното ни образование, което изглежда не беше преживявало период, в който очевидно психично луди хора да заемат директорски длъжности!).

Госпожо Киркова, прилагам към това свое поредно писмо и публикацията в блога си, в която с кратък свой коментар запознавам читателите на блога ми с Вашия тъй многозначителен отговор; между другото, наистина ли Вие, работещите в РУО-Пловдив така хубаво се забавлявате като получите мое писмо - както твърди Вашата подведомствена директорка, която очевидно добре познава нравите и в самото РУО-Пловдив?! На мен обаче (говоря като данъкоплатец и гражданин) ми се виждат твърде извратени подобни емоции, позволявам си да Ви посъветвам, ако изобщо искате да имате по-адекватни на ситуацията реакции, поне да си поплачете - когато в поредно свое писмо Ви описвам безобразията и беззаконията, които се случват в подведомствените Ви владения. Но да се примирявате с тия безобразия и беззакония (и с този така фрапантен аморализъм!) на мен ми се вижда лукс, който ние, гражданите, няма как да Ви позволим! Държа все пак да Ви обърна внимание и на това, че въпросната директорка, изявяваща се анонимно като напълно разгащила се хулиганка (очевидно тя много скучае на директорския пост и по тази причина й се е наложило да се забавлява така извратено!), дори не владее българския правопис на най-елементарно ниво, ами ако, да допуснем, тази директорка е и учителка, примерно, по български език и литература, т.е. тъкмо по... правопис, давате ли си сметка това пък какво означава - и колко е скандално?!

Ползвам се от случая, уважаема г-жо Киркова, да Ви кажа нещо, което отдавна ми се върти в ума; и понеже е свързано с любимата ми тема за морала, човечността, правото и справедливостта, дръзвам да споделя с Вас и това (може пък да има поне някакъв нравствен ефект върху душата Ви, знае ли се?!). Ето за какво става дума.

Аз наистина май станах в последните години нещо като световен или дори олимпийски шампион (а нищо чудно и галактически, дори вселенски шампион да съм в туй отношение!) по... писането на доклади, жалби, отворени писма, петиции, апели, възвания, искови молби до съдилищата, пледоарии, речи, обръщения и какво ли още не, адресирани до пребиваващите в някакво райско административно блаженство-безхаберие държавни длъжностни лица и ръководители на държавни институции от всякакво ниво, като се почне от най-ниското ниво директор на училище - та се стигне до ниво Министър на образованието, Премиер, Президент, Председател на парламентарната комисия по образование и наука и прочие (даже и до владиката и до патриарха ми се наложи да пиша, даже и до... арменския поп ми се наложи да пиша веднъж!), щото въпросните институции никак не реагираха на моите най-настоятелни предложения за изход от плачевната ситуация, на моите критики, писани от позицията ми и на учител, и на философ, и на гражданин. Но сега думата ми е за друго. (Прочее, институциите все пак реагираха някак, не е вярно, че никак не са реагирали: те реагираха освен с безразличие и също така с пълно пренебрежение спрямо репресиите, на които бях подложен от самозабравилата се тотално директорка на моето училище, на знаменитата вече в цял свят пловдивска ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - да, за да се отплати за активността ми системата ми отвърна с репресии от какво ли не естество - за да ми отмъсти за моята активност и иновативност, за моята непримирима гражданска позиция спрямо недъзите и пороците в крайно недемократичната система на образованието!)

Ето обаче за какво искам да Ви обърна вниманието този път. То е нещо, за което Вие сама би следвало и то отдавна да се сетите, ала Вие или не се сещате, или пък се сещате, ала явно не Ви е приятно да го признаете, а камо ли да направите нещо реално по решаването на проблема, по поправянето на крещящата несправедливост, която стои зад всичко това. Ще се постарая да Ви обясня всичко пределно просто, понятно и ясно.

Аз фактически от години съм в позицията на нещо като съвсем свободен и самодеен ПРАКТИЧЕСКИ КОНСУЛТАНТ на Ваша милост, но също и на подведомствената Ви администрация (примерно на испекторката по философия г-жа Кръстанова!), и на г-н Министъра, и на Комисията по образование и наука в Парламента, да, усърдно работя години наред и то комай всекидневно неуморно, създавам и Ви предоставям съвсем безвъзмездно по същество какви ли не доклади, анализи, пребогати на смисъл, правя предложения, работя усърдно по цял един проект за непосредствена и практическа реална демократизация и декомунизация на отношенията в училищните общности, знаете, че този проект не съществува само на хартия, той е непосредствена реалност, той е душата, така да се каже, на моите съвсем практически (на дело осъществявани) борби за тази именно действителна, реална демократизация-декомунизация на отношенията. Аз де факто не само съвсем безкористно и безплатно Ви давам анализи и съвети, но и спомагам за развитието по посока на реалната промяна (или, ако щете: реформа) не само на съзнанията Ви, но и на стила Ви на управление, на подходите Ви, за внасяне на разумни корекции в манталитета Ви и на всичко останало, не вярвам, че можете съвсем безочливо да кажете, че моята необичайна активност е била съвсем без ефект (да не говорим за това, че та е правена пред очите на цялото общество, на цялата общественост в Пловдив и в страната, благодарение на блога ми, на предаването ми в ПОтв всичко, което аз направих в тия паметни години, стана достояние на българските граждани!).

Добре, всичкото това, всичките тия мои активности са наистина съвсем безкористни, върша ги "на ползу роду", нали така (нали успявате все още да следите мисълта ми, вярвам, разбирате накъде клоня вече?), "за идеята", "про боно" и прочие, но те, така или иначе, са... труд, който даже и по Конституция, да не говорим за общочовешкия обичай, би следвало да да се заплаща, нали така? Щото, ако не се заплаща изобщо този гигантски, без преувеличение, труд, това ще е НАЙ-КРЕЩЯЩА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, това поне ще го признаете ли, пък макар и с половин уста?! Ще поясня: ето, да речем, аз Ви пиша огромен доклад, в който анализирам някакъв твърде заплетен проблем в системата на образованието или в реалните отношения вътре в някоя училищна общност, примерно в печално-известната вече на цял свят училищна общност на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", в подготовката на моя доклад или жалба аз съм вложил много труд, проучвания, обобщил съм огромна информация, съзнанието ми е продуцирало някакви идеи за промяна, за подобряване на положението, да речем, докладът или жалбата ми се състои, сумарно, от 10 страници концентриран философско-психологически (и богат също така на организационен и управленски смисъл!) текст, знаете, имало е и по-обширни мои текстове, които съм писал и съм Ви пращал (не само на Вас, но и на г-н Министъра, чрез него и на цялата администрация на МОН, на Парламентарната комисия и прочие!).

Сега обаче следете по-дълбоко мисълта ми, моля: аз съм вложил във всичкото това много труд, а на мен Вие, примерно, ми отговаряте, да речем, с формалистичен и чисто бюрократичен отговор, състоящ се от две-три изречения или от 20-30 думички; да, обаче Вашата експертка, която е подготвила "отговора" Ви, пък и Вие самата, която се подписвате под него, получавате за тази своя "работа" доста добра заплата (да сте живи и здрави да си харчите парите и доходите!), а аз, естествено, не само че не получавам АБСОЛЮТНО НИЩО за труда си, но нещо повече, заради тоя мои активности (подчертавам, те са за благото на обществото, на народа, на младите, на страната ни!), на мен Вие, властващата администрация (издържана от нашите, на гражданите, данъци или пари!), ми се "ОТБЛАГОДАРИХТЕ" твърде специфично: като ме подложихте на репресии, на гонения, уволнявахте ме, гаврихте се с мен както можахте, дарявахте ме с плювни, с подигравки, с наказания, ето, виждате по-горе какво пише Вашата подчинена директорка, обявявахте ме за... луд и ми се смеехте най-радушно, нали така?! Кажете сега, моля: СПРАВЕДЛИВО ли е това аз не само да не получавам абсолютно нищо за труда си и за доброто, което правя на обществото и народа, а вие не само да черпите съответните финансови облаги от цялата тази работа, но и да стоите в позицията на някакъв най-нагъл съдник, който, моля ви се, ме възприема мен лично като някакъв, както се изрази Вашата подчинена директорка по-горе, "шизофреник"?! Амче не е справедливо всичкото това, г-жо Началник, аз може да съм всякакъв, но най-малкото съм човешко същество и имам известен разсъдък, ето, моят разсъдък ми казва, че това, което става, ИЗОБЩО НЕ Е СПРАВЕДЛИВО! (Вие ако го смятате за справедливо, трябва да се потрудите да ми го докажете, да аргументирате тезата си, зер, за това именно и получавате доста тлъстите си заплати, нали така?!) Но вие, администраторите, дори и това не правите, мързи ви и този труд да положите, пита се тогава: а за какво в тякъв случай ние, данъкоплатците, ви плащаме въпросните немалки заплати?!

Добре де, изводът какъв е? Аз фактически ви ОБУЧАВАМ на какво ли не, на морал, на демокрация, на разбиране на човешките отношения, на диалогичност, изнасям ви поредици от БЕЗЦЕННИ ПО СМСЪЛА СИ УРОЦИ, полагам целия си опит, цялото си изкуство, цялата си дарба, и това ГОДИНИ НАРЕД, нали така, а в замяна какво получавам?! АБСОЛЮТНО НИЩО, нали така? Пардон, получавам гонения, репресии, шутове получих, уволнения, безработица получих, дарихте ме ГОДИНИ НАРЕД с най-унизително съществуване без АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ДОХОДИ, като капак на всичко ме подложихте на такава разюздана ДИСКРИМИНАЦИЯ, че ето, както добре сама знаете, нито един директор на училище НЕ МЕ ВЗЕМА НА РАБОТА по моята професия, т.е. като капак на всичко фактически МИ ОТНЕХТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛСКИТЕ ПРАВА, т.е. най-грозно погазихте моите човешки, фундаментални и конституционно гарантирани права!!! Е, съгласете се, уважаема г-жо Киркова, това най-малкото не е редно, но то не е и справедливо, то е израз и на огромно БЕЗОЧИЕ, нали и това трябва да признаете?! И какъв е изходът от цялата тази история ли?! КАК МОЖЕ В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ТЪЙ ГРОЗНО ПОГАЗЕНАТА И ПОРУГАНА СПРАВЕДЛИВОСТ ЛИ?

Да Ви кажа ли - или Вие сама, като интелигентен човек, ще се досетите?! Ако Ви кажа, лошо - подценявам интелигентността Ви. Ако не Ви кажа, пак лошо - ще излезе, че се страхувам да заявя открито онова, което самият разум предписва да признаем. Аз може във Вашите очи, както казва подведомствената Ви директорка, да съм "луд" или "шизофреник", но аз между другото съм философ, а "лудостта на философите" е нещо много велико, смейте се колкото искате, но във философията т.н. "лудост" се цени значително повече от "обикновеността" или "нормалността": гениите във философията ако не са по своему луди, не са никакви гении (между другото го казвам, не намеквам за себе си, принципът е важен, а аз съм просто човек, който има известни философски наклонности!). И тъй, изводът все пак да Ви го кажа ли? Хайде да Ви го кажа, да не излезе, че страдам от някакви съвсем глупави скрупули.

Ами изводът е, че за целия този многогодишен труд Вие СТЕ ДЛЪЖНИ да ми платите - за да поправите някак аномалията, несправедливостта! Да, да ми платите с пари, а не само морално, примерно, като ми връчите барем една грамота (Вие обаче и за това даже не се сетихте!). Да, може да се смеете колкото си искате днес в РУО-Пловдив (както твърди Вашата подчинена директорка, за която Вие много добре знаете, както тя казва, коя е, т.е. знаете й истинското име!), но ето, длъжни сте да намерите законовата форма, под която да ми се издължите и реванширате - и да ми платите не само за труда, не само за страданията, не само за МОРАЛНИТЕ ЩЕТИ, не само за моята настояща унизителна бедност, да, уважаема госпожо Киркова, ЗА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО СТЕ ДЛЪЖНА ДА МИ ПЛАТИТЕ! Щото ако не ми платите, това ще тежи най-малкото на вашата СЪВЕСТ, щото сте си позволила да поругаете САМАТА СПРАВЕДЛИВОСТ, а това, държа да Ви уведомя, е СТРАШЕН ГРЯХ между другото. Е, тия неща, имам предвид неща като ДЪЛГ, СЪВЕСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ, ЧОВЕЧНОСТ и пр., не важат за Вашато подведомствена анонимна директорка, дето ни пише под лъжливо име, но за Вас, уважаема г-жо Киркова, би следвало поне малко да важат, нали така - или се лъжа отново?!

Вие добре знаете, че аз от месеци наред "живея" някак без абсолютно никакви доходи. Погаврихте се и със съпругата ми, нея назначихте "на хонорар", тя взема някакви си там смешни 200-тина левчета, ето с това живеем, ако изобщо може да се нарече това нещо "живот". Аз Ви уведомих за беззаконията на Вашите подведомствени селски (полуградски) директори, които не ме взеха на работа като учител (и назначиха неспециалисти да преподават философия!), Вие се направихте на изоглавена и не реагирахте никак, нали така стана?! Значи Вие държите терорът спрямо мен да продължи, нали така излиза - ако сме все пак човеци, поне това сте дължна да признаете??! Как оцелявам в студената зима без никакви доходи само аз си зная, какви унижения ми се наложи да преживея няма да Ви казвам, щото едва ли ще ме разберете. Но ето, поставих Ви една чудесна тема за размисъл, на която зная как ще ми отговорите, искате ли да се обзаложим, че точно как ще ми отговорите? Ето, ще ми отговорите точно така:

Уважаеми г-н Грънчаров,

На Вашето поредно писмо, в което намеквате, че било трябвало да Ви платим нещо за труда, който били сте положили в последните години за обучението в демократичност на персонала на РУО-Пловдив и на мен лично (и също така на висшестоящата държавна образователна администрация!) съм длъжна да Ви отговоря, че НИЕ НЯМА ДА ВИ ПЛАТИМ АБСОЛЮТНО НИЩО понеже ТАКА ИСКАМЕ, понеже У НАС Е ЦЯЛАТА ВЛАСТ, а това значи, че МОЖЕМ ДА СИ ПРАВИМ КАКВОТО НИ СКИМНЕ! Да, господине, Вие може да сте гражданин, може да сте данъкоплатец, може да сте учител, може да сте философ, може да сте сичко, но ние, понеже имаме цялата власт, ще си правим каквото ни скимне - и нема да зачитаме никакъв пиклив морал! И никакви пари нема да Ви платем за "безценните Ви консултации", я го виж ти, наглецът му с наглец, сетил се да иска от нас парички?! Парите, алоооо, се си наши и ний ще си ги даваме само на нас, да не сме изоглавени да дадем нещо на идиот като тебе бе?! Мри от глад, голема работа, че ще умреш безработен, поруган, оплют и прочие! Ний обаче ще цъфтим и ще растем!!! Майната ти най-после, и престани да ни пишеш повече, че в един момент ще ни кипне и ще се наложи да предприемем и други мерки спрямо теб, не си мисли, че можем да те търпим безкрайно?!!! Демокрация, демокрация, ама има и гьостереци, има и бухалки, знай и това - като нищо ще затропат в един момент в тъпата ти кратуна - та да разбереш на кой свят живееш най-после, дървени "философино"!!! Аман от тебе бе! Ти откъде се взе бе? Ти за кой се мислиш бе?! Я ми се махай от очите че ще те стъпча като червей ако река!!! Ти знаеш ли ний кои и какви сме фактически?!

Нещо такова ще ми отговорите - по същество, разбира се, няма да сте така откровена, естествено, че нема да използвате точно тия думи, ама смисълът, и то точно така, както той ще отекне в моята душа, ще бъде ТОЧНО ТОЗИ. Ето и за това би следвало да си давате сметка: понеже като сте на власт, Ви се налага да работите с човеци, понеже сте управленци в образованието, ЧОВЕШКИЯТ МОМЕНТ тук следва да е водещият, главният. Не е ли така, всичко отива по дяволите! То, прочее, отдавна е отишло по дяволите, нали така? Но е важното поне заплатите да си получавате, а пък такива като мен нека да мрат, щото те искат да съсипят комфорта ви, нали така излиза, нали и този извод сме длъжни да си направим?!

Аз добре знам, че нема да ми платите и една жълта стотинка за многогодишния ми труд, за консултациите, които Ви давам комай всеки ден, за уроците, които Ви изнесох, за тестовете, които Ви направих, нали си спомняте за моите безбройни граждански про-ТЕСТ-и, включително и там, под прозорците на сградата на РУО-Пловдив, аз стоях за да Ви науча на нещо, зер, аз съм учител и като такъв друго не правя освен ДА СИ ВЪРША НАЙ-СЪВЕСТНО РАБОТАТА, да си изпълнявам ДЪЛГА - пък дори и уволнен, пък дори и "безработен"! Кой, прочее, е истински безработният, и кой истински работи и се труди неуморно всеки ден, това, да се надяваме, ще го оценят поне гражданите (аз предимно за тях пиша тия писма, надеждата ми е, че поне в техните души и сърца нещо ще отекне, нещо ще затрепти!). Но дали не сме стигнали до ТОТАЛНАТА АНОМАЛИЯ тия като мен, които, пък макар и "безработни", работим без дъх всеки ден, да не получаваме и стотинка за труда си, а пък тия, които получават ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ (имам предвид и народните представители, и Министъра, и бюрократите от МОН!), фактически НИЩО ДА НЕ ПРАВЯТ - или ако изобщо нещо правят, то да е само за да вредят, да разсипват, да провалят всеки опит за ПРОМЯНА КЪМ ДОБРО - от рода на моя скромен опит особено от последните няколко години...

Толкова, спирам - макар темата да е твърде благодатна. Не се плашете толкова де: не ща Ви парите и заплатите де, пазете проклетите пари само за себе си, аз върху морала акцентирам най-вече в това свое писмо, надявам се, че поне това биде разбрано. Тия пари, прочее, са на заспалите данъкоплатци, които изобщо не страдат от това, че на тия, дето работим истински, нищо не се плаща (пардон, плащат ни с гонения, с унижения, с уволнения, с оплюване!), а пък тия, дето получават тъй хубавите заплати, фактически нищо смислено и не работят, а само ИМИТИРАТ някаква работа или активност. Вие за нищо не сте виновни, виновни са спящите непробудно Ваши работодатели, именно т.н. "граждани", които аз се мъча от години да събудя, но без особен успех (засега, живот и здраве да е може пък занапред да дойде промяната, а, или нема такава вероятност и ивентуланост, вие ще се погрижите да нема, нали правилно ви разбирам?!).

Желая Ви всичко добро и нови и нови, все по-големи успехи и постижения в Новата година! (Интересно е, че Вие, от висотата и величието на своя властнически пиедестал, дори и не ми отговорихте на честитката от миналото писмо: да не би пък да желаете в новата година изобщо да се затрия, изобщо да ме няма?!) Бъдете жива и здрава - и да се надяваме, че в 2019 година ще започнат най-накрая ония позитивни промени, за които аз се боря (напълно безуспешно - знае ли се обаче?!) вече толкова много години - сякаш съм нещо като съвсем изкукуригал Дон Кихот!!!

(Ще пратя това писмо и на г-н омбудсмана на Пловдив, дано в беседа с него все пак осъзнаете докъде я докарахте със своята бюрократична надменност, да де, крехка е надеждата, че това ще стане, но знае ли човек, понякога в живота ни стават и чудеса?!)

Господин омбудсман, честита нека да е и за Вас новата 2019 година, жив и здрав да сте! Имам прекрасни впечатления от Вас, Вие съвестно си гледате работата, дай Боже да преуспеете и в нея, и в живота! Казвам Ви това щото добрите хора сме вече съвсем малко - и трябва да се подкрепяме поне с каквото и както можем!

С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

Долна баня, 8 януари 2019 г.

ПОСТКРИПТУМ: Госпожо Киркова, господин омбудсман, дали не е разумно да пребегнем до услугите на съответните компетентни държавни служби, които могат да открият самоличността на въпросната хептен разпищолила се анонимница, представяща се за директорка на "училището от едно пловдивско село", аз лично смятам, че е интересно да бъде намерена тази особа, щото нищо чудно тя в училището си да прави значително по-големи идиотщини - и това може да се отрази и на здравето на учениците?! Вие обаче преценете какво следва да направите - не само по повелите на закона, но и на морала най-вече, щото и в това отношение свидното ни отечество не е в бляскаво положение, нали така?


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

24 коментара:

Анонимен каза...

Защо възприемаш работата ти в образованието, като бащиния ? Никой не ти е длъжен да ти даде работа, ти сам трябва да я заслужиш, чрез поведението си, отговорността си, идеите си. Някой анонимен ти е написал нещо в блога и понеже ти е удобно веднага започваш да пишеш жалби ? Кой работодател би те взел в неговия екип? И как така някой да ти плати за това, че пишеш доноси ? Ако аз започна да ти обяснявам колко зле разсъждаваш, ще започнеш ли да ми плащаш ? По тази логика нека всеки да пише до всяка институция, за да изкара някой лев ?

Анонимен каза...

ХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ СЪВСЕМ ПОЛУДЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ИСКА ПАРИ, ИСКА НЯКОЙ ДА МУ ПРАТИ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ МЪРЗЕЛУВА ВСЕКИ ДЕН И ПИШЕ ГНУСНИТЕ СИ ДОНОСИ ВСЕКИ ДЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАКВА НАГЛОСТ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА ДА ПИШЕШ ДОНОСИ РАБОТА ЛИ Е БЕ ТЪПУНГЕР С ТЪПУНГЕР???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЯКОЙ ДА ТЕ Е НАЕЛ ЗА КОНСУЛТАНТ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!НЯКОЙ ДА ТИ ИСКА ТЪПИТЕ СЪВЕТИ И КОНСУЛТАЦИИ??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ ВСИЧКО СИ ЗНАЕМ И ОТ ТЕБ НЯМАМЕ НИКАКВА НУЖНА НЕ САМО НИЕ ОТ СПЛОТЕНИЯ ОКОЛО ЛЮБИМАТА СИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН, НО И БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА НУЖДА ОТ ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТИ ВЕЧЕ СИ ПЕРСОНА НОН ГРАТА ЗА УЧИЛИЩЕТО ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРА НАЙ-СЕТНЕ???????????????????!!!!!!!!!!!! ЩЕ МИ ИСКА ТОЙ ПАРИ???????????????????????И КОЙ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ОБИЖДАШ ТРУЖЕНИЦИТЕ ОТ АПАРАТА НА МОН, КОЙТО РАБОТЯТ КЪРТОВСКИ ТРУД НА ПОЛЗУ РОДУ ВСЕКИ ДЕН?????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЕЗСРАМНИК НЕДЕН, ТОЙ РАБОТЕЛ, А ТЕ МЪРЗЕЛУВАЛИ, ИСТИНАТА Е ТОЧНО ОБРАТНАТА, ТИ МЪРЗЕЛУВАШ А НИЕ СЕ СКЪСВАМЕ ОТ РАБОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО НИЩО ДЕ, ПОНЕ ПОКАЗА ЧЕ СИ ЛУД ТА НЕКА ДА ТЕ РАЗБЕРАТ ВСИЧКИ ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ЗА МИЯЧ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖ НИЦИ НЯМА ДА ТЕ ВЗЕМЕМ ЗАЩОТО ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е НЕША!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВСИЧКО Е НАШЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!А ТИ НЕ СИ НУЖЕН НИКОМУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАМИНАВАЙ СИ ПРИ СОРОС И ПРИ АМЕРИКАНЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩОМ ТИ ПЛАЩАТ ДА ТЕ ХРАНЯТ ТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А НИЕ И ЖЪЛТА СТОТИНКА НЯМА ДА ТИ ДАДЕМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!41 ЛЕВА, СЪБРАНИ ЗА ТЕБ, ГИ ДАДОХМЕ ННА ИСТИНСКИ БЕДНИТЕ, А ТИ СИ ЖИВЕЙ С ПОДАЯНИЯТА ОТ СОРОС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕ СИ ИЗОБЩО БЕДЕН, ЛЪЖЕЦО ГАДЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДА СЕ ЗАДАВИШ ДАНО С АМЕРИКАНСКИТЕ СИ ЗАЛЪЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bacho Кольо каза...

Човече, научи се да пишеш по-кратко!
Не се е родил нормален човек, способен да изтърпи толкова пустословие.

Анонимен каза...

Като заплатят дължимата сума, мога ли да разчитам на процент, тъй като СИ ВЪРША НАЙ-СЪВЕСТНО РАБОТАТА като читател на Вашия блог, изпълнявам ДЪЛГА си на читател - от години чета с разбиране и с емоционално съпреживяване. С цялото уважение и респект към вложените усилия от автора:
инж. Цветан Бостанджиев

Ангел Грънчаров каза...

Аз, Колю, пиша (ако си забелязал това) все по едни доста заплетени и сложни казуси, психологически, нравствени, човешки и прочие. По тях нема как да се пише кратичко бе, човече! Налага се да си пише - с възпитателна цел, аз целя някакъв позитилен ефект, с оглед промяна не само в съзнанията, но и в поведението! - и да се чете с повече усилия, с повече време, т.е. да се прочете моят текст е същинско изпитание за човека, напълно си прав. Това обаче, което на теб ти се чини, че е "пустословие", съдържа в себе си голям смисъл, ала ти си привикнал да се заниманаш все само с прости работи, по прост начин. Е, по темите, по които аз пиша, ще ти се наложи да се пренастройваш - ако искаш нещо да разбереш. Ако си мислиш, че ти специално сичко си знаеш, недей да четеш. Тъй че не разбирам протеста ти - било дълго! Амче като е дълго, нема да четеш и готово, в какво е проблемът?! Чети само излиянията на бюрократите, които пишат с три изречения - и изпитвай ако щеш оргазми от тяхната неръкотворна мисъл. А аз съм философ. И то не по поръчка. Нема как да почна да пиша така, че на тебе специално да ти харесва. Аз пиша както ТРЯБВА. Идеите, мислите, съдържанието предпоставят формата, нали си учил навремето марксизъм? Май нищо не си научил даже и от него...

Ангел Грънчаров каза...

На първата другарка да кажа нещо (щот с втората не разговарям, тя добре знае защо не разговарям с нея!):

Другарко, аз отдавна съм се доказал ма! Отдавна и с всичко, което съм направил, аз имам куп постижения ма! Това, че ти си неграмотна и не си в състояние да оцениш постиженията ми, не значи, че аз тепърва заради тебе нещо требе да показвам и да доказвам. Аз съм се доказал отдавна и безброй пъти. Ти дето си анононимна драскачка на доноси нищо не си постигнала - освен писането на планини от доноси! (Или си станала поне директорка "на училището от едно пловдивско село"?)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, аз отдавна съм се доказал ма! Отдавна и с всичко, което съм направил, аз имам куп постижения ма! Това, че ти си неграмотна и не си в състояние да оцениш постиженията ми, не значи, че аз тепърва заради тебе нещо требе да показвам и да доказвам. Аз съм се доказал отдавна и безброй пъти. Ти дето си анононимна драскачка на доноси нищо не си постигнала - освен писането на планини от доноси! (Или си станала поне директорка "на училището от едно пловдивско село"?) Аз съм отдавна доказан експерт в областта на образованието и ако другарките и другарите от МОН живееха на този свят, отдавна биха направили нужното да се възползват от моите съвети. Всъщност те и сега се възползват, ала искат да е "на аванта". Да, ама не, аз пък сега им поставям условието за моите услуги да си плащат. Като не са учили навремето, сега се налага да учат и ще ми плащат за това, че ги обучавам.

Анонимен каза...

Здравейте,
Писмото Ви е регистрирано с номер АД-02-16/ 08.01.2019г.
Поздрави,
РУО - Пловдив

Анонимен каза...

Пред обръщението "ма" (и изобщо всяко обръщение) се поставя запетая. Грамотността ви, като цяло, е под всякаква критика. Работете върху това!

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за консултацията, другарко, но трябва да отчетете това, че ний, писателите, можем да си туряме или да не туряме запетайки където си искаме! :-) Правилата важат за дебилите, другарко! :-) Матапя се, другарко - за да Ви ядосам. И Вие не сте цъфнала и вързала в правописа, давате съвети, пък сама не знаете, че Вие се пише с главна буква. И запетайките сама ги туряте както прави това Бай ви Ганю - теряте тук-та- по некоя да не Ви мислят за хептен проста! :-) Но спорът ни, другарко, не е за запятайките, а за съвсем други неща. Що мълчите като... по тях?! Идиотка по рождение ли сте - или чрез възпитание станахте такава мръсница? Въпросът ми е хубав, нали? :-) Хайде да видим сега какво ще измъдри кратуната Ви...

Анонимен каза...

Боже мили....

Каталина Златарева

Ангел Грънчаров каза...

Борбата е безмилостно жестока... трябва да има все пак някакъв морал поне в образователната система, щото иначе всичко отива по дяволите. (То си отиде по дяволите вече де...)

Анонимен каза...

Не. Не още и не съвсем. Макар видяното да ме втрещи, то прочетеното ме окуражава.

Каталина Златарева

Ангел Грънчаров каза...

Каталина Златарева Бабата си я бива! :-) Снимката де. :-)

Анонимен каза...

Каква ти баба, момиченце....ако питат нея самата :)

Каталина Златарева

Ангел Грънчаров каза...

Каталина Златарева Случайно попаднах на тази снимка, търсейки някаква илюстрация за текста си. Може пък да има един по-голям, метафоричен смисъл, знае ли се... :-)

Анонимен каза...

О, да, нещо глобално и общовселенско...:) Сигурно се намира между бутилката и езотеричния знак на пръста на...хм, момиченцето...:)))

Каталина Златарева

Анонимен каза...

Давайте, господин Грънчаров! Продължавайте да пеете (имате ангелски глас, неслучайно се казвате Ангел) и да се борите с комунистическата система!
Ние, разумните граждани на Република България, сме с Вас!
Найден Георгиев - учител по БЕЛ от столицата

Анонимен каза...

Здравейте господин Грънчаров!



Кореспонденцията е заведена с № 94-28/ 08.01.2019 г.



Приемна на МОН

Ангел Грънчаров каза...

Другарко "Найден Георгиев - учител по БЕЛ от столицата",

Нали щяхте да ме учите как е правилно да се пее ма? :-) Нали сама щяхте да изпеете една поне песен ма? Нали щяхте да ни съобщите заглавието на Вашата световно-историческа велика книга ма - та да се научим как е правилно да се пише? Къде се покрихте така като мушморок ма, другарко анонимна мерзавке?

Анонимен каза...

Ачо, от сенцето и дългото стоене без работа съвсем си изперкал.
Не знам как се надяваш подобен дебил да бъде допуснат да преподава въобще някъде, то тебе и на говедата не трябва да те пускат да ринеш, че ще ги изнервиш и тях.

Анонимен каза...

Моите искрени поздравления за тежката борба, с която сте се заел, г-н Грънчаров. Надявам се да постигнете успех и съдът да ви върне на работа. Имате още много какво да дадете на учениците. Много ми е мъчно, че върху вас се стовариха такива злини напоследък.

Анонимен каза...

Не знам, ама на мен цялата работа ми прилича на безсмислен за нас, четящите, и трагичен за вас, актьорите, цирк. Постът очевидно е написан от неграмотен човек, вероятно ученик, а адресатът, въпреки образованието си, се е впил до полуда в някаква измислена борба, която, лично за мен, прилича на цирк... някаква тъжна трагикомедия и клоунада. Г-н Грънчаров, вече може да е късно, но ако искате да започнете работа, поспрете за малко. Не разбирате ли, че тъкмо заради скандалите и конфликтите бяхте уволнен. Аз, като човек, който няма никакво отношение към вашия случай, разбирам, че конфликтът е това, от което страдате. Така че не очаквайте страданието ви да свърши, ако самият вие не направите нещо по въпроса, т.е. да спрете вашето собствено конфликтно поведение... Вий съвсем безгрешен се изкарахте. Съвсем последна инстанция. А пък не сте последна инстанция, нито в морално, нито в юридическо отношение. Но, ако вие всъщност не стадате, а така просто "живеете" (в състояние на вечен конфликт) и "експериментирате", то циркът няма да има край, за вас специално, докато сте жив, но да му мислят тези, които са край вас... Дано бъркам в преценките си; не желая никому злото. Но, внимавайте някой, в суматохата на целият този цирк, да не ви вземе насериозно, и да ви осъди за думи, които всъщност са празни недомислици... внимавайте, улисан в чекнене и гримаси, да не настъпите някой по мазола, и тогава не само без работа да стоите, но и дългове да плащате... Извинения за директния тон, знам че сега ще се развикате, ще почнат едни другарки, комуноиди, и прочие, ама, разберете, няма смисъл да викате, за мен всичко това е цирк, в който вие и тези около вас участвате, и като цирк, вашите попръжни въобще не ми влияят. Аз ви казвам всичко това, за ВАС, не за себе си. Щото, погледнете реално на нещата, каква полза аз мога да имам от съвета, който ви давам... А съветът е, да припомня, да поспрете малко и да се успокоите, да спрете негативното говорене и конфликта, и да почнете да ОБИЧАТЕ НАПУК НА ЦЕЛИЯ СВЯТ. Единствената полза, е чувството и удоволетворението, че съм дал добър съвет; и тъй като знаете че аз знам, че вие моментално ще го отхвърлите, че вие добри съвети от анонимни "мерзавци", както обичате да се изразявате в такива случаи, не приемате, аз ще си остана само с усещането, но не и с удоволетворението, че съм дал акъл про боно, както вие уж правите, по пловдивската телевизия, и че съм си изпълнил вътрешния дълг. Бисери хвърлям, не ги газете като лайна в кочина. И моля, не е необходимо да публикувате това "писмо," то е само и само до вас. Няма нужда да бъде четено от никой освен вас. То е адресирано до вас. Търсете мира и благата дума. Пожелавам ви за следващата 2019 мир, здраве, и спокойствие. Дано Господ ви даде разум и разбиране, и се измъкнете от цялата тази каша, вие не сте сам, и единствено виновен за нея. И дано истината възтържествува!

Анонимен каза...

...и за да бъда пределно ясен, бих още казал, че вашата философия на свободата е добра, и заслужаваща внимание, има какво да се научи от вас, и аз съм научил някои неща, за което ви благодаря. това което не смятам за добро в нея, във философията ви, е невъзможността тази свобода да бъде помирана със света. светът не е наше творение, следователно, ние трябва така да го трансформираме, че оново, което смятаме за зло, да бъде преодоляно само и чрез добро. имам предвид, свободата не като вечна антитеза, това е вашата свобода; а свобода като вечна позитивна и креативна философия, която утвърждава по пътя си, и не разрушава ни стрък ни зрънце от тоз враждебен на нас свят. това е. няма нужда да ми поствате постингите. просто си замислете над моя въпрос: Можем ли да бъдем свободни без да сме в постоянна борба... която, както ви казах, е нищо повече от суета, цирк, и клоунада.