Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 18 август 2019 г.

Едно чудесно преживяване - в общо взето съвсем сивото ни и тежко всекидневие


Колегата-блогър Ники Димов, който е голям любител на народните песни и танци (и по-специално или най-вече на песните и хората от Странджанския край, откъдето е коренът на неговия род по майчина линия), предложи на мен и на съпругата ни да идем с него на събора на Петрова нива край Малко Търново, което сторихме вчера; пътувахме с колата на Ники (и на негови разноски). Младият колега шофира и в двете посоки и извърши истински подвиг, въодушевяван от чисти патриотични подбуди, което, признавам си, силно впечатли и мен, и съпругата ми (също като мен безработна учителка!). За нас, двамата бедни интелектуалци, това пътуване, тази екскурзия до Странджанския край, предложена от този толкова добър млад човек, ще остане едно чудесно преживяване - в общо взето съвсем сивото ни и тежко всекидневие.

Тук искам да изразя благодарността си към колегата-блогър и приятеля Ники Димов (и млад начинаещ политик, знаете, Ники възнамерява тази есен да участва в общинските избори като кандидат за съветник), знаете, че моето отношение към него е изключително положително - пред вид някои негови тъй оригинални качества (да речем, тъй силната му любов към народните песни и танци, към народните хора, черта, която, прочее, е развита и у мен). От това пътуване като спомен ни остана записа на целия концерт, който направихме там пак по инициатива на Ники, аз се погрижих да направим този запис с моята камера, аз бях и, така да се каже, операторът (а Ники и супругата ми можете да ги видите сред играещите хоро на тия именно клипчета, които той вече е качил в ютуб и ги е публикувал и в блога си, там можете да се насладите на странджанските песни и вие.)

Толкова засега. Тия дни, при съответното настроение, ще пиша още за пътуването ни, за което със съпругата ми наистина ще запазим свиден спомен. А сега ви желая приятна вечер и лека нощ!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Нали скъсахте приятелството с Ники Димов, защо пак пишеш за него?Явно ти е много мъчно за него, че те отсвири! С твоя проклет характер няма да имаш приятели никога, ти отблъскваш хората, щото си злодей и си зъл човек!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко олигофренке, ха сега де, мозъчето Ви очевидно не може да сфане защо с Ники Димов сме пътували до Петрова нива?! :-) Бихте могла да се ухапете някъде, та белким благодарение на болката нещичко сфанете...