Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 6 септември 2019 г.

До какви кошмари води безсърдечността?


Безчувственият ("безсърдечният", малодушният) човек, т.е. човекът, изпаднал в състояние на пагубно безразличие, е човек без ценности (или е с "повреда" в сферата на ценностите), по тази причина той не може да различи добро от зло - и истина от лъжа. Такъв човек на това основание вече е способен на всичко, примерно без замисляне да навреди на друг човек или на самия себе си, включително и да убие или да се самоубие. Най-малкото, на което е способен, е да лъже, да мами, да краде, да проституира, т.е. няма нещо, от което да е способен да се възпре.

Изродите, които наскоро убиха двама възрастни човека и след това ги нарязаха на парчета за да ги сложат по-лесно в бидони, са пример на какви кошмарни постъпки са способни "човешките" същества без ценности, без сърце, без морал, без духовни опори, без човечност.

Политиците, които са способни да си правят какви ли не гаври с вас, гражданите (да ви лъжат, да ви крадат без да им мигне окото, ако се наложи, да убият оня, които е застрашил далаверите им и пр.) са от същия този човешки тип, лишен от ценности и от задръжки.

"Журналистът" със слугински манталитет, който за пари си продава душата, е от същия "човешки", с извинение, тип, за такива няма нищо свято, техен "бог" са парите, те не знаят що е съвест, морал, дълг, човечност.

Арогантният и безскрупулен "магистрат" с милиционерски манталитет, випускник на школата в Симеоново, който се напъва по абсолютно нечестен начин да стане главен прокурор, моля ви се, олицетворява същия този "човешки" тип, способен на абсолютно всичко, стига да му се удаде сгоден случай.

Премиерът, който 10 години ви лъже, че умее да управлява и без да му трепне окото ви разправя врели-некипели, също го прави защота сам не се усеща колко грозно е това, което прави; ако имаше капка съвест, сам би се оттеглил от властта в същота минута, в която осъзнае колко е виновен. (Такива именно обаче ще ви изкрещят в лицето "Вината поемаме само мезета!" и ще ви се ухилят най-гаднярски, бе даже да ги е срам от собствените им деца!)

Материализмът, атеизмът, бездуховността, комунизмът са все феномени, в сърцевината на които стои посоченото по-горе фундаментално основание: загуба на човещината благодарение на обезчувствяването, махнеш ли сърцето на човека той вече е мъртвец именно като човек (човекът е дух, човекът е свобода, човекът е вечен копнеж към истината!), на това основание той обезумява, губи способността си да разсъждава трезво, почва да приема лъжата за "истина", а истината за "лъжа", доброто за него вече е "зло", а злото - "добро".

Такъв мигновено отива в ДС и заявява, че няма мерзост, на която да е способен, а след години си построява "Сараите" и става нещо като светец на политическия аморализъм и на безцеремонния волунтаризъм.

В обществото, което е сполетяно от такива кошмарни деформации и от загуба на човечността си, е наистина страшно да се живее. Защото човекът, който смятате за приятел, е напълно способен (при дадени обстоятелства) да полудее и да ви строши черепа - само и само, примерно, за да покаже, че е пич, че е як, че е бабаит, че е, моля ви се, "герой", че е "велик", че е "свръхчовек", че е мутра, т.е. за да демонстрира, че за него няма никакви граници или норми.

Собственото ви дете е способно да ви пребие или ограби ако допуснете с него да се случи това превелико нещастие: на ранна възраст да погуби човещината си (а тази човещина при това не се дава по наследство, а трябва да бъде старателно култивирана, възпитана, отгледана, зачената, родена по начин, който е невероятно труден!). Безсърдечният, опияненият от наркозата на властта директор на гимназия, примерно, е способен да подложи на такива гаври учителят, който, видите ли, не му се кланя (като другите) - и на това основание е способен да съсипе живота му, а вие в това време ще гледате на ставащите пред очите ви издевателства без да сте способни да изпитате каквото и да било чувство - освен безграничната досада!

Вчера, прочее, на улицата видях малко коте, чиято опашка беше пречупена, предполагам вашите малки и тъй мили дечица са са забавлявали като са хванали за опашката нежното създанийце и са го въртели докато са му счупили опашката, а после са го хвърлили, заливайки се от смях на мъките му!

Толкова. Спирам дотук. Приятен ден ви желая! И приятни размисли - ако изобщо все още сте способни на този лукс...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

13 коментара:

гАд каза...

Което превръща Чехия в Ада на земята .. Тук около 80% са атеисти, което ги прави не човеци и алабала (според написаното в текста) .. :D

Анонимен каза...

Не зарастна ли вече счупената по съдебен път опашчица?

Ангел Грънчаров каза...

Не е вярно, че чехите са такива атеисти. Така Ви се чини, заблудил сте се. Дори и да се самоопределят като такива, те носят християнския си манталитет в себе си и го изявяват несъзнавано. В Чехия дори и комунисти май нямаше чак толкова, колкото в СССР и в България...

Анонимен каза...

"Ке обвеневам за злочестините си целио свет, само не и мене си!"

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, оставете целио свет, просто си пийнете хапчетата...

гАд каза...

На мен ми се чинила официалната статистика :D
А да си атеист не означава, че убиваш хора, или имаш лош манталитет.

Ангел Грънчаров каза...

Атеистите в атмосферата на една такава християнска по естеството си култура като чешката даже несъзнавано, като манталитет, се ръководят от ценностите и нормите на поведението, определяни от християнския общочовешки морал. По тази причина някои атеисти не убиват. Но Вие нали си давате сметка на какво е способен антихристиянският войнстващ атеизъм на болшевиките, на руските комунисти, които изразяват истинското лице на атеизма? Знаете ли как са постъпвали, примерно, със свещениците, с духовните лица?

гАд каза...

Кой каза, че комунистите били истинското лице на атеизма?
Тук има едно пълно не разбиране на атеизма като такъв. Също както и на така наречените християнски ценности ..
Нормалните човешки ценности нямат нищо общо с християнството, има ги по цял свят, напълно независимо от християнството. Имало ги е преди християнството, имало ги е въпреки християнството. Липсва зависимост м/у двете.
Съответно атеизма не води до липса на ценности, защото те не са вързани за християнството.

А дали болшевиките са имали ценности, какво са ценностите на съвременните руснаци и т.н.. е също нещо отделно. Което отново няма как да определи атеизмът като такъв.

Винаги ми е забавно като чета за войнстващ атеизъм, имайки предвид историята на християнството и колко войнстващо е то ..
Включително и начина по който е наложено в България. Дори да приемам че не вярваме на "до 9-то коляно", това не променя факта, че българите не са се покръстили по личен избор. Или по убеждения, било е чисто политически ход.

Ангел Грънчаров каза...

Хубаво е, че се опитвате да си защитите тезата, само дето аргументите Ви са негодни, а и предпоставките Ви не струват. Липсва ви длъжната широта и дълбина на осмислянето на проблема, което е признак за нефилософичност. Просто не сте обучен да философствате, което в наше време не е рядкост. Съответно на това прегрешавате решително справо истината. Ще Ви кажа нещо, което може да Ви помогне, стига да не Ви е бизразлична истината, т.е. да сте си въобразил, че "всичко си заете".

Робувате некритично на някои догми и предразсъдъци, което Ви обрича на въртене в кръг, т.е. постоянно си "доказвате" онова, което изначално "си знаете". И нищо различно от догмата не можете да приемете. Страшно нещо е робуването в сферата на мисленето. То погубва това последното.

Имате много бедна и елементарна представа за религията и за християнството в частност, както и за атеизма. Темата е голяма, сега не мога да Ви обясня вкратце къде точно бъркате. Ще Ви подхвърля само това, че на Христовото учение дължим идеята за свобода в нейния най-пълноценен, постижим от човеците вид и смисъл, т.е. в нейната пълнота. Атеистична глупост е това, че християнството у нас или другаде било възприето "по политически причини". То е прието поради дълбоките потребности на човешката, в частност българската душа от истината за човешкото съществуване на този свят.

Ценностите на човечеството (в неговата европейска част) са формирани в лоното на Христовата вяра. Тя задава парадигмата, в рамките на която те изобщо могат да бъдат мислени. По тази причина атеистите са нещо като "християни наопаки". Или нещо като антихристи. Или като сатанисти. Въодушевяват се не от доброто, а от злото. Служат на разрухата, анархията и хаоса. Те са израз на утопията, че човекът може да живее с "нови ценности", иначе казано, без ценности. Атеизмът е проява на нихилизма, на вярата в нищото.

Спирам дотук. Казаното е предпоставка поне да се замислите. Щото преди да сте се замислил нищо свястно не можете да кажете. Като се замислите, след това е друго.

Ангел Грънчаров каза...

Хубаво е, че се опитвате да си защитите тезата, само дето аргументите Ви са негодни, а и предпоставките Ви не струват. Липсва ви длъжната широта и дълбина на осмислянето на проблема, което е признак за нефилософичност. Просто не сте обучен да философствате, което в наше време не е рядкост. Съответно на това прегрешавате решително спрямо истината. Ще Ви кажа нещо, което може да Ви помогне, стига да не Ви е съвсем безразлична истината, т.е. да сте си въобразил, че "всичко си знаете".

Робувате некритично на някои догми и предразсъдъци, което Ви обрича на въртене в кръг, т.е. постоянно си "доказвате" онова, което изначално "си знаете". И нищо различно от догмата не можете да приемете. Страшно нещо е робуването в сферата на мисленето. То погубва това последното.

Имате много бедна и елементарна представа за религията, за вярата и за християнството в частност, както и за атеизма. Темата е голяма, сега не мога да Ви обясня вкратце къде точно бъркате. Ще Ви подхвърля само това, че на Христовото учение дължим идеята за свобода в нейния най-пълноценен, постижим от човеците вид и смисъл, т.е. в нейната пълнота. Атеистична глупост е това, че християнството у нас или другаде било възприето "по политически причини". То е прието поради дълбоките потребности на човешката, в частност българската, душа от истината за човешкото съществуване на този свят.

Ценностите на човечеството (в неговата европейска част) са формирани в лоното на Христовата вяра. Тя задава парадигмата, в рамките на която те изобщо могат да бъдат мислени. По тази причина атеистите са нещо като "християни наопаки". Или нещо като антихристи. Или като сатанисти. Въодушевяват се не от доброто, а от злото, не от истината, а от лъжата. Служат на разрухата, анархията и хаоса. Те са израз на утопията, че човекът може да живее с "нови ценности", иначе казано, без ценности. Атеизмът е проява на нихилизма, на вярата в нищото.

Спирам дотук. Казаното е предпоставка поне да се замислите. Щото преди да сте се замислил нищо свястно не можете да кажете. Като се замислите, след това е друго.

Анонимен каза...

С епитетите, Грънчаров, сте добре. А аргументи некакви? Един барем?

гАд каза...

Хехехе :))
Как може ценности които съществуват от преди Христос, да са "нови ценности" ?
Християнството обича да си преписва заслуги, празници ..
И да забравя сторенето от християните в името на християнството - около 200 години кръстоносни походи, 700 години инквизиции, сваляне на крале, отричане на права ..
Да продължаваме ли с всичко сторено от християни, църква, свещенници? :)

Но атеистите били сатанисти, въодушевени от злото, че и воюващи :)) Докато християнството се налага без право на избор на невръстни. Свобода един вид. :)

Не сме приели християнството по политически причини? Интересно защо си е било точно политическо договаряне към коя църква ще се присъеденим? И защо се е наложило да връщаме християнството на сила ? :)

Ангел Грънчаров каза...

Казах Ви, не е зле да почнете да вниквате поне малко в това, за което говорим. А иначе зная прекрасно, че добре сте си научил урока и че можете папагалски да ми повтаряте, подобно на мантри, все едни и същи неща. Смисъл обаче от това няма, щото не се зафащате да мислите, извън мисленето сте. Трябва да сфанете аргументите на опонента, да стъпите на тяхната основа и отвътре, така да се каже, да се опитате да ги надмогнете или опроворгаете. А отвън да фърляте стрели и копия смисъл просто нема...