Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 ноември 2019 г.

Ако един философ замълчи, не е ли по-добре съвсем да умре?!


След като тия дни властта спешно ме опраска и изгони по безцеремонно грозен (мутренско-комунистически) начин от училище, от "образователно-възпитателната" им система, приятели ме съветват да прекратя борбите с разпищолилите се властващи бюрократи, да зарежа всичко и да започна да си гледам здравето (и ако мога да напиша поне някоя книга в оставащото ми до края на живота ми време).

Да, но аз за себе си разбрах и се убедих, че се чувствам много по-зле ако замълча при вида на несправедливостите и неправдите; обадя ли се, реагирам ли, изразя ли възмущението си публично, поне малко ми олеква. Този е моят начин за "самотерапия" на пораженията от злините. При други хора може да е иначе, при мен обаче е така.

Не знам дали е нормално, но е така. Философията така ме е научила: да не мълча. Да говоря (да пиша) какво мисля е моята задача като философ и през целия си живот се стараех да я изпълнявам най-съвестно.

Разбира се, платих доста тежка цена за този непозволен лукс...

В тази връзка възниква следният въпрос: ако един философ замълчи, не е ли по-добре съвсем да умре?!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Ако започнете една от 96 546 работи които предлага jobs.bg ще бъдете зает в общия случай 40 часа седмично. Което означава че ви остават 128 часа в които можете да пишете, говорите,снимате.... Може и да добавим че на доста позиции можете и да пишете през сериозна част и от тези 40 часа. Та ще може ли да обясните още веднъж къде е драмата?

Ангел Грънчаров каза...

Уф, другарко, толкова много работи ли има ма?! Цели 96 546 работи! Да, но аз съм учител, другарко, само това умея. Вие работете тия 96 546 работи щата явно сте хипернадарена, аз мога само това нещо: да обучавам младите на философия...

Анонимен каза...

Ами тогава след като можете само това отговора очевидно е - да.

Анонимен каза...

""официално писмо от Пловдив", в което й обяснявали кой е Ангел Грънчаров и я съветвали непременно да го отстрани от работа" - интересно какво точно са имали предвид под "кой е Ангел Грънчаров"?! Иначе се досещаме кои са написали писмото!

Анонимен каза...

Колега, продължавайте! Ако всички си мълчим, злото се увеличава."Макар и никой да не те чува, точната дума трябва да бъде изречена. Ще бъдеш чут! И ще ти бъде отмъстено!"- Константин Павлов.

Калоян Шишков