Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 март 2020 г.

Съветвате ме да пожертвам своето фундаментално право да мисля свободно и да казвам открито какво мисля?!


Vessislava Tancheva: Ще напиша нещо, което не очаквате от мен. Но се налага.
Трябва да запазим здравия си разум в тази ситуация, иначе щетите от кризата накрая ще ги лекуваме масово в психиатрия...
Това правителство има много трески за дялане, а аз съм последния човек, който ще каже добра дума за тях,
НО!
В момента срещу усилията на стотици хора, по задължение работещи за щаба и правителството, се води абсолютно безумна хибридна война, заливат ги с цунами от фалшиви новини, напълно кретенски скандали и измислени обвинения. 😖
☝️Внимателно проверявайте източника на всички подобни скандали! Може да ви изглеждат правдоподобни на фона на глупостите, сътворени в годините от правителство, парламент, прокуратура и т.н. Може, но това само доказва, че им нямате никакво доверие и сте готови да приемете всяка критика за вярна. 😒
Така попадате в капана на хибридната пропаганда, водена от хора, които изобщо не се интересуват от вашето добро здраве и благосъстояние! 🤬
Не се връзвайте на всяка сензация тип "тази жена има бъбречна криза, но в никоя болница не я искат"!
Не, Валери Симеонов не е искал референдум за отнемане пенсиите на родителите на емигранти! Звучи като да го е казал, но не е. ;)
Съдейки по групите и профилите, разпространяващи тази пропаганда, тя е част от чисто политическа кампания. Същите профили и групи разпространяваха торбаланските ужаси за Норвегия, Закона за социалните услуги, Стратегията за детето, Истанбулската конвенция и въобще - всяко усилие България поне да изглежда малко по-близо до европейската цивилизация. >:(
Съвсем същите стада от тролове и искрени фенове от вчера венцеславят пропагандната щедрост на Путин към Италия, а преди това с години ни обясняват, че само путинова Русия ще ни избави от лошия еврогейски съюз и прочее малоумия!
С две думи, сритайте си критичното мислене, ако е позаспало в тая карантинна летаргия и не се връзвайте на хибридни глупости!🙃
Пазете си живота, останете у дома, слушайте Pink Floyd и четете книжки - това е сигурна рецепта за борба с паниката! 😘😷 ;)

Ognyan Minchev: Споделям напълно. Яростно бранещите "свободата си" в тази ситуация не ми изглеждат особено свободни хора - поне не и в моето разбиране за свобода. В подобна ситуация свободният човек избира възможността да запази спокойствие и максимална автономност, примирявайки се с неизбежните ограничения на физическата си свобода. Нямам предвид необходимост да се "ръкопляска" на всяко правителствено решение, а необходимост да бъде приета логиката на ограничението. И способност да запазиш самоконтрол, контрол върху собствената - неизбежна - тревожност, върху собствената - неизбежна фрустрация, за да бъдеш и граждански полезен. Колко полезни могат да бъдат двата полярни типа? Първият - истеризирал от страх, освобождаващ паниката си чрез конфликт или "сгърчване" в ъгъла. Вторият - гордо навирил глава: "кой е той, че да ми каже да си стоя в къщи бе, ало-о?" И двата типа - ако са преобладаващи не само не ограничават, ами легитимират произвол, ако някой реши да го упражнява чрез властта си. Контролът върху извънредността на положението и властовите пълномощия на институциите е възможен от страна на трезва и разумна гражданска общност, способна да отдели плява от зърно, необходимост от манипулация, ефективност от некадърност. Бъдете здрави - и спокойни, доколкото е възможно. Няма безкрайно изпитание. Ако се мобилизираме разумно - ще пристигнем на финала с минимални щети и за себе си, и за другите.

Ангел Грънчаров: Съгласен съм, че във възникналата ситуация е подложена на проверка нашата преданост към свободата. Интересно е, че пак масово демонстрираме типично нашенското неразбиране на това що е свобода; недоверието към свободата у нас е поголовно. Разбира се, че не е свободен оня, който крещи "откъде-накъде ще ми кажат те?!", но не е свободен и оня, който се напълно примирил, подобно на овчица, с това, което командва пастирът, в случая Боко и властта.

Тезата на г-н Минчев за истински свободното отношение и поведение ("... свободният човек избира възможността да запази спокойствие и максимална автономност, примирявайки се с неизбежните ограничения на физическата си свобода...") е разумна, само да не беше ето този пункт, в който е същината на целия проблем: "... а необходимост да бъде приета логиката на ограничението...". Къде е тази логика, свободният, разбиращият свободата си човек иска да бъде убеден, че решенията, с които трябва да се примирим, са наистина логични и разумни?!

Но, за жалост, много често липсва тази логика в решенията, с които ни се налага да се примиряваме. А ограничения се налага да има, но дали тези решения трябва да са такива, че да разсипят икономиката на страната - и собствения ни живот? Та нали от тия решения зависи и моето бъдеще, зависи и бъдещето на моите деца и внуци (в случая още неродени!)?! Възможно ли е разумен и държащ на свободата и достойнството си човек да се довери на калпаво, некадърно, доказало непорядъчността си управление само на основанието, че, видите ли, в извънредните условия трябва да се откажем и от демократичния дебат върху самите тези решения - щото ако допуснем дебат, това ще наруши монолитното ни единство?!

Само специалистите, медиците, професорите по медицина и психиатрия ли имат право да участват в този дебат, или и ние, обикновените хора, гражданите, имаме право да участваме в дебата върху това доколко налаганите ни от властта решения са истински разумни и необходими?!

Аз лично не съм съгласен гражданите да бъдат елиминирани от дебата върху тия решения, иначе казано, не съм съгласен да ликвидираме останките от демокрацията ни. И то, видите ли, в името на оцеляването!

Оцеляването, но на какво?! На прогнилата от корупция, беззакония, аморалност управленско-олигархична и мафиотска система?! Аз не желая тази система да оцелее, щото тя е по-пагубна за бъдещето на страната от корона-вируса!

Тъй че примиреността с волунтаристичните решения на властта, която е така щастлива, че корона-вируса удължи агонията й, според мен не е поведение, достойно за истински свободния и разумен човек.



Въпросът на въпросите сега е: имаме ли право, ако сме демократи, съвсем доброволно да се откажем от правото си на участие в демократичния дебат върху решенията на това наше калпаво, некадърно, доказало непорядъчността си управление? Имаме ли правото доброволно да се откажем от този дебат, да го пожертваме - и да се примирим с допускането, че правителството, макар и калпаво, некадърно, доказало непорядъчността си, по някаква щастлива случайност в условията на връхлетялата ни (и при това предизвикана от него самото!) криза, видите ли, по някакъв магически и чудодеен начин се е приобразило - и вече взема напълно трезви, разумни, необходими, порадъчни, честни решения?! Как ще ме убедите в това чудо?!

В името на "единството на нацията в часа на тежко изпитание" трябва да пожертвам разума си и да престана да задавам неудобните за властта въпроси, това ли ме съветвате?! Съветвате ме да пожертвам това свое фундаментално право да мисля свободно и да казвам открито каквото мисля?! Това ли включва вашето "примирение с ограниченията"?! Съветвате ме да се откажа от своя ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ да критикувам една корумпирана, аморална, отдадена на беззаконията власт, така ли?! И тази власт как така се преобрази за две седмици и сега вече взема само "честни", "разумни", "правилни", "необходими" и прочие решения, с които ний, гражданите, следва безропотно да се примиряваме?! (щот властта вече мислела единствено за нашето добро?!) Как стана това чудо?! Ние идиоти ли трябва да станем, че да повярваме в това чудодейно преображение на некадърната и аморална, прогизнала от корупция власт?!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Може би е разумно да се създаде граждански щаб/комисия от изявени граждани с неоспоримо свободомислие и усет към дълбокия смисъл на свободата и демокрацията - да дебатира взетите инзънредни мерки от гледна точка на гражданското общество. Предлагам г-н Грънчаров като философ, изявен публицист, новатор в образователната сфера /и не само там/, опитен в организирането и провеждане на дебати, да заеме достойното си място на общо ръководство и основен модератор в подобна гражданска структура.
Дамян Карангелов

Анонимен каза...

Граждански съвет за подкрепа на свободата и демокрацията - това е крайно необходимо!

Анонимен каза...

Все пак, въпреки извънредното положение, не бива да се избързва с гражданския съвет - има и други не по-малко достойни личности от г-н Грънчаров - Философи, хуманитаристи, политици /бивши и настоящи/.

Анонимен каза...

Както виждате, никой не ви пречи да си задавате въпросите и да си изразявате мнението. Задавайте си ги колкото искате. На никого не пречите. Имате право. Но НЯМАТЕ право да изисквате да ви слушат и да ви отговарят. Време е да пораснете.

Анонимен каза...

Извънредни мерки не се дебатират, а се изпълняват. В Интернет си дебатирайте, колкото си искате. А извънредните мерки сте длъжни да спазвате по закон.