Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.
Представена публикация
За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!
Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Привет,
Както се разбра, мерките за превенция от ковид, навярно ще убият повече хора, отколкото самия вирус. Причините затова са много, една от които е, че масово ще останем без храна. Даже се замислям дали следващия ценови бум няма да е на акции на фирми за производство на храна, както сега има бум на цените на акциите във фармацията. Ще останем без храна, защото не дават на хората да работят в селското стопанство и няма да има малки производители на пазара. Ще се наложи и гражданите да почнем да си гледаме марули, домати, репички и неща от първа необходимост. Не съм се занимавам със земеделие никога и не знам нищо, но ще трябва да почна да знам. То няма и къде да сея. Трябва да пригодя някоя тераса с дълбоки саксии. Май май ще инвестирам в селска къща някъде. Селото отново ще е на мода. Голям майтап ще е...
Asst. Prof. George Pashev, PhD, M. Eng.
Няма страшно, Пашев, нема се пуашиш! Ще има внос на храни, както има и сега.
Такава манжа кат на Грънчаров обичам, но само ако има към нея четворка кебапчета.
Публикуване на коментар