Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 17 април 2020 г.

Небезразличните граждани отново "бръкнаха в раната" на потъналото в язви пловдивско - пък и общобългарско! - образование!




Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

ВКС със своето решение постави точка на казуса "Грънчаров". Тези ваши писма само показват, че нямате достойнство. Престанете да хленчите, направете трезвен анализ на случилото се и съответните изводи. Това може би ще ви помогне да не повтаряте грешките си.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, а Вие изобщо разбирате ли що е това достойнство? А какви са Вашите грешки, другарко? Или винаги сте съвсем безгрешна?

Анонимен каза...

А достойно ли е да се криете зад някакви "небезразлични" граждани, а не адресирате писмата от ваше име? Никъде не прочетох някой от тях да е засвгнат по някакъв начин. А колкото до моите грешки - анализирам ги и не ги повтарям. И не мрънка непрекъснато, за разлика от вас.

Ангел Грънчаров каза...

Там е работата, другарко, че Вие специално нямате понятие за морал и за достойнство. Достойните хора реагират дори и когато лично не са засегнати, а са засегнати някакви фундаментални принципи на морала, примерно на справедливостта. Но Вие специално това няма как да го разберете по указаната причина.

Зад никого не се крия. Просто ние, небезразличните граждани, сме вече цяла неизброима общност - колкото и да Ви е тъжно това...

Анонимен каза...

Вие най-добре знаете,че тази общност може да се изброи на пръстите на двете ръце. Реалната подкрепа се вижда на вашите протести. Няма колеги,няма родители, няма ученици. А това е достатъчно обективна оценка на качествата ви като учител.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, бройката няма никакво значение. За истината не се гласува. И това ли не сте оценила и разбрала? А у нас безчестните и лъжливите особено обичат да се подмазват на властващите, да не говорим колко много са страхливите мижитурки като Вас, другарко! Но това че сте много не значи че сте прави, тъй умна ми другарко...а щом не сте прави, разбирате ли докъде щи ви доведе това?