Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 28 май 2020 г.

Само Америка ли е продукт на философията?




Америка е продукт на философията! Добре звучи. А защо Европа никога няма да бъде като Америка? Защо е продукт на философията, докато Европа е продукт на историята. В някакъв смисъл е така. Но и в историята движещото начало пак са философските идеи. Тъй че и Европа в някакъв смисъл е продукт на философията. Човечеството в някакъв смисъл е продукт на философските идеи. Сиреч, иначе казано - на духа. Духът е субстанцията, духът е движещото. Духът на живота е това вачало, което движи човека и човечеството в неговите търсения. А какво търси човекът ли? Търси истината, търси доброто, търси разумното, търси правото, търси себе си, търси всеобемнята човечност. Историята е производна на духа на човека, а значи и на философията, щото философията е човешко творение.

Друг е въпросът, че философските идеи се раждат под мощното влияние на идеите на религията, вярата обуславя всичко, тя е средоточието на човешкия дух. Та в този смисъл леди Тачър хем е права, хем не е права. Принципно нещата не са толкова различни в Европа и в Америка. Америка е квинтесенция (екстрат) на духа на Европа, на духа на европейския човек. И на духа на световния човек, щото в Америка има хора от целия свят, и от Африка, и от Азия, и от къде ли не.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: