Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 1 юни 2020 г.

Защо учителите не смеят напълно открито да покажат какво правят с учениците си - и най-вече как го правят?


Аз съм учител по философия и гражданско образование. Моят блог и страницата ми тук, във Фейсбук, са моята "класна стая", всеки ден поставям за обсъждане какви ли не теми от областта на етиката, психологията, свързани с начина ни на общуване, с това как да се разбираме, свързани с политиката, демокрацията, съвременното образование, с това как ние, гражданите, можем да принудим властващите да си вършат работата и прочие. Участвам всеки ден в какви ли не дискусии, в дискусии по какви ли не въпроси. Правя това от много години, блог имам от 2006 г. Изпълнявам си съвестно дълга на учител така, както аз го разбирам. И го правя съвсем публично, не крия нищо - щото съм убеден, че работата на учителя в съвременни условия, при съвременните комуникационни възможности и средства не бива да е тайна, не бива да е крита, глупаво е да бъде крита. В тази връзка искам да попитам следното:

- Някой случайно срещал ли е в българския интернет друг учител (или университетски професор), който да прави същото, т.е. съзнателно да използва места в интернет като своя класна стая?

- Понеже сега цялото образование в България е минало в Мрежата, станало е "дистанционно" и "електронно", някой може ли да ми даде пример с учител или университетски преподавател, който да е дал подобна пълна откритост на това, което прави?

- Как мислите, коя е причината, която пречи на учителите напълно открито да показват какво правят с учениците си - и най-вече как го правят? Защо се крият, каква е тази секретност и конспиративност, в която се провежда "дистанционното" обучение в държавните училища?

- А може би причината е, че "дистанционното обучение" не е толкова "ефективно" и "успешно", щом не смеят да му дадат подобна пълна откритост? От какво се срамуват учителите, та така старателно крият това, което правят?

И още въпроси могат да се поставят, на да се огранича засега с тези. Предварително благодаря на тия, които ще ми отговорят! Хубав ден ви желая! Бъдете здрави!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

12 коментара:

Анонимен каза...

Защо ви е да се връщате тогава в тоталитарното държавно образование? Ще загубите свободата си ако се върнете там.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, когато аз съм в държавното училище, то вече не е тоталитарно. С личности като мен училището мигновено става демократично, т.е. престава да е тоталитарно. Теперь разбирате ли защо ме изгониха от училището? Теперь сфащате ли защо личности като мен са така нежелани в тоталитарното училище? Вие самата наистина ли сте така тъпа че не разбирате тия прости неща, или съзнателно се инатите да ги признаете?

Анонимен каза...

Няма как да не е тоталитарно когато вие сте там. Парите които са събирани от хората за да ви се плаща заплатата са били събирани тоталитарно, изучаването на философията на децата се е налагало тоталитарно, кой да им бъде учител по наложената тоталитарно философия е било тоталитарно.

Ангел Грънчаров каза...

Говорите пълни глупости, другарко. Истината е съвсем друга: моето присъствие там, в тоталитарното училище, мигновено премахва тоталитарността му. Присъствието на свободомислеща личност в условията на тоталитарност мигновено премахва тоталитарността. Вие това не можете да го разберете, но знайте от мен: една свободна личност появи ли се някъде в тоталитарно място, мигновено тоталитарността отива по дяволите. Затова тоталитаризмът, за да запази самия себи си, е бил принуден да убива такива личности като мен. Взехте ли да зацепвате вече за какво Ви говоря? Или още ще се инатите да приемете истината?

Анонимен каза...

Ти говориш пълни глупости. В държавното образование и заплатата ти е била тоталитарно събрана от данъкоплатците и самото ти присъствие в живота на децата е било наложено тоталитарно. Ако това те успокоява, това се отнася за всички учители на бюджетна издръжка.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, като почнете да се нервите от това, че почвате да осъзнавате, че дърдорите врели-некипели, това не значи, че имате правото да ми говорите на "ти", това може да стане само с изрична моя санкция. А току-що казахте врелите-некипели свои глупости щото сте марксистка и затова Ви се чини, че всичко се свежда до парите. Парите се събират от държавата, това обаче са пари на народа, на демоса, сиреч, са съвсем демократични пари, нищо тоталитарно няма в тях. Моето присъствие сред децата също не е тоталитарно, това са идиотщини, мен Бог ме е създал и ме е пратил сред децата, т.е. нищо тоталитарно нема в това, че аз съм сред учениците си. Изобщо, другарко, опитвате се да ме клъвнете като настъпена змия. Нема ли да мирясате най-сетне?

Анонимен каза...

35 годишната Мария Петрова която е програмист в SAP и няма деца плаща 300 пъти повече за образование от 35 годишната Айше Петрова от Столипиново с 6 деца, без никой да я пита дали е съгласна или не - чист тоталитаризъм. 14 годишният Гошо Петров записъл се в техникум защото си пада по игрите и мечтае да се занимава с IT като порасне никой не го пита иска ли да учи философия или още повече иска ли точно Грънчаров да му я преподава - чист тоталитаризъм.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, ето че Вие изведнъж станахте по-голяма демократка от мен, също така се представяте (лъжливо, естествено!) за... "антитоталитаристка", забележете, но не и за антикомунистка, комунизма си го обичате, ала лъжете, че мразите "тоталитаризма". Най-лесният начин за разграничаване-разпознаване на комунистите е че те наричат комунизма "тоталитаризъм". Всъщност, другарко, мразите ли демократите като мен, значи мразите и демокрацията, щото демокрация без демократи просто няма и не може да има.

Анонимен каза...

Логични разсъждения, подкрепени с примери в защита на тезата. Вие отговаряте с лични нападки. Това ви е нивото просто.

Анонимен каза...

Така е, така е. Прав е човекът. Ако някой учи предмет, който не е избрал, а принудително, например философия, това е класически тоталитаризъм.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, като сама обявите "разсъжденията" си за "логични", това не ги прави такива - по причина на това, че базисната Ви представа за логика е порочна. Никакви личностни нападки към Вас не може да има по причина на товаь, че Вие сама сте се отказала от личността си - като се изявявате като безличница, като анонимница. Теперь поняли меня?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие сама ли започнахте да си пишете "подкрепящи мнения"? Горката...