Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 юни 2020 г.

Как възприемате някои от най-известните мисли на Томас Джеферсън?


Постоянна бдителност – такава е цената на свободата.

Честността е първата глава от книгата на мъдростта.

Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите права и свободи, отколкото въоръжените армии. Ако американците някога позволят на частните банки да контролират парите в обращение, първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите около тези банки ще отнемат цялата лична собственост на хората. Един ден децата ще се събудят бездомни на континент, завладян от техните бащи.

С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.

Наложително е всяко поколение да изплаща дълговете си. Това е един принцип, който, ако бъде изпълнен, ще спести половината от войните по света.

Предвиждам щастливо бъдеще за американците само ако не разрешат на правителството да погуби професиите, свързани с физически труд, под претекст, че това е грижа за хората.

На никой свободен човек не трябва да му се отнема правото да има оръжие.

Най-силният аргумент за това, че хората трябва да имат право на лично оръжие, е самозащитата в крайни случаи – хората трябва да се защитават срещу тиранията на властта.

Да насилваш човек да плаща с данъците си за разпространението и приложението на идеи, в които той не вярва или ненавижда, е престъпление (грях) и тирания.

Ако хората позволят на държавата да решава какво да ядат и какви лекарства да вземат, то телата им скоро ще бъдат в такова печално състояние както и душите на живеещите под гнета на тирания.



Дървото на свободата трябва да бъде поливано отвреме-навреме с кръвта на патриотите и тираните, това за него е естествен тор.

Само грешката се нуждае от поддръжка от правителството. Истината отстоява себе си сама.

Аз съм съгласен с идеята сред хората да съществува естествена аристокрация. Нейни основи са добродетелта и талантът.

Не съм забелязал честността на хората да расте с тяхното богатство.

Човекът, не страхуващ се от истината, няма защо да се плаши от лъжата.

Страхливецът много по-често търси караници отколкото смелият, мъжествения човек.

Професията на юриста се състои в това всичко да поставя под съмнение, с нищо да не се съгласява и без прекъсване да говори.

Проповед трябва да е нашият живот, а не нашите думи.

Нищо не спомага така много за процъфтяването, могъществото и щастието на държавата като образованието. (Томас Джеферсън)

Nothing more than education advances the prosperity, the power, and the happiness of a nation.

Никога не купувайте нещо защото сте прелъстени от това, че е евтино – то в крайна сметка ще ви струва скъпо.

Нито едно правителство не може да мине без рязка критика по свой адрес; там, където има свобода на печата, такава критика винаги ще има.

Моята родина е там, където е свободата.

Може ли свободата на народа да бъде смятана за осигурена ако сме отстранили нейната единствена здрава основа – убедеността на хората в това, че нашите свободи са Божии дарове? Че към тях не бива да се прилага насилие, не предизвиквайки Божия гняв? Наистина, аз се опасявам за своята страна при мисълта, че Бог е справедлив...



Can the liberties of a nation be thought secure when we have removed their only firm basis, a conviction in the minds of the people that these liberties are of the gift of God? That they are not to be violated but with his wrath? Indeed, I tremble for my country when I reflect that God is just...

За обществото бунтът е не по-малко полезно нещо отколкото бурята за природата... Той е лекарство за здравето на правителството.

Цялата работа на правителството се свежда до изкуството да си честен.



Цялото изкуство на управлението се свежда до изкуството да си честен.



Томас Джеферсън

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Unknown каза...

Томас Джеферсън?!? Този гнусен робовладелец!!!


"Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова за премахването на 11 статуи на войници или служители на Конфедерацията,
"Паметниците на мъже, които са проповядвали жестокост и варварство за постигане на такъв явно расистки завършек, са гротескно оскърбление на тези идеали"




Дааа!!! Познато, нали?!?
Деленето на паметниците на правилни и неправилни и напъните да се махнат неправилните е началото на разпада на държавността.
Така в Съветска Русия през 1918 г. премахват паметниците-шедьоври на Александър Втори и на ген Скобелев, да не говорим за Храма на Христос Спасителя. И още стотици паметници...
Ами великото прочистване на неправилни паметници у нас в началото на 90-те? Помните ли кой махна скромния бюст на маршал Толбухин? Смениха името на булеварда с това на Левски. Добре, съгласен съм. Чие име трябва да носи централния софийски булевард, ако не това на Левски! Ама кому пречеше бюста на Толбухин. И само той ли?!?

Винаги съм мислил, че американците вършат дивотии по света, ама избягват да си вкарват автоголове в къщи.

...Май не съм познал.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, можете да изиграете един казачок за да ознаменувате откритието си, че американците правели щуротии не само по света, но и в самите САЩ...

Bacho Кольо каза...

Тамбовският вълк ти е другар.
Аз другари сред фашизоидите немам!

Анонимен каза...

Грънчаров, сеете омраза и смрад с всяка Ваша злобна реплика. Какво казва по този повод Зигмунд Фройд, наясно ли сте? Питам като българин и баща на деца и внуци, на които не бих допуснал да преподавате разврат. Образец на отродник и лицемер не може да бъде демократ, за какъвто се обявавате.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Коля, да не намеквате с тоз "тамбовский волк", че пледирате за моета изпращане в концлагер?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, къде срещнахте някаква "злобна реплика" у мен ма? Що си кривите душата? Нима на забелязвате, че всички мои реплики блестят от неподправена весела ирония спрямо Вашата колосална наглост и глупост?! Очевидно, друарке, имате увредане в емоционалната сфера, заради тази своя прословута злоба спрямо моя скромна милост сте си увредила цялата емоционална схера и сега не можете да различавате една емоция от друга... Всичко веч за Воас е злоба, тъй ли? Горката...