Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 юли 2020 г.

Моето възражение против опита на Началничката на РУО-Пловдив да подведе, заблуди и излъже правозащитника Янко Янков



Преди няколко дни разбрах, че известният борец за човешки и граждански права г-н Янко Янков е поискал яснота по моя казус от РУО-Пловдив; вчера се разбра, че Началничката на РУО-Пловдив набързо е претупала проучването на казуса и е дала крайно спорен и подвеждащ, а в крайна сметка и лъжлив отговор до известния наш борец за човешки права или правозащитник: Началничката на РУО-Пловдив подведе и излъга Янко Янков по моя казус. Понеже съм привикнал когато някой изкривява истината да реагирам винаги, ми се налага тази сутрин отново да пиша поредна жалба по този повод, ето какво написах:

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Янко Янков, юрист и правозащитник
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До доц. д-р Ана Джумалиева – председател на КЗД
До Доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на България
ДО МЕДИИТЕ

ВЪЗРАЖЕНИЕ-ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, учител по философия и гражданско образование, остракиран от образователната система по чисто политически причини


Уважаема госпожо Киркова,
Уважаеми господин Янков,
Уважаеми господин Министър,
Уважаема госпожо председател на КЗД,
Уважаема госпожо омбудсман на Република България,

По моя казус Вие, уважаеми г-н Янков, проявявайки гражданска доблест, в качеството си на правозащитник поискахте информация от РУО-Пловдив. Г-жа Иванка Киркова Ви отговори и нейният отговор е изключително интересен и показателен за това докъде са способни да отидат някои властващи в клетото ни образование - оказва се, че тяхното самозабравяне е безпределно! Не зная как Вие, уважаеми г-н Янков, понеже сте съвсем неинформиран по моя казус, ще реагирате по повод на отговора, който получихте, но аз се чувствам длъжен да реагирам, защото г-жа Киркова си позволява да Ви заблуждава по доста спорен (да не употребя други, по-подходящи думи, примерно безочлив, арогантен, безскрупулен и прочие) начин. Ето моята претенция спрямо нейния отговор:

1.) Г-жа Киркова препраща г-н Янков да задоволи интереса си при... съгрешилата, при "сгазилата лука" директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", която й е подведомствена, и то, моля ви се, за да му даде тя "изчерпателен отговор" по въпроса "Дали наистина става дума за политически репресии или за легитимно експертно валидно доказана строго професионална пригодност или непригодност?". Добре де, може ли оня, който е заподозрян в извършването на дадено престъпление, да го питаме как мисли, извършил ли е престъплението или нарушението - или не го е извършил?! Г-н Янков се обръща към по-горната инстанция тъкмо затова, защото тя би следвало да е по-обективна и да прецени чисто професионално или експертно има ли даденото нарушение или евентуално престъпление, а горната инстанция бяга от отговорността си да бди дали директорите на са се разпищолили или самозабравили, и праща известния наш борец за човешки и граждански права... при извършителя на незаконното деяние, какво е това?! Ами това е гавра, това е недопустим произвол, който си го позволява овластено и отговорно длъжностно лице - дотам ли трябваше да стигнем, дотам ли е прогнила държавната администрация по отношение на крещящата липса на елементарно приличие (да не говорим за морал!)?!

2.) Щом като бяга от отговорността си по такъв нескопосан начин, Началничката на РУО-Пловдив, без да си дава сметка какво прави, фактически застава на страната на извършителката на деянието, т.е. превръща се в съучастница! Защото какво друго е това да кажеш: ами аз не ща да се произнасям по Вашите подозрения, питайте сгафилата другарка, нека тя сама да каже сгафила ли е или е напълно правоверна?! Добре де, като смята, че провинилата се директорка може да даде "обективно становище", като я фактически упълномощава да даде такова становище, тогава не излиза ли, че Началничката на РУО-Пловдив безразделно й вярва?! Точно по този начин по време на цялата безпрецедентно-скандална история Началничката на РУО-Пловдив, като бягаше и се криеше от изпълняването на своята контролираща функция, де факто насърчаваше не знаещата какво е дръзнала да прави директорка в продължаването на произвола, на терора, на репресиите спрямо един български учител като мен, чиито единствен грях е че държи да бъде личност, че се е осмелил да се бори за правата си, че не желае да бъде бездушна мижитурка, че има достойнството на български учител, т.е. че съвсем съвестно си изпълнява дълга като учител и то именно по философия и гражданско образование! Ето как, без да съзнава какво прави, г-жа Киркова на дело или фактически призна, че е съучаствала в разправата над мен! Което и показва, че шикалкавенето изобщо не помага, истината е толкова мощно нещо, многоуважаема г-жо Киркова, че е крайно опасно да я поругавате - като се мъчите да усуквате, да шикалкавите, да заблуждавате хората!

3.) Първо г-жа Киркова се мъчи неистово да си измие ръцете със съгрешилата, със затъналата до шията в най-пищни нарушения директорка, пращайки многоуважаемия правозащитник "да гони Михаля", на второ място пък се опитва да си измие ръцете по пилатовски начин като се позовава на фриволно избрани решения на съда (и на печално известната Комисия за защита от дискриминация, която се е прославила с това, че винаги защищава не дискриминираните, а дискриминиращите, т.е. тя е фактически или по същество Комисия за защита на правата на властващите да дискриминират хората както си искат, т.е. тя значи е Комисия за защита на дискриминацията!), като с оглед да подведе и направо да излъже г-н Янков е избрала само ония решения на съда (и на дискредитираната изцяло Комисия за защита на дискриминацията!), които, забележете, оневиняват провинилата се нейна властваща сестра, но умишлено скрива ония решения, които отмениха заповедите за уволнения (на два пъти бях уволняван и на два пъти авторитетни съдебни инстанции отменяха абсурдните и сюрреалистични заповеди за моето уволнение - и ме възстановяваха на работа; също така един път пък съдът и на трите инстанции отмени заповед на директорката за мое дисциплинарно наказание "Предупреждение за уволнение"!). Г-жо Киркова, нима не знаехте за другите съдебни решения, които са в моя полза, и защо ги скрихте - за да подведете и да излъжете г-н Янков по толкова елементарен (да не кажа простоват, глупав, безочлив даже!) начин ли?!



4.) Да се крие неудобна информация, да се премълчава, да се лъже е донякъде възможно в обикновените човешки отношения, макар да е укоримо от морална гледна точка, но да се крие информация, да се подвеждат хората (гражданите), по същество да се лъже в официален документ е съвсем грозно, да не кажа, че това е ужасно нарушение на правилата, да не говорим какво потъпкване на нормите на етиката е такъв един произвол! Уважаеми г-н Министър, и аз лично, и групата на небезразличните граждани, и други жертви на произвола на г-жа Киркова (като г-жа Делинова, уволнената от нея директорка на ОУ "Пенчо Славейков" в Пловдив) са искали нейната оставка, сега този фрапантен случай на злоупотреба със служебното положение не е ли напълно достатъчен повод да я уволните, щото очевидно тя самата не би си подала оставката по напълно ясно причини?! Давате ли си сметка, многоуважаеми господин Министър, какви вреди нанася на образователно-възпитателната държавна институция въпросната властваща особа, след като си позволява публично да постъпва по толкова грозен, достоен за укор и за порицание начин?



Уважаеми господин Янков,

Изтъкнатото по-горе Ви дава достатъчно основания да разберете, да си направите логичен извод за това с какви хора си имате работа – и да решите доколко може да вярвате на това, което те Ви казват. Очевидно когато една власт е станала напълно аморална и престъпна, то нейните служители явно са способни на всичко. И за тях, естествено, е детска играчка да организират злостна кампания по личностното и професионалното дискредитиране и оплюване на един съвестен български учител-немижитурка, а след това и най-безцеремонно да го опраскат, да го изритат като мръсно коте от системата на българското образование. А причината за всичко това, което ми се стовари на главата в годините на безпрецедентните беззакония на мутро-комунисто-ченгесарско-гербовашкия авторитарен режим, е простичка: просто моя милост обитава друг, съвършено различен свят в сравнение с тях! Това Вие, убеден съм, прекрасно го разбирате, става дума за два коренно различни, несъвместими свята, единият от които е не просто излишен, а е престъпление че ние, гражданите, още се примиряваме с него!

Уважаеми господин Министър,
Уважаема госпожо председател на КЗД,
Уважаема госпожо омбудсман на Република България,

Ще ми се да вярвам, че най-сетне ще си изпълните дълга. Но, признавам си, не вярвам, че това ще се случи, щото и Вие самите сте част от една порочен и дискредитиран режим, на който дължите благоденствието си. Имам обаче крехка надежда, че човешката страна може в един момент да надделее над интереса, което обаче като философ зная, че е равносилно на чудо. Чудеса стават твърде рядко, а повечето хора смятат, че изобщо са невъзможни.


3 юли 2020 г.
Пловдив

С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

George Pashev каза...

Тая госпожа Киркова е разследвана и обвинявана за тежки простъпления и организирана престъпна група според статии във "Флагман", например. "Опрасквала" е директор(к)и, които не са ѝ вървяли по гайдата. Имала милиционерски стил на работа: тоталитарен, според "злите езици". Това не е учудващо, защото мъж ѝ бил шеф на криминална полиция: демек милиционер. Ама едва ли е от ония инспектори умници като по филмите от рода на Монтелбано :) По-скоро сигурно е карикатура като Крюшо, ама по-лоша карикатура :)

Анонимен каза...

Не са цвете за мирисане повечето от служителите в пловдивския Регионален инспекторат по образование, но неврастеничният възпитаник на висшата школа за манипулации в бившия СССР Грънчаров е кауза пердута. Поне инспекторатът върши някаква работа, докато основно занятие на "философа-психолог" е хленч, просия и писане на оплаквания до кого ли не, въпреки че е некадърник и където е бил на работа, все е създавал интриги около себе си.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, слънчасала сте. Първо проверете какво съм завършил, щото нещо много сте се объркала. Второ, на се правете на некомунистка, щото не Ви отива, от всяка Ваша дума струи неподправен комунизъм. Трето, как не Ви е срам да говорите против Вашите тарторки от РУО, та Вие дължите хляба си на тях?! Що не вземете да си пийнете днешните хапчета?

Анонимен каза...

Присъствах на срещи на Грънчаров с директорката и началника на РИО, бях организатор и на петицията в защита на учителя.
На всички е известно как се назначават свои хора на постове след избори. РУО Пловдив не прави изключение. В казуса с Ангел Грънчаров той се оказа политически противник на господстващи те в управлението. Оказа се и кадърен учител, привърженик на дебати и новаторства, с което стана нетърпим за директорката и всички по- нагоре в йерархията. Тя самата призна в една среща, че ако не е отразявал събитията в училището в блога си, нямало да го уволни все пак. Но се съмнявам, защото в българските училища обикновено намират образователното съдържание и методи за много добри и не желаят промени, а Ангел работи много и качествено, това няма как да не дразни. Е,бяха принудени да приемат доста от неговите идеи по разпореждане на МОН три години след уволнението на учителя.
Що се отнася до г-жа Началника на РУО Пловдив, тя зае още от началото лицемерната позиция да приглася едва ли не приятелски и снс разбиране на Грънчаров, но в същото време оставяйки директорката и инспекторката да решават сами, без изобщо да се намесва тя техният коварен план за принизяване и уволнение бе осъществен. Работа в екип, както се казва.... Та чак до висшите инстанции. Колегите в ПГЕЕ, примиращи от страх, не ги коментирам.
Ангел Грънчаров имаше и продължава да има много привърженици. Ще се радваме, ако начинанието на адвокат Янко Янков успее и учителят, най- после, бъде върнат на работа.
Мария Василева