Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 25 август 2020 г.

Какви въпроси зададох на проф. Сергей Герджиков по повод скандалната му пропагандна статия в мутренския парцал ПИК?



По повод на написаното в публикацията в блога ми със заглавие Нима е възможно философът Сергей Герджиков да падне дотам, че да стане автор в парцала ПИК?! се оказа, че проф. Герджиков наистина е написал тази статия, сам го признава на страницата си във Фейсбук. Във връзка с това ми се наложи да запитам, да задам някои неизбежни въпроси на г-н професора (когото познавам лично отдавна!), ето краткото ми писъмце до него, което публикувах и на страницата му във фейсбук:

Проф. Герджиков, изключително много Ви уважавам, по тази причина възприех тази статия като някакъв фалшификат на ПИК: просто не можах да повярвам, че Вие сте написал тази сюрреалистична според мен статия! Сега разбирам, че Вие сте авторът, което, признава си, ме порази, разтърси из основи душевните ми пластове! За мен е направо феноменално: как е възможно философ, сиреч правдолюбив човек, да напише такива напълно неверни неща за режима на Боко Борисов?! Каква е истинската Ви мотивация да си кривите душата като пишете подобни пропагандни лъжи?! А дали пък наистина не сте се заблудил, но нима философ на Вашето ниво може чак толкова да се заблуди?!

Тази одиозна статия поражда още много въпроси, примерно: дали пък, кой знае, не сте написал хвалебствената пропагандна статия за Борисов в стил ПИК само защото бизнесът Ви (с учебниците по философия!) изцяло зависи от благоволението на МОН, т.е. дали не сте написал статията си по чисто прагматични, користни подбуди, свързани с облагодетелстването Ви във финансов, в материален план?! Добре де, но нали сте философ, нима парите е възможно да замъглят погледа и да извратят душата дори и на философ като Вас?!

С тази статия фактически не отиде ли по дяволите всичко онова тъй възвишено и идеалистично, което сте написал досега и в учебниците, и в книгите си - и което сте говорил десетилетия наред на студентите си?! Защо дръзнахте да зачертаете всичко направено в живота си с този жест към Върховния Повелител в тъй приказната страна Мутроландия: не е ли прекалена Вашата жертва?!

А може би по някакъв начин мутрите Ви държат, да допуснем, за много деликатно място (примерно: за... тестисите!) щото имат някакъв компромат за Вас, примерно, свързан с някакви скандални факти от интимния Ви живот?! Знам ли, озадачението и недоумението ми са така големи, че, признавам си, в главата ми дойдоха какви ли не мисли, с помощта на които се мъча рационално да разбера стореното от Вас?

Ако са Ви поръчали тази статия и Вие, пишейки я, сте пренебрегнал даже своята съвест (Божият глас в душата на човека!), то дали пък не е станало така, че мутрите по някакъв подмолен начин са Ви принудили да я напишете; да, човек може да си помисли какво ли не, опитвайки се да проумее стореното от Вас?! Аз не мога да допусна, че Вие, философът, когото твърде много съм уважавал, сте стигнал до такова страшно нравствено падение: за да пренебрегнете гласа на собствената си съвест, то дали Ваш бог не са станали парите?! Нима е възможно философ да стигне до такъв жалък край?

Не искам да кажа, че статията Ви е поръчкова и просто са Ви платили за нея с някаква доста тлъста пачка пари (от ония, дето лежаха в чекмеджето на нощното шкафче на г-н Премиеро!), но дори и това може да си помисли човек: нали сам знаете в какви времена на кошмарна морална деградация живеем?! Добре де, но възможно ли е философ от Вашия ранг да стигне до такова жалко положение, че заради пустите пари да вземе, че да си продаде душата на Дявола?!

Признавам си, крайно много съм объркан, щото става именно за Вас, философът, когато винаги с право съм смятал за един от най-добрите философия на България. Вярвам си спомняте, че преди повече от 30 години Вие бяхте един от лекторите в основания от мен в Пловдивския университет Философски Дискусионен клуб. Съвсем друг Ви помня тогава. Вие бяхте в някакъв смисъл пример за всички нас, които по някакъв начин принадлежим на философската общност на България. Как да понесем сега разочарованието, което предизвикахте с тази наистина недостойна за един философ статия - щото за философите истината е най-важното, тя стои на най-високия пиедестал, наред със свободата?!

Дали пък е възможно годините така да са Ви променили, че да сте изменил на всичките си младежки идеали?! Моля, помогнете ми, обяснете защо написахте тази статия.

Мисля, че не само аз, а и много други хора, които Ви познават и които Ви уважават, са в съвсем същото недоумение и неразбиране, на това основание ми се ще да повярвам, че все пак ще опитате да отговорите на въпросите ми.





ДОБАВКА: Сергей Герджиков си махна публикацията (съдържаща линк към статията си в ПИК!) от своята страница във Фейсбук! Интересно защо ли?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

13 коментара:

Анонимен каза...

По-нелепи въпроси не бях виждал. Нищо съдръжателно. Само присъди и заклинания.

Todor Polimenov

Ангел Грънчаров каза...

Todor Polimenov Като наречеш едни въпроси "нелепи", това не значи, че си успял да избягаш от тях или да се спасиш от отговор...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Това по същество не са въпроси, а обвинения. Обвиненията не изискват "отговори", а "оправдания". При тях се предпоставя, че някой е виновен за нещо. Представянето на вменяването на вина като въпрос е нещо дълбоко отблъскващо. И Вашите т.нар. въпроси са свободни разсъджения на човек, който си мисли, че има право да обвинява всеки за всичко. На мястото на проф. Герджиков никога не бих обърнал внимание на подобни "парцаливи" - за да използвам Вашия език - въпроси като Вашите.

Todor Polimenov

Ангел Грънчаров каза...

Todor Polimenov Сега пък били "парцаливи" въпросите ми. Били обвинения и какво ли не. Въпроси като въпроси са въпросите ми. Вярно, неудобни са и са неприятни. Но тия въпроси си стоят. Един философ не може да е слепец да не вижда реалната ситуация, също така за философа не подобава да изменя на истината по чисто прагматични подбуди: примерно за да вървят учебниците ти в ръководената от мутрите образователна система. (Щото за мутренската власт е съвсем нормално да опраска даже и проф. Герджиков ако би имал доблестта да заяви публично, че не оправдава беззаконието в Мутроландия!) Да, въпросите ми носят в себе си нравствен смисъл, затова явно Ви изглеждат толкова чудати. Нима и за Вас моралът нищо не означава?!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров "Нима и за Вас моралът нищо не означава?!" - това въпрос ли е, или обвинение? Не мисля, че дърдорницата Фейсбук, където всеки недоказан гений, намира трибуна, за да се почувства значим, е място, където искам да обсъждам собствените си морални позиции. И по същество не мисля, че е важно какво ще кажа, а как постъпвам в конкретни ситуации. И още нещо. "Мутренска власт" е квалификация, която е просто един шаблон. За мен са важни обаче не шаблоните и кухите фрази, а доказателствата, които имат юридическа тежест.

Todor Polimenov

Ангел Грънчаров каза...

Бягате по недостоен начин от отговори на съвсем нормални и дори бих казал човешки въпроси. Оставете приказките за "недоказани гении", пред които "доказаните гении" от висотата на пиедестала си мълчат като делфийски оракули. Нищо кухо няма във фразата "мутренска власт", а има съвсем тъжна реалност, в която мутрите, ченгетата и мафията владеят държавата ни, "правосъдието" и въвеждат мутренска "законност", ето, сега искат да ни подарят и мутренско-ченгесарска конституция! И Вие в тази ситуация искате "доказателства". Просто пуснете да чуете как говори Боко Борисов и ще разберете (ако душевността, включително и чувствителността, е неизвратена!) как говори една самозабравила се мутра. Какво по-нагледно и пределно ясно доказателство от това?! Вчера видяхте ли как прокурорите до един лъжеха и се подмазваха на началника си?! Нима не изпитахте грам отвращение от този вампирясал комунизъм?!

Анонимен каза...

Абе някой да познава проф. Сергей Герджиков? Прочетох му пасквила в ПИК - все едно "Правда" от 1977 година. По какво е професор? Нормален ли е? Какви книги е писал?

Evgenii Dainov

Ангел Грънчаров каза...

Аз го познавам. Професор по философия е. Писал е хубави книги, свестен човек беше, по тази причина съм много озадачен, че е станал гербовак. Има издателство, издаващо неговите учебници за гимназиите, предполагам по тази причина прави този жест към властта, сега се сменят всички учебници и могат да паднат хубави парички от това. Зададох публично на проф. Герджиков едни въпроси ето тук: https://aigrajdanin.blogspot.com/2020/08/blog-post_24.html , той стоически мълчи, явно са му много неудобни..

Анонимен каза...

Не знам как пропадна първия ми коментар, но няма да чета и да отговарям на въпроси, които започват с нечисти квалификации. Този език само потвърждава написаното от мен.

Сергей Герджиков

Ангел Грънчаров каза...

"Нечистите квалификации" се пораждат от тъй чистия Ви текст, публикуван при това в тъй чистата агенция ПИК! 🙂 Просто не трябваше да употребявате думата "нечист", щото текстът Ви е така "кристално чист", че с необходимост поражда безброй "нечисти квалификации"? Забелязахте ли как проф. Евг. Дайнов е възприел Вашия текст? И той ли има "нечисто възприятие"?!

Анонимен каза...

Смехотворно е да се търси връзка между това да вървят учебниците ми и моя текст. Ако гледаме прагматично, моят принос към "мутренската образователна система" само губи от ясно заявени позиции с оглед на лявата ориентация на повечето учители. Това е още едно свидителство за тотално събркания начин, по който се възприема реалността от разгневените, претърпели неудачи в тази система.

Сергей Герджиков

Ангел Грънчаров каза...

Претърпелите неудачи в тази ръководена от мутрите "образователна" система имат "тотално сбъркан начин" на възприятие на реалността. А претърпелите удачи в тази система (примерно като са я снабдявали със своите учебници по философия!) и извлекли от удачите си подобаващите финансови ползи, предполага се, имат "тотално несбъркано възприятие" на реалността. Ето че как сам, противно на намеренията си, признахте верността на моето допускане за чисто материалната обусловеност на Вашия тъй апологетичен за мутренския режим текст. :.)

Анонимен каза...

Благодаря на Тодор Полименов за това, че достойно реагира на едни "въпроси" - обвинения. Ще се радвам на съдържателни коментари и най-вече на ясна позиция по въпросите, които ситуацията ни задава.

Сергей Герджиков