Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 септември 2020 г.

Какво предизвикателство отправих към тъй странно държащия се напоследък доц. М.Дойчев, хем неподкрепящ Боко и Гешев, хем противник на протестите срещу тях?



Юрий Александров: Да избираш между Борисов и Радев е все едно да избираш между чума и холера.

Ангел Грънчаров: В момента не е този избор. Чудя Ви се на акъла. Нима не разбирате, че в момента изборът е съвсем друг: протестиращите сме тия, които сме за законност (демокрация), а против нас са тия, които са подкрепят авторитарния корумпиран и аморален режим на Борисов-Гешев. Толкова ли и трудно да се разбере това?!

Юрий Александров: Точно това искам да кажа и аз. Че има и друг избор!

Момчил Дойчев: Само че зад този протест изскача на власт Радев/БСП/КГБ - каква законност очаквате от тях?

Ангел Грънчаров: Не. Не е така. Заблудил сте се. Под властта сте на опорката тъкмо на БСП и ГЕРБ, а именно, че "главният конфликт" бил между Радев и Борисов, че "главни противници" били БСП и ГЕРБ, не е така, това е пропагандна теза, като учен не бива да й се поддавате, не бива да я обслужвате. Истината е съвсем друга, аз съм казал каква е: протестират най-различни части от народа, млади и стари, всякакви граждани, които ги обединява едно нещо: те са против авторитарните мурафети на Боко Борисов и неговия корумпиран мутро-гербовашки антидумократичен режим на беззакония и произвол, на кражби и злоупотреби с власт.

От другата страна застават защитниците на този прогнил от беззакония и корупция режим. Много е просто. не можеш да застанеш извън този конфликт. (Не само Борисов, но и Радев, и всеки друг бъдещ властник ние, гражданите, ще принудим да уважава законността и да спазва правилата на демокрацията, т.е. ще си изпълним дълга като граждани!)

ИЛИ-ИЛИ. По Киркегор. Истина или лъжа, средно положение няма. Това е чистото, принципното разбиране, тук усуквания и някаква разсъдъчна "мъдрост" не помагат. Моля, бъдете философ, бъдете просто честен човек. Оставете плашилата от рода на това, че зад Радев наднича Русия и пр. Зад Борисов кой наднича? Чухте ли какво каза Бойко Ноев? Човекът на Кремъл у нас е Бойко Борисов. Това каза. То е близо до ума.

Радев приемете че е резервен играч на Кремъл. В момента се държи адекватно, подкрепя народа, като държавен глава тази му е ролята. Народът е по-важен от провалилото се правителство. Постъпва умно. Ако има някакво коварство, скоро ще му развалим хатъра и ще го принудим да се откаже от мераците си.

Тия неща са елементарни. Защо трябва толкова да се спекулира, да се размахват плашила, да се обиждат протестиращите? Да служим на мутренската власт ли? Даже и без да го искаме, точно този ефект се получава.

Сергей Герджиков, макар и философ, поне открито каза, че подкрепя властта на мутрата Борисов. Постъпи в някакъв смисъл честно.

(Място на дискусията във Фейсбук)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: