Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 септември 2020 г.

Докога ЕНП ще мълчи относно гражданските протести срещу беззаконията на мутро-гербовашкия режим в България?



Отворено писмо на евродепутата Радан Кънев до Европейската народна партия и нейния лидер Манфред Вебер:

Скъпи Манфред,
Скъпи колеги,

Преди срещата на групата ни (ЕНП) утре и във връзка с размяната на мнения с нашия Председател, г-н Туск, отново се обръщам към вас, изразявайки притесненията си относно кризата в България и липсата на позиция на ЕНП по въпроса. Изминаха почти два месеца откакто се обърнах към вас по тази тема и очевидно, въпреки почивния сезон, нито протестите в България са отслабнали, нито кризата, която ги провокира, е близо до разрешаване. И все пак има нова тенденция и нова заплаха, за която предупредих в предишното ми писмо до вас – левите групи в ЕП вече са активни и набират скорост, опитвайки се, доста успешно, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в публичното съзнание. Имайки предвид, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска средна гласа, традиционно свързани с ЕНП, рискът за публичния имидж и перспективите на ЕНП в България изглежда доста сериозен.

Политическата коалиция, застанала най-твърдо зад исканията на протестите и темата за върховенството на закона – Демократична България е пряко свързана с ЕНП, през център-дясната си програма, чрез членството в ЕНП на една от партиите от коалицията – ДСБ, чрез моят мандат в ЕП, като член на групата на ЕНП. Демократична България е най-проевропейската политическа сила в България и единствена, която силно подкрепя всички основни приоритети на ЕС и ЕП, включително Зелената сделка и програмата за дигитализация. Подкрепата от избирателите ни и младите българи за ЕНП не е даденост. Тя е пряко обвързана с това дали ЕНП защитава основните си ценности, приоритети и принципи в конкретната ситуация в България.

Излишно е да казвам, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на държавата, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното – продължаващата злоупотреба от страна на Главния прокурор с неограничените си правомощия, не е начин по който да се запази доверието на българските граждани. Както всички знаете, има устен въпрос относно кризата на върховенството на закона в България, който чака одобрение от групите в ЕП, за да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този дебат, групата ни ще подаде силен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски гражданин. Също така, той ще успокои нарастващата загриженост в западноевропейските медии и общественост, породена от очевидната корупция в България, свързана с предстоящите бюджетни разходи по споразумението NextGenerationEU и Зелената сделка. Най-накрая, това ще даде възможност на нашите колеги от ГЕРБ да отрекат предполагаемите зависимости както от корупционните сили в страната, така и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна подкрепа за българската управляваща партия, разбирам неудобната ситуация, в която е изправена ЕНП. Тази ситуация можеше да бъде лесно предвидена и управлявана, чрез една по-силна позиция по очевидните случаи на злоупотреба с власт в този период. Не е задължително обаче пленарният дебат за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в такъв дебат застанем зад основните си ценности и се съсредоточим върху проблемите, поставени във въпроса, а именно, нарушенията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на Главния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл необходимостта от радикална реформа и ангажираност на Съюза, в защита на правата на българите, като граждани на ЕС.

Оставам на разположение, ако решите да включите устния въпрос в дневния ред на групата, като с удоволствие бих разяснил позицията на Демократична България за ситуацията в България.

С уважение,
Радан Кънев

МОЯТ КРАТЪК КОМЕНТАР: Браво! Поздравления! Много добре написано писмо, много уместно питане и искане!!! Отново да кажа, че не съжалявам, че съм гласувал за избирането на г-н Радан Кънев!!!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: