Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 14 септември 2020 г.

Защо западните общества са здрави, богати, проспериращи и жизнеспособни?



Моят епичен спор с един нашенец, живеещ в Австралия, който при това е... русофил и критик на западния начин на живот (на демокрацията и на свободното пазарно общество, т.е. на капитализма), продължава; ето какво му казах тази вечер:

- Дай да се разберем: аз никога не съм бил апологет на Запада в този смисъл, че да съм идеализирал живота там; не съм казвал, че Западът е нещо като раят, дето нема никакви проблеми, всички са добри като ангелчета, а животът е като песен от Лили Иванова; не, не съм говорил или писал такива глупости никога. Западът има огромни проблеми, винаги е имал в историята си и сега ги има не по-малко от преди, а може и повече да са им проблемите на западняците. И на американците и на англичаните в това число. Но като се обърнем назад в историята ще видим, че западните общества от последните два века, независимо какви тежки проблеми са имали, винаги са имали и една жизнеспособност (да го нарека така!), което значи, че са здрави общества, които успяват да намерят начин да излязат и от най-тежките и дори най-безнадеждни ситуации или проблеми. И комунизъм имаше, който триумфираше по целия свят, и комунистическа експанзия имаше (комунистите искаха да завладяват целия свят и да ликвидират свободата навсякъде!), и безчет комунисти имаше във Франция и Италия особено, пък дори и в Англия (пък макар не истински, а лейбъристи, с които трябваше да се сражава Маргарет Тачър!), и кризи, и катастрофи са имали, и революции, и войни, какви ли не ужасии са имали, и все са успявали да намерят изход, все са си заставали на краката, и все неотклонно са вървели напред. И какви ли не чудеса и велики постижения са имали, това ако го отречеш, значи си едно зомби. Затова за мен те са здрави и жизнеспособни общества. И причината да са здрави и жизнеспособни е следната: имат свобода, разбират голяма част от хората що е това свобода, обичат свободата и умеят да се ползват от нея, да се борят за нея и да я бранят, имат демокрация, имат също така и свободно пазарно общество или капитализъм, сиреч имат частна собственост, ето тия са опорните точки, които държат здраво тия общества и ги правят именно жизнеспособни, богати и проспериращи. По тази причина аз смятам, че ценностите на истината, правото, свободата, човещината (това са все християнски ценности!), които лежат в основата на западната цивилизация, са универсални ценности на човечеството и по тази причина всеки народ, дори и източен, спазвайки спецификата и традициите си, ако се опре на тях, може да постигне просперитет, може да направи чудеса. Примери за това са Япония, Южна Корея, Сингапур, Нова Зеландия, Австралия (напоследък и Китай!), а също така и Америка (САЩ и Канада преди всичко).

Това е. А народи, които искат да живеят на инат и не разбирайки свободата, се отказват от нея и от демокрацията, мъчейки се да преоткрият топлата вода или велосипеда, съвсем заслужено и справедливо ще живеят в унижения и в бедност - докато не им дойде акъла; това важи особено за българския и за руския народ.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: