Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 септември 2020 г.

Защо мутризирането на България всъщност не е друго, а путинизирането й?

Как ГЕРБ изгради Путинско общество в България

... Целта е очевидна за всеки, познаващ политиката. Русия изгражда система от огледала, в която нито едно отражение не е истина. А там, където няма истина, обществените отношения не могат да се структурират върху нищо друго, освен – върху голата сила. Там, където няма истина, не може да има спор и последващо съгласие по онова, което трябва да бъде правено. Където няма съгласие, решения пак се вземат, но на друга основа – на подчинението. Просто се подчиняваш на по-силния, за да си нямаш проблеми. Защо да не го правиш, след като истина, в чието име да откажеш подчинение, не съществува?

Именно такъв тип общество – руско, путинско – изгради ГЕРБ в България; и именно срещу него е сегашният бунт. Че власт-имащите не спазват никакви закони, а просто налагат силата си – това е очевидно за всички. Кражбата на обществени ресурси, изсичането на горите, бетонирането на дюните, пресушаването на язовирите, превземането на чужди бизнеси от партийни активисти – всичко това става не с инструментите на правото, а с инструментите на силата.

Един позорен акт на насилие

В политиката, обаче, силата убива. Това лъсна – отново – в случая с Бююк. Избягал от диктатурата на Ердоган, снабдил се с две решения на български съд, че не може да бъде връщан обратно в лапите на сатрапа, Бююк бе отвлечен от българските служби и предаден на турските.

Този позорен акт, публично оправдаван от тогавашния МВР-министър Румяна Бъчварова, не беше въпрос на право или на факти. Беше въпрос на сила и насилие. Правото казва – „Не пипай!”. Силата казва: „Удряй!”. Като в прословутото тефтерче на Златанов, с неговите графи „да се удари” и „да се остави”. ...

... Проводник на политиката на Кремъл

ГЕРБ активно участва в борбата срещу истината, която е спонсорирана от Кремъл. Затова България, освен че е най-бедната европейска държава, е и най-пробитата от руските служби и интереси. Това създава рискове за сигурността на цяла Европа, та и (по линия на НАТО) на САЩ.

ГЕРБ не е опасен само за здравето на българите. В качеството си на проводник на политиката на Кремъл, ГЕРБ вече е опасен за здравето на цивилизования свят. Време е да се вземат решителни мерки, преди да е станало късно.

Коментар на проф. Евгений Дайнов

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: