Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 1 октомври 2020 г.

Може ли на учител да забраниш да учителства?

 

Разказвам накратко своята история и ситуацията, в която съм сега. Остракиран съм от държавното образование. Властта се опитва да ме убие. Да, най-убийствени за учителя са униженията, единственият начин да убиеш един учител е като го подложиш на нетърпими унижения (примерно да няма средства за съществуване и всеки ден да се унижава някак да ги изработва с неподходящ за него труд!). Да, единствения начин да спре да учителства един учител е като бъде убит. 

Засега съм жив. И продължавам да си изпълнявам ролята и мисията на учител. Учителствам интензивно всеки ден - в блога си, в Мрежата, където мога и както мога. Говоря, обучавам всякакви хора, уча ги на това, което знам, пиша, водя телевизионни предавания - без да получавам и стотинка за труда, който полагам; да, в Мутроландия е така, едни работят и нищо не получават, други нищо не работят, и получават милиони! 

Толкова. Най-убийствено обаче е вашето безразличтие, да, то е най-жестокото нещо, което ме убива най-ефективно. Казвам това нарочно. За да помислите малко. Щото ако вие не бяхте такива и властващите нямаше да бъдат такива. Сфащате ли сега за какво намеквам? Вие сте отговорни за всичко, което става у нас. От тази своя отговорност няма как да избягате. 

Но това вече е тема за друг, за следващ мой коментар... 

Всъщност моите убийци фактически сте ВИЕ - как възприемате този необходим извод от казаното?

Хубав ден ви желая! Приятни размисли!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

3 коментара:

:) каза...

Или друга гледна точка - учителите сте си виновни за случващото се. Каквото посееш, това ще пожънеш. Работи безотказно при учители.

Анонимен каза...

Имате средно по 4 прегледа на публикация, за какво преподаване говорите. Ако за някого представлява интересен нещата за които говорите би ви гледал, но по всичко личи, че никого не го интересува какво мислите.

Ангел Грънчаров каза...

Човешката мъдрост струва малко – или изобщо нищо не струва. Думи на Сократ...