Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 декември 2020 г.

Покана за дискусия: Може ли свестен, кадърен, порядъчен човек да се захване с политика и да се добере до властта?

 

Току-що 
Споделено с: Вашите приятели
Приятели
Някои философи, включително Платон, омаловажават демокрацията като беззаконие и управление на глупаците (неминуемо става власт на най-лошите). Ние, българите, за жалост, потвърдихме правотата му...
Но въпросът, който поставям в тази връзка, е: може ли да стане така, че демокрацията да не е непременно власт на простите и на демагозите (т.е. на безскрупулно лъжливите), а да стане власт на кадърни, свестни, порядъчни, т.е., иначе казано, на истински (разумни), добри политици?
Може ли свестен, кадърен, порядъчен човек да се захване с политика и да се добере до властта, да поеме властта в наши условия? Как ще стане това чудо след като мнозинството от хората, нека да бъдем честни да признаем, са с доста посредствени, да не кажа ниски, нищожни или слаби умствени (и морални!) способности и просто няма как да оцени и да подкрепи такъв човек в една евентуална полутическа надпревара?
И как тогава ще реагира мнозинството ако стане така, че умен, способен, добър и свестен човек е застанал начело на властта у нас (пък и в някоя друга държава по света, макар там по-често умни и порядъчни хора стигат до властта!)? Способно ли е немислещото (или зле, или слабо "мислещото"!) мнозинство да го възприеме и оцени като такъв? (Или в очите на простаците той ще бъде "страшно лош"?!) Нема ли мнозинството тогава да се почувства прецакано и да се вдигне незабавно на бунт?
При демокрацията дали не сме обречени да ни управляват винаги нагли, лъжливи и безскрупулни играчи и простаци като нынешния ни благоденстващ вече 11 години във властта Премиер-мутра?
Видяхме какво стана след като един умен и свестен човек като Иван Костов беше за известно време на власт: и докато беше на власт, и особено след като падна от власт, щяха да го разкостят и разкъсат - човекът едва оцеля (на подобен безогледен терор от страна на вилнеещата русофилска тълпа е подлаган само един друг български управник: Стефан Стамболов, него, милият, не само го убиха, но и танцуваха и дори сраха на прясния му гроб!)!!!
Поставям тия въпроси за обсъждане, сериозни са: ето, сега настъпва решаващо време, в което нови мераклии за властта пристъпят и се гласят да излязат пред народа, искайки доверието му: Славчу Трифонов, също така народните трибуни от "отровното трио" и пр. Ако, да речем, личностите от "отровното трио" или политиците от ДБ са свестни, кадърни, порядъчни, имат ли те шанс да бъдат подкрепени така мощно, да спечелят такава подкрепа, че да станат "незаобиколим" и дори решаващ фактор в нашата политика, т.е. да добият решаващо влияние в бъдещото управление?
Да поговорим по поставения чрез тия въпроси проблем ако искате де, а? Ако имате време да мислите за истински важното де, ако сте заети да дърдорите само за китайския вирус, не ща да ви отклонявам...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

14 коментара:

Анонимен каза...

Най-големия фактор остават хорат на държавна службица. Всеки освен гроб иска съкращаване на държавната администрация. А тя трябва да остане поне 1/3 от сегашната. Пълно, прозрачно, отворено към граждате електронно правителство и минимално хора по министерства, администрации и т.н. Тогава могат да се елиминират сляпо гласуващите, които само искат да запазят работата и ранното си пенсиониране с добър държавен бонус.
Когато разберем, че аз да съм добре трябва всички покрай мен да са добре.

Dimo Vasileff

Ангел Грънчаров каза...

Dimo Vasileff Смяташ, че разплулата се от корупция, от разврат и от самовластие огромна държавна бюрокрация, която управляващите ласкаят с нови и нови благинки, е главна опора на авторитарния мутро-олигархичен и охлократичен (власт на най-лошите, на крадливите, т.е. на мутрите и ченгетата!) режим?

Анонимен каза...

За съжаление България се движи в опасна посока.Отиваме там,където демокрацията няма да ни свърши добра работа.Хората масово се пролетаризират,други остават без доходи.Да поискаш от който и да е политически субект нормални доходи или собственост от средна ръка е почти невъзможно на този етап.А собствеността е атрибут на личността.В началото на пандемията 300 млн. работни места бяха изчезнали в световен мащаб.Оттогава такава статистика не е публикувана като че ли.

Vjacheslav Atanasov

Ангел Грънчаров каза...

Vjacheslav Atanasov Нали не смятате, че държавата трябва да се грижи за доходите ни? Все пак държавате не е майка-кърмилница, ние, гражданите, също така не сме деца, които чакат наготово държавата да ги храни, пои и пр.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Разбира се,че не смятам.Само маркирам настроенията в демоса. Моето лично мнение е, че върховенството на правото ще ни спаси от катастрофа.

Vjacheslav Atanasov

Анонимен каза...

Никога свестен и порядъчен човек не се е захващал с политика в човешката история.

Ангел Грънчаров каза...

Не е вярно. В политиката са участвали предимно такива хора. В истинската политика имам предвид. Левски, Ботев, Стамболов са пример.

Анонимен каза...

Левски е убивал хора собственоръчно, Ботев е спал с жената на Каравелов а Стамболов пристъпил клетвата дадена пред кодекса на Левски,скрил се по време на Априлското въстание и рязко забогатял след като е станал министър председател за което са писали всекидневно вестниците тогава. Може да са велики хора но порядъчно със сигурност не са. Как си представяш Исус или Буда в политиката? Смешно би било.

Ангел Грънчаров каза...

пишете глупости, другарко. Мразите и Левски, и Ботев, и Стамболов тъкмо защото са умни, свестни, кадърни, порядъчни. И навремето мерзавците ги оплюваха, и до ден днешен ги оплювате. Но то е нормално. Няма как мерзавец да оцени порядъчен човек, за мерзавеца "най-порядъчен" е още по-големият мерзавец от него. Мерзавците от ПИК затова представят Боко Борисов и бандата му като ангелчета и светци...

Анонимен каза...

Кое от това което написах не е вярно?

Ангел Грънчаров каза...

Глупостите и злобните лъжи (дължащи се на личностния Ви дефицит) няма как да съдържат нещо вярно. Истината е извън подобни неща, тя е извън обхвата на глупостите, които терзаят клетата Ви нещастна душичка.

Анонимен каза...

Българската глупост има ли край? Откога аз повтарям че те имат ум колкото едно черешово топче. Те отново смятат че са сами на планетата както през Народния си съд, тия глупендъри.



10 дневна карантина за идващите от Англия - тия BG идиоти, включая Бой Бор, разбират ли едно нещо: Че в Австралия много голям брой карантинирани са уж здрави, а дават положителен тест на 12-ия ден.



Отделно че in BG разболяха цялото си население и никога никакъв локдаун не проработи - какъв локдаун в циганска държава, дето всеки е професор по всичко?...



Същата цигания както в Америка, но там са каубои и се самоизтрепват от край време, Клинтън като беше в Cофия припомни на кряскащите, облъчени все още от комунизъм и идеи за американска идилия бълхари, скандиращи Ю ЕС ЕЙ, че в US гражданската война (свои срещу свои) са загинали над половин милион души...



Ами хубаво, явно искат in USA да стигнат тоя резултат и в ковидиотската война (това е нова дума на Ингилизджè)...



До момента загиналите хамерикански кравари са 325 000, още 175 000 и Гражданската война е готова - за фукни от пияни от кока-кола историци, ха-ха-ха... Младите не знаят, че съветската пропаганда през комунизма беше пуснала снимка на... пияни от кока-кола хамерикански войници.



Е, сега Google замести КГБ, сами си правят досиета у Фейсo, това са съвременните комсомолци и антихристи боклуци...



Бегом сега във фейса да си разкажете и майчиното мляко, шматки от Последните дни...



А АIG им приглася, че му се е размътил философскио мозак да живее между теа дебили, нима е лесно, а? Не е, сизифовски труд е да се живее in BG! По-добре вирус и Чао, отколкото свинаря Ивайло, ъпдейтван като Бой Бор, да те учи как да живееш и кое било добро и кое зло за матрялo...



P.S. Два поздрава с великата Еджè Сечкùн - малка, но силна както Наим Сюлейманоглу - че и повече !...



https://www.youtube.com/watch?v=2g3-Ba0NA5E



https://www.youtube.com/watch?v=HjVl8a9gR20



А защо пък разбираш заглавието на втората песен, направо се чудя... Бе да не си турчин бре, чоджум?...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Проблемът на българите (и не само на тях!) в наше време не е само, че не умеят или че ги мързи да мислят, т.е. че не употребяват акъла си (до степен да можем с право да кажем че сякаш нямат акъл), но още по-страшното е, че нямат морал. Т.е. че са без дух. А човекът без дух е мъртъв, нищо че шава. Човекът без дух не е човек, а животно (материалистът е "човешко животно", чиито бог са вещите, парите, тялото, секса, плюскането и пр.). Защото по дефиниция човекът е дух. Човекът е духовно същество по понятие, т.е. ако наистина е човек. Това е положението.

Анонимен каза...

Не е толкова песимистично... Огромната БГ тълпа е манипулирана силно поради безакълието й, обаче не забравяй че Господ има своите християни по цялата земя, както и при вас - но те са скрити, те не са улави, те се крият от развихрилото се беззаконие както аз и ти се криехме от комунизма, няма разлика... Потисника е същия, казва се Сейтън, комунизма му беше откритието, но и на Запад той си има своите трикове... Наркотици, глупости, силикон у устните, социални сайтове, Сейтън си има нови подходи за маймуняците, родени сега, които немат ум за една стотинка за нашето време - но той ги работи както те ще си го получат, новите шматки... Но християни пак ще има, и измежду тях, но никога няма да чуеш за тях - чак на Божия съд ще се облещиш като ги видиш и ти кажат че са били дори в твойто училище...

А. от Австралия