Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 22 януари 2021 г.

Защо умните и добрите млади хора обичат разговарят с възрастните?


Младите трябва да бъдат възпитавани да уважават възрастните хора и да общуват с тях. Старият човек, с когото не си разговарял, вероятно е като непрочетена книга, пълна с мъдрост, истини, разум. (Въпреки че някои стари хора са като торби, пълни с предразсъдъци, глупости и малоумие, това не значи, че сред възрастните хора няма и много хора с извънредно богати души, помъдрели от преживяното и прочетеното!) Но общо взето всяка личност е интересна, от всеки човек можем да научим нещо, дори и от... по-глупавите, от хората с по-скромни души.

Тъй че, млади хора, не е загубено време да разговаряте с вашите родители и особено с вашите дядовци и баби! Те имат страхотна потребност да ви кажат това, което знаят, което са научили - и за което смятат, че може да ви помогне да се предпазвате от грешките. Разговаряйте с тях и няма да съжалявате!

Душата на всеки човек е нещо като извор, който може да утоли жаждата на душите ви. Но цялата работа е да разберете за какво си струва да са жадни вашите души.

Толкова. Който разбира, ще ме разбере, на неразбиращите не мога да помогна...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

Зависи от възрастния. Ако е изкукуфендел, тогава не е чак толкова ползувателно. :)

Анонимен каза...

Сега разбирам ,аз много обичах моите родители и много разговарях с тях особено с мама ,но аз с децата си сякаш не мога да разговарям биле са друго поколение ,а с внуците мога те се интересуват от нашето време и въпреки моята напреднала възраст,като видя по възрастен от мен човек плача от умиление сега можете да си помислите ,че съм глупава ,Ами да такава съм!

Обичам да чета какво пише Ангел Грънчаров ,защото е умен и добър човек!

И научавам от него много Благодаря!

Raq

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря много! Много ми е приятно от такава една оценка от човек като Вас! Понеже постоянно ме ругаят, рядкост е човек да чуе добра дума...

Анонимен каза...

Особено когато добрата дума е от самия него :)))