Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 1 март 2021 г.

Защо 3-ти март е Ден на унижението на България и българите?


Защо Трети март не трябва да бъде български национален празник

... Трети март напълно съзнателно въвежда Русия в "генетичния код" на нашата национална ни идентичност, пише Георги Лозанов. Така от горд национален празник, той се превръща в ден на благодарност, че други са ни освободили! Ако празнувахме 24 май, щяхме да се гордеем, че сме дали език, писменост и култура на т.нар. освободители, а нямаше да "празнуваме" своята вечна зависимост от чужда и често вражеска държава.


Датата на подписването на предварителния Санстефански договор е заявка не само за вечна благодарност към руснаците, но и за омраза към Европа, която не позволила да се осъществи бляна за Сан Стефанска България, която Русия ни била дарила. Самата робска жалба по вредния Санстефански мит превръща националния ни празник в тъжна погребална процесия по загубено национално единство, отнето от Запада и в нелепо очакване, то да се осъществи от най-големия не геополитически неприятел.


Подобно внушение не би имало място, ако наш национален празник би бил Денят на независимостта. Но сякаш предпочитаме да мечтаем за неосъщественото. Ако имаше Санстефанска България, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша... Тези мечтания ни струват три национални катастрофи. Като бленуваме по мита за Санстефанска България, забравяме да се борим за чиста и свята република, за промяна в днешната си посткомунистическа все още държава.


6. Митът за "Освобождението на 3 март" разделя трагично българската нация, възражда отвратителния комплекс на малоценност на българите. Той не само няма нищо общо с идеалите на Възраждането, но и коварно ги подменя. Това разединение е особено видно през последните години. Тази дата се превърна в тържество на антибългарските и антиевропейски сили в България, които жадуват исторически реванш. Тяхна все по-открита цел е оспорване европейската същност на българския народ, усилията след 30 години тежък преход да станем част от цивилизования свят. Днес озлобени червено-кафяви идеолози все по-открито се борят за връщане на България под руски контрол, както беше по време на тоталитарната комунистическа диктатура. ...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

7 коментара:

Анонимен каза...

3 март е празник на православните а не на българите. България не е страна в Руско - Турската война. Броя на българите мюсюлмани в армията на Сюлейман е бил повече от опълченците срещу които са се били. 3 март е шанс за православните и окупация за мюсюлманите. Не е възможно да има национален празник който да обедини всички българи.

Ангел Грънчаров каза...

Тази ли е новата опорна точка, която са Ви спуснали отгоре, другарко? Благодарим, че ни информирахте. Можете да кажете на началството си, че и тя е твърде тъпа.

Анонимен каза...

Абсолютен исторически факт е, че броя на хората които вечер вкъщи са говорили на български в турската армия е бил повече от българите в Руската. От тази гледна точка по скоро България е загубила тази война. Деня на независимостта също не става.

Анонимен каза...

А 24-ти май става ли? А 6-ти септември?

Анонимен каза...

6ти септември не става по същата причина а 24 май е дена на славянската писменост. Колкото и да искаме да я променим на българска не става защото за целта трябва да изгорим бая книги които не се намират само в нашите библиотеки.

Ангел Грънчаров каза...

А 9-ти септември, другарко, става ли? По Вашата логига нема начин друга дата да е наш национален призник освен 3-ти март и 9-ти септември, датите на двете ни "освобождения" от руската имперска мечка...

Анонимен каза...

3 март вече обясних защо не може, не четете ли? 9 септември не само, че не може но и теоретично е невъзможно.