Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 2 март 2021 г.

Защо Цар Борис Трети е произнесъл тъй "русофилската" си реч при откриването на паметника на връх Шипка?



Цар Борис Трети е бил велик дипломат, същото може да се каже и за баща му, Цар Фердинанд, който заслужено е бил смятан за голям хитрец (за което свидетелства и прякора му: "Лисицата"!). Цар Фердинанд, за да омилостиви най-големия душманин на българската свобода и независимост е наредил да се направи паметника на Цар "Освободителя", яхнал кон, а в краката на коня е... Парламентът на независимото Царство България! (Заради подобни лицемерни, подкупващи жестове за укротяване на винаги бясната руска имперска мечка Царят е оцелял физически и е умрял от естествена смърт, за разлика и от двамата си синове, и двамата убити от руски шпиони и слуги!) А Цар Борис, виждаме от тази негова реч, е подражавал на великия си баща, който е направил нужното за европеизирането на България. Но въпреки това, както знаем, не успява да опази живота си - и най-вероятно е бил отровен от руските шпиони (понеже и за Цар Борис Трети България стои на най-високото място, за нея той, горкият, дава и живота си!). В този смисъл трябва да се разбира тази негова реч: да бъде омилостивена винаги бясната, повтарям това, руска имперска мечка. Все пак, забележете, речта му завършва с "Да живее България!", не казва "Да живее Русия!", което издава защо е трябвало да каже по-горните тъй унизителни на места твърдения. За да живее България руската имперска мечка трябва да не бъде дразнена. Особено в онези времена, времена на съвсем лудия, съвсем дивия, съвсем бесния, тъй кръвожадния руски комунистически империализъм. А ето сега прочетете и самата реч на Царя:

РЕЧТА НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА НА ВРЪХ ШИПКА НА 26 АВГУСТ 1934 ГОДИНА


Освобождението на българския народ е най-величавият момент,най-крупното събитие в нашата история.То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание.По тия върхове руси и българи водиха трудни страшни боеве от които зависеше изхода на освободителната война.
Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври,а българското опълчение,родоначалника на нашата храбра армия,извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове.
На „Орлово гнездо“ блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във „Фенер“, лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче,който символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ.
Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време ,но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение. Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите.
Господа, но тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герой народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник.
Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът,който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг.Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения.
С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герой и ветерани от Освободителната война,аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.
Да живее България! Ура!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

Таз реч на царя хич не е твърде русофилска. Даже е много балансирана и подчертава, че пътя до Шипка е бил дълъг и е почнал още от килията на Паисий.

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Георги Пашевъ Има и твърде подкупващи (но лицемерни!) русофилски изфърляния де... иначе сте прав, че е и балансирана, така е.

Бачо Кольо каза...

" В този смисъл трябва да се разбира тази негова реч: да бъде омилостивена винаги бясната, повтарям това, руска имперска мечка. Все пак, забележете, речта му завършва с "Да живее България!", не казва "Да живее Русия!", което издава защо е трябвало да каже по-горните тъй унизителни на места твърдения."

"В този смисъл" мога да кажа, че само завършен , с изсушен от русофобия мозък, олигофрен може да направи подобно тълкуване на речта на Цар Борис Трети. Реч справедлива, смислена и уважителна.

Да живее България!

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Бачу Колю, бравос за патреотичнио ти плам, ашколсун!!! Демонстрираш завидно родолюбие, но да те попитам все пак: правилно ли таваришч Сталин нареди опраскването на Цар Борис Трети, отравянето му де, и как ти лично съчетаваш показното си родолюбие с неприкритата си русофилия? На теб, прочее, коя всъщност, като комунист, ти е родината: Болгария или СССР, пардон, Расия? Моят изсушен мозък измисли тез свръхнеприятни ти вопроси с оглед да подемем една дискусия, зер, предизборно време е, и вие, комунистите, требе да се преструвате, че сте "демократи"...

Анонимен каза...

Привет, Е. Тодоров,

Моля, коментирайте изтеклия компромат в ефира на Евроком вчера (по време на предаването Балотаж) (видео заснето от Тончев, който ми е във френд листата във фейса) от учредителното събрание на партията на Христо Иванов, от което се вижда, че по време на гласувания с електронна система, не е събран кворум от минимум 500 човека, необходим за учредяване на партия.

На пръв поглед, това изглежда като евтино заяждане с хората, които са се сбрали там, но не непременно. Работата е там, че таз партия имаха претенцията да бъдат морален коректив на ставащото и носители на истината, а ако тоз компромат се окаже истина, ще излезе, че партията им е родена в лъжа, да не говорим и за правните последствия за нея.

Аз лично, още нямам фаворит, за който да гласувам, а и Бойкикиев ми е далеч от списъка с фаворитите, затуй ще избера някоя от трите стратегии: 1) Ще подам заявление за гласуване в Бургас, за да мога да гласувам лично за Мангъров; 2) Няма да гласувам за никого и ще нарисувам външен полов орган на интегралната бюлетина; 3) Ще напиша алгоритъм на Python 3 или PHP, който да ме посъветва за кого да гласувам. Той ще работи на базата на коефициенти на омразата (колко мразя всеки от субектите), средни проценти за всеки субект, дадени от социолози, колко близко е дадения субект до мен по ортонормирано пространство, със следните оси (измерения) : либерал — консерватор; лъжлив — истинен; социален — несоциален и т.н. Всека партия ще получи дадена «ширина на прозореца» на базата на формула. После всички «прозорци» ще ги бомбардираме със случайни числа «стрелички» и която партия получи повече «стрелички» в своя «прозорец», тя ще е. Хем алгоритъмът е случаен, хем има и елементи на предпочитание. За ГЕРБ, коефициентът на омраза ще е (unsigned)(-1), за който ще се получи дължина на «прозорец» = 0, за да може да не участва изобщо в случайния избор във втората фаза.

«Да България» при мен ще получат голям коефициент на омраза, по много причини, като например: 1) Бойкикиев, 2) Бивш министър на Тиквето; 3) Не са консервативни и се изказват в полза на морално и полово разложение; 4) Не са достатъчно социални; 5) Освен съдебна реформа, нямат никакви други полезни идеи за развитие на държава и общество (което важи малко или много за всички, и заради което най-вероятно няма да гласувам в крайна сметка).
Сега, ако за капак на всичко, се докаже и таз шашма, която се твърдиъ по Евроком, те съвсем ще ми паднат в очите и даже Цвък Цветанов ще ми стане по-мил, а в него се наливат мощно пари по Соросова линия и като нищо може да ги превари за парламента, нищо, че платените цоциолози на Боко предпочитат пред него «Да, България» (което още веднъж идва да покаже, че те може да са скрити хора на Боко, в което също доста се съмнявам). Даже понекога си мисля, че оназ лятна акция на Бойкикиев на «Росенец» може да е съгласувана баш с Тиквата.

--
Георги Пашев
http://gpashev.com