Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 март 2021 г.

"Вбеси" ли "Прекрасният луд" тъй спокойния иначе философ Грънчаров - или се случи нещо съвсем друго?



Публикувам без никаква редакция писмо на гражданина Пашев до ръководителя на ПОтв Евгений Тодоров, то е по повод на вчерашния специфичен дебат в Дискусионния клуб, който можете да гледате ето тук: В Дискусионния клуб тази вечер: Как един философ се сблъска с едно нихилистично настроено анонимно плямпало? По-долу пък можете да виидите и прочетете краткия мой коментар на това писмо:

Привет, Е. Тодоров,
 
Вчера вечерта водихме един от поредните скучни онлайн разговори с Грънчаров и Воденичаров, докато не се появи (по моя инициатива, ще си призная) един Прекрасен Луд. Той е българин, който дълги години е живял в Швейцария («меката» на свободата в Европа) и е ошлайфал мисленето си като един истински съвременен анархист (по моему). Той започна (нарочно) да провокира Грънчаров и Воденичаров, че са скучни и безинтересни и ги обиди и реакцията на Грънчаров беше много интересна. За първи път от седмици наред се получи истински и разгорещен дебат, който е типичен за едни по-свободни общества от нашето. 
Тоя човек, макар и да се прави на идиот понякога, е доста интелигентен и умее да провокира хората да се замислят доколко вкоренените в мозъка им догми са истински, а не фалшиви и оттам да успеят (евентуално) да тръгнат по пътя към Себеосъзнаване и търсене на някоя по-голяма Истина от догмите, в които са се вкоренили. Затова и много често бива хулен и оплюван (доста несправедливо). Това, че не си показваше лицето в чата, беше също част от провокацията.
Ето например, една от провокациите му беше, че е клошар, а другите събеседници дори не успяха да «стоплят», че това също е част от «провокацията» му. Даже в порив на обида, Грънчаров почна да го обижда — кой бил той, един прост клошар, който да оценява Грънчаров дали бил скучен или не. 
Предлагам ви, ако имате желание, да изрежете видеото от дискусията от там, откъдето идва «Прекрасния Луд» и да го излъчите даже с надпис «No Comment» и нека всеки зрител сам си направи изводите за себе си от туй импровизирано «риалити». Ако ви е трудно да го изрежете, мога да ви го изрежа и аз и да ви дам видеото, стига да имате желание да го излъчите.
 
 
PS: Истинската си същност човек показва точно, когато го изкарат от зоната на комфорт — тук не коментирам дори дали това изкарване е било справедливо или не. Само ще кажа, че по някое време крясъците на Грънчаров по тембър наподобяваха речи на Адолф Хитлер, когато е разгорещен, а за думите му по адрес на «Прекрасния Луд», да не говоря. 
 
Уважаеми, г-н Тодоров,
Почти съм сигурен, че вие няма да поискате да излъчите това видео, защото то би могло да злепостави хора от ТВ, но въпреки това, съм длъжен да ви го предложа, защото по моему е ценен експеримент.
 
Навярно, след тоя експеримент, който е по моя инициатива, Грънчаров пак ще ми се сърди за неопределено време, но това беше моя начин да «раздвижа нещата» във вялия и заспал разговор, който никой не слуша. Между другото, точно такива разгорещени дебати се гледат с много по-голям интерес, така както на мен ми са ми много по-интересни вашите викове, когато понеделник спорите с Любчо Апостолов и нерядко сте доста вбесен, но и вие във вашия бяс не можете да стигнете думите, които употреби Грънчаров по отношение на Прекрасния Луд. По спомен ще кажа, че по едно време Грънчаров показа тотално неподозирана иначе авторитарна същност, когато каза на Прекрасния Луд, че трябва да коленичи доземи и да му целува краката и на него и на Воденичаров. Освен това, той бил длъжен да си наизустява техните «мъдри мисли» :) 
 
Естенствено, нарочно подхвърлих тази задача точно на него (Прекрасния Луд), защото знаех, че той има «дарбата» наистина да изкара хора като Грънчаров извън нерви в разгорещен дебат. Например, аз нямам тая дарба или по-точно имам, но прекалената ми учтивост в живи предавания/включвания пречи.
 
 
--
Георги Пашев

http://gpashev.com

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Вкратце и аз да кажа нещичко по повод на случилото се снощи (за краткост ще номерирам отделните по-съществени моменти):

1.) Вашето възприятие на случилото се си е лично Ваше, но държа да Ви уведомя, че то е твърде субективно и пристрастно; очевидно много Ви трогна това, че въпросното плямпало (не знаех, че то било живяло в Швейцария, мисля, че Ви е излъгало, а Вие сте му повервал!) Ви се подмаза, явно Ви е подкупило по този начин, което именно и Ви кара тъй криво да оцените станалото.

2.) Имате доста крива представа и за мен, въпреки че се познаваме от доста време; съвсем сте заблуден относно това, че съм щял бил да Ви се обидя за нещо, нема такова нещо, напротив, приемам различията между нас във всяко отношение като нещо съвсем естествено.

3.) Не сте прав и справедлив относно това кой кого е провокирал и кой кого е изследвал: Вие в колаборация с въпросното анонимно и нихилистично настроено (а ля Вучков!) плямпало, нарекло се претенциозно "Прекрасен луд", или аз него, пък и Вас, съм провокирал и изследвал? Забравяте или по-скоро игнорирате (неслучайно) ФАКТА, че аз съм професионалистът в правенето на дискусии и дебати, това всъщност ми е професията, това съм правил цял живот; аз съм много опитен в дебатирането и често ми се налага да играя разни роли, въпреки че, като добър артист, умея да се превъплъщавам в тях твърде искрено, емоционално достоверно, дотам, че ето, Вие примерно, си мислите, че съм се бил "ядосал" и пр.; не е така: това плямпало снощи дърдореше снощи врели-некипели, наложи се да му строша рогцата, щото е самонадеяно и претинциозно въпреки цялата си кухота; всъщност е обладано от някои модни конспиративистки тъпотии, към които Вие имате нескриван пиетет, на тази основа е и близостта Ви.

4.) Бил съм изпаднал на моменти във фалцет и на това основание ме сравнявате с Адолф Хитлер, благодаря Ви за комплимента, между другото този иначе побеснял от някои свои прекалено глупави идеи тиранин (не мога да го нарека "човек"!) въпреки злодеянията си, не можем да отречем това, е бил твърде талантлив, да не кажа гениален оратор; затова и приемам Вашето сравнение на моя милост с него като съвсем незаслужен комплимент.

5.) Съветвам Ви малко да помислите защо това същото плямпало не смее да разкрие самоличността си, защо си крие името и лицето; ако си отговорите на този въпрос, ще сфанете на тази основа на какво се дължи моето право да обиждам така грозно този индивид, той всъщност сам, поради глупостта си, ми сервира това право; апропо, всичко, което яз правя, е с ясно изразена възпитателна и образователна цел, ако проявите честността да сфанете и признаете това едва тогава ще осъзнаете и защо се държах така, защо си позволих да се въплътя в тази роля и то така добре, че ето, Вие сте започнал да си мислите, че съм бил наподобявал самия... Адолф Хитлер!

6.) Самият Вие страдате от ценностна незрялост и обърканост като въпросното анонимно плямпало, което е предпоставка за това да имате шанс много да научите от такива като мен и като Воденичаров. И тогава няма да се радвате така чистосърдечно примерно на идиотщини от рода на "Аз не съм ти чел книгите бе, Грънчаров, но знам, че те са пълни глупости!" или "Воденичаров е съвсем безидеен, нема никакви ценности!", както снощи си позволихте, но това Ваше поведение обижда само и единствено Вас самия, не и мен, не и Воденичаров, който, прочее, се държа много достойно, въпреки че можеше и той да се включи в моята разпра с прекалено разпищолилото се анонимно плямпало.

7.) Минималната етичност изискваше Вие, като сте поканил въпросното плямпало, да ни бяхте уведомили за неговото идване и да ни бяхте предопредили с каква цел то идва, също така наша обща грешка беше, че не настояхме т.н. "Прекрасен луд" да си беше показал лицето и да си беше казал истинското име, щото именно тази анонимност обяснява защо въпросното недоразумение си позволява да се държи толкова нагло и арогантно, позволява си да обижда и мен, и Воденичаров, и същевременно се подмазва грозно на Вас, опитвайки се да внесе раздор в Клуба и да го ликвидира.

8.) Вие също можехте да не мълчите и да се радвате на "шоуто", а трябваше да се обаждате и да заемете страна; интересно е, че Вие сам не подкрепихте нито една от тъпотиите на анонимника, въпреки че вътрешно явно "мислите" като него, което именно и показва Вашата незрялост и обърканост, да не говорим за съответната морална нечистота (а тя не се свързва с афишираната от Вас религиозност: поведението Ви не беше в никакъв случай християнско!).

9.) Преди време адресирахте писмата си освен до Евгений и до мен; в това писмо обсъждате мен с друг човек, пращате ми го, а в същото време ме игнорирате, което е и глупаво, и неморално (писмото Ви понамирисва на... донос!), т.е. влизате в сериозно противоречие с важни норми на морала; дано осъзнаете поне това и дано се покаете малко за стореното...


Спирам дотук. Довечера можем да дообсъдим нещата наживо.

Хубав ден! 


ПОСТСКРИПТУМ ЗА ЕВГЕНИЙ: Аз също мисля, че този "дебат" (в стил "а ля Вучков"!) може да бъде интересен и поучителен за зрителите на ПОтв, затова нямам против да го излъчиш ако прецениш, че толкова дълго предаване би могло да бъде излъчвано. Да се режат и излъчват части от него, както предлага Пашев, може да доведе до невярна представа за станалото и може да подведе зрителите, щото липсва общия и носещ цялостния смисъл конктекст на дискусията. По тази причина аз съм на мнение, че ако нещо изобщо се излъчва, то или трябва да е цялото, или... нищо да не излъчва. В ютуб същото видео е тукАко по телевизията не може да се излъчва, би могло да се даде линк на сайта на ПОтв.


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

12 коментара:

Анонимен каза...

А да си чул за закона на Мърфи? Неудачници има нвсякъде, то е като да се спънеш, на кой не се е случвало?...



Тук КГБ пропаганда няма, говоря ти за местни хора, егати, на кой език и къде КГБ ще ни проповядва?!?...



От години ти разправям, че на Запад не е както си представяш всичко уредено, по-уредено е от при вас, но пороците ги има, това са хора, грешни, не са ти Исус Христос... Корупция, лъжи - колкото си искаш...



Помня в Германия 1990-те срещнах един българин, той ми вика: “Братко, тука са построили комунизма”...



Нали комунистите искаха задоволяване нуждите на населението - че това в Америка го има от 1790... Да ти пращам ли пак снимката на Лос Анджелис където всеки има климатик?



Но комунизма е най-доброто творение на Сейтън, милиони завлече в ада, ама Сейтън работи и тук, и пак ще са милиони... Глупаци де... Ако си тука ще видиш зор с твойте възгледи, аз бях така 1990 - но няма “Свободна Европа” да те наеме, след като падна комунизма Запада затвори всички радиа и пропагандни централи за мижитурките под съветска власт, сега просто няма къде да работиш като философ...



Не си единствен и ето ти сега капитализма - такива като теб сега мият улиците и карат оня камион за боклука - няма пари иначе, а английски не говорят...



1 милион са минимум такива безгласни българи на Запад... И как няма един успешен, все будали...



Ваксината на Пфайзер е от турчин, турците имат авторитет при нас...



Но на българин да хвалиш турци - айде моля, това е безнадеждна история, българин толкова е затънал в комплексите си, че се прави че Tурция я няма...



От това (БГ) хора не става, ама добре че има Pусия, щото иначе ще си опресниш турскиo мноо скоро и ще разбираш повече от Аман, аман...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Аз ако бях избягал на Запад в 1990 г. (вместо теб: щото ти ако беше останал сега сигурно щеше да си в движение РУСОФИЛИ и нищо чудно и депутат да беше станал веке!) най-вероятно щях да напиша съвсем други книги и нищо чудно да бях успял човек, т.е. най-вероятно немаше да съм... неудачник (мерси за думата, с която ме определяш, но не си справедлив, въпреки всичко аз не съм неудачник дори и тук, в Мутроландия!). Но това е нещо, което слабо ме вълнува. Във всеки случай аз немаше като теб да страдам от такава тъпа шизофрения: да живея на Запад, да ползвам всичките му благинки (включително и евтини проститутки!) и в същото време да мечтая за путинска окупация на родината ми и дори на целия свят, комунисте мой!

Апропо, моята оплювачка в блога ми те пофали в специален коментар, прави си сметка какво говори този факт да те фали такъв човешки урод!

Анонимен каза...

Единствения до сега дебат. За да има дебат трябва да има поне 2 мнения а не както до сега монолози за едно и също от вас и Воденичаров.

Анонимен каза...

Много добро видео, бих казал. Показа колко сте жалък в един реален спор, колко не ставате за дебатьор и колко се разстройвате от елемнтарна загуба в един глупав спор.
И после "Ама аз хистерясах с образователна цел" не може да мине за оправдание.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, с Ваша милост сме се разбрале, че нема нужда да ме фалите щот съм скромен човек. Нали загрявате, че каквато и злобна тъпотия да изобретите по мой адрес, тя рефлектира и удря Вас, щот априори се знае, че аз от умствен и морален урод кат Вас не ща да получавам похфали?! И каквато и плювня да плюне Вашта мръсна уста то мигновено става най-приятен комплимент за мен... :-) Сама сте се поставила в туй незавидно положение, пустата злоба и завист Ви доведоха дотук...

Анонимен каза...

Според мен няма нужда да се оправдавате. И вие, и Мелничаров се изложихте съвсем яко.

Анонимен каза...

Привет,
Грънчаров,
Самият факт, че сте получили това писмо, показва, че съм го пратил до вас, така, че не сте игнориран по никакъв начин.
Нали се сещате, че ако ви бях предупредил какво следва, нямаше да го има тъй нужният елемент на изненадата. Човек може да попадне във всеки един момент в непредвидена ситуация. Всъщност, точно това е реалният живот: ние във всеки един момент попадаме в непредвидени ситуации и по това как отреагираме на тях, може да се съди какъв е нашият «багаж». То, ако беше предупредено и предвижено, нямаше да стане толкова самобитно и интересно, както е едно истинско «реалити».
А иначе, приемам вашето повърхностно мнение за мен, без да се обиждам, защото така е редно. Не са всички длъжни да ме харесват и даже щеше да е супер странно (и дори нередно) ако всички ме харесваха. Имаше една аксиома по д-р Хаус: ако всички те харесват, значи правиш нещо не както трябва :)
Вие отреагирахте на провокацията на Прекрасния Луд като едно обидено дете, което донякъде говори и за вашата собствена духовна и емоционална зрялост. Тук трябва да кажа, че същият човек преди 2-3 години провокираше по подобен начин и мен на 2-3 пъти, като първият път аз също се изложих, но после научих (си припомних) ценни уроци от него. Също така съм на мнение, че ако имаш сетивата, от всеки можеш да се учиш — дори и от Вучков, който имаше немалко попадения и само неговата геополитическа ориентация не е основание той да се отхвърля като човек и като конкретна Божия душа с конкретна карма и съдба.
В Библията е писано, че така както сте се отнесъл с «онези Мои най-малки Братя», така се отнасяте реално със самия Господ. Затова, маскировката като клошар е изключително важна Християнска провокация, която се прави в напреднали страни като Швейцария, за да се изследва истинското ниво на Духовна осъзнатост, защото така, както се отнасяте . Друг е въпросът, че провокацията на «клошаря» беше толкова елементарно прикрита, че трябваше веднага да се сетите, че не е такъв.
Ще си призная, че нарочно не реагирах, взимайки страна — защото беше много важно за експеримента да се види какво щяхте да кажете в негово отсъствие, в моментите, когато го нямаше — това също беше част от експеримента, който двамата с него обмисляхме предварително и педантично.
И между другото, той не се и налагаше да лъже много, защото наистина е убеден, че двамата с Воденичаров сте скучни и безидейни и ми го е казвал и преди, така, че това дори не беше и цирково изпълнение, а си е самата истина от неговата уста. И не е справедливо да го обвинявате в незапознатост, защото същия тоя човек е спорил с вас още преди години, когато още не е имало социални мрежи, а форуми и ви познава шаблона на мислене доста добре. Може би е пропуск, че не се е насилил да прочете някоя ваша книга, но реално погледнато няма и как да го стори, защото бърза проверка показва, че те са супер недостъпни по книжарниците, включително и електронните такива. Аз, когато съм написал дисертация, реферат, публикации, почти всички от тях са достъпни свободно за четене и цитиране в нета и винаги гледам да публикувам в такива журнали, които правят целия текст достъпен, а не се крият зад разни такси за потребители. Свободата и леснотата на достъпа до информация е също важен показател за самото творчество, особено когато същото претендира да бъде учебно съдържание и идеология за свобода, а не предоставя широка свобода за достъп до него. Освен това, не си мислете, че той, а и аз, не сме чели ваши блогове и така не сме придобили някаква представа за мисленето и идеите ви :)
И последно — истинското ниво на обида си проличава наживо във видеото. Лицемерното твърдение за липса на обида и уважение на различията просто не издържа проверката при изненада, каквато беше се случила в това видео :)



--
Георги Пашев
http://gpashev.com

Ангел Грънчаров каза...

Привет, Пашев,

Много е любопитно, че без да се усетите демонстрирате доста повърхностните си възприятия и представи, но (подобно на снощното плямпало) имате съвсем неоснователната претенция, че изразявате некакви "истини от последна инстанция", а това е качество на хората, които са уязвени от околния свят по съвсем обясними причини. С няколко думи казано, се опитвате да продавате на краставичар краставици, което е доста глупаво, признайте това, занимание за човек, претендиращ, че е ентелегентен. Както и да е, човек винаги може да се излага колкото си иска, нали така? Да представяте въпросното плямпало за "ентелектуален гигант" сам преценете що е, след като нивото му, очевидно, е на дървен "философ", подвизаващ се навремето в кръчмите, а сега - по разните там сдружения на тъпанари, които с усърдие изучават и пропагандират разните му там конспиративистки "теории", с извинение. И тъй, какъв ми е "багажа", можете ли да му информирате? Вучковисткото плампало ли Ви подари своята оценка?! Апропо, в тия области (политика, религия, философия и пр.) сте аматьор, както аз не претендирам да Ви давам акъл в информатиката или програмирането, така е добре и Вие чак такива големи претенции не е нужно да имате. Но да се учите, пажалуйства, нема проблеми. Самият факт че подобно на същото това плямпало си позволявате да давате оценки на мен и на Воденичаров, пак е бумуранг, който Ви цапардосва оп челата, надявам се, това да има известен ефект, ала надали. Между другото гледам че сте предизвикал овации на моята дежурна оплювачка в блога, тъй че сам съдете какво означава това - и колко струват нейните похвали (както и похвалите на самото това плямпало, което Ви е излъгало, че било живяло в Швейцария и Вие сте му повервал!) Спирам дотук.

До скоро в Клуба!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Ах, как боли истината... :(

Анонимен каза...

1. Нямаше да стана депутат в BG, щото ги мразя... Можеше да съм от ДПС обаче, тука си прав, но пък тогава щях да избягам в Турция...



Абе аз бягам от тия, това е, беглец...



2. Нямаше да съм русофил, а руснак, там щях да избягам и май-май и да съм богат вече, а не да ям абстралийската попара... БЛАГИНКИ СРЕЩУ ТРУД - аз на това не му викам благинки...



3. Не ти харесва путинска окупация на BG? Ами тогава турска... Импотентната военно Европа едва ли ще има думата, ако се стигне дотам... Както няма думата и за Крим, а глупавите Щати дори не знаят какво е Крим, да научат руски или немски първо...



==============



Не знам коя е твоята оплювачка, КОЯ Е ТАЯ? Знам че се оплакваш от една, тя пише като мъж уж, ама май не е - коя е?



Прати ми коментаро й, егати, похвалила ме, това не е добър знак за мен...



==============



Не си неудачник, естествено, казах неудачник ще си тука... Но затова точно не си емигрант...



Там си източник на знание и друга гледна точка за тия робски имбецили, това знам аз...



А. от Австралия

Анонимен каза...

Разбрахме се най-сетне... Гледай широко, има диви страни, въобще не е Русия най-дивата...



Тия диваците между другото са безсилни за технологии, но Менделеев не е бразилец, нито Циолковски хаитянин... Руския народ има капацитет, не се състои от индийци, Запада иска всички да направи еднакви кат комунистите, иначе било расизъм... Ами да, расизъм е, нека и аз потвърдя - индиец и бразилец не става за нищо... Мога да продължа, има 200+ страни, но BG мисли че е сама...



Та разбери света, пич, има много боклук наоколо...

А. от Австралия

Анонимен каза...

Тая песен ме кефи, колко години играх табла, кеф (keyif на турски)... И тàпа, и дюлбàра...



И клечката за зъби в устата...



Няма да го видиш това в Pусия или на Запад...



В турския вилает BG се вижда обаче... И специфичния гъзарлък, който е същия в BG и до днес, 150 years after...



Думи на -Ък, -Джък са от турски, нима не ти го казаха в Ленинограда?...



https://www.youtube.com/watch?v=DKZlHoWPGDY

А. от Австралия