Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 11 април 2021 г.

Как да се измъкнем от тресавището на мненията - на пост-истините - с които хранят душите си полу-човеците?


За разликата между факт и мнение от доц. д-р Христо Стоев


Хана Арент говори за непрозрачността (opacity) на фактическите истини - за това, че те в крайна сметка нямат финално основание да са така, а не иначе. В този смисъл е трудно да се каже, че ние живеем в някаква вече уникално пост-истинностна ситуация, в която границата между факт и мнение (или между факт и така удачната формулировка на Тръмповата администрация: "алтернативен факт") се е размила. Просто нещата са утежнени от това, че хората (поради иманентното им и перманентно безпокойство от бързо променящия се свят) вече подбират само такива източници на мнение, от които знаят, че ще чуят това, което вече искат да чуят. Хората не желаят да чуят факти, а само мнения, които ще затвърдят техните мнения.

Тук проблемът произтича както от пролиферацията на източниците на информация (всъщност това са източници на мнения, които често съдържателно са преднамерено унифицирани), а също и от умишленото дискредитиране на експертите (всички от които потенциално са "корумпирани"). В света на мненията няма нищо стабилно - земята се клати под краката ти, сякаш се намираш на кораб, и това замайване продължава, дори когато се случи да излезеш на суша.

Какво би могло да е спасението? - Повече critical thinking и по-малко wishful thinking, нещо което трябва да е задача на образованието. Ако днес по-голямата част от хората са грамотни в способността си да пишат и четат, те със сигурност не са грамотни в способността си да мислят. Грамотността според буквите не е достатъчна - и това е така, защото светът вече е неимоверно по-комплексен, най-вече поради това, че е неимоверно по-взаимосвързан.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР (Пиша коментара си тук, щото многоуважаемия доцент е забранил коментарите в своя блог!): Аз най-вероятно ще се изкажа по-подробно, но на друго място по поставения проблем, който, прочее, е отколешен проблем на философията: мнение и знание (истина) са твърде различни, ала, за жалост, повечето хора се задоволяват да имат просто мнение (в днешно време това е особено разпространено!), а съвсем нехаят за истината. Освен това не е достатъчно нещо просто "да се знае" (да си наясно с фактите, да ги констатираш точно и да ги познаваш - и да ги признаваш!) понеже фактът сам по себе си и неговото "обективно познание" съвсем не ни дава онази потребна ни истина; освен знание и познание на нас, човеците, ни е потребно и РАЗБИРАНЕ на факта, което е значително повече от това само да го знаем, да го признаваме. 

Фактите подлежат на човешка интерпретация, на тълкуване, на разбиране, на оценка, ние имаме пълното право "да ги съдим", да отсъждаме за тях; в оценяването им ние придобиваме тяхната същностна ЧОВЕШКА страна, която просто няма как да е налице в самия факт и оттам просто да я вземем, да си я присвоим. В нейното раждане участваме ние, уникалните човеци, а на тази база необходимо възникват МНОГО възможни интерпретации, тълкувания, преценки, иначе казано, безброй разнолики МНЕНИЯ

Нима разбирането неизбежно ражда този напълноценен продукт, какъвто е мнението - и срещу който са се борили всички философи, като се почне от Сократ? А има ли такива тълкувания, които не са просто мнения, а носят в себе си общозначим ЧОВЕШКИ и ЖИЗНЕН смисъл, който именно ни е потребен, т.е. как да постигне такова разбиране, което да ни даде тъй съдбовно необходимия ни смисъл на "ИСТИНСКОТО РАЗБИРАНЕ", иначе казано, на разбирането, което съдържа в себе си тъй потребната ни всеобхватна и човешка истина

Щото нали все пак има всякакви мнения (в мнението към представата или знанието за предмета, доколко то изобщо е налице, се прибавя и нашата оценка за него, т.е. ражда се оня смисъл, който за момента ние сме способни да открием в него, да го надарим с него!), та нима сред множеството мнения няма някое, което именно да носи в себе си тъй потребния ни и общозначим човешки смисъл, сиреч, самата истина? (От само себе си се разбира, че въпросната истина няма да е плод единствено на познание, тя е плод на тоталното човешко отношение към света и самите нас, човеците, което съдържа и оценка, и практически аспект, и е преформирано от нашата воля, вяра и пр.) 

Та значи в "царството на полусенките" - царството на полуистините, на пост-истините! - дали все пак няма по-проницателни мислители (философите!), чиито "мнения" са именно носители на въпросната тъй потребна ни всеобхватна истина, надмогваща ограниченостите на полу-истинните (и пост-истинните) мнения, непълноценни съждения, чисто субективни преценки и пр. Как именно да надмогнем чисто субективното (ограниченото, пристрастното, кривото, изкривяващото, "прекалено човешкото", "прилъгващото" реалността!) и да постигнем една "общозначима за човеците" или интерсубективна (трансубективна?) истина

Щото нали знаете как са устроени нещата: само тази истина ни прави и свободни! "Познайте истината - защото тя ще ви направи свободни!", нали си спомняте това изречение на Великия Учител на цялото човечество? 

А пък пътят към робството е постлан с толкова тъй примамливи, съблазнителни, приятни ни мнения (пост-истини!), за които са така жадни ония "полу-човеци" (щом храниш душата си с полу-истини, това дали не те прави полу-човек, а по моята терминология: комуноид!?), чиито души нямат пиетет към истината, напротив, пристрастили са се към лъжите! 

И се оказва, че всичко опира до това да изберем какво искаме в крайна сметка да бъдем: роби на въпросните съблазнителни и приятни лъжи (полуистини, постистини, мнения и пр.) ли искаме да бъдем - или сме готови да се отърсим от този прилепчив катран на мненията-полуистините-пост-истините и да постигнем по този начин животворната и спасителна СВОБОДА

Спирам дотук. Можете да продължите сами по-нататък. (Особено важно е да се обсъди и това какво образование ни е нужно в тази ситуация на страшна тирания на мненията, сред която пребиваваме; но може би добре знаете колко много съм мислил и писал за тия неща в своите книги за промяната в образованието, които вие, естествено, изобщо не разгръщате - защо ли?) 

Хубав ден ви желая! И приятно мислене ви желая, стига, разбира се, да не сте се отказали от него, смятайки го за "излишен лукс"!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен... 







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

43 коментара:

Анонимен каза...

АIG, колко години аз повтарям, че не може българин да pазбира Америка ако не знае английски (едно) и (второ) ако не чете разнообразните западни медии.



В BG има една едностранчива и пропагандна представа за Америка, все едно че тя е нещо монолитно - само пропагандата й е монолитна... Мързеливите умствено западноевропейци, които гледат главно своя кеф (егоизма им е забележителен откакто ги знаем) повтарят като папагали всичко от Америка - те също не знаят английски.



Всички тия чужденци, и западни и източни, които боравят с английски, го възприемат като есперанто и след като свършат работа, превключват на своя език.



А английскоговорещите на какво да превключат като имат само английски? Това се вижда оттука, клоунада са всички в EU дето използваха като клоуни английското есперанто - една от причините Англия да се оттегли от тия малоумни.



Твойто мислене за Америка се състои от пропагандни щампи и клишета. Прочети тази статия по-долу и ще се убедиш.



А ако ти я пратя на английски всичко ще се размие - да оставим теб, но хилядите "владеещи" уж английски в BG ще разберат нищо и половина. Те говорят някакви щампи от мъртъв език или както те си го представят, аз за пръв път виждам "преводачи" от английски из всички BG медии, които променят смисъла на казаното или го заменят с английски думи на кирилица, от което смисъла се губи, ако читателя не е поне доцент по английска филология. Не е английския за прости глави, той ги чупи, и в тая статия ще видиш че проста дума като заклеймявам, те "превеждат" като денонсирам, което е съвсем различно и променя смисъла и дори умните читатели ще се питат "Ама това ли казва наистина". Нима твърдолинеен комунист е същото като безкомпромисен комунист?? Не естествено, дървените глави BG "преводачи" го казват. Руските преводачи от английски не правят тези смислови грешки, пак опира до ум...



Казах ти милион пъти, руснаците мислят и превеждат - България е най-глупавата страна на света, те си живеят в свой фръцлив свят - така през Народния съд 1945, така и сега - погледни кой влиза в Парламента - чалга певец със забележителното предаване "Каналето", което оплюваше всичко от религия до политика. Това е луд народ да избере тоя мухльо!...



А каква е тая партия "Мутри вън" - вън откъде? И вън накъде? Само осмокласник може да измисли такова име.



Удовлетворение е, че не трябва да живея в страна, командвана от такива тъпунгери и да ги търпя всеки ден. Сега ги чета веднъж седмично все едно че съм на цирково представление, аз обичах навремето да ходя на истинския цирк, беше популярен по наше време. Запада уби цирковото изкуство, но го замести с политически цирк - тълпи нахлуват в Белия Дом подкрепяни от… президента Тръмп, 1989 някаква си стена събарят в Берлин че едни идиоти мразели други идиоти, някакви известни под името комунисти решили че няма да има частна собственост а я има откакто cвят светува, чалгаджия влиза в Парламента на BG - абе къде е Годжи, той ми се струва добър за премиер, а отец Нафърфорий ще поеме Патриаршията…



Те това е цирк, а!



A. от Австралия

Анонимен каза...



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Главните букви са от мен. Ти ми показваш оня ден някой в BG който мислел като мен, аз пък ти показвам някой в USA който мисли като мен. Като всички в BG и ти май смяташ че от Искъро по-глибоко и от Витоша по-високо немàло, ама имàло...



В скоби слагаx грешки в превода - после се отказах, то бъка от грешки… Но пак е полза че и с такъв кьопав превод го има - къде ще го пpочетеш иначе, а? И виждаш че маргинален BG сайт го публикува, а никога “BG” централните, дето са собственост на немски прасета...



>>> >>> >>>



Paul Craig Roberts освен това е доктор по икономика с многобройни трудове, роден 1939, и 18 март 2021 точно като теб (ама в друг стил, ха-ха) пише отворено писмо до Путин - ето тука, сега обаче как ще го прочетеш е въпросо?... Но повечето идеи се застъпват и в статията... Между другото той казва: ..."ПИША ТОВА НЕ ЗАЩОТО СЪМ ПРО-РУСКИ И АНТИ-АМЕРИКАНСКИ НАСТРОЕН, А ЗАЩОТО РАБОТИХ С ПРЕЗИДЕНТА РЕЙГЪН ДА СПРЕМ СТУДЕНАТА ВОЙНА И ЗАПЛАХАТА ЗА АРМАГЕДОН".



https://www.paulcraigroberts.org/2021/03/18/an-open-letter-to-president-putin/



<<< <<< <<<



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




https://glasove.com/categories/komentari/news/baydn-nareche-putin-ubiets-i-vzkresi-prizraka-na-yadreniya-armagedon





БАЙДЪН НАРЕЧЕ ПУТИН "УБИЕЦ" И ВЪЗКРЕСИ ПРИЗРАКА НА ЯДРЕНИЯ АРМАГЕДОН



Пол Крейг Робъртс





По време на Студената война със Съветския съюз през ХХ век имаше такива американски експерти-съветолози, които се тревожеха, че тази война отчасти е създадена изкуствено и следователно е ненужно опасна. Например, Стивън Коен от университета Принстън е на мнение, че преувеличената заплаха е също толкова опасна, колкото и нейната недооценка. От друга страна, Ричард Пайпс от Харвард счита, че ЦРУ опасно е недооценило съветската военна мощ и не е успяло да разбере съветските стратегически намерения. През 1976 г. президентът Джералд Форд и директорът на ЦРУ Джордж Буш възложиха на външна (независима) група експерти да направи оценка на националното разузнаване, ЦРУ. Тази група беше известна с името „Екип Б“. Под ръководството на Пайпс „Екип Б“ създаде впечатлението, че САЩ са изправени пред опасен „прозорец на уязвимост“. Според общоприетото мнение, за да затвори този прозорец, президентът Рейгън започна да увеличава въоръженията. В това отношение общоприетото мнение беше погрешно. НАРАСТВАНЕТО НА ВОЕННАТА МОЩ ОТ РЕЙГЪН БЕШЕ ТОЛКОВА БЛЪФ (МОДА), КОЛКОТО И РЕАЛНОСТ. НЕГОВАТА ЦЕЛ БЕШЕ ДА НАКАРА СЪВЕТИТЕ ДА СЕДНАТ НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ И ДА СЛОЖИ КРАЙ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА, С ЦЕЛ ДА ОТСТРАНИ ЗАПЛАХАТА ОТ ЯДРЕНА ВОЙНА.



Рейгъновата икономическа политика ликвидира проблема с влошаване на компромиса (компромисите) между заетостта и инфлацията, което направи възможно увеличаване на въоръженията. Рейгън считаше, че съветската икономика е дефектирала (разбита) и не подлежи на ремонт. ТОЙ СТИГНА ДО ИЗВОДА, ЧЕ НОВА НАДПРЕВАРА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО ЩЕ НАДХВЪРЛИ ТОВА, КОЕТО СЪВЕТИТЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ И ЧЕ ЗАПЛАХАТА ОТ ТАКАВА НАДПРЕВАРА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТОВА, ЧЕ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ СЕДНЕ НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ, ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА. СССР се разпадна когато безкомпромисните (твърдолинейните) комунисти, убедени, че Горбачов излага на опасност Съветския съюз, като дава прекалено много и прекалено бързо още преди да са станали известни намеренията на Америка, поставиха Горбачов под домашен арест.


A. от Австралия

Анонимен каза...

Годините на Елцин (1991-1999) доведоха до разчленяването на Съветската империя и ДЕСЕТГОДИШНО ПОДЧИНЕНИЕ НА РУСИЯ НА САЩ. Путин дойде на власт, когато американските неоконсерватори се готвеха да установят господството на САЩ и Израел в Близкия изток. Както ми каза генерал Уесли Кларк (след 11 септември 2001 г.), „след пет години би трябвало да бъдат унищожени седем страни“. Ангажираността на Америка в Близкия изток ПОЗВОЛИ НА ПУТИН ДА ОТХВЪРЛИ АМЕРИКАНСКОТО ГОСПОДСТВО И ДА ВЪЗСТАНОВИ СУВЕРЕНИТЕТА НА РУСИЯ. В момента, в който Вашингтон осъзна това, американския естаблишмънт (управляващ елит) РЕШИТЕЛНО И ОТМЪСТИТЕЛНО СЕ НАХВЪРЛИ НА ПУТИН. Стивън Коен, Джек Метлок (посланик на Рейгън в СССР), аз и някои други предупреждавахме, че ОТКАЗЪТ НА ВАШИНГТОН ДА ПРИЗНАЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РУСИЯ ще разпали Студената война, като с това ще зачертае вече постигнатото ѝ прекратяване, и ще възроди призрака на ядрената война. Но Вашингтон не ни послуша. Вместо това ние с Коен бяхме включени в списъка на „руските агенти/простаци (лапни шарани, не простаци, простак е преводача)“ И ЗАПОЧНА ПРОЦЕСЪТ ОТ ОПИТИ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ПУТИН. С ДРУГИ ДУМИ, ТОВА, КОЕТО ЕДИН ПЪТ Е СТАНАЛО АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ, ТРЯБВА ЗАВИНАГИ ДА СИ ОСТАНЕ АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ. И ПУТИН СТАНА НАЙ-ДЕМОНИЗИРАНИЯТ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА.



(Ти разбираш че през комунизма изостаналия СССР беше наистина колония на мощните USA & съюзници, но така ли е сега?)…



ДНЕС (17 МАРТ 2021) СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА НЕОБИКНОВЕНО ЗРЕЛИЩЕ, КОГАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ БАЙДЪН КАЗА ПРЕД АВС NEWS, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН Е УБИЕЦ И ЧЕ ЩЕ „ПЛАТИ ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕНА“. ТОВА Е НОВОТО ДЪНО НА ДИПЛОМАЦИЯТА. Това не служи нито на интересите на Америка, нито на интересите на мира. Вчера беше разсекретен докладът на ЦРУ по националната сигурност. ТОЗИ „ДОКЛАД“ Е ЕДНА ОТКРОВЕНА ПРОПАГАНДА. В него се твърди, че Русия се е намесила в изборите 2020 г. с цел да „очерни кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, като подкрепи бившия президент Тръмп, подрони доверието на обществото в изборния процес и задълбочи социално-политическите разногласия в САЩ“. „RUSSIAGATE“ ОТНОВО Е С НАС, БЕЗ ОГЛЕД НА ТОВА, ЧЕ ТРИГОДИШНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА МЪЛЪР НЕ УСПЯ ДА НАМЕРИ И НАЙ-МАЛКАТА УЛИКА. Ние отчаяно се нуждаем от нов „Екип Б“, подобен на този, който ЦРУ формира през 1976 г., за да проверим себе си. НО В ОНЕЗИ ГОДИНИ БЯХА ВЪЗМОЖНИ И ДИСКУСИИТЕ И ДЕБАТИТЕ. ДНЕС НЕ СА ВЪЗМОЖНИ. НИЕ ЖИВЕЕМ В СВЯТ, В КОЙТО Е ПОЗВОЛЕНА САМО ПРОПАГАНДАТА. Има дневен ред. Днешната точка от дневния ред е смяна на режима в Русия. Факти няма. Няма да има и никакъв „Екип Б“, който да прецени дали е преувеличена заплахата от страна на Путин.



НЕОБУЗДАНАТА АНТИРУСКА ЛУДОСТ, КОЯТО БЕ ОРГАНИЗИРАНА В САЩ И В ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ, ПОСТАВЯ АМЕРИКА В ИЗВЪНРЕДНО ОПАСНА СИТУАЦИЯ. АМЕРИКАНЦИТЕ И ЕВРОПЕЙЦИТЕ ВЪЗПРИЕМАТ РЕАЛНОСТТА САМО В СВЕТЛИНАТА НА АМЕРИКАНСКАТА ПРОПАГАНДА. Американската дипломация, военна политика, новините на медиите и недооценката на общественото мнение са фантастични творения на пропагандата. КРЕМЪЛ ДЕМОНСТРИРА УДИВИТЕЛНА ТЪРПИМОСТ КЪМ ГЛУПОСТИТЕ И ОСКЪРБЛЕНИЯТА ОТ СТРАНА НА ВАШИНГТОН. Имено демократката Хилари Клинтън нарече президента Путин „новия Хитлер“, а сега демократът Байдън нарече Путин „убиец“. Американските президенти и кандидат-президенти никога не са използвали подобни термини за съветски лидери. Американското общество би оценило тези американски лидери, като прекалено ненормални, за да им се предостави достъп до „ядреното копче“. РАНО ИЛИ КЪСНО КРЕМЪЛ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ДА СЕ ОПРОВЕРГАВА ДЕМОНИЗИРАНЕТО Е БЕЗСМИСЛЕНО. Да, руснаците са прави. Обвиненията не са основателни, и няма никакви факти или доказателства в тяхна подкрепа. Рано или късно Кремъл ще разбере, че целта на демонизирането на една или друга страна е да бъде подготвен американския народ и съюзниците за война против тази страна.

A. от Австралия

Анонимен каза...



Вашингтон не обръща внимание на възраженията на Мария Захарова и Дмитрий Песков против неоснователните обвинения.



Кога ще настъпи това „рано или късно“ аз не знам, но руснаците още не са стигнали до този пункт.



Кремъл разглежда последните обвинения като оправдание за въвеждането на нови санкции срещу руските компании и частни лица. Това е неверен прочит.



Целта на Вашингтон e демонизирането на Русия и нейното ръководство, за да настрои народа ѝ за смяна на режима, а ако това не стане, за военно нападение.



Виж сега как малките "е" и "за" променят смисъла... Ето версията на тъпанарина-"преводач"... >>> Целта на Вашингтон за демонизирането на Русия и нейното ръководство e да настрои народа ѝ за смяна на режима, а ако това не стане, за военно нападение.



В САЩ изследванията за Русия прераснаха (дегенерираха… To не е = прераснаха) в пропаганда. Преди известно време двама членове от аналитичния център (мозъчен тръст) на Атлантическия съвет, Ема Ашфорд и Метю Бъроуз, писаха, че американската политика може (би могла... То не е = може) да спечели при по-малко враждебен подход към Русия. Мигновено 22-та членове на Атлантическия център (аналитичния център, мозъчен тръст) денонсираха (не е денонсирам а заклеймявам) статията на Ашфорд и Бъроуз.



Тази реакция отива далеч извън рамките на Студената война от ХХ век. Това (тя) изключва какъвто и да било рационален или разумен подход към американската външна политика.



Рано или късно Кремъл ще разбере (проумее), че срещу него стоят (стои) банда безумни (гангстерска група от луди) престъпници. Какво ще стане тогава?





>>> Ами това ще стане че ще взема една гьостерица и намердаша тоя полуквалифициран преводач, защото е обществено-опасен, ха-ха-ха...



Самото писмо до Путин дай на жена/син да преведе, то има някои нюанси...



Cheers



A. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за поученията и за статията на пропутинския (най-вероятно добре платен, нали не подценяваш възможностите на КГБ да си огранизира тъй удобната за Путин контрапропаганда!) американски пропагандист, който обвинява американската политика в "пропаганда"! :-) Добре де, но нима си въобразяваш, че точно мен може да ме впечатли и съблазни един тип пропаганда, за да се настроя срещу "пропагандата", която тя уж изобличава, а всъщност ми натрапва своята пропаганда?! А това, което пише тоз платен американско-руско-кагебистки пропагандист и което и ти ми пишеш, аз го знам отдавна, щото цял живот мозъко ми е бил бомбардиран от все същите пропагандни комунистическо-кагебистки клишета или повръщни, от които ти си така добре обладан, до степента, че ги възприемаш за "истина4, моля ти се?! Е, аз обаче в качеството си на философ (т.е. на универсален човек!), иначе казано, на мислещ човек, няма как да бъда съблазнен от подобна прокиснала комунистическо-кагебестка пропаганда. Щото от мястото, на което се намирам аз, нещата се виждат значително по-ясно и по-добре, и не така изкривени, разбира се. Апропо, чети това, което писах ето тук, помисли над него и се опитай да сфанеш за какво става дума: https://aig-humanus.blogspot.com/2021/04/blog-post_68.html

А за това, което се фащаш за да се мъчиш да ме превърнеш в "неразбиращ", щото, видиш ли, не съм бил четял подобни премъдри пропагандни статии, написани на английски, ще ти отвърна следното: не откривам нищо в тия пропагандни статии, които аз сам отдавна съм разбрал и съм НАДМОГНАЛ в своето развитие, щото такава една СЛЕПОТА и отграниченост не е нещо, с което може да бъде съблазнен един ВСИЧКО РАЗБИРАЩ ФИЛОСОФ. Да, нарочно пиша това, с оглед да те вбеся: колкото и да ти е неприятно ний, философите, всичко разбираме и то в неговата истина, а не ограничено, не превратно, не изкривено, не пропагадно, не полу-истинно, не пост-истинно и пр. И защо е така ли? Ами просто е: защото философията ни е дала истината, тя е нещото, благодарение на което ний живеем с истината, с пълноценното разбиране. Това е положението. Изводът е: учи философия, с оглед да напреднеш малко в критичното мислене. Щото ето, аз от години се опитвам да ти помогна да се отърсиш от некои "свръхмодерни" (а всъщност архистари, прокиснали от старост!) догми, в които прозира древната комунистическо-кагебистка пропагандно-идеологическа чорба, която, понеже си с поразен и извратен вкус, ти се чини толкова "вкусна", а за мен просто е такава, каквато е: е отвратителна като всеки прокиснал чорбалък.

Толкова! Чао!

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, въпросният платен американски пропагандист на руско-кагебистката "истина" приписва на американците това, което е характерно за руската реалност: Путин със свой бандитски режим, за да отклонява вниманието на руснаците от истински важните проблеми около неговия държавен бандитизъм (страшна корупция, яко крадене, пълно беззаконие, господство на крадливата кагебистка мафия и пр.) развивя продраното знаме на "американската заплаха", видите ли, Америка и Западът всеки момент искали да обявят война и да завладеят намиращата се в тъй бляскаво състояние Русия!!! Тъпотии на квадрат, ала ето, има скудоумни руснаци, които се връзват на тази пропагандна лъжа, на този блъф. Ти също си се вързал яката, драги ми австралийско-български шаране! Вечер трепериш ли под завивките като си въборазяваш как Западо ке нападне тъй добрата Русия?! :-) А истината е, че на Путин и путинците лигите им текат като гледат тъй огромните американски и западни богаства, ала не смеят нищо да направят, щато мощта на Америка е така грамадна, че то е все едно уличен просяк, вярно, откраднал отнякъде атомни бомби, да иска да окраде богатствата на някакъв милиардер, живеещ си преспокойно в своята резиденция, ами ще такат лигите на мърляча, но нема как да ограби богаташа, нали така? И за какво й е на Америка и на Запада като цяло тъй проядената отвътре Русия? За да я оправя ли? Щото Русия и руснаците сами явно не могат да се оправят щом като България и българите допускат бандити и лъжливи слуги на бандитите (като Банкянския тъпанар и Учиндолския читак!) да властват в държавата им?!

Анонимен каза...

Всичко е потенциална лъжа или полуистина, докато не получи доказателство (емпирично, логическо, математическо, ....). Затова, в реалния живот, човек винаги избира на кое да вярва и на кое не, базата на неговия предишен багаж и винаги съществува риск да е избрал грешните вярвания - но какво да се прави - живот. Има някои лакмуси кога някой е стигнал определено ниво на мъдрост - като за начало той гледа да не налага "насилствено" своите гледища на другите, а ги оставя сами, даже под формата на игра, да стигнат до тях, ако е писано.

Г.П.

Ангел Грънчаров каза...

Не е вярно, че всичко е "потенциална лъжа", има неща, които са лъжа, има неща, които не са лъжа. А склонността за вярване в някои съблазнителни лъжи просто е демонстрация за ценностната нищета на съответния човек, който, понеже нема ценностни ориентири, е способен да вярва на врели-некипели, както Вие повярвахте на конспиративистките тъпотии на Прекрасния луд за някакви "видове фашизми" и прочие. Човек, който не се е занимавал истински с философия и не е обучен да мисли философски, а това значи критично, е способен да вярва на всякакви нелепости и глупости.

Апропо, истината се налага от самата себе си с желязна необходимост. И трябва да си пълно куку за да й се противиш. Не аз, а самата истина изисква не само да я "приемеш" (кой си ти да оспорваш това, което самият Бог е отредил, а Бог е именно Истината!), но и дори да й се поклониш. Философите като служители в Храма на Истината друго не правят освен да посредничат между отдаденото на всякакви непълноценни мнения човечество и Отреденото от Бога, т.е. Истината. Философите правят нужното истината да бъде предавана колкото е възможно по-понятно на неразбиращата тълпа от отказали се от мисленето "страстно мислещи" скудоумци.

Анонимен каза...

Пак ще се върна към по-горния ми коментар за насилственото налагане на гледища. Да, има всякакви видове фашизъм - и класически и кафяв и червен, та се доказа, че има и син 🙂

Има едни и същи фашистки табиети, с които непрозрачно се налага насилствено власт

които са същите за всички тези режими

Анонимен каза...

А реално погледнато, даже не е и чак толкова важно с какви имена се наричат отделните слуги на сатаната - факт е, че ги има и е факт, че действат по подобни начини

А защо философина Грънчаров толкова държи да лустрира класическите фашисти отпреди '44г. и да ги представи като някакво невинно нещо, едва ли не - заигравка на един жабар и един австриец - това не ща и да мисля.

Всяка една човеконенавистна идеология трябва да се изобличава като такава, без значение дали формално някога се е маскирала като антикомунистическа, каквато не е.

Ангел Грънчаров каза...

Немислещият човек се познава по това, че се заплита в понятията. Да наречеш демократите "сини фашисти", а комунистите "червени фашисти" е превъзходна идиотщина.

Като петел в кълчища се заплитате в твърденията си.

С цел да замажете същината и истината.

С цел да демонстрирате нихилизма си.

Щото ако наистина бяхте такива противници на НАСИЛИЕТО щяхте най-напред да прокълнете и фашистите, и комунистите като тъй ярки насилници, и щяхте по необходимост да станете привърженици на свободата и демокрацията, щото тя по същество е не друго, а именно враг на насилието.

Анонимен каза...

По-страшни от сатаните са фундаменталистите. Такива навремето са изгаряли богомилите на клада, заради което и Европа си е навлякла доста беди после (вкл. и ние). Не съм привърженик на нищо, освен на закона за Любовта и Баланса 🙂 Всичко останало да празни етикети, идеологически отпадък. Етикетът на нихилизма, който ми лепите - също, но ако с него се чувствате по-комфортно, манифестирайки празните си думи, окей

Много същества търсят неистово да се хванат за някоя празна шаблонна идеология като удавник за сламка, а единственото, което им трябва е любовта

Затова нека съм нихилист във вашата етикетна система 🙂 това също е избор на свободата ми

Ангел Грънчаров каза...

Ако наистина бяхте толкова отдаден на Любовта, то защо това нещо не Ви личи: любовта към истината защо не се забелязва при Вас, а се фащате като удавник за сламка към отдавна прокиснали пропагандно-идеологическо-конспиративистки чорби?

Обичащият истината умее да я отличава от лъжата...

Който не умее да отличава истина от лъжа, той именно е и нихилист. Като правдолюбец, се налага да Ви кажа и тази истина относно Вас самия, която Ви е така неприятна. Но който приема само онова, което му е приятно, той е обърнал гръб на истината...

Анонимен каза...

Вашето мнение е реално без значение за мен, затова ми е нито приятно, нито неприятно. Даже да бяхте казали нещо добро, пак щеше да е без значение

Отдавна не смятам нито вас конкретно, нито пък и себе си за фактор

Много неща ги възприемам просто с интуиция

Ангел Грънчаров каза...

Искате да кажете, че сте се отказал вече от мисленето и от ума си?

Как така нито аз, нито Вие да сте фактор? Да не сме умрели вече?

Анонимен каза...

Много ясно, че съм се отказал от мисленето. Пред смотаното мислене, предпочитам интуитивните хрумвания, които носят много по-голям заряд от идейност. Редица гении като Айнщайн са се изказвали в подобна посока - например, че логиката те довежда от точка А към точка Б, а интуицията и въображението - навсякъде. Затова аз винаги съм казвал и на студентите да бъдат разчупени, да нарушават догмите в програмирането и шаблоните и да си правят живота интересен 🙂 А това е творческо НЕ!мислене 🙂

Ангел Грънчаров каза...

Щом сте се отказал от мисленето и сте се отдал на гениалните си интуиции (които така често и обилно Ви хранят с лъжи!) защо тогава се смятате за учен, зафанете се с магии и с ясновидство?!

Анонимен каза...

Много ясно, че съм се отказал от мисленето. Пред смотаното мислене, предпочитам интуитивните хрумвания, които носят много по-голям заряд от идейност. Редица гении като Айнщайн са се изказвали в подобна посока - например, че логиката те довежда от точка А към точка Б, а интуицията и въображението - навсякъде. Затова аз винаги съм казвал и на студентите да бъдат разчупени, да нарушават догмите в програмирането и шаблоните и да си правят живота интересен 🙂 А това е творческо НЕ!мислене 🙂

Ангел Грънчаров каза...

Щом сте се отказал от мисленето и сте се отдал на гениалните си интуиции (които така често и обилно Ви хранят с лъжи!) защо тогава се смятате за учен, зафанете се с магии и с ясновидство?!

Анонимен каза...

Че те гениалните учени не са ли баш магове? Те са успели баш с интуиция да достигнат до гениални хрумки, които после са облекли с уравнения и формули (те никога не са основното) 🙂

Ангел Грънчаров каза...

По тъй брилянтната Ви логика нема нужда от никакво образование, нали така?

Анонимен каза...

И между другото винаги ще запомня първият ми гениален даскал по математика, който като го питаш как се е сетил за някое брилянтно решение на олимпиадна задача, винаги казва - ей така, просто съм се сетил

демек, работила е интуицията 🙂

така, че нека съм нихилист, радвам се на нихилизма си

Ангел Грънчаров каза...

Интуицията и въображението (пък и вярата) наистина са водач на мисленето и науката, но не могат да го заместят или пък да го направят излишно...

Нихилизмът е безплодието на духа, нима може някой човек да се радва на умствената си импотентност?!

Анонимен каза...

Аз имах нещастието или щастието да уча в много смотано училище

Паисий Хилендарски до Капитан Райчо

знаех повече неща от даскалите си по информатика

Ангел Грънчаров каза...

Значи сте учил в Академията на Соли Христов?

Анонимен каза...

Точно там

Даскалото беше с много зле подготвени учители

единици бяха истински добрите

И тях ги помня винаги

Ангел Грънчаров каза...

Аз за малко щях там, а не в ТЕТ Ленин да стана учител по философия, но Соли Христов не ме взе, щото каза, че предпочитал философът в неговото училище да бъде жена, т.е. да носи пола! 🙂 По този повод с него имахме чудесен сблъсък. И той си взе за философка една възсмотана (като него самия!) ниска и дебела дама...

Анонимен каза...

даскалите ми по философия даже не ги помня

нито по име нито по тяло

Анонимен каза...

толкова ми е било зубърско безлично

В това училище масово ако някой пръкне, беше заради себе си

въпреки ужасната система

убиваща творчеството

в т.ч. броя и себе си

и единственият, който наистина ми отвори очите в математиката

беше доц. Васил Петров от ТУ Пловдив

който е гениален

ако не беше той, аз още щях да съм инвалид и посредствен

в математиката

ако чаках на тия там, щях да стана някой

посредствен девелопър


Добре, че баща ми плащаше частните курсове при В. Петров

който веднъж дваж даже успях да надмина в 1-2 задачи

намирайки по-лесен начин от неговия

в продължение на година и нещо мислене по олимпиадни задачи

голяма част от които давани на олимпиади преди да се родя

Ангел Грънчаров каза...

Така става в живота. Обикновено един добър учител да срещне човек и той ще му повлияе предостатъчно за да си разкрие таланта...

Ангел Грънчаров каза...

а в наши дни голяма част от кандидат студентите и дори приетите студенти не разбират защо им е да учат сложна математика, а именно, за да им барне мозъка и да почнат да търсят нестандартни решения

Анонимен каза...

голяма част от докторантите са неадекватни

те не разбират, че в науката резултатите не са гарантирани и не е сигурно, че ги има

и се сърдят на проф. Тотков, че не ги ръчка по някаква пътека

дал им е свобода, с която те не са свикнали

не знаят какво да правят с нея

Ангел Грънчаров каза...

Математиката е чудесна "физкултура" на ума, но нищо не може да замести философията. Математика и философия са родствени, не си противоречат изобщо. Познавам математици, които имат философски наклонности.

Анонимен каза...

математиката е философия на числата

информатиката е малко повече

защото е философия на обектите и информацията 🙂

Ангел Грънчаров каза...

Да де, но и числата, и обектите, и информацията не е всичко, има и нещо друго, при това най-важно, което те забравят: човекът!

Анонимен каза...

информатиката разглежда човека като част от компютърната система, той е задклавиатурно устройство 🙂

И винаги го гледаме като тъпо и грешащп нещо

🙂

Ангел Грънчаров каза...

Вярно, човекът много греши. И това му е хубавото. Това, което не греши, то и не твори...

Анонимен каза...

Хех, ужасна лекция и под нея много забавен диалог между умен и глупав човек. Истинският глупак никога не може да осъзнае глупостта си, предвид, че за това съди със собствения си ум. Липсата на съмнения е мощен критерий за глупост. Вторият як критерий е склонността да обясняваш всичко с конспирации, което е лаическа форма на вярата в Бог, т.е. че съществува една сила, която със своя замисъл, движи всичко това. Когато двата критерия са положителни, става дума за бетонна глупост - например Хайнрих Крол от "Черния обелиск" на Ремарк.

Но да се върнем по същество.

Има два вида институции за установяване на истината - научни лаборатории и юридически съдилища. В природата истината не съществува в чист вид, нито пък има уред за установяването й - например машината за пътуване във времето би била точно такъв. Съдията се връща в миналото и вижда кой е убиецът. В научното знание и да забравим законът за гравитацията и изгорим всички книги, то някой все пак някой ден ще го преоткрие. Криминалният жанр процъфтява, обаче, процъфтява именно за сметка на обективната истина. Забележете, че в Библията не е казано "не лъжи", а "не лъжесвидетелствай", което е коренно различно. Обективната истина е крехка, научната - неотменима.

Третият вид истина е конвенционалната т.е. истината произтичаща не от факти, а по конвенция т.е. споразумение. Точно тя е в основата на фалшивите новини. Конвенционалната истина не е лъжа, но не е и истина, нито дори полу-истина. Така в Англия се движат отляво, а във Франция - отдясно (обаче влаковете по целия свят се движат отляво). Можем дори да кажем, че обективната истина е от паметта, а конвенционалната - от волята. Конвенционалната истина прилича на котката на Шрьодингер. Така например самосбъдващите се предсказания са много забавна форма на конвенционална истина. В основата на конвенционалната истина е интересът: през 21век - този на големите корпорации.

А философите нека си дрънкат, но поне да не четат като първолаци от записките си, първо е е срамота за титлите, второ излагат алма матер и трето е неуважение към студентите.

НЕЕАА (Не е А. от Австралия)

Ангел Грънчаров каза...

Коя лекция е толкова ужасна ма, другарко? Нема тук никаква лекция? Вие знаете ли що е това лекция? Гледаме, че сте била много отворена на тема "истина", знаете прекрасно що е истина - и слагате тази тема в доба си сякаш е пет стотинки! Бравос! Що не станете професорка по философия в некой ПУЦ? Просто сте си пропиляла шансовете в живота като се подвизавате като професионална анонимна завистчийка по блоговете...

Бачо Кольо каза...

Грънчаров, НЕЕАА те направи на две стотинки. При това - на твоя терен,в полето на философията

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за комплимента, таваришч Колю, ама немаше нужда! :-) Толкова разбираш от философия, че в твоите уста преценката ти за мен е най-висш комплимент. Другарката е написала претенциозни врели-некипели, които ти се чинат че са кой знае какво... Да беше малко умен не би се изказвал по теми, които хептен не разбираш...

Bacho Кольо каза...

Гледай сега, Гранчаров: аз съм изчел хиляда пъти повече философска литература, отколкото ти - литература по моята специалност.
Така , че по-кротко с изводите.

Ангел Грънчаров каза...

Малко трудно ще ти е да си прочел колкото мен философска литература, доста ще да си се озорил, но да допуснем, че нещичко си все пак чел. Но да си го чел не е достатъчно, нужно е и да си го разбрал. Да си го сфанал, тъй да се рече. И да си го осмислил активно. И на тази база главата да ти е родила некоя и друга оригинална идея. Което обаче, да бъдем честни, съвсем не ти личи. И какво излиза в такъв случай? Лъжеш или...? Апропо, Колю, ти под "философска литература" да не разбираш томовете на Ленин, Сталин, Маркс, Енгелс, Брежнев и Тодор Живков? Щот доста ти личи, че май само това си чел. Признай си де, не се срамувай толкова! Апропо, тия всичките разбират от философия толкова, колкото магаретата разбират от военна музика. Видя ли сега колко естествени изводи си направих въз основа на твоите изяви в областта на "философията". А речите на таваришч Путин явно обязательно си чел, нали познах?