Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 25 май 2021 г.

Искате ли да гледате германски филм, показващ как е изглеждала войната от гледната точка на войника?


 

 



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен... 





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Спартак каза...

Филмът започва със следния цитат:
"Представи си, че е война, но никой не иска да отива на война". Карл Зандбург

И защо да ходи човек на война?
Да убиваме нали е най-големия грях.
Тогава да се ходи на война е много явно грешно.
Но германците като много свободо-мислещи и егоистично възвишени по култура и нрав, си мислят, че не само себе си, а и целия свят ще спасят. Уви! Дрън-дрън яре, и те са си от най-големите грешници на света.

Анонимен каза...

Тц.

Ангел Грънчаров каза...

Германците са се били във войната защото са получили затъмнение на разума. Национал-социализмът е отрова за душата и зомбира хората. Същото прави и комунизмът. И двете човеконенавистнически доктрини еднакво мразят свободата. Този филм ме впечатли с това, че показва, че дори и в тези античовешки и абсурдни условия човеците въпреки всичко си остават човеци, макар че са принудени да правят античовешки неща. Германците изкупиха вината си за Хитлеровата вакханалия и трагедия с това, което направиха след войната. Германското икономическо чудо е тяхното изкупление. Освен това те къде по принуда, къде доброволно уверено тръгнаха по пътищата на свободата и получиха заслужен просперитет. Постигнаха всичко със своя ум, труд и талант. Е, американците много им помогнаха де. Америка (от германския пример се вижда това най-ясно!) има огромната заслуга за цивилизоването (умиротворяването, освобождаването!) на откачени, умопобъркани народи като германския и японския - благодарение на което те постигнаха огромен просперитет. Дали това ще се случи с тъпи, инертни и инатливи народи като българския (и руския) ще разберем някога, ако го доживеем де...

Спартак каза...

Забравяте нещо много важно, г-н Грънчаров!
И тук не спорете с мен. Ще загубите спора.
Това, за което Ви говоря от много време, а именно ГАСТЕРБАЙТЕРИТЕ или чуждите роби. В САЩ е същото. Без тази миграция на човешки ресурс, тяхното "чудо" или "американска мечта" нямаше да се получат...

Та това немското икономическо чудо след 45та нямаше да се случи, ако не бяха милионите работници (т.е. роби), които да бъдат присламчени към пост-нациската федерална република (и в ДДР са имали чужди работници от Куба и Виетнам като и у нас малко). Немското правителство на Аденауер сключва договори с Турция, Италия, Испания и т.н. за евтини работници, но не за държавни чиновници, а за такива, дето да въртят гайките на опелите и мерцедесите. Щото кадърния немец е тарикат и иска по-файда работа, а не да седи наред с "анадолците".
Само до 1973 г. във ФРГ са дошли да работят 14 МИЛИОНА (при население 60-65) гастербайтери, много са се върнали!
В ден днешен, след големите миграционни вълни 89-92 (югославяни и източноевропейци) и 2015-17 (сирийци и араби), в Германия живеят почти 30 Млн чужденци и хора с миграционен произход (баща или майка не-немци).
Това е вече около една трета от населението на Германия (82 млн). Според мен сега са се прецелили към Украина и затова и Германия има огромен интерес от кризата там, като евтин човешки ресурс, и то европейски.
Защото без тази миграция, нямаше да има немско икономическо чудо.
А пък тарикатите немци се изселват да живеят в Швейцария, Канада и Австралия.

https://de.wikipedia.org/wiki/Gastarbeiter

Ангел Грънчаров каза...

Няма как да "печелите" споровете като отправяте априори забрана на опонента да мълчи, щото щял да загуби спора. Спорът се води обаче не за да го спечели този или онзи, а заради истината. А заради истината аз съм способен да наруша забраната Ви. Щото имам своето право да кажа как възприемам приказките Ви.

Още самата постановка на въпроса във Вашия коментар е преднамерена, пристрастна, издава субективна надъханост, която пречи на мисленето. Темата очевидно Ви и присърце, но това на Ви дава предимства. Предпоставяте тезата за "гастарбайтерите или чуждите роби". Къде е доказано, че гастарбайтерите (всичките до един!) са "чужди роби"? :-) Нима не е възможно да има гастарбайтер, който да не е роб, а да е свободен човек?

Ето каква е моята теза. Америка и Германия са станали по някакви причини твърде привлекателни за хора от други страни, които са в недобро икономическо състояние, които са бедни, в които човеците не могат да разгърнат своя потенциал, включително и творчески. Ще кажете: ами заплатите в Америка и Германия са хубави, затова. Добре де, но нима разрушената до основи Германия веднага след войната е била такова привлекателно място? Не, нали така? Кой въздигна Германия за 7 години от руините? "Външните роби", които ги нямаше ли тогава? Или самите германци? кога се почнали да идват емигрантите? Когато германското икономическо чудо вече е започнало, нали така? Е, проблемът се реши. Вашата теория, че германското икономическо чудо се дължи на "външните роби" замина вече по дяволите, нали така?

Германците (воглаве с Аденауер и Ерхард) наистина са направили чудо. Този народ (про това с доста повредено съзнание!) успява да направи чудо, което аз лично не си го представям как е било възможно. И за това този народ заслужава поклон от страна на тия, които след това са отишли там да работят. А защо са отишли ли? Защото освен всичко друго там има и условия да покажат личността си, тяхната личност да бъде оценена. Нали не твърдите, че всичките до един 30 милиона емигранти всички до един въртят само болтове в заводите - и мият нужниците на германците? Има ли емигранти с добро образование, които да работят други професии? Аз знам за един нашенски... циганин, казва се д-р Чирков, който именно в тази Ваша "тъй робска страна" Германия е станал професор, хирург, присаждащ сърца и пр. Само единствен Чирков ли, Бог да го прости, е постигнал това? Или има и доста други такива "чирковци"? Нещо по този пункт да ми кажете?

В Германия съм бил два-три пъти за по няколко дена. Наблюденията ми са че там има нужната атмосфера за СВОБОДНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА. Всякакви условия. Ходил съм в немски университети и съм наблюдавал студентите. Сред тях има и доста българи. И съм доловил, че това, което привлича чужденците в Германия и Америка не е възможността "да робуват", а нещо съвсем друго. Имат просто възможността, т.е. УСЛОВИЯТА да покажат себе си, своята личност, да си разгърнат потенциала. Недейте да смятате, че чужденците идват в Германия щото са умствено и личностно увредени и искат да станат там роби. Вие защо отидохте там? Бихте ли си признал самата истина? Аз Ви питам не за да Ви унижа по някакъв начин, а да Ви помогна да се освободите от някои свои не съвсем добри представи или ако щете заблуди. (Които вероятно си имат своите причини, но това не Ви оправдава да допускате заслепение, загуба на трезвия поглед!)

Ангел Грънчаров каза...



Аз имам един задочен познат и дори приятел, който е отишъл след 1989 г. в Германия (познайте коя: не Източната, разбира се!), постоял там известно време, след това се преместил в Америка, там също постоял някоя и друга годинка и заминал да работи и живее в Австралия, предполагам, е някъде мой набор. Той мрази Германия, Америка, Австралия и обича... Русия и Турция, мрази и България. Обича и хвали Русия, ала не ще да отиде да живее там, предпочита да живее в тъй хулените от него Австралия, Америка, Германия. Защо ли? Ето, по тази причина аз не вярвам на нито една негова приказка. Той ще ме убеди, че в Америка, Австралия и Германия е "лошо", има "роби" и "робство" и, естествено, "нема свобода" едва когато от тъй хуления от него "тъй лош Запад" замине за тъй хвалената от него Русия и заживее там. Тогава, като замине за Русия, ще ми е интересно да чуя каква тогава песен ще запее още в първите дни, не в първите месеци, а в първите дни. Щом се сблъска с безкрайно корумпираната руска бюрокрация, тогава ще го питам каква песен ще запее. Аз за разлика от него не съм живял в Америка и Германия, нито пък в Австралия, но са сметка на това съм живал и в Русия, и в България. И по тази причина моята преценка и за Русия, и за България е напълно трезва и обективна. Истините, които казвам и пиша, съм ги изстрадал и изнесъл на гърба си. А това че хора като Вас и като този нашенски австралиец, дето "страдате" в Германия и в Австралия, но без умора говорите против тях, против "робството" там, се държат по този начин, е интересен феномен, който аз от години изследвам. И си имам своите обяснения. Ако са Ви интересни, ще Ви кажа, ако не щете да ме чуете, ще ги кажа пак, ама когато аз реша.

Хубав ден Ви желая!