Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 28 май 2021 г.

Има ли в Америка и Германия "роби на свободата" - и дали не са "истински свободни" само страни с разпространен в потресаващи мащаби робски манталитет (като България и Русия)?

Под една публикация в блога ми със заглавие Искате ли да гледате германски филм, показващ как е изглеждала войната от гледната точка на войника? се породи спор между мен и един нашенец, който живее в Германия, който от известно време пред мен се опитва да развива интересна теория за това, че свободата в западните страни била "химера" или "илюзия", че на Запад комай всички били "роби", "робували" по различни начини, иначе казано, развива пред мен екстравагантната теория за т.н. "роби на свободата", макар, разбира се, да не се усеща, че ако е прав, то по същата негова "тъй изящна логика" излиза, че тъкмо в несвободни, иначе казано, в робски страни, в страни с разпространен в потресаващи мащаби РОБСКИ МАНТАЛИТЕТ (като Русия и България!) "свободата", тъй да се рече, е "истинска", едва ли не "пълноценна", което пък, от своя страна, означава, че свобода изобщо нема, т.е. целият свят в условията на XXI-ия век пребивава в някакъв кошмарен Оруелов свят, девизът на който, както е известно, е "Свободата е робство, а робството е свобода!"); дали е така можем да установим заедно ако се включите и вие в нашия спор, за което ви призовавам:

Спартак каза...

Филмът започва със следния цитат:
"Представи си, че е война, но никой не иска да отива на война". Карл Зандбург

И защо да ходи човек на война?
Да убиваме нали е най-големия грях.
Тогава да се ходи на война е много явно грешно.
Но германците като много свободо-мислещи и егоистично възвишени по култура и нрав, си мислят, че не само себе си, а и целия свят ще спасят. Уви! Дрън-дрън яре, и те са си от най-големите грешници на света.

Анонимен каза...

Тц.

Ангел Грънчаров каза...

Германците са се били във войната защото са получили затъмнение на разума. Национал-социализмът е отрова за душата и зомбира хората. Същото прави и комунизмът. И двете човеконенавистнически доктрини еднакво мразят свободата. Този филм ме впечатли с това, че показва, че дори и в тези античовешки и абсурдни условия човеците въпреки всичко си остават човеци, макар че са принудени да правят античовешки неща. Германците изкупиха вината си за Хитлеровата вакханалия и трагедия с това, което направиха след войната. Германското икономическо чудо е тяхното изкупление. Освен това те къде по принуда, къде доброволно уверено тръгнаха по пътищата на свободата и получиха заслужен просперитет. Постигнаха всичко със своя ум, труд и талант. Е, американците много им помогнаха де. Америка (от германския пример се вижда това най-ясно!) има огромната заслуга за цивилизоването (умиротворяването, освобождаването!) на откачени, умопобъркани народи като германския и японския - благодарение на което те постигнаха огромен просперитет. Дали това ще се случи с тъпи, инертни и инатливи народи като българския (и руския) ще разберем някога, ако го доживеем де...

Спартак каза...

Забравяте нещо много важно, г-н Грънчаров!
И тук не спорете с мен. Ще загубите спора.
Това, за което Ви говоря от много време, а именно ГАСТЕРБАЙТЕРИТЕ или чуждите роби. В САЩ е същото. Без тази миграция на човешки ресурс, тяхното "чудо" или "американска мечта" нямаше да се получат...

Та това немското икономическо чудо след 45та нямаше да се случи, ако не бяха милионите работници (т.е. роби), които да бъдат присламчени към пост-нациската федерална република (и в ДДР са имали чужди работници от Куба и Виетнам като и у нас малко). Немското правителство на Аденауер сключва договори с Турция, Италия, Испания и т.н. за евтини работници, но не за държавни чиновници, а за такива, дето да въртят гайките на опелите и мерцедесите. Щото кадърния немец е тарикат и иска по-файда работа, а не да седи наред с "анадолците".
Само до 1973 г. във ФРГ са дошли да работят 14 МИЛИОНА (при население 60-65) гастербайтери, много са се върнали!
В ден днешен, след големите миграционни вълни 89-92 (югославяни и източноевропейци) и 2015-17 (сирийци и араби), в Германия живеят почти 30 Млн чужденци и хора с миграционен произход (баща или майка не-немци).
Това е вече около една трета от населението на Германия (82 млн). Според мен сега са се прецелили към Украина и затова и Германия има огромен интерес от кризата там, като евтин човешки ресурс, и то европейски.
Защото без тази миграция, нямаше да има немско икономическо чудо.
А пък тарикатите немци се изселват да живеят в Швейцария, Канада и Австралия.

https://de.wikipedia.org/wiki/Gastarbeiter

Ангел Грънчаров каза...

Няма как да "печелите" споровете като отправяте априори забрана на опонента да мълчи, щото щял да загуби спора. Спорът се води обаче не за да го спечели този или онзи, а заради истината. А заради истината аз съм способен да наруша забраната Ви. Щото имам своето право да кажа как възприемам приказките Ви.

Още самата постановка на въпроса във Вашия коментар е преднамерена, пристрастна, издава субективна надъханост, която пречи на мисленето. Темата очевидно Ви и присърце, но това на Ви дава предимства. Предпоставяте тезата за "гастарбайтерите или чуждите роби". Къде е доказано, че гастарбайтерите (всичките до един!) са "чужди роби"? :-) Нима не е възможно да има гастарбайтер, който да не е роб, а да е свободен човек?

Ето каква е моята теза. Америка и Германия са станали по някакви причини твърде привлекателни за хора от други страни, които са в недобро икономическо състояние, които са бедни, в които човеците не могат да разгърнат своя потенциал, включително и творчески. Ще кажете: ами заплатите в Америка и Германия са хубави, затова. Добре де, но нима разрушената до основи Германия веднага след войната е била такова привлекателно място? Не, нали така? Кой въздигна Германия за 7 години от руините? "Външните роби", които ги нямаше ли тогава? Или самите германци? кога се почнали да идват емигрантите? Когато германското икономическо чудо вече е започнало, нали така? Е, проблемът се реши. Вашата теория, че германското икономическо чудо се дължи на "външните роби" замина вече по дяволите, нали така?

Германците (воглаве с Аденауер и Ерхард) наистина са направили чудо. Този народ (про това с доста повредено съзнание!) успява да направи чудо, което аз лично не си го представям как е било възможно. И за това този народ заслужава поклон от страна на тия, които след това са отишли там да работят. А защо са отишли ли? Защото освен всичко друго там има и условия да покажат личността си, тяхната личност да бъде оценена. Нали не твърдите, че всичките до един 30 милиона емигранти всички до един въртят само болтове в заводите - и мият нужниците на германците? Има ли емигранти с добро образование, които да работят други професии? Аз знам за един нашенски... циганин, казва се д-р Чирков, който именно в тази Ваша "тъй робска страна" Германия е станал професор, хирург, присаждащ сърца и пр. Само единствен Чирков ли, Бог да го прости, е постигнал това? Или има и доста други такива "чирковци"? Нещо по този пункт да ми кажете?

В Германия съм бил два-три пъти за по няколко дена. Наблюденията ми са че там има нужната атмосфера за СВОБОДНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА. Всякакви условия. Ходил съм в немски университети и съм наблюдавал студентите. Сред тях има и доста българи. И съм доловил, че това, което привлича чужденците в Германия и Америка не е възможността "да робуват", а нещо съвсем друго. Имат просто възможността, т.е. УСЛОВИЯТА да покажат себе си, своята личност, да си разгърнат потенциала. Недейте да смятате, че чужденците идват в Германия щото са умствено и личностно увредени и искат да станат там роби. Вие защо отидохте там? Бихте ли си признал самата истина? Аз Ви питам не за да Ви унижа по някакъв начин, а да Ви помогна да се освободите от някои свои не съвсем добри представи или ако щете заблуди. (Които вероятно си имат своите причини, но това не Ви оправдава да допускате заслепение, загуба на трезвия поглед!)

Ангел Грънчаров каза...



Аз имам един задочен познат и дори приятел, който е отишъл след 1989 г. в Германия (познайте коя: не Източната, разбира се!), постоял там известно време, след това се преместил в Америка, там също постоял някоя и друга годинка и заминал да работи и живее в Австралия, предполагам, е някъде мой набор. Той мрази Германия, Америка, Австралия и обича... Русия и Турция, мрази и България. Обича и хвали Русия, ала не ще да отиде да живее там, предпочита да живее в тъй хулените от него Австралия, Америка, Германия. Защо ли? Ето, по тази причина аз не вярвам на нито една негова приказка. Той ще ме убеди, че в Америка, Австралия и Германия е "лошо", има "роби" и "робство" и, естествено, "нема свобода" едва когато от тъй хуления от него "тъй лош Запад" замине за тъй хвалената от него Русия и заживее там. Тогава, като замине за Русия, ще ми е интересно да чуя каква тогава песен ще запее още в първите дни, не в първите месеци, а в първите дни. Щом се сблъска с безкрайно корумпираната руска бюрокрация, тогава ще го питам каква песен ще запее. Аз за разлика от него не съм живял в Америка и Германия, нито пък в Австралия, но са сметка на това съм живал и в Русия, и в България. И по тази причина моята преценка и за Русия, и за България е напълно трезва и обективна. Истините, които казвам и пиша, съм ги изстрадал и изнесъл на гърба си. А това че хора като Вас и като този нашенски австралиец, дето "страдате" в Германия и в Австралия, но без умора говорите против тях, против "робството" там, се държат по този начин, е интересен феномен, който аз от години изследвам. И си имам своите обяснения. Ако са Ви интересни, ще Ви кажа, ако не щете да ме чуете, ще ги кажа пак, ама когато аз реша.

Хубав ден Ви желая!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

10 коментара:

Анонимен каза...

Свободата в Америка и Западна Европа вече не съществува, за жалост.

Спартак каза...

Изкривявате историята и си правите необосновани твърдения, а това разваля спора. Може би, защото не познавате историята, езика и германците. Затова не искам да споря, виждам че имам предимство като владея езика им и познавам повече историята им. Не съм казал, че мразя германци или американци, а камо ли пък българи. Единствено ненавиждам управлението на държавата им, но това важи и за България и Русия.

Германия е била разделена на 4 части след 45та и управлявана отвън. А плана Маршал на американското външно разузнаване? Така че ето как моята теория (която не е моя, а е история) възкръсва като феникс от пепелта. Къде са тия германци дето оправят заводите си? Те тези заводи на Фолксваген и Бмв и Ауди са били построени не от кой да е германец, а от онзи известен мустакат чичко, който командира концлагеристите да бачкат в заводите за коли и да строят аутобани. След 45 това са гастарбайтерите, а в двн днешен повечето българи тук работят къде... в строителството, автомобилостроенето и заводите. Един чичко доктор станал известен хирург, ама една птичка пролет не прави.

Дано се включат и други хора в спора. Но мисля, че не се включват защото са съгласни с мен :-)

Анонимен каза...

Започвам все повече да мисля, че "призракът" на Жан Виденов нарочно беше изкаран от политическото гробище в услуга на Боко Тиквата. Когато хората чуят "Жан Виденов", веднага им изкачат в мозъка разни мантри като "никога повече БСП", защото отъждествяват Виденов с БСП - а БСП в наши дни е вече тотално различна - тя сега се владее от далеч по-либерални кръгове, евроатлантици - ето - другарят Паднишев е несменяем шеф на ПЕС и навярно се ползва от мощни връзки по масонска и еврейска линия. Сегашното БСП не е онова БСП, но доста хора това не могат да го асимилират.
Не бих се учудил Боко да е дал поръчка тъпичкият Виденов да бъде надъхан да влезе пак в политиката 🙂

Георги Пашевъ

Спартак каза...

г-н Пашевъ,

възможно е. Ако допуснем, че статуквото в България се подпомага финансово от едни и същи немски или руско-турски фондации (Конрад Аденауер и Х. Зайдел и т.н.). Като нищо Бойко и Жан да си "подават топката", а обикновения гражданин им гледа политическия шоу-бизнес. Е, ама България си има Слави и Хъшове, къде са тръгнали на краставичаря да продават краставици. За опита на Дългия и бай Тръмп и бай Дън ще завидят.

Ангел Грънчаров каза...

Да кажа и аз нещичко, ако г-н Спартак ми разрешава - въпреки невежеството, в което съм затънал, поради което явно виждам всичко накриво или изкривено...

Значи целият свят знае историята на Германия, само аз единствен не я зная. А за знанието на езика, което Ви давало съответните предимства, държа да Ви уведомя, че това обстоятелство съвсем не е с толкова голямо значение колкото Ви се чини. Аз писах на моя австралийски опонент преди време (който пък ми твърди, че не съм бил познавал и англоезичния свят, щото не съм бил владеел езика както той го владее!), че ние, философите, имаме едно огромно предимство: ние не затъваме в дреболии, нас външната страна слабо ни вълнува щото владеем същината, а благодарение на философията пребиваваме в истински важното, именно същината, идеята, битието, истината, сиреч, иначе казано, сме универсални човеци (и по тази причина няма никакво значение какъв е езикът, на който философстваме). Да Ви обясня всичкото това защо е така е дълга работа, ако имате желание и използвате интиуцията си, и ако сте честен, ще го признаете без никакво убеждаване; ако пък се налага убеждаване, тогава положението е съвсем непоправимо и безнадеждно. Който разбира, разбира и без думи, и няма никакво значение какви са думите - български, немски, английски и пр.

Като познавате германците щото живеете сред тях, дали пък не е станало така, че точно по тази причина сте си загубил обективността, трезвия поглед - и сте допуснал да затенете в някакви дребнави емоции, които изкривяват Вашата, е не моята картина на реалността?! А пък, като съдя, намирайки се отвън, съм свободен от подобри страсти - дали пък не е точно така, можете ли да признаете точно това поне?

Аз вчера попаднах на изказване на една мъдра, интелигентна, смислено (правдиво) говореща дама, журналистка, казва се Емилия Милчева, става дума за едно предаване по една ТВ, което тъкмо заради нея ще ми се наложи да намеря и да намеря време да изгледам цялото (то се провежда и петте работни дни на седмицата: ПРЕСЕЧНА ТОЧКА май се казва ако не бъркам). Там имаше един нашенски списувател, който говореше откровени глупости, а пък тя му опонираше, имаше и един учЕн професор, който така и не разбрах какво казва и колко му е акъла; но от тази дама съм възхитен. Та по въпроса за нашите емигранти из Западна Европа и Америка тя каза нещо, което силно ме впечатли, щото е самата истина и според мен.

Ангел Грънчаров каза...

Ще се опитам да предам думите й, а пък като намеря запис на предаването ще сложа линк и в блога си, какъвто ми е отдавнашният обичай.

Та тя каза горе-долу следното:

Българите, които са живели и работили в Германия и в други западни страни (за които Вие, г-н Спартак, говорите, че били "бели роби", че били "робският компонент", който, както разбрах, бил експлоатиран от жадните и, предполагам, тъй коварни и мързеливи германци, американци и пр.!), според г-жа Милчева, като са живели и работили на Запад, са придобили, са спечелили следните решаващи всичко качества, които именно и, по моето убеждение, са ги преобразили в свободни, разполагащи със свободата си пълноценни човеци:

1.) Разбрали са, че аз съм суверенно същество, че да си човек значи да си суверен ("пълноправен собственик"!) на своя живот, иначе казано, осъзнали са, че моят живот ИЗЦЯЛО е моя отговорност, че моят успех зависи от мен самия, от моята дързост, от моето въображение, от моя талант, от моя ум, от моя труд; това е най-безценното качество на истински свободния човек, за който казахме, че не търси никакви оправдания и извинения (почне ли някой да мрънка и да се оправдава за неуспеха си, той явно е несвободен, това като лакмус го доказва и илюстрира!);

2.) Осъзнали са, че в западните страни има ЗДРАВ, т.е. субстанциално определен РЕД, който се дължи на това, че в тия общества има едно критично мнозинство от СВОБОДОЛЮБИВИ И ПРАВДОЛЮБИВИ ЛИЧНОСТИ (аз предавам думите й с мои думи, не претендирам, че цитирам!); ако тия по коренно дълбок начин променили се българи се върнат у нас, то те вече няма как да се примирят с нашенското българско, РОБСКО (и типично за несвободните общества!) беззаконие, БЕЗПРАВИЕ и безредие (в което се чувстват "като риби във вода" тия, дето хал-хабер си немат що е това свобода;

3.) Живелият в западна, т.е. в добре уредена страна превъзходно вече знае, че свободата не е дар, нито подаяние от страна на властващите, т.е. съзнава ясно, че от правата си трябва да се ползваме НЕПРЕКЪСНАТО, т.е. че за правата си трябва да се борим всеки ден; това в резюме е признакът, благодарение на който можем с точност да познаем кой човек разбира що е свобода и кой за свободата си нехае или е допуснал да изпадне в направо престъпно безразличие.

Тя говори още, но ми се наложи да тръгвам и не чух по-нататък какви неща каза. Но с казаното дотук съм напълно съгласен. Ще ми е интересно да разбера как Вие тълкувате казаното не от мен (щот аз явно не съм никакъв авторитет за Вас - след като ме определихте като невежествен!), а от тази доста смислено и разумно говореща дама. (Между другото прибягването до "аргументи" от типа на "ти си невежа" е признак за слабост, то е признание за капитулация или за това, че си допуснал да те овладее някаква глупава емоция спрямо личността на превъзхождащия те в мисленето опонент.)

Да, мисленето е велико нещо и с нищо друго не може да бъде възмездено или заместено. (Даже и знанието на чужди езици не помага, въпреки че съвсем не е лошо нещо, но то не може да замести липсата на ум.) Даже и прословутият и прехвален "опит", дори и тъй обичаните от немислещите хора "факти" нема да ти помогнат ако мисленето ти куца или е възслабичко... (Това го казвам по принцип, не го приемайте, моля, лично, Вие сте мислещ човек, ако не бяхте нямаше изобщо да разговарям с Вас...)

Спартак каза...

Намерих това предаване Пресечна Точка с Емилия Милчева.
Ами интересна тема, пасва към това за което говорим. Макар че, аз повече намеквам за това какви са германците и американците, по мое тълкуване - нравствени, а дори и доброволни роби на собствените си идеали. И не съм написал, че някой е невежа, преписвате ми неоснователно думи и твърдения. Ако и Вие сте честен, поне към себе си, би трябвало да се съгласите, че е много вероятно, някой който живее в Германия не само да знае езика по-добре от Вас, но и историята на германците. И това не Ви прави ни най-малко не-авторитет по темите за философията и психологията.
А какъв материал са българите в чужбина ли? Това вече е друга тема. Ето видеото:
https://www.youtube.com/watch?v=YRXw9YEIOGY

Съгласен съм с журналистката. Обаче също така съм съгласен и с писателя Христо Стоянов и с професора. Всички са прави според мен и говорят за различни неща. И все едно говорят за мен и за българите, които познавам тук. Ами така си е. Щом още не сме се върнали, значи сме къде "нещастни" и къде "неуспели", а донякъде и гузни или поне немили-недраги като чужденци тук, че се поддадохме на тоз "свободния избор" и доброволното решение, което според мен си беше несъзнателния подтиг към работа (робство) в чужда страна. Истината е, че сме тук заради материализма и се поддадохме на лукавия. Отхапахме от ябълката, която уж свободните медии тогава ни натякваха упорито като някаква велика мантра "Там ще успеете и ще сте най-щастливи" и "Тук в Бг е много зле, няма ред, няма нищо" и т.н.
И хич не сме тръгнали заради немската народна музика, хумор, литература, сексуална култура или футболни отбори. О не, особено хумор и музика, тук няма, вечер в 10 е гробищна тишина, всички по леглата.
Обаче идва изведнъж момента, когато осъзнавате, че имате някаква финансова сигурност тук, но нямате вече приятели, че децата Ви не искат да учат и да говорят български език т.е. те стават вътрешно не-българи, и актуалното през последните 12 месеца, което не е шега, но мои приятели от Англия и Сащ не им позволиха да летят и да си погребат майките и бащите в България. Представяте ли си, да не Ви пуснат да летите? Дори и седмици след това не ги пускаха, поне да бъдат близко до роднините си за малко. Това според Вас как се отразява психически на човек?

А да попаднете в Германия, мога да Ви го сравня и със емоционален затвор. Разбира се метафорично. И там има много РЕД и ДИСЦИПЛИНА, ама много е хубаво, и надзорниците ще Ви кажат щастливо и усмихнато по Оруелски, че сте абсолютно най-свободен на света да правите каквото си поискате, но разбира се само в килията си. Да се впечатляваме и да сме благодарни от такава пресилена дисциплина, дето наричате свобода или да сме благодарни на българската "свободия", където поне сме близо до приятели и близки, макар и финансово по-бедни, но в сърцето самодостатъчни?

Затова Ви критикувам от време на време, защото подклаждате точно тези стари лъжливи мантри, да бягат българите навън, да търсят свободата и щастието другаде. А в същото време твърдите, че истинската свобода е вътрешната. И както Лао Дзъ пише метафорично, че най-великия пътешественик, никога не пътешества.

Ангел Грънчаров каза...

"Всички са прави" е доста рискована теза, която означава отказ от заемане на позиция. Няма как всички да са прави, законите на логиката (разумът) не го позволяват. Истината, колкото и да е тъжно това за някои хора, е една.

Значи излиза, че Вие сте на Запад заради това, че някой Ви е излъгал, че на Запад се живее по-добре отколкото на Изток, в посткомунизма. Пропагандата Ви била излъгала, нищо че по време на комунизма тъкмо пропагандата ни убеждаваше, че на Запад свобода всъщност нема, че капиталистическият свят е свят на робството, верно, лъскаво и пр., че в западните страни хората живеят в някаква лъжлива свобода, а истинската свобода всъщност е не нещо друго, а комунистическата "свобода+, т.е. "Свободата е робство", Оруел е напълно прав, нали така? Напомня ли Ви комунистическата пропаганда против живота в западния свят на Вашите сегашни настроения-предубеждения срещу "доброволното робство на уж свободните западняци"?! Ами ако сте честен ще признаете, че Вашите сегашни убеждения ни на йота не се различават от ония догми на комунистическата пропаганда, нали така излиза? Точка по точка съвпадат, е, верно, Вие ги украсявате с библейски цитати и мисли, но същината е все същата, нали така?

И още едно нещо искам да Ви запитам: като сте немили-недраги на Запад, като сте "роби", доброволни и недоброволни, като сте къде успели, къде неуспели, като децата Ви има опасност да станат немци и американци, т.е. вечно да са "доброволни роби", тогава, като осъзнахте всичко това, защо, моля Ви се, продължавате да живеете на Запад, а не се върнахте при нашата свободия, при нашия хаос, при нашата анархия ("анархия е равно на свобода"!), при нашето беззаконие, при нашата лудница, защо не се върнахте да дойдете пак в нашата посткомунистическа кочина? Или защо, като моя австралийски приятел, не отидохте да живеете, примерно, в Русия, която е изцяло освободена от пороците и дефектите на Запада с неговата измамна свобода, а, бихте ли се опитал да ми отговорите на тези толкова неизбежни, логични и основателни въпроси?

Аз съм разпалвал "лъжливи мантри" и съм подтиквал хората да бягат на Запад, а Вие на какви мантри и догми, ако обичате ми кажете, робувате?

И още нещо. Не е вярно, че истинската свобода била вътрешната, ако имате такова убеждение за моето разбиране, сте се заблудил, не е така. Вътрешната свобода, както показва името й, е половинчата, е неистинска. "По делата им ще ги познаете!", това за какво говори+ Истинската свобода е ДЕЙСТВИТЕЛНАТА свобода, т.е. тази, която се проявява в действията, в постъпките. Който само си мисли и се чувства свободен, но това не му личи в действията, да има много здраве от мен, но той има само един копнеж по свободата, но не е наистина свободен. По тази причина Вие можете да ми пишете най-прочувствени дитирамби против "доброволното западно свободно робство или против робството-свобода и свободата-робство", но докато предължавате да си живеете там, в прокълнатия Запад, аз, простете, не мога да вярвам на думите Ви, а пък ако Вие сам вярвате на думите си, отдавна да бяхте се махнал от този прехвален от такива като мен "западен кошмар", разбирате ли сега защо казвам това?

Прочее, въпросите, по които говорим, не са някакви други, а са тъкмо ФИЛОСОФСКИ. Дали разбирате и признавате това?

Спартак каза...

Въпросите са наистина философски и разбирам това. Да не ги задълбаваме в лични въпроси, защото тук и психологията трябва да помага, ако може.

А за лъжливите мантри, ето потвърждавате думите ми като пишете "посткомунистическа кочина" и "нашата анархия и хаос". Аз когато се прибера в България и при моите роднини не виждам кочина или хаос, а ред и чистота и законие и добронамереност. Разбира се доколкото могат и имат средства и нищо не е перфектно, но то е ясно само кой е перфектен. Защо допускате това черногледство, негативизъм и дори нихилизъм към Вашата действителност да Ви овладее? За западния свят представяте всичко прекрасно и свободно, една лоша дума не се сещам, едва ли не се яде тук с 24-каратови прибори? И германците са полу-богове, и до тоалетна даже не ходят. Да Ви издам обаче и един друг слух, сред западните народи немците се славят за най-нечистоплътните, а жените им спазват само минимална хигиена на тялото, само най-важното де. Аз не твърдя, че на Запад е пълна кочина, нито че в България няма мръсотия или беззаконие. Има го навсякъде! Както и корупция има в Германия, така и кочина и беззаконие, но затова никой няма да Ви разкаже по българските медии. А и немците не си показват кирливите ризи като нас, че и да се гордеят с тях.

Лично мен никой не ме е излъгал. Общественото мнение и настроение беше такова от медиите и общи приказки. Когато Ви рисуват нещо като "кочина", а именно българската действителност, Вие бягате оттам, ако не може да се промени. А това е естествен човешки порив. Но тук е въпроса, наистина ли е "кочина" или просто така ни го рисуваха най-успешно медиите в България със западно влияние. А според Вас руските медии и пропаганда каква картинка рисуват на немците днес? Всяка медия рисува в съзнанието на хората както им казват и както си искат.

И още нещо лично, аз си имам план, който следвам и не съм успял засега и затова не мога да се върна веднага. А за децата, те са вече не-българи, това решение е и на майката на какви езици да говорят и каква националност да имат. А някой българки избират най-съзнателно, че на "робския" български език вкъщи не е предимство да се говори. Представяте ли си как някои Ваши деца и ученици мислят, когато заживеят тук?
И да Ви попитам също, Вие защо не заживеете на Запад, щом в България е абсолютна кочина и беззаконие и пост-комунизъм?

Ангел Грънчаров каза...

Сега виждам, че не съм ви отговорил на ето този въпрос: "И да Ви попитам също, Вие защо не заживеете на Запад, щом в България е абсолютна кочина и беззаконие и пост-комунизъм?", е, отговарям Ви ето как:

Не заживях и не живея на Запад щото останах тук да си върша работата и да си изпълнявам дълга, а аз съм философ и учител, моята работа е да помагам на хората (не само младите!) да търсят истината, да се опитват да живеят според нея, т.е. да живеят свободно ("Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни!"). Ако и аз бях избягал на Запад, кой тогава щеше да свърши моята работа?! А не можете да отречете, че на тази прекалено буренлива българска нива има прекалено много работа, нали така? Е, аз останах за да се трудя на тази нива, правих го цял живот и още го правя - и за особено неудоволствие на жена ми го правя съвсем без пари, което е нетърпима лудост според нея!

Това е моят отговор. Ако аз бях заминал, кой тогава щеше да върши моята работа тук? Затова и трябваше да остана. Чувството за дълг ме спря да не замина. А съм бил в няколко момента на крачка от решението да си взема торбичката, шапката и тояжката и да тръгна на Запад, в свободните страни, в страните, в които, за разлика от нашата, има значително повече свободни, разбиращи що е свобода и ползващи се от нейните предимства хора или човеци.

Че се трудя цял живот на буренливата нива на човешките души - това според Вас робуване ли е? Щот нали работа идело от раб, от роб, от робуване?

Вземете предвид обаче, че моят труд е труд на философ, сиреч, е освобождаващ душите труд. Може ли да спомагам за освобождението на душите на другите ако моята душа е затънала в робство?

Правете си сметка обаче в каква ситуация се намират учителите, които не са верни като мен на мисията си, т.е. не са свободни човеци, а са безмълвни роби на образователната система. Спирам дотук.