Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 май 2021 г.

Как любимецът на народа става тиранин?


Тиранията израства от корена на народното представителство. На първо време тиранинът към всички е благожелателен, прегръща всички, той е усмихнат, на всеки стиска ръка. Но щом започне да разбира, че хората, които са помогнали за неговото издигане, съвсем не го одобряват, той се вижда принуден да ги унищожава; и ще прави това докато не му останат нито приятели, нито врагове. (Платон)
На кой ви прилича поведението, описано от Платон - и характерно за издигащия се тиранин (дето с всички се прегръща, дето на всички стиска ръка!)?


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Добре, че г-н Гранчаров не е любимец на народа и не "към всички е благожелателен, прегръща всички, той е усмихнат, на всеки стиска ръка", та вероятността да се превъплъти в тиранин е нула - ще си остане демократ и автентичен антикомунист.

Анонимен каза...

Да, няма да стане любимец на този народ, може би щеше да е любимец на американския или друг цивилизован народ, но такава е съдбата на гениалните мислители, които живеят в най-дълбоката провинция на тази цивилизация и творят на език, който е също толкова маргинален и недостъпен отвъд този обречен културен ареал.