Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 30 май 2021 г.

Има ли капка достойнство изцяло опозорилият се Цар на българите?


Взето от Тошо Пейков
От книгата „Цар Симеон II“,Станко Михайлов и Диана Димих:
„Често хората могат да имат напълно погрешна представа за живота на Царя – изгнаник… Но истината е съвсем друга. Цар Симеон е трудолюбив мъж, с неимоверно силна воля, който гледа живота право в очите. Тази воля е закалена от ранното му детство, когато той месеци е заложник, затворен в Двореца „Врана“ и многострадалната му майка всеки ден се бои за живота му. И може би поради това, когато дойде време да се ожени, той намери сродна душа у Маргарита Гомес – Асебо и Сехуела – потомка на виден испански род, чиито родители са разстреляни без присъда от един републикански комитет в края на 1936 г., по време на гражданската война в Испания. И Царят и Царицата не са галени деца на съдбата. Те са жертва на жестоката история на нашия век.
Затова в живота им няма място за плиткоумна суета. Те много рано са разбрали какви са истинските човешки ценности: семейство, труд, дълг.
Затова неуморимият труд на Цар Симеон II е изцяло посветен на дълга му към България и към прекрасното му семейство. А по примера на баща си и неговите синове, и дъщеря се борят с живота със собствени сили…
Това тяхно отношение към живота прави чест и на бащата, и на майката-сираче, отгледана от близки роднини и приятели, всеотдайно отдадена на благотворителна дейност, за да ощастливи и други онеправдани от съдбата.
Безгранични са грижите, които Цар Симеон полага, както той съвсем непринудено казва, „за да изхрани“ това хубаво семейство... Във финансовия свят той е известен и като граф Рилски – титла, любима на покойния му баща. Затова го почитат заради способностите му, а не заради царския му произход…“

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Понеже доста старателно сте ми изтрили коментара, ще си го сложа пак (не се гаси туй, що не гасне бе, таваришчи - истината не може да я укриете въпреки всички старания!):

Тази книга и тези оценки за "царо" са съвсем остарели и лъжливи след като имахме щастието да разберем колко Симеон наистина струва. Като изпълни поръчката на ченгетата от ДС-КГБ той се опозори вовеки, а ако имаше капка съвест отдавна да беше абдикирал. (Дядо му за по-малки грехове и повече заслуги абдикира и за благодарност за това, което е сторил за България, още стои непогребан. Въпреки че внук му имаше цялата власт не стори дори и това! Правете си сметка що за "морал" има. И на гроба на чичо си още не се е поклонила таз мижитурка!)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: