Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 юни 2021 г.

Защо не заминах да работя и живея в западна, т.е. в свободна страна?

Под публикацията със заглавие Има ли в Америка и Германия "роби на свободата" - и дали не са "истински свободни" само страни с разпространен в потресаващи мащаби робски манталитет (като България и Русия)? по повод на която започна голям спор!) ми се наложи да отговоря на зададен ми преди това въпрос от моя събеседник, който, между другото, живее и работи в Германия; ето моя отговор на въпроса защо не заминах да живея на Запад, в западна страна?, моля, четете:

Сега виждам, че не съм ви отговорил на ето този въпрос: "И да Ви попитам също, Вие защо не заживеете на Запад, щом в България е абсолютна кочина и беззаконие и пост-комунизъм?", е, отговарям Ви ето как:

Не заживях и не живея на Запад щото останах тук да си върша работата и да си изпълнявам дълга, а аз съм философ и учител, моята работа е да помагам на хората (не само младите!) да търсят истината, да се опитват да живеят според нея, т.е. да живеят свободно ("Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни!"). Ако и аз бях избягал на Запад, кой тогава щеше да свърши моята работа?! А не можете да отречете, че на тази прекалено буренлива българска нива има прекалено много работа, нали така? Е, аз останах за да се трудя на тази нива, правих го цял живот и още го правя - и за особено неудоволствие на жена ми го правя съвсем без пари, което е нетърпима лудост според нея! 

Това е моят отговор. Ако аз бях заминал, кой тогава щеше да върши моята работа тук? Затова и трябваше да остана. Чувството за дълг ме спря да не замина. А съм бил в няколко момента на крачка от решението да си взема торбичката, шапката и тояжката и да тръгна на Запад, в свободните страни, в страните, в които, за разлика от нашата, има значително повече свободни, разбиращи що е свобода и ползващи се от нейните предимства хора или човеци.

Че се трудя цял живот на буренливата нива на човешките души - това според Вас робуване ли е? Щот нали работа идело от раб, от роб, от робуване? 

Вземете предвид обаче, че моят труд е труд на философ, сиреч, е освобождаващ душите труд. Може ли да спомагам за освобождението на душите на другите ако моята душа е затънала в робство? 

Правете си сметка обаче в каква ситуация се намират учителите, които не са верни като мен на мисията си, т.е. не са свободни човеци, а са безмълвни роби на образователната система. Спирам дотук.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

26 коментара:

Анонимен каза...

Защото на Запад се работи здраво. То не е по цял ден да държих писалката,
да пускаш на учениците да гледат филми и да си клатиш краката. Затова.

Анонимен каза...

Няма незаменими хора.

Kaloyan Radomirov

Ангел Грънчаров каза...

Kaloyan Radomirov Има незаменими хора. Всъщност всяка личност е незаменима. Теорията, че нема незаменими хора ("Какво тук значи некаква си личност?!") е комунистическа теория, е израз на комунистическото пренебрежение към личността, симптом е на комунистическата ненавист към свободната, към отдадената на свободния живот личност. Сега сфащате ли поне малко какво казахте по-горе?

Анонимен каза...

Не няма. И престанете да намесвате комунделите навсякъде и за всяко нещо.
Света ще продължава напред без всеки един от нас.

Kaloyan Radomirov

Ангел Грънчаров каза...

Kaloyan Radomirov Говорите без да мислите. Вникнете в това, което Ви казах, тук инатът не помага...

Анонимен каза...

Така е. Иначе се получава отрицателно развитие. Когато умните и предприемчиви хора заминат, тук остават да влияят все по некачествени. И подрастващите стават все по некачествени. И така по спиралата надолу..... И идва Слави Трифонов, Мая Манолова, Копейкин, Отровните.... Уви, процесът е трудно да се обърне...

Георги Стефанов

Анонимен каза...

Защото една значителна част от нас доверчиво повЕрваха че "Комунизма си отива, спете спокойно деца" и че България ще се превърне в нормална, Европейска държава!

Младен Атанасов

Анонимен каза...

Kaloyan Radomirov СветЪт ще продължава напред без който и да е. Но ще е по-празен. В един момент ще е просто скала, летяща в космоса.
"Няма незаменими хора" е фикция, и икономически, и политически, и социално, и философски. Който мисли така, е обречен да не оценява правилно реалността.

Borislav Krustev

Ангел Грънчаров каза...

Съгласен съм...

Ангел Грънчаров каза...

До анонимната, безлична другарка, написала ето това: "Защото на Запад се работи здраво. То не е по цял ден да държих писалката,
да пускаш на учениците да гледат филми и да си клатиш краката. Затова."

Да, другарко, на Запад се работи, но ний сме доказали, че сме работни. А Вие като сте мързелива, като само държите писалката (и не сте написала нищо в живота си - освен няколко милиона доноса!) и си клатите краката затуй и сте царица на кочината ни тук, нали познах?

Анонимен каза...

Да, доказал сте, че сте работлив, като години наред вече стоите без работа. Твърде сте работлив.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, а не подготвяте ли учениците си за емигранти?

Анонимен каза...

Придавате си неоснователна важност.
Нищо повече. Вие сте просто песъчинка във пространство-времето. Смисъла е само за вас във вашият мозък и фантазия... и докато ви има.
На никой няма да му пука за вас, нито ще усети липсата ви.
Освен близките.
Няма никакъв смисъл от придаване на подобна тежест, освен за вас самите. Самовнушение и самонадъхване, че сте нещо. Прах и атоми.

Kaloyan Radomirov

Ангел Грънчаров каза...

Kaloyan Radomirov Бъркате, другарю атеисто-материалист. Ние, човеците, сме безсмъртни. Няма как да се избяга от това. (Мозъкът, за твое сведение, е част от тялото ти, но ние имаме НЕМАТЕРИАЛНА ДУША, която е именно Божия искра, която именно ни прави и уникални, и творци, и безсмъртни и пр. Материализмът води до нихилизъм, а в крайна сметка и до комунизъм.

Анонимен каза...

Аз повече на зевс симпатизирам.

Марчев разбира се, че и те са прашинка.
Едва ли познаваш всички гении съществували някога, пък и ето и без тези дето не си опознал пак я караш някак си.
Ако не е един, ще е друг. Ако не сега, то по-после.

Kaloyan Radomirov

Ангел Грънчаров каза...

Kaloyan Radomirov Вие всъщност на Сатана симпатизирате, ала се не усещате за това...

Анонимен каза...

Kaloyan Radomirov това,че аз не ги познавам не омаловажава техния принос за човешкото развитие,еволюция и прогрес. А всичко това се дължи на Личността-свободното и развитие.

Veselin Marchev

Ангел Грънчаров каза...

До анонимната другарка, написала "Анонимен каза...
Г-н Грънчаров, а не подготвяте ли учениците си за емигранти?":

Не, другарко, мислете малко: моите ученици бягат от България заради такива като Вас, които я превръщате в кочина, а не заради такива като мен, които се мъчим да я чистим и да я превърнем в техен уютен дом? Сфащате ли сега?!

Ангел Грънчаров каза...

До същата анонимна и безлична другарка, написала "Анонимен каза...
Да, доказал сте, че сте работлив, като години наред вече стоите без работа. Твърде сте работлив."

Другарко, как така стоя без работа, Вие чувате ли се какво дърдорите? Та аз се скъсвам от работа ма, другарко, и Вие сте свидетелка за това!

Ето, всеки ден Вие идвате в моя блог, четете и ме плюете, нали така? А да се поддържа един блог, да се пише, да се изнасят беседи, да се водят телевизионни предавания, да се пишат книги, да се издават списания, да се водят какви ли не уроци, да се прави нужното да бъдат възпитавани тъпанарки като Вас и прочие, това работа ли е, или не е работа? Мислете малко като говорите де, все пак нали уж сте человеческо существо, пък дърдорите без да мислите?!

Спартак каза...

Е, че същият дълг може и в Берлин да го изпълните, г-н Грънчаров. Какъв е тоя дълг към няква кочина и някакви пост-комунисти, Вие нормален ли сте да си губите нервите и времето с криминални мутри и необразовани скоти?
И тук в Германия има на кого да помогнете като учител. И тук хората търсят истината и се интересуват от философията.
Оставете ги тези българи да си живеят в "кочината", некви жалки хора 2-3та класа, всички приличат на цигани. Тук в Германия е истината и свободата. Даже по аутобана може да карате с 250-300 кмч съвсем легално. Свобода е, нали?
Тук даже и много немци ще харесат хумора Ви, а немците обичат когато някой им каже, че в България е кочина и сме най-бедни и ще се смеят с Вас на това и ще се разплачат с Вас за щастливия Ви избор. Защото немците Ви разбират, те я слушат и произвеждат тази пропаганда и са наясно, че сме най-бедни, на думи по-бедни дори и от черна Африка. Всъщност, на полит-коректен език не е пропаганда, а просто новина, казват истината - Българите са бедни и прости! А и Русия щом мразите, Вие сте таман тука на място.
За тях това е забавление и не е дискриминация или расизъм, не не не, на тях просто им става едно хубаво и весело, когато има някой който е по-зле от тях и се смеете и на вашите роднини, че са по-бедни и по-прости. Ако плюете родината си, ще намерите много приятели... немци. Турците не правят така, те се по-различно възпитани от нас. Даже и на почивка ще дойдат с Вас до България и колкото по-голяма мизерия им покажете, толкова повече ще ахкат и ще им става приятно, че това не е Германия, а там отдето са минали комунистите. Източногерманците вече забравиха, че е имало комунизъм, ама ние още не можем. Един паметник не можем да преместим, а тук германците още 90та преименуваха всички улици, дето бяха кръстени на Сталин, Ленин, Димитров.

Допадна ли Ви вече Берлин или да продължавам с материалните облаги?
Тук като учител ще получавате над 3500 евро заплата на месец. А ако случйно останете безработен, нямате никакъв проблем. Имате платен наем от бюрото по труда и 400 евро на месец под калпак, плюс всички осигуровки. Има и втори вариант, да въртите дюнери при турците за около 9 евро на час минимална заплата. Ако не Ви уидисва дори и чинии да миете, пак на минимална заплата. Няма недостойна работа, щом е такава парата, това не е работа, това е "Божия благодат". Ех, че е хубаво.

Да Ви уреждам ли вече? А всяка вечер ще си говорим философски за Хегел, Кант и Шопенхауер на брега на Шпрее-то и ще пушим наргиле.

И само не казвайте НЕ, защото когато един германец Ви се разсърди, става война и няма какво да Ви помогне. Ще се молите да сте руснак, само на тях им имат страха, с Ердоган и с Америка се шегуват, ама с Путин не могат. Е, такъв им е манталитета.

Живи и здрави да сме!

Ангел Грънчаров каза...

Чини ми се, че не говори добре това (НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ВАС САМИЯ!), че така се отнасяте към гражданите на една друга страна, в случая германците, която Ви е приела и в която сте се установил като емигрант. Подигравате им се, определяте ги като роби и като нещастници, като малоумни и прочие. И държавата им определяте като идиотска и робска, нали така излиза? Възниква логичният въпрос какво Ви задържа в тази страна след като там е така лошо? Вие да не би да сте мазохист?

На мен тия дни (виждате ли какъв жесток присмехулник е животът!?) ми предложиха (от една посредническа фирма) работа в Германия! Работата е: почистване на тоалетна в хипермаркет. Щели да ми плащат 800 евро месечно плюс осигурена безплатна квартира, плюс 150 евро за храна. При положение, че със съпругата ми живеем с моята минимална заплата на пазач (550 лв), съм принуден да се замисля, има възможност и двамата да заминем. Но най-вероятно няма да замина. Най-вече защото не съм здрав. А иначе животът в мизерия ми омръзна твърде много. (Нали знаете, че ми е забранено да упражнявам професията си на учител? Пардон, това е съвсем несъществено и лично, то е банално и сантиментално (не си спомням думата, с която го определихте, а не ми се рови сега да я търся...)!

Ангел Грънчаров каза...

Щях да пропусна за малко най-важният извод от нашата дискусия или диалог: че всички противоречия между хората (не само българите, а и всички останали, но особено пък при българите) се дължат на разбирането-неразбирането от тяхна страна на свободата. Ето, традиционно свободни западни (и християнски) общества на Вас примерно Ви се виждат "робски" (ерго, свободата за Вас е робство, Вие следвате стриктно Оруел!), т.е. не признавате такова нещо като свобода, от което следва, че и не я разбирате. Не сте единствен, най-големият български дефект е точно този: за повечето българи свободата е нещо безразлично, те не го познават и не го признава, имат невисоко мнение за нея, голяма част от българите мразят свободата, те са открити нейни врагове. И са способни без особени скрупули да правят нужното свободолюбивите сред преродната народопопулация да бъдат ликвидирани, с оглед да не им развалят комфорта. За да бъде отнета в едно общество свободата просто трябва хда бъдат избити личностите, отдадени на свободата, това е станало у нас след 9 септ. 1944 г., тази екцесия до ден днешен спомага за нашата трагедия: безразличието към свободата продължава да се шири. Ето, според Вас дяма демократи в Германия, т.е. пропускате този факт, че най-голямата партия в Германия е именно ХРИСТИЯН-ДЕМОКРАТИЧЕСКИЯТ СЪЮЗ, има и ХРИСТИЯН-СОЦИАЛЕН СЪЮЗ, нали така? Или те са "фашисти" според Вас като моя скромна милост? Апък последователите на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ сме фашисти, тъй ли? И какво тук значи някаквва си личност, и това Ви се вижда съвсем естествено, нали това показа Вашето отношение към моята тъй "опоретъчна" житейска история, голяма работа, че убиват тям някой си?! Той пък за какъв се мисли пък ТОА, я го виж ти, за личност ще ми се мисли той, за специален ще ми се мисли, жалкият боклук! Такова, за жалост, е положението. Да си личност у Нашенско, да обичаш свободата, да си практически демократ, да живееш с нея на дело, а не само на думи, е същинско проклятие...

Спартак каза...

Тъй ли?
А кое дава на немците право те да ни обиждат на бедни и прости най-напред? Задавам Ви този въпрос за трети път!

Кой им дава право да правят детски филмчета, където слагат знак за равенство между българин и корупция и бедност? Вие не сте наясно каква обида е това. А аз съм задължен дори да плащам за правенето на такива пропагандни филмчета за деца, така ли?

Вижте, немците са добри хора по природа, аз не се отнасям лошо към тях. Но медийната пропаганда на управлението им е мой враг. И затова ги псувам най-каруцарски затова и имам не само божията благодат, но и законно право да само-защитавам своето достойнство на човек и българин. И които и да е германец, дори и да ми е шеф, ще бъде порицан от мен да се срамува и съжалява за думите си. Ще простя само на който осъзнае грешката и съответно греха си!

Ангел Грънчаров каза...

Това, че немците ни определят като бедни и прости не е обида, щото е истина...

Как така да нямат право да правят филми, в които ни представят като корумпирани, лъжливи, крадливи и пр.? Та това си е така, такива сме. Като ни изобличават, като казват истината за нас, която ни звучи обидно, те всъщност ни правят добро, помагат ни, нима не можете да разберете това? Вместо да сме им благодарни, им се сърдим - с което само демонстрираме колко много сме опорочени, т.е. подчертаваме, без да искаме, правотата им...

Вие май имате по-голям негативизъм към немците отколкото немците към нас. Но ето, казах Ви нещо, което ще може да Ви помогне иначе да погледнете на немските критики спрямо нас. И американците често ни критикуват. Така правят приятелски настроените, доброжелателните народи. Руснаците примерно ни хмалят, ама лицемерно, което показва, че са ни врагове. А пък когато ни критикуват, го правят много злобно. Гледал ли сте пропагандния руски филм "България тихо умирает"? Гледайте го, да разберете каква злоба има в него. Той е правен с цел да откаже украинците от желанието им да влизат в ЕС...

Спартак каза...

Ами обиден съм и на немците. А и на руснаците. Това е неспротменско, неприятелско и враждебно отношение към нас и много ме дразни. Не виждам как помага, дори и да си го разтълкувам по друг начин. То така и проф. Иво Христов с неговото черногледство ли ни помага? Че той да започне да критикува медиите най-накрая за пропагандата срещу собствения си народ, вместо да си прибира дивидентите от участията си. Наскоро имаше едно интервю "Общество каша лесно се манипулира". А той какво предлага и да се бори затова, не стана ясно.

А това им е целта вероятно, да ни дразнят и разклащат обществото, за да не можем да сполучим и оцелеем. И ние като сме с плаха душевност, се поддаваме на пропагандата. Проблемът е, че действа при голяма част от населението, не само при нас, но и при немците, да си създадат точно такива картинки в главата, че да не им е хубаво у нас. Като кучетата на Павлов се дресират хората да мислят по този начин. Изживявам го това настроение против нас на собствен гръб.

Спартак каза...

И още нещо за немската и западна пропаганда в нашите медии.
Не, не съм съгласен че ни помагат с това, а напротив!

Да пишат редовно статии с негативен субтекст е финна пропаганда и нищо друго. "България е бедна" и "България вече не е толкова бедна", може да са истински твърдения. При второто може дори да сме стигнали немците. Но и при двете изречения, слушателя запаметява тези 2 думи - България и бедност - без значение, че двете изречения може да са много различни по смисъл.