Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 юни 2021 г.

Как се прави "истински демократичен"... бардак?


Обадиха ми се от една от "протестните партии" (хайде, няма да казвам от коя точно!) за да ми предложат не влизане в листата им, а...

... за да участвам в изборите като председател на една СИК. Майтапя се де, не съм очаквал да ми предложат влизане в депутатската листа, не съм се изненадал, че не ми предложиха да вляза в тяхната листа, не съм фантазьор, не се и смятам за толкова важен, че да стане такова чудо, именно някоя партия да ми предложи влизане в тяхната депутатска листа; все пак демокрацията не е чак толкова напреднала даже и в нашите демократични партии, нали така?! Но ето, в тази връзка искам да кажа нещо, което е важно според мен. 

Чудя се на следното: как е възможно на нито една партия (да, на нито една, това твърдо мога да го заявя, за жалост!) не им хрумна, че този етап от едни избори, именно истхински демократичното изготването на депутатските листи (и на най-важните програмни искания - чрез пълноценен демократичен дебат!) е всъщност най-важният в подготовката и провеждането на едни избори, да, точно този е фундаментът на една изборна кампания, той именно и може да има решаващо значение за нейното представяне на изборите и за разширяването на нейната "електорална база", сиреч, за привличането на повече избиратели?! Да, представяте ли си какво значи това, че на ръководството на нито една българска партия не им идва в главите толкова простичко нещо, давате ли си сметка както то показва и говори?! 

И ето, всички до една партии, включително и ония партии, които се афишират като "истински демократични", които се самоопределят като "партии на протеста" дори, не благоволи да се възползва от тези толкова големи предимства, от предимствата, които може да им даде едно наистина демократично подготвяне на депутатските листи - и на най-важните програмни искания или положения. Защото, пак да подчертая, това е решаващият етап в една изборна кампания, което, прочее, отдавна са го разбрали в доказано демократични страни - като Обединеното Кралство или пък Съединените щати. Там нали знаете колко са важни т.е. "предварителни избори", при които всяка партия определя своите кандидати за съответните изборни длъжности - президент, лидер на партия, депутат, конгресмен, сенатор и пр. (В Англия Камарата на лордовете не се избира, което също е много интересно и многозначително нещо, смисълът на което съвсем не се разбира!) Добре де, защо нашите уж демократични партии, дето се борят с едно недемократично статукво, си позволяват да демонстрират едно такова екстравагантно НЕДЕМОКРАТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ, един такъв НЕДЕМОКРАТИЧЕН МАНТАЛИТЕТ?! 

Щото ни смятат нас, избирателите, за... "тъпанари", за "дебили", които нема да разберат що правят и защо го правят, които позволяват да бъдат залъгвани, така ли?! Да де, ама ето, че не само аз, но и много други хора, които сме наистина демократично мислещи, сме РАЗОЧАРОВАНИ от това нескривано недемократично поведение на нашите уж демократични лидери, от лидерите на нашите уж демократични партии, които си позволяват по този начин едно крайно обидно пренебрежение към нас, избирателите, пък после при това се чудят защо става така, че нямат достатъчно гласове, че да могат да проведат тъй потребните на страната ни промени или реформи, целящи именно истинското, действителното демократизиране на страната! Щото тук възниква и тъй коварният въпрос: може ли лидери, които си позволяват такова кещящо, да не кажа арогантно недемократично поведение (сядат и без да се вълнуват от мнението на нас, избирателите, написват някакви си там листи, в които вписват имената на всичките си си приятели, на съответните там бодро гледащи ги право в очите партийни кариеристи и подлизурковци!), та значи може ли лидери, които не се притесняват, че са носители на такъв ярък недемократичен манталитет, да са способни да проведат ония действително демократични реформи, с които не партията им, а страната, държавата ни да бъде демократизирана?! Може ли, дето се казва, със "стари ку...ви" (не значи "кукувици"!) да се прави нов бардак", народът ни, дека е уж толкова прост, отдавна го е казал с тази толкова изразителна поговорка?! 

Да, за жалост, даже и т.е. "съвсем нови" партии, примерно Славчу-Трифоновата, показва ярък недемократичен манталитет, сравним по недемократичност с манталитета на тия, срещу които те уж се борят, именно боковците. Което показва, че работата не е в смяната на лицата и на имената, а требва да се сменя манталитета, щото едва ли лидери или личности, носители на стар, недемократичен манталитет, могат да осъществят тъй потребните, направо съдбовно необходимите на страната ни демократични реформи. По-ясно казано, не могат да направят тези реформи, това е аксиома, за жалост е така, всъщност съвсем правилно е така. Как обаче да се смени тоз пагубен недемократичен манталитет? 

Знам как ще ми възразите: абе, Грънчаров, ти не си наясно, всяка партия вътре в своите среди прави съответната изборна кампания за създаването на листите, не е вярно това, което казваш, а именно, че лидерите си туряли в листите приятелите, баджанаците, братовчедите и прочие! Ето, в ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ нещата са още по-трудни, щото това е коалиция, в която освен лидерите и зам.-лидерите на съответните партии требва да влязат само още по некой и друг най-изявил се приближен на съответния лидер, който, примерно, требва да бъде възнаграден за заслугите, как тогава да се намери място за "ненаши", за чужди, за външни хора като... теб, какви са тези некакви си там "демократични излишества", че да правим специални "изборни кампании" за определяне по демократичен начин на съответните листи, за включване на някакви непартийни лица от гражданската квота и пр.?! 

Е, щом тия така прости изисквания, които могат да разширят "ветрилото" на избирателите, са "излишества", тогава, моля, не се чудете, че така бавно ви се вдига рейтинга и от години стоите на все едно и също горе-долу число СЪВСЕМ НЕДОСТАТЪЧНИ по бройка избиратели, които много често гласуват за вас "от немай къде", просто щото нема за кой друг да гласуват. Вий Боко не го гледайте, он може да си включи ако требе и магарето или кучето, и то също ще бъде избрано за депутат (Първият мултак на республиката Веждю как редовно бива избиран!), но при Боко сичко е ясно, он просто си купува избирателите, до един го подкупва, а с държавна служба, я с некакви други благинки, он черпи избирателите си с държавната погача, он отдавна си е осигурил своите 800 000 купени избиратели и затова винаги ке е "водач" и "победител", но ето, вашата е нелека работа, щот като Славчу залагате било на "чар", било на "звездност", било на "тъй убаво пеещ глас", било на "харизма", било, както е при Христо Иванов, на "разумни приказки" и разните там акции, но това не е достатъчно, иска се и нещо друго, и то е: ако ще сме демократи, ако искаме да правим в страната си истинска, действаща, функционираща, работеща демокрация, ние самите, дека а правим, требе да сме с БЕЗУКОРЕН ДЕМОКРАТИЧЕН МАНТАЛИТЕТ, щото ний, избирателите, може да сме "тъпанари", но въпреки това не сме чак толкова тъпи да не разбираме, когато ни правят на по-прости, отколкото всъщност сме. 

Толкова. Спирам своята кратка беседа или урок по демокрация, който съвсем безплатно изнесох тази заран на наште демократични лидери, на лидерите на наште демократични партии. Може да започнете да ме плюете усилено, драги симпатизанти и поклонници! Хубав ден ви желая и приятно плюене ви желая! (Знам, че за това разсъждение ще бъда блокиран на съответните страници, и това добре го знам, нема начин да постъпите иначе, с което, прочее, за сетен път показвате правотата ми!)

9 коментара


ДОБАВКА: Горното освен че е беседа или урок по демокрация (за "недостатъчно демократично мислещи", т.е. за "недемократично мислещи демократи", хайде, да се изразя пределно честно и правдиво!), ще стане и част от моята нова книга с работно засега заглавие АЛГЕБРА НА ПОЛИТИКАТА (или РЕАНИМАЦИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА: КАК?), която предвиждам да завърша и издам, живот и здраве да е, някъде към началото на предстоящите избори.


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

24 коментара:

Анонимен каза...

Един ден, като направя партия При Бай Ставри, там всичко ще е с избори. А иначе, челно или избираемо място в листи струва поне 10-20 бона.

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Георги Пашевъ Към 50 000 и то еврА струва. 10-20 бона е прекалено евтино.

Ангел Грънчаров каза...

Вие, апропо, нима толкова не обичате парите (пачките, кюлчетата злато?), че ще правите партия без никакъв келепир от нея?! ;-)

Анонимен каза...

https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/194355415_250089780243757_98348772775132620_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-3&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=aeyFTkPqN5gAX_poRdJ&_nc_ht=scontent.fsof10-1.fna&oh=e424eabe846af32a433b82ab26cdcc31&oe=60DC096B

Огнян Николов

Анонимен каза...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=250089776910424&set=p.250089776910424&type=3

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Комунизмът беше "свален" от КГБ и ченгетата от ДС, намиращи се на подчинение на КГБ. Те именно създадоха и СДС, и ДПС, те домъкнаха и Царо, после създадоха АТАКА, после Боко, после патреотите и т.н. Само проклетият Костов успя да се измъкне от тяхната оловна хватка и по тази причина ченгетата още не могат да му простят.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Костов реално никога не е управлявал.ДС му беше сложила здрав чатал на врата.Той просто изпълняваше каквото му се разпореди иначе отива при Луканов

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Говорите врели-некипели. Ченгесарски опорки. Като папагал ги повтаряте. Имате ли ум, човек ли сте - или сте некакъв механичен бот, машина, робот?

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Можеш ли да ни обясниш,защо Костов след като е бил на власт,допусна преди изборите да се върне другаря Цар.Бил е съвсем наясно какво ще се случи.

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Царят го домъкнаха ченгетата. Доган и пр. Толкова ли си наивен да дърдориш глупостите, че Костов бил "допуснал" царо? Мисли малко де, излагаш се...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Нали Костов е бил на власт,как така ченгетата са решили да го доведат.Сам признаваш,че ДС е управлявала а не Костов.

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Боже мили? (Не ми приписвай неща, които не мога да кажа щот имам акъл и глупости, за разлика от теб, не говоря!) Ти разсъждаваш ли изобщо, ти човек ли си или наистина си машина? Чети и мисли малко, просто е за сфащане: Костов подгони ченгетата и мафията, Мултигруп и останалите пропищяха от него; КГБ изкомандва да направят нужното да го свалят от власт; те осъзнаха в оня миг, че Костов може да бъде свален само от Царо; пратиха делегация в Мадрид, с Доган начело, да го вика да изпълни таз операция по махането на Костов; Царо се съглваси да изиграе таз рол на парцал, на пачавра на ченгетата; и спечели изборите, махна Костов, мафиотите, мутрите, ченгетата най-после дойдоха на власт и властват досега. Сфана ли как стоят нещата или още ти е трудно?!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Ако наистина Костов е имал властта,никога нямаше да допусне Царя преди изборите да се върне в България.Какви ми ги говориш,че ченгетата и доган са го довели така тихичко зад гърба му.Нали казваш ,че Костов се е бил справил с ченгетата на Дс и олигарсите.Как така,цялата му парламентарна група беше бъкана с доносници на ДС.Защо не вкара Тодор Живков в затвора ? Защо не събори поне един съветски паметник.Защото Костов никога не е имал властта и от него не е зависело,това е положението.

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Разбирам те, требе да си заслужиш заплатата, ама се издъни тотално. Напъвай се колкото си искаш де, но нема полза. Днес ще бъдеш без надница. Ще те глобят другарите, на които служиш. Не вервам да вярваш на това, което пишеш, но за парици може, нали така?

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Явно,че не можете да дадете смислени обяснения за работата на Костов като премиер министър.А как ще обясниш издигането на Петър Стоянов за Президент от Костов,като е бил съвсем наясно че и той е от ДС известен още като агент Виктор.На теб за домашно ти оставям да разбереш кой е агент Санкин,работещ все още за руското военно разузнаване.

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Таваришч, като капак на сичко сте и неграмотен. (Тъпи ченгесарски конспирации не ме вълнуват, не можеш да ме впечатлиш с тях!) Аз моите обяснения съм ги дал в дне книги. Едната се казва СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, препоръчвам Ви нея, ако изобщо некога сте чел книга де. Втората се казва БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА, и в нея съм разяснил истината за българския преход. Тъй че чети, информирай се, пък тогаз се напъвай. Но явно нема да четеш книги, щот теб истината явно не те вълнува. Ти си пропагандист, нали така? Пак питам: плащат ли ти добре? Виж Нидялко какви пари направи, а ти как си финансово?

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Няма кой да ти повярва,че Костов е бил толкова изобретателен,че е взел властта от ДС без да се усетят.За Петър Стоянов отдавна е ясно че е продукт на ДС,а ти ми обясняваш колко ,,чист" е бил Костов.Няма такъв филм.

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Нещо се спихна изведнъж. Костов прецака всички ченгета и затова още вият на умряло като чуят името му. Прецака ги, щото има акъл за разлика от тях. Но по мръсните номера ченгетата са ненадминати и затова домъкнаха Царо и успяха да му отмъстят.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров И коилко ченгета вкара Костов в затвора ?

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Костов не е бил никога в съдебната власт, а в нея се разпореждаше Филчев, най-лютия враг на Костов. Сега загряваш ли защо Филчев не вкара нито едно ченге в затвора? Апропо, той беше чест и любим гост на агенд Димитър Кеворкянов и заедно плюеха Костов като невидели? Защо се правиш на безпаметен, не помниш ли като сички агенти (агент Бор, Славчу Учиндолский и вся остальная ченгесарская сволочь) всеки ден плюеха по Костов когато беше на власт?

Анонимен каза...

Още през 1998г Евгени Михайлов съвсем публично ни разказа какви договорки е имало между Петър Стоянов и Иван Костов от една страна и Гоце и Добрев от другата страна през зимата на 1997г.През цялото време са си стискали ръцете..........под масата.После и Коко Тренчев разказа колко старателно е изпълнявал Костов поставените му от ДС задачи.Никой не отрича качествата на Костов,но бедата е,че е бил на страната на лошите=

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Щом вервате на ченгета от ДС като "Коко Тренчев" и на Евгений Михайлов, сте напълно ясен. Барем не се ли усещате, че ви правят на идиот - или го правите за пари?!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров По вярното е,че вие защитниците на агент Санкин сте в помощ на ДС.КОСТОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ АНТИКОМУНИСТ !

Огнян Николов

Ангел Грънчаров каза...

Огнян Николов Глупости! Др. Тренчев е авторитет за Вас, така ли? А Костов не бил антикомунист, а защо тогава всички ченгета и комунисти го мразите толкова? Шегаджия!