Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 юли 2021 г.

В Дискусионния клуб тази вечер: На какво се дължи и до какво води тъй пагубната идея за равенство на половете?



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

23 коментара:

Анонимен каза...

Много е обезпокоително че си станал затворена система и друго мнение (и знание) трудно или въобще не възприемаш...



Изритай древните философи, ти си дете на нашето време, нo неъпдейтвано, т.е. глупаво...



Светнах ли те?



Защо не гледаш много умни българи като Весо Орешков, а?



От яд, щото са по-умни от теб ли?



Глупава ревност, несвойствена за философи...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Убаво. Ще му кажа...

Май доста съм те ядосал вече, та си напъваш да ми отмъщаваш. Казах ти: не ти е по силите мен да оценяваш...

Анонимен каза...

Егати и глупавио въпрос - целото човечество е болно???...



Ами болно е, да, и не само е застрашено от умиране, ами предопределено да умре... Болно от умиране...



Ти не познаваш Христосчо, пезевенк...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Ти за наместник и на Христос ли веке се самовъзприемаш? Таваришч Путин ли те назначи на таз длъжност... за верната ти служба?!

Анонимен каза...

Пич, на Запад НЯМА свобода, това е механично общество... И без да си тука ще го разбереш, но ти все повече изфирясваш...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Правилно! На Запад нема свобода. Щот така гаварит таваришч Путин... а таваришч Путин никогда не грешит, нъл тъй?

Анонимен каза...

Ленин е умен колкото Сейтн, господаря си - смете тълпата от идиооти в ада... Ама май без Солженицин и Сахаров, а? 50 милиона минус двама... А ти блей още...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Прав си пак. Сатана е бог на сите побеснели (аморални и бездуховни!) тъпанари и убийци, а пък Ленин е негов пророк. Много ти здраве от мен!

Анонимен каза...

Много на Запад ще ти ръкопляскат на това твое "обяснение", тука харесват силата (на побойниците)... Не харесват рая и кастрати като БГ...

А. от Австралия

Анонимен каза...

По повод на ето това твое изказване:

Имам чувството, че съвсем не си ме разбрал, ама карай... Особено това твое заключение "Русия е великата България която всички искахме..." показва, че си ме разбрал наопаки на смисъла. Истината е: Русия е това, което България никога не трябва да бъде! Руснаците ни дават пример какви ние, българите, никога не бива да бъдем. Те са нещо като побойниците (хулиганите, разбойниците...) от нашия род, от нашето семейство... Репчат се на всеки, който е по-добър от тях - който е постигнал нещо повече от тях... и пердашат всеки, който е по-слаб от тях...


А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Нищо не си разбрал за Западо, българино! Язък, че яде хляба на западняците толкоз години. Сляп си като къртица, щото си овладян от комуноиден путинизъм. Лошо, много лошо, Седларов...

Спартак каза...

На законите се дължи!
Законодателят винаги трябва да се опитва да направи хората да са еднакви (предтекст уж пред закона), по-лесно е да се контролират, отколкото когато са различни и имат различни права.
Единствено децата и пенсионерите са с по-различни права (имат повече защита), защото по принцип от тях революция не е произтекла. Все младите и студентите. Там трябва по-жесток контрол. Ако управлявате по-младите и по-бесните, управлявате всичко в държавата. Останалото е информационна (медийна) кампания и промиване на мозъци.

Ангел Грънчаров каза...

Поставяте важен проблем:кой е верният, разумният, правилният (съиоветстващ на нормите и принципите на ПРАВОТО!) начин да възпитаваме (управляваме, контролираме) младите? Как да направим така, че да помогнем на мпадите да станат пълноценни личности (да станат мъже и жени)? Ако искате ще обсъдим тия въпроси били тук, били във видео-формат...

Ангел Грънчаров каза...

било исках да напиша

Спартак каза...

Теми за разговор в следващи дискусии:

/Разликите в половете само физиологични ли са или и вътрешно-душевни? Библията описвала ролите на мъжа и жената, но можем ли със закон да приемем, че жената трябва да е "роб" на мъжа и да му служи и помага? Все пак човешките закони произлизат от по-висшите морални закони, записани например в Библията. И същото за хомосексуалистите, трябва ли законно да се наказват и да се лекуват в поправителни лагери, само защото Библията е отредила така? Всичко, което е записано в Библията вярно и истина ли е?

/Трябва ли образованието по света да е напълно свободноизбираемо и незадължително? Особено с нарастващата роботика и изкуствен интелект. Кой са ползите за обществото от днешното образование напр. социалното възпитание? И могат ли тези ползи по други начини да се постигнат (чрез медии)?

/"Общество, което не вярва и не разбира Любовта, е обречено общество" (цитат от г-н Воденичаров). Трябва ли да учим децата от малки да знаят всичко за Любовта, а дори и секса (, и как да го постигнем? Знаем ли въобще българина какъв е истинския смисъл на Любовта?

Спартак каза...

А така, чудесно!
Достигнахме и до главния и най-важен въпрос или клише, коя е правилната ИДЕОЛОГИЯ и ценностна система, на която да възпитаваме младите. Комунисти, фашисти се опитаха и се провалиха. Сега пацифисти и либерали и прочее се пробват.
Водим ли идеологически войни чрез медиите в момента, за да спасим уж бъдещи поколения? И кое е антипода на идеологията? Правата вяра? Православието?

Знаете ли за този съвременен словенски философ Славой Жижек, който твърди, че всичко е идеология, тя е наш спасител и порок. Голям ценител на Хегел, но твърди, че е прогресивен неомарксиски идеологист, от тези, които са самокритични и разбират, че идеологиите винаги се провалят, защото забраняват само-критиката с цел да се опазят. Най-добрата идеология е напасващата се с промените и напредъците в обществото. Кажете какво мислите?

https://www.youtube.com/watch?v=8nArWT351dY
https://www.youtube.com/watch?v=2bXKR-a1HKk

Спартак каза...

Ето още няколко теми за още разговори:

/ "Кога човешката душа е здрава?" (въпрос на Л.Воденичаров). Възможно ли е душата да е здрава и болна като тялото? Душата ли страда наистина или тялото в което е душата? Твърди се, че душата е безсмъртната част у човека, как тогава може да се нарани или да се вземе душата на някого?

/Мъжките и женските качества. Трябва ли жената да бъде слаба и подчинена? Реалистични ли са тези изисквания? Не се ли обрича жената в робство към мъжа по този начин. Та това звучи повече абсурдно и нереалистично отколкото възможно, не е ли така?

Ангел Грънчаров каза...

Хубави въпроси. Ще им отговаряме, ще ги обсъждаме един след друг. Хубава е идеята тук предварително да правим списък на интересни и важни въпроси за обсъждане в дискусиите. Според Вас в писмен вид или като видео-разговор ли е пи-добре те да се обсъждат?

Спартак каза...

Днес и утре имам възможност за видео-дискусия. Може и в по-ранен час.
По-нататък става сложно и ще трябва в писмен вид да продължим.

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък днес се върнах късно, а пък утре съм нощна смяна на работа и там няма интернет (започва смяната ми вечер в (8.30 ч.) И Воденичаров не може тия два дни щото баща му (гербавак) не е на работа и той осъществява цензура върху него когато е в къщи, почва да псува и пр. ако каже нещо неприятно за мутрата. Та значи се очертава да продължим писмено (което може и да е за добро, щото текстът остава и може да се ползва занапред и то удобно).

Спартак каза...

Добре, по-нататък, може да пробваме пак на живо.
А темите дори и като дискусии да ги пуснете, ще е интересно да поспорим.
За Славой Жижек ми е любопитно какво мнение имате, може и да е Ваш набор.

Ангел Грънчаров каза...

Казахте по-рано можете да се включите, към колко часа българско време може да е това по-рано? Ако е към 16-17.00 ч., може да опитаме днес да поговорим. Аз даже смятам да се включа на живо съвсем скоро днес...

Спартак каза...

Може и да се получи от 17 българско/