Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 юли 2021 г.

Как и тъй човечната директорка на ПГТСТ-Пловдив Бойка Борисова ми би шута?


Вчера в 12 часа се явих на т.н. "събеседване" в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии" в Пловдив, чиято директорка се казва Бойка Борисова (не се майтапя, точно такова е името на многоуважаемата г-жа директорка, тя директорства там от миналата година!). Бяха ме извикали последен от всички кандидати (разбрах от комисията, че кандидатите били 10-тина човека), понеже предположили, че с мен "интервюто" ще бъде най-продължително (така предположили, явно са наясно с моята диалогичност!); наистина, поговорихме си добре, обсъдихме доста въпроси, аз, както е обичайно, бях пределно откровен, казах каквото мисля. В комисията бяха завеждащата човешки ресурси на училището (тя председателстваше, тя задаваше въпросите) и двама учители, дама и мъж, оказа се, че и двамата преподават история. Директорката дойде само в началото, а след това ни пожела приятна работа и си замина. "Интервюто" беше замислено като изпит  "много мъчни" въпроси и имало "специална система" за оценяване с точки на това доколко успешно са се представили кандидатите. Аз обаче го превърнах от изпит в дискусия, за голямо неудоволствие на водещата. 

Както и да е, интервюто мина, казаха ми, че на следващия ден, т.е. днес, "докъм 13 часа" щели да уведомят щастливеца, който е избран (на другите нямало да се обаждат!). Е, сега е вече 3 часа следобед, явно мен щастието да започнна работа като учител и този път ме е подминало. Водещата събеседването накрая ме попита как да убедя комисията, че моя милост, след като съм на тези години (остават ми две години до навършване на възраст за пенсиониране!) и имам доста стаж като учител как мога да ги убедя да бъда предпочетен пред един съвсем млад кандидат, пред когото има голямо бъдеще (аз все пак съм човек на миналото!). Аз отговорих на въпроса (как именно сега ще Ви го спестя!), след това си тръгнах. 

Минах през една черква да запаля свещ, да помоля Бог да ми помогне да се върна на любимата си работа, ала очевидно дори самият Бог е безсилен нещо да направи за да пробие инертността на системата. Иначе казано, директорката на това училище г-жа Бойка Борисова спази омертата на системата за моето остракиране и пропусна историческия си шанс да се обезсмърти като вземе на работа образователен дисидент и видна личност като мен. Тоест, тя се нареди в дългата редичка на типовите директори, за които качеството на обучението и образованието на учениците очевидно е последна грижа, а единствено важни са някакви извънобразователни критерии (политически, да си няма главоболия с началството, уют, тишина, щото където аз се появя мигом се появава динамика, живот, спорове, дискусии, дебати, демокрация и пр., все ей-такива такива опасни и доказано вредни неща!). Г-жа Бойка Борисова обаче доказа верността си пред системата (изискваща за учители да назначаваме само такива персони, които, тъй да се рече, са тъкмо "от наште"!), което е залог за векуването й в нея.

Да, дами и господа съдебни заседатели, да си личност у Нашенско е същинско проклятие или прокоба, каквато искате дума използвайте... 

Толкова. Дали ще обжалвам ли? Дали ще пиша до Комисията за защита от дискриминация? Или до МОН дали ще пиша? Какво ще направя ще се разбере съвсем скоро...

Приятна вечер ви желая! Бъдете здрави!

ДОБАВКА: Относно несъмнената човечност на г-жа Бойка Борисова прочетете ето това:


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

12 коментара:

Анонимен каза...

БРАВО БОЙКЕ, ВЕЛИКА СИ, ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПОЛУЧАВАШ ОВАЦИИТЕ НА ЦЕЛИЯ СПЛОТЕН ОКОЛО ЛЮБИМАТА СИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН, НА КОЙТО И ТИ БЕШЕ ИЗТЪКНАТ ЧЛЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЛАГОДАРИМ ТИ ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ ДОПУСНА ЗЛОДЕЯ ГРАНЧАРОВ ДА СЕ НАМЕСТИ В ТВОЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ ВСИЧКИ С ОБЩИ УСИЛИЯ ТРЯБВА ДА ГО УНИЩОЖИМ ЗАЩОТО ТОЙ НАИСТИНА Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Добре, бе, Грънчаров, има си официални държавни стандарти за провеждане на събеседване, за назначаване на работа, има си стандарти за оценяване, а ти:

"Интервюто" беше замислено като изпит "много мъчни" въпроси и имало "специална система" за оценяване с точки на това доколко успешно са се представили кандидатите. АЗ ОБАЧЕ ГО ПРЕВЪРНАХ ОТ ИЗПИТ В ДИСКУСИЯ, за голямо неудоволствие на водещата.

И какво си постигнал с тази дискусия?

Показал си пълната си неспособност да се концентрираш върху зададена тема и да спазваш каквато и да било образователна програма или стандарт. И то за "голямо неудоволствие" на водещата интервюто.

Е, как очакваш да назначат за учител някой, който нехае за учебните програми и за официалните образователни стандарти, и който влиза в конфликт с колегите си още на събеседването за кандидатстване за работа???

С такова отношение към работата никой никога никъде няма да те назначи не за учител, ами даже и за огняр в училище. Нито пък където и да било другаде. Даже ми е чудно как си си намерил сегашната работа като пазач. Може би защото не общуваш с хора на работното си място, а само с кучета и с котки?

И нали щеше да се пенсионираш, каква работа търсиш на твоята възраст? Погледни се отстрани, оцени обективно на какво си способен, на тия години и дай път на младите. А ти върви да си гледаш пенсията и здравето на Долна баня.

Анонимен каза...

И само да допълня,че за истинските учители, които знаят какво е образователна програма и държавен образователен стандарт, и се държат адекватно при събеседване, работа има колкото искаш, даже недостигат учители и то много, ето конкретен пример за Пловдивска област:

https://m.dnes.bg/obrazovanie/2021/07/20/glad-za-uchiteli-startovata-zaplata-moje-da-nadhvyrli-1600-lv.497653

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, другарко, за загрижеността и за гъй умните съвети! От които си личи, че нищо не сте разбрала и че живеете в една отдавна минала епоха, представите Ви точно съответстват на една напълно анахронична система на НЕобразование, която именно предизвика катастрофата в българското "образование". Заради такива бетонни глави кат Вас, другарко, у нас фактически нема образоеание, а има само жалка имитация на такова...

Ангел Грънчаров каза...

"Истинският учител" задължително ли требва да е кат Вас, другарко, т.е. да има бетонна глава, да е роб и да е типова мижитурка? Другарко, сигурна ли сте че разбирате каква е мисията на учителя и що е това образование?!

Анонимен каза...

Сигурна съм, че имам престижна и добре платена работа по специалността си, която освен материално, ми носи и богато морално удовлетворение, а има и много други социални предимства и придобивки, като гъвкаво работно време и повече от достатъчно свободно време, както през работната седмица, така и през цялата година въобще.

Сигурна съм, че ако доживея до пенсия, ще се пенсионирам на сравнително ранна възраст, с отличен доход, като за пенсионер.

А ти в какво си сигурен - че само ти и никой друг в цялата страна, от учителите и директорите, до министъра, не знае какво е образование и как да преподава?

Точно затова не си учител, а нощен пазач, на минимална заплата, защото си конфликтна и недиалогична личност, и не си способен да изградиш и да поддържаш адекватни социални и професионални връзки с колегите и ръководството на работното си място.

Изобщо имаш страшен проблем с разбирането на идеята за йерархия в обществото, защото противоположната идея на йерархията е анархията, казано но човешки език - безредието. Но за да има човешко общество, трябва да има някакъв ред, а за да има ред, трябва да има някаква йерархична система, с определени йерархични взаимоотношения вътре в нея.

Ти обаче не желаеш да се съобразяваш със системата, въобрази си, че еднолично може да налагаш личното си мнение на цялата система и затова системата те изплю.

Изобщо не си толкова умен и уникален, за какъвто се мислиш, изобщо не си първият несистемен и антисистемен аутсайдер. Просяците, които ровят по кофите, както любимата ти някога баба Марийка, също са несистемни , а понякога и антисистемни личности, които по някаква причина са били изплюти от системата и са се оказали от външната страна на системата, т.е. оказали са се аутсайдери!

Айде чао вече, отивам да си правя кафе на новата машина за 1000 лв вкъщи. А ти върви да си намажеш филийка с маргарин и шарена сол и гледай да си отспиш за нощната смяна, защото си прекалено умен и уникален, за да си намериш добре платена и престижна работа.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие сте феномен на природата, цяло чудо сте! Браво! Значи имате "богато морално удовлетворение", хайде обяснете как е възможен тоз фокус като изобщо немате морал? :-)

Всъщност, другарко, Вие, понеже немате и личност, и име, сте никоя и значи сте аутсайдер... Не аз.

Ангел Грънчаров каза...

И защо така грозно лъжете за себе си, жалка нещастнице? Нима не разбирате, че като сте избрала да сте НИКОЯ нито една дума оттук-нататък за Вашата "личност" не струва пукнат грош? Разбира ли поне това, мизернице, дето си позволявате на мен да говорите за "морал", за "диалогичност", зе "човешина"?

Анонимен каза...

...за истинските учители, които знаят какво е образователна програма и държавен образователен стандарт, и се държат адекватно при събеседване, работа има колкото искаш, даже не достигат учители, и то много, ето конкретен пример за Пловдивска област:

https://m.dnes.bg/obrazovanie/2021/07/20/glad-za-uchiteli-startovata-zaplata-moje-da-nadhvyrli-1600-lv.497653

Др. Грънчаров, поне благодарете на човека, че Ви пратил списък със свободни места за работа. Излиза, че не Ви е проблем да си намерите работа, ами да се гаврите и ехидничите над мнозинството българи, които живеем по правила?

Д-р Миленков, психотерапевт

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, дето се представяте за който не сте, вече сама себе си ли коментирате? :-) Айпито Ви доказва това. Погрижете се за здравето си, драга шизофренирала до крайна степен от злоба клета безличнице...

За мен не се грижете толкова, аз за себе си се грижа превъзходно, драга не знаеща що е това свобода и също така що е личност анонимна мерзавке...

Анонимен каза...

Госпожа Анонимен,явно сте много субективно настроена към господина,явно много лично отношение влагате.А че сте проста селска парцалеса,най-вероятно струваща цялата 0.23 лв.,личи и по Вашите "компетентни" изказвания,придобити най-вероятно на някое учителско обучение.Направо сте невероятно забавна с откритата Ви простотия.

Анонимен каза...

На Ваше място бих пуснал всички видове жалби-до МОН,до Комисията за защита от дискриминация и пр.Включително по възможност и срещу горе описалата се г-жа Анонимен за лични обиди и злонамерени нападки в киберпространството.