Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 13 септември 2021 г.

Да приема ли длъжността "общонационален учител по философия и гражданско образование", предложена ми от самите граждани?

В блога на Общността на небезразличните граждани прочетох тяхно възвание, в което става дума и за моя скромна милост. Ето линк към въпросната публикация:

ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНЕТЕ АКО СЕБЕ СИ НЕ ПРОМЕНИТЕ – И НЕ СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ ОКОВИТЕ НА ТЪЙ УЮТНАТА НЕСВОБОДА? 

И тъй, пред мен застава въпросът: Да започна ли предлаганите ми общонационални открити онлайн уроци с всички ученици на страната? И да стана ли по този начин общонационален учител по философия и гражданско образование, предложен за тази длъжност от самите граждани и то по най-демократичен начин?


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

От Групата на небезразличните към проблемите на психичното здраве граждани предлагат Ангел Грънчаров, известен още като Сократ Долнобански, да приеме титлата "национален пазач на Републиката", но с условието, че ще я пази само през нощта, за да изпълни своето предназначение. През почивните дни ще му даваме да пази Паметника на съветската армия в София, за да показва признателност към братушките, които го превърнаха от прост овчар във възпитаник на дисциплината марксизъм-ленинизъм в един ПУЦ в Ленинград. Иначе днес Грънчаров щеше да продава краставици в Кауфланд.

Доцент Марийкин, упълномощен от групата на гражданите

Анонимен каза...

Може да станеш не само общонационален, ами направо Общогалактически учител, по каквото си искаш.

Проблемът е ученици откъде ще намериш?

Освен да кажеш на заблудените души от тая група да си вържат здраво кучетата и котките пред компютрите вкъщи, че ако не са вързани здраво и те ще избягат от твоето т.нар., с извинение "преподаване" :)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, много добре, патосът Ви се засилва, бравос! Но все пак опитвайте да изразявате душевните си несрети със стихове, Вие имате този лирически талант, недейте да ни разочаровате! Та един ден и песни да се запеят по стиховете, отразяващи Вашите душевни мъки! :-)

Анонимен каза...

Днес от Групата на небезразличните към проблемите на психичното здраве граждани
изпратихме ОТВОРЕНО ПИСМО-ВЪЗВАНИЕ до президента на Републиката Румен Радев, премиера Стефан Янев, здравния министър Стойчо Кацаров и генералния секретар на ООН Антонио Гутереш!

С него искаме Сократ Долнобански, известен като Ангел Грънчаров, да бъде назначан за редовен учител в психодиспанера в Курило. По възможност в стая с меки стени!

СВОБОДА НА ГРЪНЧАРОВ!!!

Доцент Марийкин, упълномощен от групата на гражданите


Ангел Грънчаров каза...

Другарко, а така, напредвате, само дето още душевният Ви патос все още не успява да нарежда думите в стихове, а трябва, щото е доста мощен! Пробвайте, не се щадете! Ако трябва като пишете си пейте, крещете, рецитирайте, това ще Ви помогне стиховете да почнат да текат като буреносен поток! Щот емоцията, дека Ви тресе и дека гори изотвътре душата Ви, е така силна, че нема начин да не почне да нарежда думите в рими и пр. Очакваме бляскавият лиричен шедьовър, с който веднъж завинаги, подобно на Данте и на Шекспир, да изразите тъй огнената си душа!