Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 2 септември 2021 г.

До какви висоти достигна човеколюбието в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ?

89-годишната баба Марийка беше изписана от болница (след като беше изпъдена от самарянката-директорка на Дома за стари хора на Коматевско шосе!), а пък съседите й (и те очевидно имат ясно изразени самарянски наклонности!) не й позволиха да влезе в блока, където се намира нейното жилище. По тази причина баба Марийка се принуди (за да не спи отново на улицата, където спа месеци наред - когато същите самаряни със съдебно решение я изгониха за 3 години от апартамента й!) да спи в хотел. Ето фактурата от хотела.

Забелязвате, че сметката за 4 нощувки е доста повече от половината от пенсията на бабата. Пак бабата опита да влезе в жилището си, пак съседите й самаряни не я допуснаха, наложи й се пак да отиде, но в друг хотел, по-евтин. (Имаше пари за 3 нощувки, всяка по 30 лева, общо 90!). Тази нощ ще спи третата си нощувка и отново е на улицата. В същото време институциите за грижите към такива хора в нашата социална държава се занимават да си прехвърлят топката - и да бягат от отговорност.

А пък съседите-самаряни на баба Марийка я дадоха под съд - поради извънредното си човеколюбие те искат баба Марийка да им даде 5000 лева "щети" и "пропуснати ползи" (сумата може и да е по-голяма, вероятно е още по-голяма; предполагаме че самарянският им замисъл е: като осъдят бабата и тя не може да им върне парите, да я дадат на частен съдебен изпълнител, който не само ще й съдере няколко кожи от гърба, но и ще запорира апартамента й и най-вероятно ще го продаде - за да си върнат самаряните парите, а пък той да си вземе хонорарите!) Както забелязвате, у нас хуманизмът доста е напреднал, нали така?!
Просто давам пример от тъй човеколюбивото народностно битие в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ...

ДОБАВКА:

Ето какво писъмце се наложи да изпратя до един от ръководителите на общинските социални служби по социалните хуманни грижи в тъй социалната наша татковина:

Здравейте,

Благодаря за реакцията! Но искам да Ви обърна внимание, че докато социалните служби мислят, баба Марийка няма къде да спи, поради което й се наложи да спи в хотели. Пращам Ви за сведение една от фактурите. Пенсията й отиде за тях. Много се надявам размисълът на службите да не продължи толкова дълго, че тя отново да се наложи да спи на тротоара - щото нощите станаха студени и е възможно да настине и да умре.



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

7 коментара:

Анонимен каза...

Много е просто - прибери я у вас, безработната ти даскалица може да я гледа известно време.

И няма нужда да дава пари за хотел.

Защо не искаш, Грънчаров?

Б. от Б.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, аз чакам Вие, като изтъкната хуманистка с огромен морален потенциал, да приберете баба Марийка в своя дом и по този начин най-сетне на дело да демонстрирате своето несъмнено морално превъзходство над моя милост. Щот, известно е, аз съм лошият, а Вие, дето само плюете, сте добрата.

Другарко, не забравяйте, че аз съм този, който води експеримента, а вие сте моето опитно свинче, пардон, свинка... :-)

Анонимен каза...

Аз не приемам напикани клошарки в дома си. Ти си Сократ Долнобанский. Давай смело! Ще те подкрепим всички небезразлични към твоето психично здраве и нива на холестерол в кръвта граждани! Даже лично ще ти купя качамак! Две кила!

Б. от Б.

Анонимен каза...

Но защо не я прибрахте у вас, като сте тъй загрижен? Гиди фарисеи...

Ангел Грънчаров каза...

Щот чакаме Вие да я приемете, другарко. Еие сте човеколюбка, аз съм злодеят...

Анонимен каза...

Просто си пословичен лицемер.

Ангел Грънчаров каза...

Човеколюбието на дежурната другарка-оплювачка се увеличава! Тя е пример за нашето комуно-социалистическо общество.