Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 6 септември 2021 г.

Коя е главната причина за ценностната катастрофа на нацията ни?

В деня на истинския национален празник на свидното ни отечество искам да ви кажа нещо фундаментално важно:

Завиждат на "Киро Харвардо" ("Киро Канадецо"!) и го обиждат, но забележете: завиждат му че е успял, при това е успял по честен начин, с труд и с таланта си - ала разбират успеха единствено в неговото финансово изражение; за нашенските тъй немислещи нещастници който има пари (и вещи: апартаменти, коли и пр.), той е богат, той е успял и е "успешен"!

Изобщо не им идва на акъла, че истински успял и истински богат е този, който има добра душа, т.е. който е богат с безценни душевно-личностни качества, именно ум, доброта, великодушие, честност, правдолюбие, свободолюбие и пр. - или ако им идва на акъла, правят презрителна гримаса с устата: "Ти на мен, драги, акъл не ми давай: дай ми парички!".

Добре де, но какво от това, че имаш много пари, а пък си със скверна, лоша, зла, нещастна, грозна, лакома, ненаситно алчна душа? Вижда се, че огромна част от българите, "мислещи" така, именно, смятащи, че материалното е "единствено съществуващото", допускат глобално-тотална ценностна грешка, т.е. здравата са се заблудили, а пък ценностите им са съвсем нездрави, робуват на лъжливи и фалшиви антиценности.

Коя е причината за този страшен дефект ли? Ами ще ви кажа: крайно неефективното и калпаво нереформирано "образУвание", построено изцяло на социалисто-комунистическия принцип (игнориращ личността, индивидуалността, личностното, духовното, свободата и пр., т.е. пренебрегващ тъкмо ИСТИНСКИ ЗНАЧИМОТО!), е главната причина за тази ЦЕННОСТНА КАТАСТРОФА, за СТРАШНАТА ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ, за КОШМАРНОТО ОБЕЗЧОВЕЧАВАНЕ, за КРЕЩЯЩАТА БЕЗДУХОВНОСТ, която тресе масовият или типовият българин.

Който по тази причина не е човек в същинския смисъл (човекът по идея е ДУХОВНО СЪЩЕСТВО, човекът като такъв е именно ДУХ!), а е нещастно комуноидно и материалистически обременено ЗОМБИ. Или е това, което тъй учЕният ви професор-комунист, т.е. робо-русо-фил Иво Христов нарича "дебил".

Как ще се поправим ли, как ще се очовечим ли? Ами ще ви кажа: чрез дълбока, същностна реформа и промяна на изцяло сгрешената (социалистическо-комунистическа по същество, щото в нея няма свобода!) образУвателна система, която именно е система на ЗАТЪПЯВАНЕТО, на ОПРОСТАЧВАНЕТО, на ОБЕЗЧОВЕЧАВАНЕТО, на ЧАЛГИЗИРАНЕТО, а всъщност най-вече за КОМУНОИДИЗИРАНЕТО на младите.

От десетки години работя или ора на тази буренлива нива, учителствам (философ съм, преподавам философия и гражданско образование!) по изцяло съвременен подход, пиша статии, книги, издавам списания, т.е. всеки ден се боря за промяната, за осъвременяването, за непосредственото и практическо РЕАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ И ОДУХОТВОРЯВАНЕ (очовечаване!) на отношенията в конкретните училищно-образователни общности.

Какво постигнах ли? Ами ето какво постигнах: уплашената за монопола си (за ТИРАНИЯТА си, за ВСЕВЛАСТИЕТО си, за ГОСПОДСТВОТО си!) ретроградна и реакционна сила, каквато е образователната бюрокрация ме опраска, уволни ме, обяви ме за "народен враг", провъзгласи ме за "пълен некадърник", остракира ме от системата на образУванието им, тъй уютна за истинските некадърници и паразити, лиши ме от преподавателски права! И ето, вече 7-ма година съм безработен и унижаван всекидневно; но не капитулирах, а продължавам със сетни сили борбата.

Най-жалкото е обаче това, че обществото, гражданите, с нищожни изключения, години наред БЕЗУЧАСТНО ГЛЕДА СЕИР, наблюдава с КОШМАРНО БЕЗРАЗЛИЧИЕ как бюрократите се гаврят с мен и ме тъпчат – и не си мръдна и пръста нещичко да направи! Не, не да защити мен, а да направи нещо за СМИСЛЕНОТО, за автентичното образование и възпитание на своите деца и внуци: образование и възпитание, оплодено от ценностите на свободното развитие и творческата себереализация на личностите.

Това исках да ви кажа. И подчертавам: настоявам категорично ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ (като най-сериозна реформаторска политическа сила!) да постави в центъра на своята програма не нещо друго, а ПРОМЯНАТА НА ПЛАЧЕВНАТА СИТУАЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО! Защото тук е разковничето, всички други промени и реформи могат да бъдат задвижени и осъществени и ще имат траен ефект само при наличието на КАЧЕСТВЕН ЧОВЕШКИ "МАТРЬЯЛ", ако ми позволите да използвам тази дума, взета от речника на класиците на политическата простащина у нас - Т.Живков и Боко Борисов (изразът "класик на политическата простащина" е на г-н Иво Инджев!).

Толкова. Хубав ден ви желая! Честит празник! Приятни размисли ви желая!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

2 коментара:

Бачо Кольо каза...

Грънчаров, нещо ти става!

Написал си такъв простанен опус за възходите и провалите на България, за собствените си борби и усилия, за враговете и гробокопачите на Родината.
И нито веднъж не си споменал Русия!!!
И нито веднъж не си споменал името на Путин. А е публична тайна, че майката на този нечовек го е родила с една единствена цел - 24 часа на ден да мрази България, българите и лично теб.

Човече, губиш форма.
Един дин след Деня на Съединението е подходящо време да поправиш тоя почти фатален пропуск.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю, моето изкуство достигна в твое лице върхове, за които не съм и мечтал някога: ето, ти сам, като мой ученик, допълни пропуска ми! :-) Сфащаш ли теперь каква ми е била тъй коварната цел: ти да го напишеш всичкото това, панимаеш? :-) И ето, накарах те ти да го напишеш, нищо че си всекидневен целувач на нозете на таваришч Путин!!! Тепер разбра ли до какви звездни върхове достигнА моето учителско майсторство?! Ха сега организирай една кампания да ме предложиш на МОН за учител на годината? :-)