Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 10 ноември 2021 г.

Баба Марийка се върна да живее в апартамента си!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

16 коментара:

Анонимен каза...

Удивително как се ядосва за апартамента си, който сама е съсипала...

Анонимен каза...

Отговор до коментатор Nr.1:

съседите й не само досъсипаха апартамента, но го и ограбиха!

Анонимен каза...

О, да, ограбили всичките контейнери боклуци на Мария. Ашколсун.

Анонимен каза...

Входната врата разбита, крановете на трите мивки откраднати, полюлеите във всички помещения откраднати, китайските сервизи на баба Марийка (виждали са ги много съседи!) откраднати, старинният руски самовар, китарата, новият 100-литров бойлер откраднати - и така нататък, и така нататък.
Всички мебели потрошени.
На циганите в натура ли им беше платено?
Съседи разбойници.....

George Pashev каза...

Едва ли е било възможно да се спаси повече от покъщнината на старицата, предвид, че догоре е било пълно с миризлив боклук. Има и следи от горене. Тия, които са чистили, в един момент са почнали да изриват всичко наред, а може и да са си щипнали нещо за тях си. Но това са рисковете, до които тя се е докарала. Сега трябва да я следите да не почне пак със събирачество, че да се повтори целия резил.

Анонимен каза...

Запазвам си го за по-късно. Значи е видяла какво е кучи студ и се е склонила да се върне вътре, поне на сухо (не може да се каже топло, още повече на последен етаж без ток и вода).

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Георги Пашевъ Сега навлизаме в нов етап на казуса. Изпитанието продължава. Бабата няма нито вода, нито ток (няма светлина, няма топлина). Дали на някой от съседите ще му прищрака в главата и дали ще му се появи мисълта, че щом баба Марийка се е върнАла и почва да живее в тия ужасни условия, той пък има шанс да си покаже човещината и, примерно, да и донесе две-три големи бутилки вода от чешмата си, с които тя да може да почиства донякъде тоалетната си след употреба? Щот ако никой не го стори това нещо, тогава, близко е до ума, съвсем скоро от нейния апартамент, няма как иначе, ще се появи съвсем свежа воня, от която всички пак ще почнат да се оплакват?! Как мислите, дали някой съсед е способен на мисловен процес в тази посока, която да бъде последван от някакво ДЕЙСТВИЕ? Или първата им мисъл ще бъде, примерно, да отидат да наругаят хубаво бабата, с оглед да я изпъдят пак на улицата? За мен е много интересно развитието на историята оттук-нататък. Дали пък на някой съсед-самарянин нема да му прищрака в тиквата мисълта, че не е хубаво бабата да нема ток и да живее на тъмно като в гроб и да направи нещичко да й възстанови електрозахранването? Или, да речем, да прояви инициатива да събере пари от съседите, с които да купи нови кранове и пр.части, с които да замести откраднатите (от носачите на боклуци, наши братя-роми!) водопроводни части, с оглед да бъде пусната водата на бабата? Щот без вода ще има воня, а заради вонята ще има война? Как мислите, ще има ли някакъв прогрес в тази посока у главите на съседите-самаряни, или нема такава опасност?!

Анонимен каза...

Видях мизерията вътре. Нормална е, предвид каква гадна е историята на мястото. Даже сега има спретнат вид, в сравнение с това с какви боклуци догоре е било пълно.

Георги Пашевъ

Анонимен каза...

За да се пусне водата,.трябва да се направи вик ремонт за поне 300 кинта и нагоре, смяна на меки връзки и кранове, които сигурно са поддали през зимите. Водомера сигурно също е за смяна. Основния кран до него и той. А иначе, аз не очаквам порив на самарянство от съседите, който още я съдят за 5-6 бона.

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Георги Пашевъ Съгласен съм, че се налагат разходи за създаване на най-елементарни, но необходими условия за живот в този апартамент. Има различни варианти за решаването на проблемите. Нищо не пречи самите съседи-самаряни да преживеят някакъв дълбок вътрешен духовен поврат и да направят сами нужното, т.е. да помогнат на бабата - и по този начин да изкупят част от греховете си спрямо нея. Щот и те не са ангелчета, а пък тя все пак в някакъв смисъл е и тяхна жертва. (Когато разярен съсед, живеещ под нея, й е отрязал тръбата за водата, тоз самарянин е обрекъл целия блог на произтичащата от това смрад!). Аз днес в предаването на живо ще направя опит да повлияя в позитивна посока както на самаряните-съседи, така и на народа изобщо, щото нищо не пречи некой бизнесмен, примерно, да пожертва некаква сума за благодетелност (която при това ще му бъде приспадната от данъците!) и да реши проблемите на бабата.

Анонимен каза...

Поне 5 бона ще идат за ремонт там, да стане годно. Точно толкова, за колкото я съдят. Голямо перо е нова PVC дограма, щото бабата няма и прозорци за света, а без нова дограма нищо няма да стане.

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Георги Пашевъ Едната стая има прозорци и в нея може да се живее, стига да не почнат да падат стъклата щото нямат маджун, налага се спешно слагане на силикон, но има риск да паднат стъклата при опит да бъдат отворени прозорците. Наистина някакви немалки пари са нужни за създаване на условия за живот на бабата, но да видим, сега е рождественски пост, може пък някой бизнесмен-човек да ни изненада и да помогне, знае ли се? Или това са мои вятърничави и тъпи мисли на идиот, т.е. на идеалист, вярващ в доброто у хората?

Анонимен каза...

Най-добре е да продадете къщата си в Долна баня и с парите да направите жилището на старицата обитаемо.

Ангел Грънчаров каза...

Ще го сторя непременно, тъйю мила и добра другарко, но само след като Вие самата сторите същото - т.е. ще последвам Вашия светъл пример... (Щот Вие сте добрата, а аз - лошият, а лошите трябва да следват добрите, нали така, наопаки не бива да бъде, щот тагда нема прогрес в историята на человечеството!)...

Анонимен каза...

Мария Василева само не можах да разбера, след като има съдебно решение и съседите й самаряни не я искат, как така бабата влезе в дома си?

Petia Ivanova

Ангел Грънчаров каза...

Petia Ivanova Съдебното решение за изгонването й от нейния дом е не завинаги, а за три години. Тия три години отдавна са минали. Сега зацепихте ли най-после? Даже в тъй приказната страна Мутроландия, където законността е на най-голяма почит, властта (държавата) не може да изгони един човек от неговия дом завинаги, а само за три годинки - след като комуната ("домсъветът", "етажната собственост") поиска това...