Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 30 декември 2021 г.

В предаването "На Агората..." по ПОтв днес обсъждахме въпроса: До какви истини достигнахме през изминалата 2021 г.?

 


Този въпрос обсъждаме със зрителите на предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" днес по Пловдивската обществена телевизия, е, на моменти обсъждаме и други въпроси де, но поне такова беше намерението ми; този въпрос задавах, но понеже имаме свобода, не всички отговаряха на него. Както и да е, приятно гледане ви желая! 




Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

20 коментара:

Анонимен каза...

Привет, Грънчаров,
Не знаех, че дедо ви е бил болшевишки шеф. Е, какво да се прави, на всеки може да се случи. Може и затова навремето да са ви пуснали да учите в могучий советский союз, пък макар и непривлекателната по онова време философия (или Марксизъм, не знам точно). Добре, че беше Жеков да каже тез неща, че и аз да го чуя.

Жеков не го одобрявам заради това, че ползва прекалено цветуща реторика, но като цяло нещата, които казва, са верни, ако се абстрахираме от езика му. Да не говорим, че в състояние на афект, аз съм стигал още по-цветуща реторика.

И е факт, че всички сме комунисти, в т.ч. и аз, който съм роден 1988г. и не съм бил член на БКП, нито съм бил в ДС. Тогава, защо съм комунист? Ами, защото аз не съм помогнал по никакъв начин да се направи истинска декомунизация. Така, че реално всичкият народ сме комунисти, защото сме изтърпяли това статукво и продължаваме да си го търпим и ще си го търпиме до гроб. Това важи и за «кадърните и способните», дето са се съобразявали с режима, за да растат по неговите правила в същата тая система, която уж ненавиждат.

Така, че, лицемери сме си всички, без изключение. Всички сме правили и ще правим компромиси…

А иначе, това, че вие обожествявате болшевишкия отпадък Костов, неведнъж е било повод да се караме с вас, както добре знаете. Костов раздаде заводите баш на болшевишки отпадъци, които в повечето случаи ги нарязаха на скрап, взеха си парите и станаха милионери за няколко седмици. Как пък не се падна един завод и за баща ми, примерно? Ама не се падна… И сега разни Доганов-ци получават ТЕЦ за няколко хилядарки, а аз дето имам да издържам двама близнаци, ще трябва да разчитам само на честно спечелените си пари. Ще напомня, че Доган беше коалиционен партньор и на Костов. Просто, червената болшевишка мафия сменя политиците като памперси, когато прекалено много се оакат за пред очите на плебса. Дойде време да сменят и Боко и докараха Кире Харвардски, който един ден и той ще бъде сменен, когато плебса спре да го харесва. Не е важно кой е емблемата и какво има отпред на сцената, а какво става зад кулисите. А какво става там, малцина знаят.

И сега, докато пиша това писмо, слушам някакво деде, дето разправя, че Костов бил ни направил европейци и ми призля, докато го слушам. Първо, какви европейци сме ние? Европа свършва там, дето почва да вони на Шкембе чорба… Второ, какво значи Европейци? Ако е това нео-либерално ЛГБТИ+, което трови континента, кафа от такова европейство. Ако Европа са старите здрави православни и католишки традиции, та и преди тях, то тогава да — тогава добро е туй европейство. Има добро европейство — традиции, морал, светоглед, люлка на световната култура и творчество; ама има и лошо европейство — ЛГБТИ+, брюкселска бюрократщина, нео-либерални лобисти за ваксини и за климатични глупости. Шибаната европейска комисия толкова много ядоса дори и тоя супер търпелив папа Франциск, че в едно свое изказване той ги сравни с нацисти, по повод тяхната идиотщина, че трябвало вместо Весела Коледа да казваме Весели празници, та да не обидим ислямистите и атеистите. Кафа от такова лошо европейство.

Г.Пашевъ

Анонимен каза...



Та, понеже питахте до каква важна истина сме стигнали таз година и какво важно нещо се било случило, ще резюмирам (с допълнение): н ай-важното нещо в живота е любовта, сливането с Бога и възможността да живееш не за себе си, а за някой друг. Тази година ми се родиха близнаците и аз вече живея за тях, а не за себе си. Всичко друго ми е маловажно като бошлаф, но е важно, че понеже вече не живея за себе си, а за тях, трябва да бъда още по-ефективен, още по-добър и перфектен в работата си и във всичко, което правя.

Нема кво да се дърлите кой бил болшевишки престъпник, щото малко или много всички сме такива и един ден при Страшния съд бая прошка ще трябва да искаме от Господа, който ще дойде в целия си блясък да ни съди. Това ще е един вид голямо рестартиране, което Той прави, и понеже ние апталите не успяхме да рестартираме качествено държавата си, та затова един ден небесните сили ще рестартират доста от нас, най-вече най-големите виновници. Който е заслужил с Любов и Истинолюбие, ще влезе във вечността, а който не е — ще бъде форматиран и неговия опит — раздаден на други души, но той ще спре да съществува като отделна душа. Има и такива много слаби души, които днес ги има, утре ги няма — не всички ще са вечни… Тука се различавам от Елеазар Хараш, когото иначе смятам за гуру, но той не говори за тоя рестарт.




--
Георги Пашев
http://gpashev.com

Анонимен каза...

Малки господине пашевъ, не си дорасъл да даваш оценки от такъв характер. Все още имаш жълто около устата. Ти си олицетворение на тези, които най-малко знаят, но най-много лаят.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за отзива!

Да кажа нещичко и аз по повдигнатите въпроси.

Дядо ми (баща на баща ми), казвал се е Владимир Грънчаров, е бил един основателите на партийна (на БРСДП) организация в с. Долна баня, Софийско. Иначе е бил скромен човек, работник (тухлар и обущар). Но е участвал в няколко партийни конгреса - още по времето, когато лидер на БРСДП (т.с.) е бил Димитър Благоев. Но поради необразоваността си не е могъл да се издигне. (За разлика от него друг долнобанец, Кирил Лазаров, се е издигнал, станал е професор, министър на финансите и пр.) През септември 1923 г. дядо ми е участвал в онези събития ("въстание") и е бил дори комендант на Долна баня (за един ден). Арестували ги, повели към Черната скала в Чамкория да ги бутнат от нея, но ги спасил дошлият съдия от Самоков, роднина на дядо ми. Той казал: "Ей този, Владо, го отделете от другите, него няма да го бутате!", дядо ми обаче се заинатил, рекъл "Ако не бутате мен, не бутайте и другите, иначе оставам с тях!", е, тогава съдията наредил всичките да не ги бутат от скалата - и ги закарали в затвора в София. Като ги набили хубаво, ги накарали да платят глоба и ги пуснали по живо по здраво. (Същият този Кирил Лазаров, ръководител на вастанието в Долна баня, оттам през Сърбия заминал за СССР, където именно станал професор по икономика, а след 9 септ. 1944 г. се върнал с Георги Димитров и станал министър на финансите.) Дядо ми след това си останал комунист, но не участвал в други събития, примерно не отишъл партизанин, понеже трябвало да се грижи за семейството си. През 1957 г. починал, две години преди аз да се родя. Това е. Не съм го виждал даже.

Тъй че не приемам приказките, че дядо ми е повлиял. Или че аз съм се облагодетелствал от режима. Или че генетично съм предопределен бил да бъда комунист. Това са глупости.

А в СССР ме пратиха да уча философия защото бях отличник, по препоръка на професорите от СУ след завършване на първи курс заминах за Санкт-Петербург да уча в тамошния университет. Жеков общо взето говори пълни глупости. Пълни глупости са приказките му по адрес на Костов. Ни Вие имате пиетет към тези неща и затова ги повтаряте с удоволствие. При това пишете и съвсем неверни неща. Примерно Доган не е бил коалиционен партньор на Костов, Костов имаше пълно мнозинство и управляваше сам.Ако имахте желание да разберете истината за оня период щяхте да четете книги, включително и моята (СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ), а не да слушате плампала като Жеков.

За приватизацията при Костов пак се разказват врели-некипели, които Вие с удоволствие повтаряте. В периода 1989 - 1998 г. комунистите успяха да източат целия ресурс на т.н. "общонародна социалистическа собственост", т.е. държавните предприятия - чрез своите фирми, които стояха на входа и на изхода на предприятията. Доставяха суровини на завишени цени и после продаваха продукцията, вземайки ги на занижени цени. И предприятията бяха губещи и бяха затънали в дългове, които държавата някак покриваше, поради което именно и инфлацията беше такава. Тъй че тази именно обезкръвена собственост трябваше при Костов да бъде приватизирана. Каквото можеше, се продаде на когото може. Е, имало е и такива, които са се облагодетелствали. Но другарите и там намазаха. Но е факт, че Костов изряза тези тумори и икономиката беше поставена на здрава основа. Което беше нежизненоспособно - загина. Огромната част от социндустрията поначало беше мъртвородена. Нищо не сте учил за тия неща, нали така? Нищо не знаете, но имате мнение.

Иначе по останалите въпроси казвате и някои смислени неща. За което Ви и поздравявам. добре е, че сте осъзнал, че децата са най-важното в живота на човека. Но най-важното е от тия деца да се родят личности, т.е. да бъдат възпитани. Това е и най-трудното. Желая Ви успех в това най-трудно човешко дело!

Анонимен каза...

Ти некои неща не усещаш, твърде много Кант и Ницше - имбецила умрял от лудост в Италия, ах как е красива Италия за немски парцали...



Пич, нещата са други...



Силата на Америка е голяма, но така беше и с Рим...



Погледни планетата - колко ракети са изправени един срещу дpуг между племена, които се мразят…



И да ти кажа едно - изкуствените механични организми (AMO), известни като Запад, повече мразят Русия отколкото тя тях...



Руснаците, както и при Хитлер си казват: “За какво за Бога тая чума ни е налазила... Какво искат тия михлюзи”?



Отговора е ракети, които могат да изтрият михлюзите от Земята... Нека в небитието с индийците разсъждават защо им секна жалкия животец на плюскане...



Русия не се шегува, Англия и Германия за тях дори не са цел, ядрено кюспе за 15 минути...



С нахалната Америка е друго - трябва яки ракети, скорост 8 Мах... Никакви Щати няма да има след това...



Но ще има Турция и тя ще ти дойде на гости, да си спомниш отминалите красиви дни под наше господство, наречено от ваши префърцунени имбецили робство...



Ние сме до вас, ама много до вас... Турците обичат българите, ние обичаме тоя нещастен народ, на когото ние дадохме светоусещане...



Ако Русия не ви освободи, ще ви освободим ние...



Не се коркай за Русия и Америка - великите сили знаят две и двеста, те ще се разберат...



Ако не се разберат, Америка да се приготви да изчезне от картата...



Нищо трагично, но после пак ще има Турция и ти ще си спомниш кой те е направил...



Ашколсун





А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Америка никак не е налазила Русия, я Русия я е налазила... свободата! :-) И затова путинците се чувстват така зле, щото за тях свободата е равна на гибел. Никакви ракети, никакви заплахи, никакво перчене и пр. няма да спасят путинците от тази лавина, от този тайфун, какъвто е свободата. Точка. Размишлявай над това по време на празниците. Белким ти просветне нещо. Дано, дано, ама... надали...

Анонимен каза...

Подиграваш се на германците все едно си въшлив англичанин, а не си, помисли добре за това си нахалство...



Ти си идот, Германия ще се възроди, техните учени не спят...



Германия след 2 войни може да направи и трета, и казах ти, никак няма да атакува Русия, а гадните краварски Щати, които я учат на "колтура" вече 80 години...



Немците не прощават на простаци, ще ги избършат от света...



Глупак АIG…

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Германия ще нападне Америка! :-) Гладная курица-путинистка просо санувает! Това мога само да ти кажа. Мисли малко де, срамота е, че хептен не мислиш - щото си зомбиран с тамяна или наркотика на путинщината... Нали помниш що е това путинизъм по моите дефиниции? Да ти го напомня ли аз. Путинизъм е равно на дебилизъм. Точка.

Анонимен каза...

Престани с глупостите си за брутния продукт, егати и слепия глупак си... Подводници с какъв брутен продукт се строят, малоумен учител?...

Ти в BG можеш ли да построиш дори и кола, абдал с абдал...

Ти си толкова тъпоумен че ще спра да ти пиша скоро, брат ти беше по-умен от теб...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Брутният продукт показва доколко една страна е жизнена - и боеспособна. Брутният продукт на Путинландия показва, че тази империя е колос на глинени крака, който ще се събори при едно подухване на вятъра.

Анонимен каза...

Ами брой рекетите де, идиот с идиот... Точка по въпроса, турски ахмак, в Турция ще те цивилизоваме да мислиш правилно, серсем...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Путин може да си натика ракетите... там, където слънце не греет... между другото войнствените и имперски бесовете така го тресат така силно явно щото като мъж е жива трагедия...

Анонимен каза...

Глупав индоктриниран пич AIG, Христос е не повече от Мохамед, това ти казват евреите, но ти си идиот...



Но Бог прати пророк, това е ОК, Mохамед никога не каза че е Бог... Само пророк е...



А това нищожество Йешу иска да е бог...



Не е, само холограма на Бог е... Как така мисли винаги еднакво като Бог - това не е възможно... Никоя мисъл не му била различна от Бог??!!... Ами това е робот и няма свободна воля каквато хората имат...



Но Бог даде на xората да различават добро от зло (след Ева), а какво различава холограмата Йешу? Нищо не различава, скапано копие на Бог, холограма безполезна...



Мохамед поне казва че е пророк, не казва че е Бог... Това ти казват евреите - Йешу е пророк, ОК, но не е Бог...



Абсолютен религиозен глупак си ти...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Христос е Бог. Просто си философски неграмотен и затова не можеш да го сфанеш. Самият Бог (той може всичко!) приема образа на човек - Христос - и слиза на земята за да каже некои истини на човеците. малко хора са го разбрали, но след многовековни размисли все повече хора са почнали да го разбират. Само Бог е истинският Учител на човеците.

Анонимен каза...

Тука напипа истината... Няма омраза от турци над българи...



Но има велика омраза от Западна Европа и Щатите над нас - те нямат турска култура, плаши ги, плюват и отхвърлят което не разбират...



Не ни пука, Турция е 80 милиона, колкото фашистка Германия...



Никакъв проблем да си приберем българите при нас, 2 дена са необходими, после ще обесим руснак Радев, ама няма да стане Левски, сори...

А. от Австралия

ПО ПОВОД НА:

Тук си напълно прав. Самата истина казваш. Когато говориш истината не мога да споря и млъквам смирено. Българи и турци са много близки. Турците се отнасят към българите като към свои чада. Или поне като съседи. Дълбоко в душите си и ний, българите, уважаваме турците. Само когато българин го обфанат тъпи патреотични страсти почва да ругае турците, но то е само за самоуспокоение, именно за да се прави на пич; а иначе истината е, че всъщност сме предимно мижитурки (тъпанари, малоумници, слабаци...) Знаеш, че за мен истината е най-важното.

Ангел Грънчаров каза...

Велика тъпотия е това, което казваш, браво, путинецо! Никаква омраза нема Западът спрямо България, Балканите, Турция и Русия, това са врели-некипели комунистически тъпотии. Запомни от мен и си го повтаряй: умният, способният, свестният, свободният и богатият е ВЕЛИКОДУШЕН, той просто няма смисъл да мрази когото и да било. Американците примерно няма как да мразят когото и да било, те са подобни на деца, никого не мразят. Европейците са същите. Главата ти е пълна с путниско-макрсистко-ленински идиотщини спрямо "лошият Запад", който бил искал да съсипе "тъй щастливия комунисто-социалистически лагер", как пък главата ти нищо ново не научи за тия всичките години, ами само като папагал повтаряш тъпотиите на комунистите спрямо Запада. Точка. Приятно мислене ти желая!

Shkolo каза...

Интересно предаване! Дава храна за размисъл.

Shkolo каза...

Може ли да се гледа и наживо, в реално време?

Ангел Грънчаров каза...

Да, може, всеки четвъртък, от 11 часа, на страницата на ПОтв във фейсбук - ако нямате ТВ-доставчик, в чиито списък фигурира ПОтв...

Shkolo каза...
Този коментар бе премахнат от автора.