Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 12 декември 2021 г.

Какъв е смисъла на метафорите в медиите и политиката?


МЕТАФОРАТА В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ

Иванка и Жак Асса 

Кратка дефиниция за метафора: Метафората е дума или израз, пренесени от един обект или явление върху друг обект или явление на базата на някакво смислово сравнение с цел да се обогати представата за този общ смисъл. 

Терминът на старогръцки означава „преносен смисъл” и е въведен от Аристотел (384-322 пр.н.е.). Според нас без метафори литературата (още и много от съвременните картини) биха изглеждал банално представяне на някаква действителност. 

Като примери ще посочим метафорите на двама от върховете на българската поезия: 

ХРИСТО БОТЕВ: „Хаджи Димитър” („слънцето спряно сърдито пече”, „млъкни, сърце”, „него жалеят земя и небе, звяр и природа); „До моето първо либе” („чувства си в калта увирах”, „любов не грее/ и не можеш я ти събуди”, „как пее гората”, „сърце ранено”, „думи отровни”, „бури вековни”, „гинат сили и младост”, „Сърце ми веч трепти - ще хвръкне”, „сабля ги свива на венец”, „Кървава да вдигна напивка”); „Майце си” („та мойта младост, мале, зелена/ съхне и вехне люто язвена?!“, „аз веч тлея“, „сърце догаря“, „измръзнат жили“, „за вси желби приготви яма”). 

НИКОЛА ВАПЦАРОВ: „Вяра” („С живота под вежди се гледаме строго и боря се с него,доколкото мога”; „Но ето, да кажем, вий вземете, колко? - пшеничено зърно от моята вера); „Песен за човека” („Човекът погледнал зората, в която се къпела с блясък звезда”; „Дори и затвора треперел позорно, и мрака ударил на бег. Усмихнати чули звездите отгоре и викнали: „Браво, човек!“). 

Очевидно, ако използваме метафора „колкото повече метафори има, се повишава равнището на стила”. Има обаче и второ значение на метафорите в политическия живот - „манипулацията”. Отново метафора - по принцип „манипулация” - е действия и движения с ръце, обикновено в производството, а е станоло метафора за тенденциозни измами или заблуди в политическото говорене. 

Интересни политически метафори се получават в случаите, когато езикови единици променят значението си и оформят ново политическо звучене със социален смисъл в най-новата история на България. Примери за това явление са думи като мутра, борец, братовчед, чадър, клониране, люспа, изчегъртване, перач, пералня, бояджия. Примерът „клониране”, което в биологията и медицината значи получаване на нов растителен или животински организъм чрез безполово размножаване със средствата на генното инженерство - като метафора в политически смисъл означава разцепване на политическа партия. 

Подобен е случаят при „люспа”. От съответния термин в биологията чрез метафора се стига до политическото значение и до появата на глаголи като люспя се, отлюспвам и пр. При „муле” от прякото значение домашно животно, родено от кръстосване на магарица и кон чрез метафора се получава негативното значение за човек, който пренася през граница забранени стоки с цел получаване на финансови, материални или някакви други облаги. 

„Изчегъртване” в техниката означава грубо механично отстраняване на по-големи парчета с последващо почистване на повърхности, а стана метафора на отстраняване от властта на компрометирана партия. При „перач” от прякото значение на човек, който пере, се получава метафоричното човек, който се занимава с легализиране на незаконно придобити финансови средства. "Чадър” освен приспособление за предпазване от дъжд или слънце означаваа метафорично протекция, покровителство, закрила на някого от страна на високопоставена политическа личност, партия, институция и пр. 

Политически метафори се получават и чрез съчетания на термини. Например съчетанията: желязна завеса, студена война, жива верига, голямата екскурзия, град на истината, вятър на промяната, шокова терапия, отваряне/затваряне на фабриката за илюзии, вдигане/спускане на информационна завеса, Европа на различни скорости, Европа на концентричните кръгове, Европа на променливата геометрия и др. 

„Желязна завеса” като понятие е образувано чрез метафоричен пренос на значенията на съществителните желязо и завеса и означава на политико-пропаганден термин, служещ като популярно название на разделението между източноевропейските социалистически страни, зависими от Съветския съюз и западните некомунистически страни. Същото може да се каже и за термина „студена война”, влязъл в употреба след Втората световна война за означаване на напрегнатата международна обстановка и острото противопоставяне между западните капиталистически държави от една страна и източните социалистически от друга във всички области: политика, икономика, идеология, култура и др. По този начин е получено и словосъчетанието „вятър на промяната” ─ широко използвано за означаване на съществени преобразувания в обществено-политическата, икономическата, социалната и други области, настъпили в бившите социалистически страни след отхвърлянето на комунистическите режими. Интересна метафора е и словосъчетанието „шокова терапия” в значение на бързо осъществяване на реформи, необходими за преминаването към пазарна икономика, при което населението преживява сериозен спад на жизненото равнище, значителна безработица, повишаване на цените и други несгоди и лишения. 

Други интересни метафори, означаващи явления от най-новата история на България, са: „голямата екскурзия” ─ популярно название на масовото изселване на българските турци от България по време на и след възродителния процес; В резултат на метафоричен пренос са се получили и термините „политически чадър” в значение на политическа протекция, покровителство и закрила на някого от страна на високопоставена личност, партия, институция и пр., както и съответно „разпъване на политически чадър”; „Сваляне на политически чадър”. 

Други по-интересни изцяло метафоризирани словосъчетания са „Европа на две скорости”, „ Европа на различни скорости”, Европа на концентричните кръгове”, „Европа с променливата геометрия”, „Вдигане/спускане на информационна завеса”, „Отваряне/затваряне на фабриката за илюзии”

По същия начин в „потребителска кошница” кошница престава да значи изплетен от пръчки или дървени ленти съд и означава съвкупност от стоки и услуги, на базата на които се отчитат потребителските разходи и се изчислява инфлацията. 

Метафорите могат да се използват и за въздействие на общественото мнение. Един такъв текст на Бойко Борисов от 2010 г. е: 

Направили сме завой от Москва към Вашингтон още когато сме станали член на НАТО и ЕС и сме излезли от бившия Съветски съюз. Не правим завой, а за първи път вървим в права посока, такава, каквато трябва да бъде.” 

Ето и текст от в-к „Труд” от 2002 г., когато министър на финансите беше Милен Велчев: „Корабът на държавните финанси за догодина вече отплава съм парламента. На капитана Милен Велчев обаче още му е рано да вика: „Земя!“. Първо трябва да заобиколи подводните камъни, които заплашват да отворят дупка под ватерлинията <....> Лодката на Велчев може да бъде превзета и на абордаж. През следващата седмица у нас пристига финансовият пират — мисия на МВФ. <....>В следващите месеци всички ще следят пътя на финансовия кораб. Дано да не е като тръстиковата лодка на нашия зет Китин Муньос, дето я нападнаха термити. Тогава викът на младия капитан от: ‹Земя!› ще се извиси в кресчендо: ‹Човек зад борда!›“ 

Заместник министър-председателят и министър на финансите в правителството на  Бойко Борисов, Симеон Дянков, през 2010 г. описа бюджета на България по следния начин: „Бюджет 2010 пък е малка пица. Няма много окраски, постна е, защото хем е малка, хем нямаме много пари за окраски, но по нея има и което е най-важно за моите колеги, тя е в точния размер и те ще ядат парчетата си в точния размер, който е залегнал в бюджета". 

Чакаме този политик, който ще може да говори метафорично, интересно, изненадващо и едновременно с това точно и конкретно”, каза в интервю за Радио България доц. Надежда Сталянова от факултета по журналистика към СУ. 

Ние бяхме приятно изненадани от бъдещия премиер Кирил Петков (чиято майка е управител на клон в една от най-големите библиотеки в Канада), който в предаване на Сашо Диков използва три метафори за около 10 минути: 

1. В коментар за стоенето в парламента на Делян Пеевски до председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Петков каза, че това е „самопрострелване в краката на ДПС”

2. На въпроса как се е решил да влезе в политиката Петков отговори: „Като гледаш отдолу как скачат във водата от висока кула ти изглежда много лесно. Като се качиш горе се стъписваш. Е, аз преодолях стъписването и СКОЧИХ.” 

3. На въпроса как вижда борбата с ГЕРБ, Петков отговори: „Знаеш ли как се изяжда слон - на малки хапки.” 

Новият премиер, за щастие на мнозина, не може да каже никога „Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме!”. Може би той (пак метафорично) „ще успее да отлепи България от дъното, вместо да копае яма за по-дълбоко задънване”!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Съмнителен.