Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 25 декември 2021 г.

Съгласни ли сте, че у нас у нас народът не цени добрите, талантливите и свестните хора?

На едно място разговаряхме за починалия и погребан вчера учител по френски език и по история Неделин Бояджиев (също като мен изгонен от образУвателната система на тъй приказната страна Мутроландия, естествено!). Всички, които го познаваха, го смятат за много добър човек, за личност, достойна за уважение (пък и за пример, за образец какъв следва да е човекът - и най-вече как трябва да живее, именно достойно, т.е. да бъде личност, а не мижитурка или шушумига!). Ето в тази връзка какво ми се наложи между другото да кажа там:

... Наистина много добър човек беше Неделин. Вчера на погребението му имаше (ако не броим роднините) десетина човека най-много (приятели и ученици на Неделин). Толкова добър човек и учител беше изпратен от толкова малко хора.

Което на мен ми показва ето какво: у нас добрите, талантливите и свестните хора не са ценени - и оценени от мнозинството, то просто не ги разбира, цени и одобрява. Нали знаете какви са погребенията на прочутите нашенски злодеи, богаташи и бандити? Хиляди хора ги изпращат, ронейки горчиви сълзи. Което само потвърждава констатацията ми.

Да си добър, съвестен, свестен, надарен, сърдечен, умен, мислещ и пр. човек у Нашенско е същинско проклятие.

Това е, за жалост, положението.


Бог да те прости, Неделин, добри ми приятелю! Дали в Рая ще ти позволят да учителстваш? Смятам, че е редно поне там да ти го позволят: не вярвам и там да има на власт администраторки, които не могат да гледат и да търпят ония учители, които наистина заслужават това име (За справка: Неделин беше изритан по недопустимо грозен начин от пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" няколко месеца след като същото сториха и с мен; аз имам чувството - много пъти с него сме разговаряли за това! - че главната причина да го сполети такова несправедливо изпитание беше, че всяко междучасие той идваше в учителската стая и сядаше до мен, философствахме си за това-онова, винаги имахме интересни теми за обсъждане; аз тогава бях вече официално обявен от директорката за "народен враг" и войната с мен се водеше с пълна сила; в такава една ситуация, в която всички учители просто се плашеха да покажат каквато и да било близост с мен - някои не смееха дори да ме погледнат в коридорите! - си беше проява на безумна дързост от страна на Неделин; аз още тогава му казвах, че демонстрирането на приятелски отношения с мен може да му навреди, той обаче твърдеше, че преувеличавам; наистина беше много добър човек, до такава степен добър, че явно и не продполагаше, че на този свят има зли и отмъстителни хора; и така, него опраскаха по-напред, на мен биха шута малко след това; от преживяването на обидата Неделин сякаш рухна здравословно и тръгна по болници; това е вкратце, факт е, че след изритването му от ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" той повече не е учителствал в държавно училище...)

Той беше погребан вчера на Католическите гробища, които са на Цариградско шосе, поле 15, гроб 73. Някой от тия, които го уважаваха, може да го почете като отиде някога там, да занесе цвете или да го прелее с вода...
Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Не.

Ангел Грънчаров каза...

Дайте поне един пример в подкрепа на твърдението си, другарко? Дайте пример когато добър, талантлив и свестен човек-нашенец е бил подкрепен от народа ни...

Анонимен каза...

Аз.

Анонимен каза...

"Дайте поне един пример в подкрепа на твърдението си... Дайте пример, когато добър, талантлив и свестен човек-нашенец е бил подкрепен от народа ни" - писа Грънчаров на 25.12.21 г. в 16:09 часа.

Грънчаров е добър, талантлив и свестен човек, нали така! Е, ТОГАВА ИЗПРАТЕТЕ НА ГРЪНЧАРОВИ БРАШНО, МЕД, ОЛИО, ЗАХАР, ЯЙЦА, ОРИЗ, ФАСУЛ, АКО НЯМАТЕ ПАРИ! Семейство Грънчарови от трима безработни интелигентни хора яко изнемогва. От глад обмислят дали да не пожертват Белчо, като за Нова година го пъхнат във фурничката, напълнен с ориз. Помогнете, за Бога, де! Не се стискайте. После пак ще ви разтягам локуми за западните европейски ценности, с които цъфтим и връзваме от 30 години насам. Ха наздраве и на хаирлия да ни е Най-новия щам на ковируса и американската пихтия за "ваксиниране".

Б. от Б.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, давайте, но пишете гадостите си в стихове и на руски, може пък мъката, що трови душата Ви, да намалей! :-)